Publicerad: 2009-09-07

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Ninos Chammo studerade konst i italienska Florens. Idag Àr han verksam konstnÀr i New York, USA. Foto: Sargon Maraha

En assyrisk konstnÀr i New York

KONST Hans konst sägs ha en så stor grad av dramatik att den antar levande form. Sargon Maraha har träffat konstnären Ninos Chammo, som utvecklat en egen stil och till och med patenterat den.

Inför min USA-resa planerade jag att intervjua ett antal assyriska personligheter. Syftet Àr att vÀcka intresse och upplysa assyrierna hÀr i Sverige om assyrierna i USA och deras verksamhet. VÀl i USA valde jag att portrÀttera min vÀn Ninos Chammo som Àr konstnÀr och designer i metropolen New York. Han har utvecklat en egen stil och till och med patenterat den.

Utan att förringa vÄrt folks kompetens inom konstvÀrlden vill jag sÀga att det Àr fÄ gÄnger som jag kan titta pÄ en assyrisk konstnÀrs arbete och hÀpna. Den som förstÄr sig pÄ konst och fÄr chansen att bevittna Ninos Chammos konst live kommer nog att hÄlla med. Detaljrikedomen i skulpturerna och de tredimensionella mönstren i tavlorna Àr fÀngslande, för att inte tala om kreativiteten.

Figurerna i verken som Ninos Chammo skapar Ă€r sĂ„ pass dramatiska att de ger sken av att anta levande form. Även fĂ€rgsĂ€ttningen Ă€r fascinerande. Under dagen kan man se en viss fĂ€rgskala och under kvĂ€llen en helt annan. Eller som Ninos Chammo sjĂ€lv uttrycker det, allt beror pĂ„ ljuset. Detaljerna och mystiken vill aldrig ta slut, för varje timme som gĂ„r hittar jag nĂ„got nytt i hans verk.

Som betraktare och med 20 poÀng i konsthistoria i bagaget kan jag dra paralleller till sjÀlvaste Leonardo Da Vincis konst. TÀnker mycket pÄ Mona Lisa och mystiken som den genomsyras av. Da Vinci föddes och verkade i Florens under flera Är. Vem vet, kanske har Ninos Chammo lÄtit sig influerats av den store mÀstaren?

Under min vistelse hos min vÀn brukade jag pÄ skoj sÀga "fan Ninos, om du hade fötts som ickeassyrier sÄ hade du varit en vÀrldskÀnd konstnÀr nu". NÄvÀl, Ninos Chammo Àr fortfarande ung, 35 Är Àr ingen Älder för en konstnÀr. En vacker dag blir han kanske en vÀrldskÀnd mÀstare ÀndÄ.

NÀstsista dagen innan min hemresa bestÀmde vi oss för att genomföra en intervjun hemma hos Ninos som ocksÄ fungerar som hans ateljé. I sÀllskap av mÄlningar och skulpturer tillsammans med dofter frÄn oljefÀrger och linolja exponerar sig den store konstnÀren.

Vem Àr Ninos Chammo?
- Ninos Chammo Àr en assyrier precis som mÄnga andra assyrier, ofta född i ett land, uppvÀxt i ett annat och bosatt i ett tredje. Jag föddes och vÀxte upp i Zahle, Libanon, för att dÀrefter spendera tonÄren i Italien och Florens. I Florens fick jag chansen att bli en renÀssansmÀnniska samt utbilda mig till konstnÀr. Jag lÀrde mig vÀldigt mycket om skulpturkonst, bildkonst och design. Totalt spenderade jag tolv Är i Italien. Idag Àr jag bosatt i New York och Àr verksam som konstnÀr och designer. 

Av dina verk att döma tycker jag, som betraktare, att du behÀrskar bÄda konstformerna lika bra. Hur vill du presentera dig, som skulptör eller bildkonstnÀr?
- Det hela beror pÄ vilket humör jag Àr pÄ. Ibland Àr jag skulptör, ibland bildkonstnÀr, och ibland en kombination av bÄda. Mina kÀnslor styr mitt val av metod och det finns inget antingen eller, bÄda metoderna ligger mig lika varmt om hjÀrtat.   

