Publicerad: 2009-10-07

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Zelge Fans pÄverkar till förstÄelse

IDENTITET

I en artikel publicerad i Hujådå uppmanade Andrias Isik assyriska rörelsen och att i större omfattning framhäva den assyriska nationens olika symboler i tal, skrift och  i fysisk form. Ett halvår senare är det dags att reflektera över om det skett någon förändring och vilka konsekvenserna varit.

Zelge fans införde redan Är 2007 vissa av de föreslagna förÀndringarna, men i Är har man gjort det pÄ ett mer slagkraftigt sÀtt och jag kan ett halvÄr efter min artikel "Glöm inte dina rötter" konstatera att det delvis varit en stor framgÄng.

Att Zelge fans allt oftare skanderar "Suryoye" har sjÀlvklart skapat en hÀtsk debatt inom folkgruppen - dÀr en del trott sig ha patent pÄ benÀmningen. Utan att gÄ djupare i dess betydelse kan vi konstatera att det, genom arkeologiska fynd, nu finns stöd för synonymet asuryoyo/suryoyo.

En annan positiv gÀrning som Zelge stÄtt för Àr utformningen av solskivan dÀr man har lyckats framstÀlla den i olika former mer Àn tidigare. OcksÄ detta Àr av vikt dÄ bÄda sidor anvÀnder sig av liknande symboler. Den syrianska flaggan Àr en symbolik av och för Gilgamesh och tillhör alltsÄ den gamla sumeriska kultens reliker, jag skulle gÀrna vilja se anvÀndandet av den i sitt original utförande - utan nÄgon eld eller annan symbol kombinerat.

Jag ville ocksÄ se ett klargörande om var vÄra rödgula fÀrger har sitt ursprung, nÀmligen i den assyriska frihetskampen som utspelade sig i det fördolda frÀmst i Syrien. Dessa hjÀltar som arbetade för den assyriska rörelsen under diktatoriskt styre med livet som insats bör ha en viktig plats hos oss Àven idag.

Jag hoppas pÄ positiva förÀndringar inom hela rörelsen, men hoppas frÀmst att Zelge visar sig vara pionjÀrer inom dessa förslag och Àndringar dÄ de idag Àr en viktig del av att föra fram det assyriska budskapet - om inte pÄ det politiska planet sÄ i vart fall hos den enskilde mÀnniskan, oss suryoye.

Detta innebÀr inte att min önskan Àr att folk ska dra andra slutsatser om sin etnicitet eller för den delen sin benÀmning. Utan att vikten lÀggs vid diskussioner bland ungdomar, syrianska som assyriska, som skall ta vid och förstÄ vari alla benÀmningar och symboler har sitt ursprung. Dessa symboler ska inte anvÀndas hur som helst - hÀr har vi assyrier ett ansvar  att vÄrda dessa med respekt, kÀrlek och framhÀva dem i en positiv anda.

Jag passa pÄ att tacka Zelge fans för dessa positiva förÀndringar och hoppas pÄ ytterligare fokus inom de föreslagna omrÄdena.

 

Andrias Isik
Redaktionen

 

lÀsarna kommenterar...

Turoyo 091105 - 15:30

Bra skrivet..vart kan jag ta del av dom hÀr arkeologiska fynden...jag vill knÀcka folk som sÀger att dom inte Àr vÄra fynd...snÀlla maila mig turoyo2005@gmail.com