Publicerad: 2009-09-22

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Murat Deniz och fader Melki Murad sitter i S:ta Marias lokal SvÀngom i Norrköping. Deniz och Murad Àr nÄgra av de som har fÄtt ge de europeiska assyrierna ett ansikte genom Kurt Kaindls utstÀllning, "De okÀnda européerna". Foto: Kurt Kaindl

De okÀnda européerna

KULTUR "Min hälsning till assyrierna i Sverige är att, genom utställningen, har många fått kännedom om er situation och historia", säger fotografen Kurt Kaindl. Kaindl som rest världen runt med sin utställning om Europas okända minoriteter, hade ingen aning om assyriernas existens.

Det var i Budapest 2004 som en av tjejerna som arbetade med Kurt Kaindls utstĂ€llning berĂ€ttade att en av hennes nĂ€ra vĂ€nner bor i Sverige och tillhör en okĂ€nd minoritet. Kaindl blev givetvis intresserad av denna etniska och sprĂ„kliga folkgrupp: assyrierna. Eftersom han tillsammans med sin kollega, författaren Karl-Markus Gauss, skulle medverka i bok- och biblioteksmĂ€ssan i Göteborg samma Ă„r tog han kontakt med denna assyrier. VĂ€l i Sverige guidade hon, Vivianne Deniz, dem runt i Linköping, Norrköping, Örebro och SödertĂ€lje. Deras besök resulterade i en unik samling bilder av assyriernas vardagsliv och en bok som just nu översĂ€tts till svenska pĂ„ förlaget Perenn.

BÄde Kaindl och Gauss Àr österrikare men arbetar med hela Europa som sitt fÀlt. I mer Àn tio Är har de rest runt för att trÀffa Europas minoriteter och deras möten har resulterat i flera böcker. Nu finns - med anledning av att Sverige Àr EU-ordförande - en del av Kaindls fotografier och Gauss texter samlade i en utstÀllning pÄ Europahuset i Stockholm. PÄ invigningen möter vi fotografen sjÀlv och hans fÀngslande portrÀtt av det okÀnda Europa.

- Vi Àr inte vetenskapsmÀn, sÀger Kaindl i sitt invigningstal. Vi vill berÀtta om de folkslag vars öden och historia Àr vÀrda att uppmÀrksamma. Och sÀg mig, visst kommer flera av er hÀr ikvÀll upptÀcka Ätminstone en minoritet som ni inte kÀnde till förut.

UtstÀllningens besökare nickar och hummar. Utöver assyrierna portrÀtteras ocksÄ sorber i  Tyskland, sefarder i Sarajevo, gottscheer i Slovenien, aromuns i Makedonien, arberesjer i Italien och dögewö/roma i Slovakien. Under sitt tal berÀttar Kaindl om sina tankar kring det Europa och EU som ofta framstÀlls ganska ensidigt.

- Europa Àr mer Àn tyskar och fransmÀn och en och annan österrikare. Minoriteter som inte Àr bundna av nationella grÀnser och grÀnsdragningar hör inte enbart till Europas historia utan Àr ocksÄ de som personifierar det nya Europa. Men eftersom jag Àr bÀttre pÄ att fotografera Àn att tala tycker jag vi ska Àgna kvÀllen Ät att titta pÄ bilderna, sÀger Kaindl innan han avtackas med applÄder.

Den ljusa AtriumgÄrden i Europahuset ger god rymd Ät utstÀllningen och de tankar som besökarna ger uttryck för. Bilderna visar vardagsliv; osminkat, genuint, inte alls tillrÀttalagt. För den som Àr assyrier Àr det stor mÄtt av igenkÀnning. För den som inte Àr det Àr bilderna ett första steg att lÀra kÀnna den folkgrupp som har sina rötter utanför Europa men som numera Àr vÀlrotad i Europas nord.

TvÄ av besökarna diskuterar att Kaindl har missat en vÀsentlig del av assyriernas vardagsliv, nÀmligen att mÄnga barn som föds i den assyriska gemenskapen kanske har en förÀlder som inte Àr assyrier frÄn början. En av dem berÀttar att hon och hennes make Àr frÄn tvÄ olika delar av vÀrlden och deras barn pÄminner dem ideligen om deras fördomar och inskrÀnkthet i vissa frÄgor. Andra besökare vill ha reda pÄ grundlÀggande fakta som huruvida assyrierna Àr kristna eller inte. Att Kaindls utstÀllning - och instÀllning - berör Àr uppenbart.

- Betraktaren förstÄr mer Àn vad jag gör av mina bilder. Jag bara fotograferar. Var och en tolkar bilderna olika. En av mina guider i Sarajevo berÀttade att han blev sÄ ledsen av att se omslaget pÄ min nya bok. Varför? Jo, för att bilden av Àldre mÀn sittandes pÄ parkbÀnkarna pÄ det duv-tÀckta torget visar att kriget Àr över eftersom duvorna övergav torget under kriget men bilden visar ocksÄ att landet Àr svÄrt sargat eftersom mÀnnen sitter sysslolösa istÀllet för att ha ett jobb att gÄ till.

Onekligen kommer varje besökare ha en unik upplevelse av varje fotografi. Personligen dröjer jag mig kvar vid bilden av BÄrsta IP som sÀkerligen inrymmer lika mÄnga olika tolkningar som det finns AFF-supportrar i SödertÀlje.


FAKTA THE UNKNOWN EUROPEANS visas just nu i Skövde. UtstĂ€llningen har visats i vĂ€rldsstĂ€der som Washington, MĂŒnchen Rom och Stockholm. Kurt Kaindl, f 1954, Ă€r fotograf, curator och fil dr i litteratur. Han Ă€r grundare av galleri "Fotohof" i Salzburg och verksam som förelĂ€sare vid universitet i Österrike, Tyskland och USA. Karl-Markus Gauss, f 1954, Ă€r flerfaldigt prisbelönad essĂ€ist och kritiker och utgivare av tidskriften Literatur und Kritik. Han skriver för stora tysksprĂ„kiga tidningar som Die Zeit, Neue ZĂŒrcher Zeitung och Die Presse.

 

Berolin Deniz

  • Utanför S:ta Maria kyrkan i Norrköping. Utanför S:ta Maria kyrkan i Norrköping.
  • BĂ„rsta IP, Assyriska FF:s gamla hemmaarena. BĂ„rsta IP, Assyriska FF:s gamla hemmaarena.
  • Vivianne Deniz berĂ€ttar om assyrierna pĂ„ ett fik i Linköping. Vivianne Deniz berĂ€ttar om assyrierna pĂ„ ett fik i Linköping.
  • AtriumgĂ„rden i Europahuset i Stockholm var platsen för utstĂ€llningen. AtriumgĂ„rden i Europahuset i Stockholm var platsen för utstĂ€llningen.
  • Berolin Deniz tillsammans med fotografen Kurt Kaindl. Berolin Deniz tillsammans med fotografen Kurt Kaindl.