Publicerad: 2009-12-24

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Assyrisk arkitektur vid judiska gudstjÀnstlokaler

KONST Säg assyrisk eller babylonisk arkitektur så går tankarna genast till de väldiga palatsen eller kanske Ishtarporten. Ray Younan delar här med sig om var man kan finna neo-assyrisk arkitektur på kanske något oväntat håll.

Att besöka den eviga staden Rom under julhelgen och se den klassiska julmÀssan live hÄllen av sjÀlvaste pÄven Benedictus XVI Àr en dröm för mÄnga assyrier med katolsk anknitning.

Staden har en fantastisk miljö, arkitektur med mycket sevÀrdigheter och mÀngder av upplevelser. Fördelen med Rom Àr att nÀstan alla kÀnda landmÀrken, till exempel Peterkyrkan, Colosseum, Spanska trappan och TrevifontÀnen, nÀstan ligger pÄ gÄngavstÄnd frÄn varandra.

En annan sevÀrdighet i den eviga staden Rom för den arkitektur- och konstintresserade assyriern bör vara Tempio Maggiore, det stora templet. Tempio Maggiore Àr en  synagoga som stod fÀrdig 1904. Arkitekterna bakom bygget, Osvaldo Armanni och Vincenzo Costa, valde att formge synagogan i neo-assyrisk-babylonisk arkitektstil.

Fasaden pĂ„minner om palatsreliefer och tempel frĂ„n de assyriska huvudstĂ€derna Nineve och Nimrud. VĂ€lkĂ€nd assyriska dekorativa mönster ingraverade i lotusblommor, palmer och pelare pĂ„ synagogans fasadutsmyckning Ă€r vĂ€l synliga. Även interiören, som bland annat bestĂ„r av pampiga vita pelare prydda med assyrisk konstart, ger en fingervisning om var arkitekterna hĂ€mtat inspiration till byggnadens utformning.          

MĂ€rkligt nog behöver man inte resa till Rom för att se neo-assyrisk arkitektkonst. I hjĂ€rtat av Stockholm döljer sig ocksĂ„ assyrisk arkitektkonst. Den stora Adat Jeschurun synagogan pĂ„ Östermalm i Stockholm ritades av arkitekten Fredrik Scholander efter hans vision av ett neo-assyriskt tempel. Åtskilliga tilltĂ€nkta assyriskinspirerade fasaddekorationer uteblev dessvĂ€rre pĂ„ grund av ekonomin. AnmĂ€rkningsvĂ€rt ofta Ă€r den neo-assyriska arkitekturen en vanlig syn bland synagogor som uppförts i Europa.

Personligen hade jag hoppats pĂ„ att den första Syrisk-ortodoxa katedralen, S:t Jacob av Nsibin, skulle fĂ„ klassisk assyrisk fasadutsmyckning, nĂ„got som tyvĂ€rr uteblev. Jag hoppas att framtida assyriska byggnadsprojekt prĂ€glas av assyrisk-babylonisk arkitektkonst pĂ„ samma sĂ€tt som synagogorna. Vidare önskar jag er lĂ€sare en God jul och ett Gott rĂȘĆĄ-ĆĄattim.   

Ray Younan