Publicerad: 2009-07-21

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
George Malki vigs till prÀst 19 januari 1979 i Zalin. Foto: Privat

PrÀst och patriot - Del 1

PROFIL När fader George Malki engagerade sig i politiken fick han ta emot mycket kritik av biskopar, präster och folk i allmänhet. Samma visa var det när han stängde sin skola för att fira det assyriska nyåret med sina elever. Det var dock inget som bekymrade honom, hans ambitioner var goda. För fader George Malki har det aldrig varit en synd att älska sin nation.

Relaterade nyheter

Första gÄngen fader George Malki tillfrÄgades om han ville bli prÀst i Derbessiye i Syrien var 1978. George avböjde erbjudandet frÄn biskopen av Gzorto o Afroth regionen, som dock inte gav sig. Biskopen var vÀl medveten om George Malkis engagemang i ADO och informerade hans partivÀnner om det svÄra lÀget för assyrierna i Derbessiye i hopp om att de kunde övertala honom. Detta samtidigt som han retoriskt frÄgade "var Àr de patrioter som skriker Bethnahrin Bethnahrin? Derbessiye och dess invÄnare Àr i behov av en prÀst och vi mÄste skicka dit nÄgon omedelbart".

- De orden pÄverkade mig starkt och med stöd av vÀnnerna i ADO tog jag beslutet att bli prÀst i Derbessiye. Jag hade en tro pÄ Gud och pÄ mig sjÀlv om att jag kunde klara av uppgiften, berÀttar fader George nÀr vi trÀffas hemma hos honom. Min ambition var att göra nÄgot gott för mitt folk, i spirituell och nationell mening.

Innan George prÀstvigdes 1979 i Zalin stÀllde han ett krav om att det skulle finnas en skola i Derbessiye. Enligt biskopen av Gzorto o Afroth regionen fanns det en, men fader George möttes av en stÀngd och sliten byggnad.

- Mitt mÄl var att erbjuda ortens barn undervisning i det assyriska sprÄket, tyvÀrr fanns det ingen skola som utlovat och jag var tvungen att börja frÄn noll. Med Guds vÀlsignelse och med hjÀlp av vÀnnerna i ADO kunde vi grunda assyriska privatskolan Madrashto dŽSabro 1980.

Som rektor för skolan bestÀmde fader George att skolan skulle renoveras och tre Är efter invigningen begav han sig till Europa i hopp om att hitta finansiÀrer. Han lyckades samla gÄvor frÄn flera hÄll bland assyrier i Europa. Utöver finansieringen av renoveringen lyckades han Àven fÄ bidrag för att köpa en skolbuss samt bygga ett hus för ortens prÀst.

- Utan hjÀlp frÄn folket, kyrkan och de assyriska organisationerna skulle detta aldrig kunnat genomföras. Med dessa ord vill jag hÀrmed tacka alla de som hjÀlpt till i detta projekt.

Madrashto dŽSabro skolan startade med en förskoleverksamhet för att dÀrefter utökas till en lÄg- och mellanstadieskola med cirka 300 elever. Eleverna var av blandad hÀrkomst, utöver de assyriska fanns det kurdiska och arabiska elever. Skolans regler gÀllde för alla elever oavsett ursprung, exempelvis inleddes varje skoldag med att lÀsa Fader vÄr pÄ assyriska.


Skylt över ingÄngen till Madrashto d'Sabro i Derbessiye, Syrien.                             Foto: Privat

Ämnesundervisningen följde i princip den statliga skolplanen, men i tvĂ„ Ă€mnen skiljde sig Madrashto dÂŽSabro skolan, nĂ€mligen undervisning i assyriska och i engelska. Assyriska var ett huvudĂ€mne och syftet var att stĂ€rka assyrierna i deras modersmĂ„l.

- Assyrierna i Derbessiye identifierade sig som araber, och mot bakgrund av det var det extra viktigt att undervisa dem i assyriska samt upplysa dem om deras historia. Med facit i hand gick det över förvÀntan, i princip alla assyrier som gick i vÄr skola lÀrde sig assyriska.

Som prÀst lÀmnade fader George aldrig den politiska banan. En viktig frÄga som han engagerade sig sÀrskilt för var i samband med parlamentsvalet i Syrien 1990. Assyriernas kandidat var ADO-medlemmen Bashir Saadi frÄn Zalin. Fader George tillsammans med mÄnga andra ville se honom lyckas.

- I över en mÄnads tid Äkte jag och Bashir runt i Zalin regionen med skolbussen för att samla röster. Vi marknadsförde honom frÄn by till by, ort till ort, för att inte tala om alla mÀnniskor vi skjutsade fram och tillbaka frÄn vallokalerna. Det var en hektisk och riskabel period. TvÄ gÄnger om blev vi stoppade av den syriska sÀkerhetstjÀnsten, som var emot att jag som prÀst involverade mig i politiska frÄgor. Men de kunde inte hindra oss, vÄrt mÄl skulle uppnÄs och sÄ blev det, sÀger fader George som minns valdagen med vÀrme.

- Flera assyrier tvivlade pÄ att vi kunde lyckas, men nÀr Bashir Saadi vÀl valdes in i det syriska parlamentet gladdes mÄnga Ät hans framgÄng. Hans framgÄng var ocksÄ folkets framgÄng, inte minst ADO:s.

TrÄkigt nog var det inte bara den syriska sÀkerhetstjÀnsten som ogillade fader Georges politiska engagemang, Àven kyrkan och en hel del assyrier var emot det.

- Jag fick ta emot mycket kritik av biskopar, prÀster och folk i allmÀnhet. Det var dock inget som bekymrade mig, mina ambitioner var goda. Dessutom var det inte första gÄngen jag fick liknande kritik. I samband med varje assyriskt nyÄrsfirande stÀngde jag skolan och Äkte in med eleverna till Zalin för att delta i festligheterna som Àgde rum under dagen, trots att dessa beslut stred mot kyrkans principer och ansÄgs som kontroversiella, förklarar fader George samtidigt som han med allvarlig ton klargör:

- Det finns ingen synd i att Àlska sin nation.

[FOTNOT: LÀs fortsÀttningen nu pÄ torsdag. Hela reportaget finns att lÀsa i senaste numret av HujÄdÄ, nr 2-2009. Bli stödmedlem och fÄ hem den i brevlÄdan.]

 

Sargon Maraha

  • S:t Esya kyrkan i Derbessiye dĂ€r Ă€ven Hoppets skola finns. S:t Esya kyrkan i Derbessiye dĂ€r Ă€ven Hoppets skola finns.
  • Rast pĂ„ skolans innergĂ„rd Rast pĂ„ skolans innergĂ„rd
  • Porten till Fader George Malkis hem i Derbessiye. Porten till Fader George Malkis hem i Derbessiye.
  • Skolbussen som skjutsade barnen till och frĂ„n skolan. Skolbussen som skjutsade barnen till och frĂ„n skolan.
  • Nutida bild av fader George Malki i S:ta Maria kyrkan i Linköping, dĂ€r han Ă€r verksam. Nutida bild av fader George Malki i S:ta Maria kyrkan i Linköping, dĂ€r han Ă€r verksam.