Publicerad: 2009-01-27

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Babylon mitt i SödertÀlje

KONST SödertÀlje centrum har de senaste Ären fÄtt en och annan ansiktslyftning. Bland annat har de tvÄ stora gallerierna i staden, Kringlan och Luna, frÀschats upp. Folkpartiet, som tidigare stoppat förslag pÄ stora handelskomplex vid Inre Maren, har kommit med ett förslag som har sitt ursprung i Mesopotamien. Babylons hÀngande trÀdgÄrdar.

Med sÄ mÄnga assyrier i staden vore det inte fel med nÄgot som pÄminner folket i staden om forna tider. NÀr det dessutom Àr ett förslag som passar vÀl ihop med arkitektur, natur och miljö blir inte förslaget sÀmre precis.

Mats Siljebrand, gruppledare för folkpartiet i SödertÀlje, presenterade i en motion idén om en hÀngande trÀdgÄrd pÄ Kringlans takterrass i partiets pressmeddelande förra veckan. Tanken Àr att den hÀngande trÀdgÄrden, i kombination med cafémiljö, ska erbjuda möjlighet till beskÄdande.

- Det vore inte dumt med ett eget underverk hÀr, sÀger Mats Siljebrand.

Tack vare en mÄngfald av trÀd, buskar och blommor samt en vintertrÀdgÄrd Àr det meningen att platsen ska grönska Äret runt. Svalkande skugga, vÀrmande solsken och ett stilla lugn ska ge den stressade storstadsmÀnniskan en liten tillflykt nÀr det behövs.

- SödertÀljes egen hÀngande trÀdgÄrd kan onekligen vÀxa fram som en publikdragare av stora mÄtt och stÀrka citys attraktionskraft, fortsÀtter Siljebrand.

Tanken Àr inte heller att lösa hemligheten bakom ett av vÀrldens sju antika underverk, utan har en mer lokal anknytning. Enligt Siljebrand vill folkpartiet snarare knyta an till stadens stora assyriska/syrianska grupp med rötter i just Mesopotamien.

- HÀr kan skapas en grön oas med nÀstintill panoramautsikt mitt i det hektiska stadslivet, avslutar Mats Siljebrand.

 

Redaktionen