Publicerad: 2010-04-08

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Poeten Shabo Bahes alster har förgyllt mÄnga assyriska fester och högtider. Nu hyllas han med en konsert i SödertÀlje. Foto: Privat

Poeten Shabo Bahe hyllas

KULTUR

Shabo Bahe har levt och verkat för assyrisk folkmusiks födelse och utveckling under närmare femtio år. Några av hans mest kända sånger är Kekwo d´safro habibto, Hat rhamli och Nfal farosho som lämnar få assyrier oberörda. Nu på söndag hyllas Bahe med en konsert i Södertälje, där Habib Mousa, Aboud Zazi, Addo Rhawi, Ninib Ablahad Lahdo och Aralia Issa framför hans alster.

Malfono Shabo Bahe föddes som Ă€ldste sonen i familjen 1927 i Midyat, sydöstra Turkiet. I dyningarna efter folkmordet Seyfo 1915 var det mĂ„nga familjer som flydde över till den syriska grĂ€nsen. Även Bahes familj tog sin tillflykt till Qamishli, i nordöstra Syrien, som kom att bli mĂ„nga assyriers hemort. Efter avslutad grundskoleutbildning började han undervisa vid Syrisk-ortodoxa kyrkans skolor som var högt ansedda skolor i Qamishli.

Shabo Bahe var engagerad i och hĂ€ngiven den assyriska rörelsen och hade under Ă„rens lopp flera höga förtroendeuppdrag. Först i 35 Ă„rs Ă„ldern började Bahe att skriva dikter. Flera av dem tonsattes och spelades in pĂ„ band eller skiva. 1971 spelades hans första singel in. Det var den första singeln som slĂ€pptes pĂ„ den vĂ€stassyriska dialekten. Singeln bestod av tvĂ„ lĂ„tar - Hema w haye och Deqle, deqle o'noqosho. FĂ„ hade hört musik och sĂ„ng pĂ„ sitt talade sprĂ„k och dĂ€rför blev singeln en succĂ©. Året efter slĂ€pptes nĂ€sta singel med sĂ„ngerna Kekwo dÂŽsafro habibto och Shlome shlome som blev Ă€nnu större succĂ©er.

1974 skrev Shabo Bahe sÄng, musik och manus till den första teatermusikalen i modern tid som framförts pÄ assyriska. Musikalen, som visades pÄ folketshus i Aleppo i Syrien, hette Barsawmo och Chamo och handlade om den tidens ungdomar.

I slutet av 1980-talet flyttade Shabo Bahe med sin familj till Sverige och SödertÀlje. 1992 skrev Shabo Bahe text och sÄng till Ànnu en musikal Qritho kmirto som betyder Sorgens by och handlade om utvandringen och de problem nyanlÀnda möter.

I Sverige har Bahe fortsatt sitt skapande genom att skriva sÄnger och teatermanus fram till idag. Hittills har drygt 40 av Bahes sÄnger spelats in pÄ skiva eller band. Flera av vÄra mest folkkÀra artister och sÄngare har framfört sÄngerna.

Malfono Shabo Bahe har skrivit och tonsatt sĂ„nger som blivit klassiker och sjungs vid varje assyrisk högtid. Bahes sĂ„nger vĂ€cker kĂ€nslor till det förflutna i vĂ„r historia och drömmar om ett framtida hemland hos bĂ„de gamla och unga. Än idag, vid 83 Ă„rs Ă„lder, fortsĂ€tter Shabo Bahes kreativa musikskapande. Hans senaste verk Ă€r barnteatermusikalen Qashto o Taclo som inom kort kommer att framföras av Assyriska föreningen i SödertĂ€lje.

- Information om konserten
- Konsertprogram

Assyriska Föreningen i SödertÀlje

 

Ombud under riksombudsmötet 2015 i Jönköping. Foto: ARS