Publicerad: 2010-04-13

 • Tipsa en vĂ€n
 • Skriv ut artikeln
FolkkÀre sÄngaren Aboud Zazi framförde i duett med skönsjungande Aralia Issa lÄten Qumu elayme som avslutning pÄ konsertkvÀllen. Foto: B.

En vÀrdig hyllning till en stor poet

KULTUR "Malfono Shabo använder enkla men mycket kraftfulla ord i sina texter, vilket skapar en levande bild hos åhöraren. Det spelar ingen roll om det handlar om kärleken till fosterlandet eller till en kvinna, enkelheten och slagkraften finns hela tiden där och bildar en underbar kombination." Nemrud Kurt Haninke minns helgens konsert som hyllade den assyriske poeten Shabo Bahes livsverk.

Relaterade nyheter

En trollbindande kÀnsla svepte över samtliga ÄskÄdare i Folkets hus i SödertÀlje under söndagskvÀllen dÄ den assyriske poeten Shabo Bahe hyllades för sina verk genom Ären. Det var en kvÀll full av rysningar och lyrik, av stÄende ovationer och hjÀrtan i brand. En hyllningskonsert, befogad och anstÀndig, fick gamla och unga att beröras av praktfulla lÄtar som satte stort avtryck Ànda in i vÄra innersta rum.

Som alltid inför sÄdana hÀr tillstÀllningar försökte jag lÄta bli att ha alltför höga förvÀntningar, ett skydd för att lÀttare kunna kÀnna sig belÄten nÀr det hela var till Ànda. Men det var svÄrt att inte hÄlla tillbaka ivern, för hÀr skulle nÄgra av vÄra stora sÄngare framföra lÄtar skrivna av 83-Ärige Shabo Bahe. Och jag tror inte att det fanns nÄgon i den fullsmockade salen som traskade hemÄt i besvikelse dÄ vi bjöds pÄ ren musikalisk konst av högsta nivÄ med Gabi Masso som briljant dirigent för sin lika briljanta musikgrupp. 14 rutinerade musiker pÄ olika instrument och en fin kör som ackompanjerade grÀddan av assyriska sÄngare - bÀttre förutsÀttningar fanns inte. Jag ska hÀr av utrymmesskÀl inte berÀtta om alla lÄtar och sÄngare, utan tar bara upp nÄgra godbitar.

Det slog mig ganska snabbt att malfono Shabo anvÀnder enkla men mycket kraftfulla ord i sina texter, vilket skapar en levande bild hos Ähöraren. Det spelar ingen roll om det handlar om kÀrleken till fosterlandet eller till en kvinna, enkelheten och slagkraften finns hela tiden dÀr och bildar en underbar kombination.

Under vissa stunder var det ren och skĂ€r gĂ„shud. DĂ€r fanns "Hema u haye" som med hjĂ€lp av Ablahad Lahdos lena stĂ€mma och rörelser fick mig att tĂ€nka pĂ„ burgul-klubbandet i Turabdins byar, men ocksĂ„ pĂ„ Inwardos försvar under folkmordet nĂ€r man lurade muslimerna med sin snillrika taktik . Vidare bjöd samme sĂ„ngare pĂ„ den Ă€lskade lĂ„ten "Marula Marula " med dess ljuva melodi. Jag kunde inte lĂ„ta bli att le över orden som berĂ€ttar om hur pojken innerligt hoppas att hans barndomskĂ€rlek aldrig ska glömma bort honom. Även de bland publiken som inte förstĂ„r sprĂ„ket rycktes med i den sköna refrĂ€ngen. Jag sĂ„g t ex hur en blond kvinna som representerade ABF var hĂ€nförd nĂ€r hon sĂ€llade sig till publikens Marula, Marula!

DÄ berÀttade pappa att han upplevde samma fenomen kring denna lÄt nÀr han var i min Älder, 18 Är. Det var i slutet pÄ 70-talet. Han var HujÄdÄs unge fotograf och satt en dag med pÄ en bussresa frÄn Stockholm till Malmö pÄ vÀg till en internationell kulturfestival. Förutom den assyriska dansgruppen fanns Àven den polska med pÄ bussen. NÀr Ablahad Lahdo spelade pÄ sin djumbush och sjöng Marula, blev polackerna sÄ roade att de insisterade pÄ att han skulle sjunga den en gÄng till. De gungade till refrÀngen Àven den gÄngen, enligt pappa.

LÄten Maroula i all Àra. Men den sÄng som trÀffade rakt i hjÀrtat var allas vÄr favorit Kukwo d'safro habibto, naturligtvis framförd av vÄr levande legend Habib Mousa. SÄngen kulminerade egentligen i slutet nÀr han avslutade elegant och utdraget med joj:ande sÄ typiskt för anrik assyrisk musiktradition, vilket fick publiken att stÀlla sig upp och lyriskt ösa pÄ med applÄder. Euforin dÄnade och flera var tÄrögda och gripna. SjÀlv reagerade jag starkast vid stycket "safro u lalyo korakhno, bethr-u mawto grohatno" (jag letar morgon och kvÀll, efter döden jag jagar). Den ingav en kÀnsla av uppmaning att aldrig ge upp, inte ens nÀr det Àr döden som stÄr i vÀgen för vÄrt mÄl.

