Publicerad: 2010-04-30

 • Tipsa en vĂ€n
 • Skriv ut artikeln
Ninos Aho var pÄ strÄlande humör vid kulturaftonen i SödertÀlje. Foto: B.

Ninos Aho: SlÀpp fram ungdomarna

KULTUR

I Södertälje anordnades i helgen en kulturafton med en av det assyriska kulturlivets verkliga giganter, malfono Ninos Aho. För de som var där gick det inte att ta miste på den store poetens engagemang i Seyfofrågan och för de assyriska ungdomarna.

NÀr grÀddan av det assyriska kulturlivet Àr pÄ plats för en kulturafton sÄ kan man vara sÀker pÄ att en gigant stÄr bakom arrangemanget. Ninos Aho Àr inget mindre Àn det och hans livsgÀrning som skapat en skattkista av lyrik strÀcker sig över 30 Är tillbaka i tiden.

Med sina dikter har Ninos Aho sÄtt ett frö av nationalism i mÄnga assyriers hjÀrta, nÄgot den stora uppslutningen under kulturaftonen intygade. De sÄnger som framfördes av storheter som Habib Mousa och Mousa Elias byggde pÄ Ahos verk. Och nÀr Ninib Ablahad Lahdo i introduktionen till lÄten Hubo DŽLo Leshono förklarar behovet av ett assyriskt sprÄk, för kÀrleken, dÄ Àr succén ett faktum.

En komisk sketch frÄn skÄdespelande duon Ninib Ablahad Lahdo - Josef Cacan som avhandlade allt frÄn behovet av nya kortspel till arbetsmarknaden och en berörande teatersketch skapad av SödertÀljeföreningens ungdomar som blandade kÀrlek, glÀdje och sorg gjorde inte kvÀllen sÀmre.   

I mÄngt och mycket kom kvÀllen att inte bara prÀglas av Ninos Ahos dikter utan ocksÄ av den karismatiske poetens egen person. Han bjöd pÄ bÄde personliga berÀttelser och humor, som den om hur en fÄngad fisk snart togs ifrÄn honom.

PÄ egen begÀran trÀffade Ninos Aho redan dagen innan kulturaftonen en grupp assyriska ungdomar för att samtala med dem om framtiden. Han betonade dÄ vikten av att redan i unga Är organiserar sig, knyta kontakt med assyrier i andra lÀnder och kÀmpa för att ta plats i den assyriska rörelsen.

- Folk vill sitta pÄ sina stolar Àven om det finns spjut pÄ dem, sa Ninos Aho. 

Även under kulturaftonen fortsatte Ninos Aho att trycka pĂ„ den inslagna vĂ€gen dĂ„ han uppmanade organisationer att avpersonifiera sig och vĂ„ga satsa pĂ„ och slĂ€ppa fram yngre förmĂ„gor.

- Ungdomarna mÄste fÄ avlasta oss och ta över vÄr börda, sa Ninos Aho.

Även SeyfofrĂ„gan ligger Ninos Aho varmt om hjĂ€rtat. Kulturaftonen var för övrigt en stödgala dĂ€r vinsten gick till just Seyfo Center. Ninos Aho uppmanade vid flera tillfĂ€llen Ă„hörarna att engagera sig i och stödja organisationen.

- Sabri Atman arbetar 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om Äret för folkmordsfrÄgan men Seyfo Center mÄste fÄ bli en institution, sa Ninos Aho.

MÄnga var de som prisade poeten för vad han Ästadkommit i livet. Biskop Julius Gallo Shabo riktade sig i sitt tal direkt till Ninos Aho.

- Ninos, du har hjĂ€lp till att ta fram sĂ„ngare och politiker. Å min församlings vĂ€gnar, och med mig först, eller kanske sist eftersom jag stĂ„r bakom dem alla, tack, tack, tack! sa biskop Gallo Shabo   

Även om lovorden duggade tĂ€tt över Ninos Ahos livsverk sÄ visade sig huvudpersonen sjĂ€lv vara ödmjuk som fĂ„ och valde att istĂ€llet hylla andra.

