Publicerad: 2008-12-28

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Nuri Kino hÄller tal vid lanseringen av hans debutbok pÄ Fotbollsarenan i SödertÀlje. Foto: Tiglath Yamo

FrÄn disken till desken

PROFIL Som tonÄring sÀgs han ha varit vilsen, en sökare, i SödertÀlje. PÄ nittiotalet blev han utnÀmnd till Stockholms populÀraste krögare. I dag Àr han en av Europas mest prisbelönta undersökande journalister. 2006 vann han Guldpalmen för bÀsta film pÄ Beverly Hills Film Festival, i USA. I fjol skrev han reportageboken By God - Sex dagar i Amman. I Är gjorde han författardebut med en spÀnningsroman. Möt Nuri Kino, mannen som har smulat sönder jantelagen.

NÀr jag kontaktar honom för att fortsÀtta min intervju har han just ÄtervÀnt frÄn sydöstra Turkiet dÀr han har undersökt anklagelserna mot klostret Mor Gabriel. Det hÀr var resa nummer tolv i arbetet bara i Är. Jordanien, Syrien, Marocko, Serbien finns bland de lÀnder han har verkat i 2008. För sin kamp för rÀttvisan har han av tidskriften Leva utsetts till en av hundra svenska inspiratörer 2009. En i raden av utmÀrkelser.

Verkligheten övertrÀffar alltid dikten! Det ordsprÄket verkar förfölja den svenske journalisten Nuri Kino som Àr född i Midyat sydöstra Turkiet. Som vilsen tonÄring gjorde han "konstiga" saker som att bo i kloster i Jerusalem. Efter militÀrtjÀnstgöring i Boden jobbade han nÄgra Är inom vÄrden. Sedan lockades den unge SödertÀljebon över till krog- och nöjesbranschen och 1994 valdes han till Stockholms populÀraste krögare.

Efter studierna i Wasa-skolan och TÀljegymnasiet i SödertÀlje studerade han till lÀkarsekreterare. Under Ären prövade Nuri Kino mÄnga jobb. VaktmÀstare pÄ Huddinge sjukhus, inkastare pÄ nattklubbar i Spanien, tolk, lÀrarvikarie och lÀkarsekreterare Àr nÄgra av dem.

- Om man inte trivs mÄste man vÄga byta. I Sverige svÀlter ingen som Àr fysiskt och psykiskt kapabel att byta jobb.

VÄra vÀgar korsades första gÄngen i slutet av 1999. Med ett brinnande intresse för sin samtid och omvÀrld förelÀste han i Hallonbergens syrisk-ortodoxa kyrka om att inget Àr omöjligt. Med rÀtt instÀllning, vilja och hÄrt arbete kan man förverkliga de flesta av sina drömmar, sade Nuri dÄ till det 50-tal unga som lyssnade. Det frÀmsta budskapet var "kher", att göra gott. Han övertygade Ähörarna om att ens egen framgÄng Àr knuten till att göra gott för andra.

Nuri Kinos vÀndning i livet kom ett Är före den förelÀsningen. Hösten 1998 var han med om en bilolycka och det var ett mirakel att han överlevde. Trots bestÄende skador, som han fortfarande lider av, vÀgrade han bli invalidiserad och bestÀmde sig i stÀllet för att skola om sig.

- Det var första gÄngen i mitt liv jag vÀnde mig till arbetsförmedlingen. Nu tillÀt fysiken inte att jag jobbade pÄ krogen lÀngre och jag var tvungen att hitta nÄgot annat att syssla med.

Arbetsförmedlaren kÀnde igen hans namn, hon mindes en pjÀs han skrev nÀr han bara var tolv Är och övertalade Nuri Kino att söka till Poppius. PjÀsen "Sverige paradiset" som handlade om kulturkrockar, rasism, kÀrlek och hat hade dragit fulla hus. Men det var inte den blott tre mÄnader lÄnga kvÀllskursen pÄ Poppius som gjorde honom till vÀrldsreporter, det var jordbÀvningen i Turkiet 1999. Han var i Istanbul pÄ en kombinerad rehab- och bröllopsresa nÀr helvetet bröt ut. Den nyutbildade journalisten befann sig mitt i kaoset och började rapportera till sÄvÀl svenska som tyska medier. Resten Àr historia.

I dag har Nuri Kino toppat Sveriges mest prestigefyllda nyhetsprogram, Ekot, fler gÄnger Àn nÄgon annan frilansare. Med dokumentÀrserien Assyriska - Landslag utan land, om fotboll och politik kring fotbollslaget Assyriska FF, vann Nuri Kino Guldpalmen för bÀsta film alla kategorier pÄ Beverly Hills Film Festival i USA 2006.