KvÀllen rundades av med att malfono Shabo Bahe sjÀlv gick upp pÄ scenen, sin brÀckliga hÀlsa till trots, och fick fram ett innerligt tal av uppskattning och tacksÀgelser, som bevisade hans storhet. Det sista jag tÀnkte pÄ innan en magisk afton fullbordades var inget annat Àn ett litet önsketÀnkande att jag sjÀlv skulle stÄ pÄ en liknande scen inför en liknande publik vÀldigt lÄngt fram i tiden, efter ett liv helt och hÄllet tillÀgnat nationen och folket. Men det Àr bara en tanke.

[FOTNOT: Konserten arrangerades av Assyriska Föreningen i SödertÀlje i samarbete med ABF.]

 

Nemrud Kurt Haninke

 • FolkkĂ€re Aboud Zazi och skönsjungande Aralia Issa i duett. FolkkĂ€re Aboud Zazi och skönsjungande Aralia Issa i duett.
 • Addo Rhawi framförde en hyllningssĂ„ng till hembyn Urhoy. Addo Rhawi framförde en hyllningssĂ„ng till hembyn Urhoy.
 • Habib Mousa, kungen av assyrisk folkloremusik, framförde klassikern Kekwo dÂŽsafro habibto till publikens stora förtjusning. Habib Mousa, kungen av assyrisk folkloremusik, framförde klassikern Kekwo dÂŽsafro habibto till publikens stora förtjusning.
 • Delar av den 14 man starka orkestern, ledd av Gabi Masso. Delar av den 14 man starka orkestern, ledd av Gabi Masso.
 • - Bahes dikter och sĂ„nger fĂ„r oss att förstĂ„ vilket hĂ€rligt och vackert sprĂ„k vi har, sa Maha Chamoun, ordförande i Assyriska föreningen i SödertĂ€lje som anordnade hyllningskonserten tillsammans med ABF. - Bahes dikter och sĂ„nger fĂ„r oss att förstĂ„ vilket hĂ€rligt och vackert sprĂ„k vi har, sa Maha Chamoun, ordförande i Assyriska föreningen i SödertĂ€lje som anordnade hyllningskonserten tillsammans med ABF.
 • HedersgĂ€st under konserten var ocksĂ„ riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo, hĂ€r tillsammans med makan Elisabeth. HedersgĂ€st under konserten var ocksĂ„ riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo, hĂ€r tillsammans med makan Elisabeth.
 • HedersgĂ€sten tillika kommunstyrelsens ordförande i SödertĂ€lje Anders Lago tillsammans med Anneli Wikström frĂ„n ABF som var med och arrangerade konsertkvĂ€llen tillsammans med SödertĂ€ljeföreningen. HedersgĂ€sten tillika kommunstyrelsens ordförande i SödertĂ€lje Anders Lago tillsammans med Anneli Wikström frĂ„n ABF som var med och arrangerade konsertkvĂ€llen tillsammans med SödertĂ€ljeföreningen.
 • HedersgĂ€sterna (fr. v.) Khouri Gabro Barqasho, Hasyo (biskop) Abdulahad Gallo Shabo och Shabo Bahe. HedersgĂ€sterna (fr. v.) Khouri Gabro Barqasho, Hasyo (biskop) Abdulahad Gallo Shabo och Shabo Bahe.
 • ...och som vĂ€ntat blev konsertlokalen Estrad fullsatt. Till höger i bild syns musikern och konstnĂ€ren Sardanapal Asaad som tonsatt den text av Shabo Bahe som fick avsluta konsertkvĂ€llen, Qumu elayme. ...och som vĂ€ntat blev konsertlokalen Estrad fullsatt. Till höger i bild syns musikern och konstnĂ€ren Sardanapal Asaad som tonsatt den text av Shabo Bahe som fick avsluta konsertkvĂ€llen, Qumu elayme.
 • Det var trĂ„ngt redan i entrĂ©n med mĂ„nga som ville in... Det var trĂ„ngt redan i entrĂ©n med mĂ„nga som ville in...
 • Innan konsertstart fanns ett bokbord dĂ€r man kunde köpa ett samlingsverk med dikter frĂ„n Shabo Bahes poetiska gĂ€rning. Innan konsertstart fanns ett bokbord dĂ€r man kunde köpa ett samlingsverk med dikter frĂ„n Shabo Bahes poetiska gĂ€rning.
 • KvĂ€llens huvudperson, poeten Shabo Bahe, var naturligtvis pĂ„ plats och tog del av den vackra hyllningskvĂ€llen tillĂ€gnad honom. Konserten arrangerades av Assyriska Föreningen i SödertĂ€lje i samarbete med ABF. KvĂ€llens huvudperson, poeten Shabo Bahe, var naturligtvis pĂ„ plats och tog del av den vackra hyllningskvĂ€llen tillĂ€gnad honom. Konserten arrangerades av Assyriska Föreningen i SödertĂ€lje i samarbete med ABF.