Konst handlar i mÄnga fall om att skapa en egen stil. Picassos konst Àr kanske inte den vackraste men den var unik under sin tid och det var en av anledningarna till att han blev sÄ kÀnd. Hur vill du beskriva din stil?
- Det Àr svÄrt att beskriva, jag Àr ingen poet. Som betraktare kan du titta pÄ min konst och fÄ massor av intryck, det blir lite upp till betraktaren att avgöra. Men för att försöka svara pÄ frÄgan Àr min konst oftast baserad pÄ historia, nutid och framtid.

 Hur vill du beskriva konstvÀrlden idag?
- Om man gÄr tillbaka i konsthistorien kan man se att konstnÀrsyrket var en profession med status. Liksom idag kÀmpade konstnÀren med sin pensel, eller vilket medel man nu föredrog, för att bli kÀnd. Skillnaden var att chansen att slÄ igenom och försörja sig som konstnÀr var bra mycket större förr. Idag Àr det vÀldigt svÄrt att försörja sig som konstnÀr, speciellt med tanke pÄ finanskrisen som hÀrjar överallt. I Manhattan exempelvis vÀljer man att marknadsföra döda kÀnda konstnÀrer istÀllet för verksamma konstnÀrer, det Àr ett sÀkrare sÀtt att locka folk till museer och gallerier. Jag skulle vilja sÀga att konsten befinner sig i en krissituation idag. Idag behöver en konstnÀr massvis av kontakter och en bunt av mÀnniskor som lobbar för en. Det Àr inte konsten i sig som för konstnÀren till framgÄng. Om du kÀnner nÄgon, kan du bli nÄgon, lite sÄ funkar det tyvÀrr.   

Vad betyder konst för dig?
- Konst Àr sÄ viktigt för mig. Mitt liv skulle inte ha nÄgon mening utan konst. Konst Àr ett sÀtt för mig att bearbeta mina tankar och kÀnslor, den ger mig energi. NÀr jag stÄr dÀr med penseln i handen existerar inget annat. Jag befinner mig i en okÀnd vÀrld och fullkomligt Àlskar det.

Har du nÄgon inspirationskÀlla?
- Min inspiration Àr en kombination av mÄnga saker. Jag har rest runt hela vÀrlden och sett mÄnga saker, platser pÄ jorden som etsat sig fast pÄ nÀthinnan. Möten med frÀmmande mÀnniskor som jag utbytt erfarenheter med. Minnen frÄn min barndom som Àr stÀndigt nÀrvarande. Allt detta har pÄverkat mig i mitt skapande. En annan stor inspirationskÀlla Àr musik. Ibland ser jag pÄ musik som fÀrger och i takt med rytmen frodas kreativitet.

Har du nÄgon förebild?
- SjÀlvklart har jag influerats av konsthistorien men jag kan inte peka ut nÄgon specifik konstnÀr och sÀga att han eller hon Àr min förebild. Om du ser pÄ min konst sÄ kan du kanske se att jag har utvecklat en speciell stil. Jag har till och med skaffat patent pÄ denna stil. Det Àr en stil som Àr tre dimensionell. En kombination mellan skulpturkonst och bildkonst, en hybrid kan man sÀga. Det ser ut som en relief men det Àr det inte, det ser ut som en mÄlning men det Àr den inte heller. Detta Àr ett resultat av mina kunskaper inom konst i teori och praktik. 

Är du nöjd med det du Ă„stadkommit som konstnĂ€r sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt?
- Jag kommer aldrig att vara nöjd, det Àr dÀrför jag ska fortsÀtta kÀmpa varje dag i strÀvan efter att utveckla mig sjÀlv och hela tiden försöka bli bÀttre.

Besök Ninos Chammos hemsida

Sargon Maraha