Tillsammans med kollegan och vÀnnen Jenny Nordberg har han nu debuterat med spÀnningsromanen VÀlgörarna - Den motvillige journalisten. En fiktiv bok som till stor del Àr baserad pÄ hans eget liv.

Vi gÄr en promenad lÀngs gÄgatan i SödertÀlje, nÄgot jag borde ha tackat nej till, eftersom intervjun stÀndigt blir avbruten av slÀktingar och vÀnner som vill hÀlsa pÄ honom. Förmodligen Àr mÄnga en del av dem kÀllor till nÄgra av hans uppslag. Han anvÀnder sig av okonventionella arbetsmetoder och bryter mönster.
Exempelvis tar han slÀktingar till hjÀlp i sina undersökningar, pÄ samma sÀtt som Ninos Melke Mire, huvudkaraktÀren i debutromanen, gör.

Vissa recensenter sÄgar boken vid fotknölarna, andra tycker den Àr superelak - men ocksÄ vÀldigt rolig. "En frisk flÀkt som vÀcker oss frÄn naivitet" skriver en recensent. Kino Àr frilansjournalist och dokumentÀrfilmare med brokig bakgrund. Han Àr assyrier, född i staden Midyat i Turabdin (Guds tjÀnares berg), i sydöstra Turkiet i mitten av sextiotalet. Som Ättaring kom han med familjen till Sverige.

Medans Kino gjorde internationell kometkarriÀr förÀndrades han hemstad SödertÀlje drastiskt. Nuri Kino ÄtervÀnde till sin hemstad och gjorde den till vÀrldens mittpunkt.

- SödertÀlje har tagit emot fler irakiska flyktingar, de flesta av dem assyrier som ocksÄ kallas syrianer och kaldéer, Àn bÄde USA och Kanada tillsammans. Jag skrev ett lÄngt reportage om det i Metro och sedan dess Àr kommunen belÀgrad av medier frÄn hela vÀrlden.

New York Times, CNN, BBC, Al-Jazeera Àr nÄgra av dem som har plagierat Kinos artiklar. Men han har ocksÄ sjÀlv jobbat Ät sju av redaktionerna nÀr de har varit i SödertÀlje, eller "MesopotÀlje" som han sjÀlv kallar sin hemstad.

Det som bÀst beskriver Nuri Kinos internationella undersökningar Àr fallet Boris Ivanov i den forna Sovjetstaten Georgien. Den 27 juli 2006 arresterades Boris Ivanov, pensionerad general och nationalhjÀlte, i Georgiens huvudstad Tbilisi. NÀr Nuri Kino började undersöka fallet avslöjade han att Boris Ivanov utsatts för en sammansvÀrjning. Kinos undersökningar resulterade med frigivning av oskyldige Boris Ivanov. Mer om det kan lÀsas pÄ Ordfronts hemsida.

Ett annat internationellt arbete Àr dokumentÀrfilmen The High Price Of Ransom som visades fem gÄnger i amerikansk tv. Filmen handlar om flyktingar som inte fÄr komma till USA för att de har rÀddat livet pÄ sina slÀktingar genom att betala lösensumma till kidnappare. Detta arbete gjorde Nuri Kino tillsammans med den vÀrldskÀnde journalisten Dan Rather.

I skrivande stund Àr Kino aktuell med lÄnga reportage i tidskrifterna Re:Public Service och Arena, en radiodokumentÀr för hollÀndska Radio 1, en nytt grÀv för p1:s Kaliber, flera förelÀsningar, en ny bok, ett nytt bistÄndsprojekt, rÀttegÄngarna mot klostret Mor Gabriel i Midyat, sin blogg som han uppdaterar varje dag ... med mera.
Nuri Kino har fullt upp. Jag blir nÀstan andfÄdd av allt han rÀknar upp, sjÀlv sitter han lugnt och funderar pÄ om han glömt nÄgot. Jag hindrar honom frÄn att berÀtta och sÀger att jag inte har plats för alla hans projekt i ett personportrÀtt.

Det Àr en lÄng resa Kino har gjort. FrÄn disken till desken,  

- Jag Àlskar att diska, det Àr en av de bÀsta terapiformer som finns, överraskar han med att sÀga som svar pÄ min reaktion.


[FOTNOT: Redaktionen pÄ olika tidningar kallas ofta för desken.] 

Tiglath Yamo