Publicerad: 2009-08-29

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Ashur Ibrahim regerar pÄ Sveriges beachvolley-scen. Nu har han siktet instÀllt pÄ VM. Foto: HujÄdÄ-collage

Kung Ashur av volleyboll

SPORT

Han är bara nitton år. Ändå är han en av de mest meriterade volleybollspelarna i sin ålder. Han är nybliven svensk mästare och har siktet inställt på VM i Blackpool nästa månad. Möt Ashur Ibrahim, nittonåringen som drömmer om att tillhöra de tio bästa volleybollspelarna i världen.

Mamma Àr frÄn Syrien, pappa frÄn Irak och sjÀlv Àr han född i Tyskland. En typisk bakgrund för en assyrier som bor i Europa. UppvÀxt i SödertÀlje skulle man tro att idrottsintresserade Ashur skulle falla för fotbollen, men ödet ville annorlunda. Med tvÄ volleybollfrÀlsta morbröder blev fotbollen en sport han spelade med kompisarna pÄ gÄrden, ingenting han satsade pÄ.

- NÀr jag var tio Är följde jag mina morbröder pÄ deras matcher. En dag kom min morbror fram till mig och sa att hans trÀnare bjöd in mig och min kompis för att trÀna med laget. Han hade sett oss nÀr vi lattjade mest pÄ skoj vid nÄgon beachvolley-turnering, minns Ashur tillbaka.

Kompisen som Ashur nÀmner Àr Johan Hanna, hans bÀsta kompis och spelare han kamperar med i beachvolleyn. Vid den tiden hade Ashur hunnit fylla tolv Är och fastnade direkt för sporten. Sen har det gÄtt otroligt snabbt. Redan efter tre Är blev han uttagen till landslÀger.

I Är avslutade han sin första sÀsong i elitserien, som Àr den högsta serien i Sverige för volleyboll. Han spelade i Jönköpingslaget Habo Wolley, dÀr han var andra passare. Trots att han oftast satt pÄ bÀnken var det en vÀrdefull erfarenhet för Ashur.

- Jag utvecklades enormt. Det Àr ett helt annat tempo i elitserien jÀmfört med division 1. Jag fick hoppa in och serva i nÀstan varje match och lÀrde mig jÀttemycket, sÀger Ashur.

ÄndĂ„ flyttade Ashur hem till SödertĂ€lje efter bara ett Ă„r i elitserien. Klubben ville gĂ€rna behĂ„lla honom, inte bara för hans egenskaper pĂ„ plan. Ashur hjĂ€lpte till Ă€ven mycket vid sidan om som ungdomstrĂ€nare. NĂ€r han dock inte kom in pĂ„ högskolan i Jönköping, ville han komma hem och fortsĂ€tta plugga.

PÄ plan beskrivs ofta Ashur som en ledare, vilket kan sÀtta stor press pÄ en spelare. Men för Ashur faller ledarskapet helt naturligt. Han blev till exempel utsedd till lagkapten som 16-Äring i division 1, Àven nÀr det fanns seniorer i truppen. Det Àr tydligt att han gillar rollen.

- Som storebror till fem syskon blir det naturligt att man utvecklar ledaregenskaper. Jag har alltid tagit ansvar hemma. Jag trivs jÀttebra med det och ser det som min bÀsta egenskap. NÀr det gÀller volleybollen utvecklades jag snabbast av mina lagkamrater och det gjorde att jag fick mest ansvar. Sedan har jag bara vÀxt med rollen, förklarar han.

Idag pluggar Ashur medieteknik och Àr intresserad av grafisk formgivning och illustration. Han Àr kontrakterad med sin moderklubb Södertelge i div1, som enligt Ashur, Àr ett ungt lag men vÀldigt lovande lag som mycket vÀl kan ta klivet upp i elitserien.

Hur gÄr det dÄ med beachvolleyn?
- BÀttre Àn nÄgonsin. Vi har just vunnit U21-SM och jag blev utsedd till MVP (Most Valuable Player red.anm.). Det hÀr var mitt sista Är som junior och jag fÄr inte lÀngre delta i junior SM. NÀsta utmaning Àr U21- VM som i Är gÄr i Blackpool, England, nÀsta mÄnad.

Hur kÀnns det att, som assyrier, kunna titulera sig "Svensk mÀstare"?
- Jag blir stolt som assyrier. Att vara den bÀste i Sverige som assyrier Àr en kÀnsla som Àr svÄr att slÄ. Jag hoppas att fler fÄr kÀnna den kÀnslan nÄgon gÄng.

Vad Àr ditt roligaste minne?
- SM-guldet i volleyboll. Vi var helt otippade, vi var inte ens med i topp fyra. Jag gillar att vinna pÄ det sÀttet, nÀr man Àr helt utrÀknad men till slut stÄr som segrare. Det var ocksÄ roligt att kunna ge vÄr trÀnare, som jobbat för detta i 20 Är, ett SM-guld. Hoppas att VM nu i september blir ett Ànnu bÀttre minne.

Vad Àr ditt kortsiktiga mÄl?
- Nu nÀrmast Àr det ju VM som gÀller. IgÄr fick vi veta att vi mÄste kvala in till VM, det spelar ingen roll att vi Àr regerande svenska mÀstare. Inget svenskt lag har nÄgonsin lyckats med det tidigare, sÄ det bli en stor utmaning. Efter VM handlar det om Svenska cupens tredje omgÄng. Vid vinst kan vi fÄ möta Habo Wolley och det vill jag inte missa.

Vad Àr din högsta dröm som idrottsman?
- Jag vill tillhöra de tio bÀsta i vÀrlden i beachvolley. Mycket vilja, trÀning och att fÄ vara skadefri kan ta mig riktigt lÄngt.


[FOTNOT: Följ Team Hanna/Ibrahim i VM-kvalet den 16-17 september HÄR]


FAKTA ASHUR IBRAHIM


Namn: Ashur Ibrahim
Position: Passare / Spiker
Ålder: 19 Ă„r
LĂ€ngd: 178 cm
RÀckhöjd: 320 cm

Meriter:
SM-Guld i Beachvolley 2009 (U21, utsedd till mvp)
SM-Silver i Beachvolley 2008 (U21, utsedd till bÀsta anfallare)
SM-Guld i Volleyboll 2007 (U19, Allstar team - Spiker)
SM-Silver i Beachvolley 2007 (U21)
SM-Guld i Beachvolley 2007 (U19, utsedd till MVP)
SM-Guld i Beachvolley 2006 (U19, utsedd till MVP)
SM-Guld i Beachvolley 2005 (U17)

 

Moussa Esa
Redaktionen

 

lÀsarna kommenterar...

Agata Kaczmarek 111130 - 18:33

Det var en jÀtte bra text som beskriver hur det har varit i hans liv med volleybollen. Jag sjÀlv tycker att det var jÀtte bra.