Publicerad: 2009-09-14

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Assyrisk benÀmning förenade kontinent

IDENTITET Vet du vad Europa betyder eller var ordet kommer ifrån? Att Pythagoras sats inte kom från Pythagoras? Att Mesopotamien är civilisationens vagga är ingen nyhet men vad gör mesopotamierna, assyrier/syrianer/kaldéer, idag? Ray Younan tycker att det är tid för större eget ansvarstagande samtidigt som man gemensamt strävar efter samma mål. Oavsett benämning.

Sverige har ordförandeskapet i Europeiska unionens rÄd och det sÀger mig tyvÀrr inte sÄ mycket, likasÄ för mÄnga andra. Men det som vÀckte mitt intresse för Àmnet Àr min nyfikenhet pÄ sjÀlva benÀmningen, eller snarare ordet, Europa. Hur kan en benÀmning föra ihop olika nationer, kulturer, sprÄk och folkslag med en lÄng historia av krig? Var kommer ordet ifrÄn och vad betyder ordet Europa egentligen?

Jag hade tidigare hört talas om begreppet i grekisk mytologi och med stor sannolikhet tÀnkte jag att det var ett grekiskt ord. Men ack vad jag hade fel. Efter lite "forskning" visade sig en vetenskaplig teori att benÀmningen Europa ursprungligen kommer av den assyriska benÀmningen Erebu. Erebu betyder alltsÄ "solnedgÄngens land" och Acu, ordet för Asien, betyder "soluppgÄngens land".

BenÀmningarna Europa och Asien var alltsÄ frÄn början inte nÄgra vÀrldsdelar utan mer ovissa landomrÄden placerade i vÀstlig respektive östlig riktning. Antikens greker tros ha tagit dessa begrepp frÄn assyrierna. DÀrefter hamnade begreppen hos romarna.

Sedermera kom jag tĂ€nka pĂ„ den sĂ„ kallade Pythagoras sats, aÂČ + bÂČ = cÂČ, som visade sig finnas pĂ„ lertavlor i Assyrien nĂ€stan 1000 Ă„r före Pythagoras vilket med stor sannolikhet betyder att det Ă€r en babylonisk matematisk geometrisk sats. Det Ă€r inget mysterium idag att den Mesopotamiska kulturen bidrog till dagens benĂ€mningar och teknik sĂ„vĂ€l i Mellanöstern och senare Ă€ven i Europa.

I samband med hur man lyckades förena en hel kontinent med olika nationer, kulturer, sprÄk och folkslag med en enda benÀmning, kunde jag inte lÄta bli att tÀnka pÄ vÄr apatiska handling i namnkonflikten. FÀrdigheten att lösa de terminologiska eller fraseologiska problemen Äterspeglar vÄr karaktÀr av prestige och högfÀrdighet istÀllet för ödmjukhet och diplomati.

Att vi Àr ett folkslag som styrs mycket av kÀnslor istÀllet för förnuft Àr inget vi kan komma ifrÄn. Men att stÀndigt styras av kÀnslor har förödande konsekvenser. Det krÀvs ingen hög intellektuell nivÄ för att vara kreativ och tÀnka nytt eller att vara nyfiken pÄ att se likheter och mönster samt strÀva efter ett gemensamt mÄl oavsett benÀmning eller kyrkotillhörighet.

Slutligen vill jag sÀga att det som krÀvs Àr möjligtvis ett mer eget ansvarstagande och ett gemensamt mÄl som, till exempel, en sjÀlvstÀndig kristen nation i Mellanöstern. Oavsett benÀmning assyrier/syrianer/kaldéer sÄ Àr vÄrt hem Bethnahrin/Mesopotamien och vi Àr alla mesopotamier före allt annat. Det Àr dags att tillvaron börjar anpassa sig efter vÄra visioner och mÄl istÀllet för att vi stÀndigt ska behöva anpassa oss efter tillvaron. Individuella bedrifter Àr bra, men det krÀvs ett lag för att vinna slag.

 

Ray Younan

 

lÀsarna kommenterar...

Neshro 090914 - 16:39

Fin text. Vi Àr assyrier före Àn mesopotamier. NÀr ett folk börjar kallar sig skandinavier kan vi börja kalla oss för mesopotamier. En intressant koppling till ordet Europa (=VÀster - solen gick upp frÄn vÀster) Àr ordet arab, som kan ha samma rot (CRBH/V).