Publicerad: 2009-09-22

  • Tipsa en v√§n
  • Skriv ut artikeln
Murat Deniz och fader Melki Murad sitter i S:ta Marias lokal Svängom i Norrköping. Deniz och Murad är några av de som har fått ge de europeiska assyrierna ett ansikte genom Kurt Kaindls utställning, "De okända européerna". Foto: Kurt Kaindl

De okända européerna

KULTUR "Min hälsning till assyrierna i Sverige är att, genom utställningen, har många fått kännedom om er situation och historia", säger fotografen Kurt Kaindl. Kaindl som rest världen runt med sin utställning om Europas okända minoriteter, hade ingen aning om assyriernas existens.

Det var i Budapest 2004 som en av tjejerna som arbetade med Kurt Kaindls utst√§llning ber√§ttade att en av hennes n√§ra v√§nner bor i Sverige och tillh√∂r en ok√§nd minoritet. Kaindl blev givetvis intresserad av denna etniska och spr√•kliga folkgrupp: assyrierna. Eftersom han tillsammans med sin kollega, f√∂rfattaren Karl-Markus Gauss, skulle medverka i bok- och biblioteksm√§ssan i G√∂teborg samma √•r tog han kontakt med denna assyrier. V√§l i Sverige guidade hon, Vivianne Deniz, dem runt i Link√∂ping, Norrk√∂ping, √Ėrebro och S√∂dert√§lje. Deras bes√∂k resulterade i en unik samling bilder av assyriernas vardagsliv och en bok som just nu √∂vers√§tts till svenska p√• f√∂rlaget Perenn.

Både Kaindl och Gauss är österrikare men arbetar med hela Europa som sitt fält. I mer än tio år har de rest runt för att träffa Europas minoriteter och deras möten har resulterat i flera böcker. Nu finns - med anledning av att Sverige är EU-ordförande - en del av Kaindls fotografier och Gauss texter samlade i en utställning på Europahuset i Stockholm. På invigningen möter vi fotografen själv och hans fängslande porträtt av det okända Europa.

- Vi är inte vetenskapsmän, säger Kaindl i sitt invigningstal. Vi vill berätta om de folkslag vars öden och historia är värda att uppmärksamma. Och säg mig, visst kommer flera av er här ikväll upptäcka åtminstone en minoritet som ni inte kände till förut.

Utställningens besökare nickar och hummar. Utöver assyrierna porträtteras också sorber i  Tyskland, sefarder i Sarajevo, gottscheer i Slovenien, aromuns i Makedonien, arberesjer i Italien och dögewö/roma i Slovakien. Under sitt tal berättar Kaindl om sina tankar kring det Europa och EU som ofta framställs ganska ensidigt.

- Europa är mer än tyskar och fransmän och en och annan österrikare. Minoriteter som inte är bundna av nationella gränser och gränsdragningar hör inte enbart till Europas historia utan är också de som personifierar det nya Europa. Men eftersom jag är bättre på att fotografera än att tala tycker jag vi ska ägna kvällen åt att titta på bilderna, säger Kaindl innan han avtackas med applåder.

Den ljusa Atriumgården i Europahuset ger god rymd åt utställningen och de tankar som besökarna ger uttryck för. Bilderna visar vardagsliv; osminkat, genuint, inte alls tillrättalagt. För den som är assyrier är det stor mått av igenkänning. För den som inte är det är bilderna ett första steg att lära känna den folkgrupp som har sina rötter utanför Europa men som numera är välrotad i Europas nord.

Två av besökarna diskuterar att Kaindl har missat en väsentlig del av assyriernas vardagsliv, nämligen att många barn som föds i den assyriska gemenskapen kanske har en förälder som inte är assyrier från början. En av dem berättar att hon och hennes make är från två olika delar av världen och deras barn påminner dem ideligen om deras fördomar och inskränkthet i vissa frågor. Andra besökare vill ha reda på grundläggande fakta som huruvida assyrierna är kristna eller inte. Att Kaindls utställning - och inställning - berör är uppenbart.

- Betraktaren förstår mer än vad jag gör av mina bilder. Jag bara fotograferar. Var och en tolkar bilderna olika. En av mina guider i Sarajevo berättade att han blev så ledsen av att se omslaget på min nya bok. Varför? Jo, för att bilden av äldre män sittandes på parkbänkarna på det duv-täckta torget visar att kriget är över eftersom duvorna övergav torget under kriget men bilden visar också att landet är svårt sargat eftersom männen sitter sysslolösa istället för att ha ett jobb att gå till.

Onekligen kommer varje besökare ha en unik upplevelse av varje fotografi. Personligen dröjer jag mig kvar vid bilden av Bårsta IP som säkerligen inrymmer lika många olika tolkningar som det finns AFF-supportrar i Södertälje.


FAKTA THE UNKNOWN EUROPEANS¬†visas just nu i Sk√∂vde.¬†Utst√§llningen har visats i v√§rldsst√§der som Washington, M√ľnchen Rom och Stockholm. Kurt Kaindl, f 1954, √§r fotograf, curator och fil dr i litteratur. Han √§r grundare av galleri "Fotohof" i Salzburg och verksam som f√∂rel√§sare vid universitet i √Ėsterrike, Tyskland och USA. Karl-Markus Gauss, f 1954, √§r flerfaldigt prisbel√∂nad ess√§ist och kritiker och utgivare av tidskriften Literatur und Kritik. Han skriver f√∂r stora tyskspr√•kiga tidningar som Die Zeit, Neue Z√ľrcher Zeitung och Die Presse.

 

Berolin Deniz

  • Utanf√∂r S:ta Maria kyrkan i Norrk√∂ping. Utanf√∂r S:ta Maria kyrkan i Norrk√∂ping.
  • B√•rsta IP, Assyriska FF:s gamla hemmaarena. B√•rsta IP, Assyriska FF:s gamla hemmaarena.
  • Vivianne Deniz ber√§ttar om assyrierna p√• ett fik i Link√∂ping. Vivianne Deniz ber√§ttar om assyrierna p√• ett fik i Link√∂ping.
  • Atriumg√•rden i Europahuset i Stockholm var platsen f√∂r utst√§llningen. Atriumg√•rden i Europahuset i Stockholm var platsen f√∂r utst√§llningen.
  • Berolin Deniz tillsammans med fotografen Kurt Kaindl. Berolin Deniz tillsammans med fotografen Kurt Kaindl.