- Hade vi haft tio till som Nuri Kino sÄ hade vÄrt folks situation inte varit som den Àr idag, sa Ninos Aho nÀr han hyllade den flerfaldigt prisbelönta journalisten.

Det Àr ingen hemlighet att Ninos Aho sedan en tid tillbaka kÀmpar mot en svÄr sjukdom. Det Àr nÄgot som tynger mÄnga inom det assyriska kulturlivet. Kanske allra mest synbart var det pÄ sÄngare Habib Mousa, sedan lÀnge god vÀn med den store poeten Aho. FrÄn scen berÀttade han hur han personligen berörts av sin vÀns situation och delade samtidigt med sig av en förhoppning.

- Vi hoppas att Ninos fÄr leva i tusen Är till, sa Mousa.

Hujada.com önskar bara instÀmma i vad kungen av assyrisk folkloremusik, Habib Mousa, sagt.       

Benny Hana
Redaktionen

 • Ninos Aho beskĂ„dar den vackra tavla han tilldelades som en symbolisk gĂ„va för hans livsgĂ€rning inom det assyriska kulturlivet. Ninos Aho beskĂ„dar den vackra tavla han tilldelades som en symbolisk gĂ„va för hans livsgĂ€rning inom det assyriska kulturlivet.
 • Bokförlaget Arjovi och Assyrien Kultur Center i Hallunda stĂ€llde upp med bokbord under kvĂ€llen. Bokförlaget Arjovi och Assyrien Kultur Center i Hallunda stĂ€llde upp med bokbord under kvĂ€llen.
 • - Bildt och Reinfeldt borde aldrig ha bett om ursĂ€kt för folkmordsbeslutet. Det Ă€r Turkiet som ska be oss om ursĂ€kt. Turkiet har 32 miljoner mĂ€nniskor, vad har vi? frĂ„gade Sabri Atman och syftade pĂ„ alla assyriska generationer som gĂ„tt förlorade pĂ„ grund av folkmordet. - Bildt och Reinfeldt borde aldrig ha bett om ursĂ€kt för folkmordsbeslutet. Det Ă€r Turkiet som ska be oss om ursĂ€kt. Turkiet har 32 miljoner mĂ€nniskor, vad har vi? frĂ„gade Sabri Atman och syftade pĂ„ alla assyriska generationer som gĂ„tt förlorade pĂ„ grund av folkmordet.
 • Elizabeth Besara berĂ€ttade hur Ninos Ahos verk pĂ„verkat henne och andra assyriers liv. Elizabeth Besara berĂ€ttade hur Ninos Ahos verk pĂ„verkat henne och andra assyriers liv.
 • Ninos Aho höll sjĂ€lv i en bildshow skapad av Feyyaz Kerimo dĂ€r 180 bilder frĂ„n poetens liv visades. De nĂ€rvarande fick höra mĂ„nga anekdoter frĂ„n poetens liv. Ninos Aho höll sjĂ€lv i en bildshow skapad av Feyyaz Kerimo dĂ€r 180 bilder frĂ„n poetens liv visades. De nĂ€rvarande fick höra mĂ„nga anekdoter frĂ„n poetens liv.
 • - Ninos Aho har arbetat lĂ€nge för det assyriska folk, och utan uppehĂ„ll, sa biskop Julius Gallo Shabo. - Ninos Aho har arbetat lĂ€nge för det assyriska folk, och utan uppehĂ„ll, sa biskop Julius Gallo Shabo.
 • - Jag berördes sĂ„ starkt av Ninos Ahos hĂ€lsotillstĂ„nd senast jag skulle sjunga sĂ„ngen Qamishly att jag inte kunde fullfölja lĂ„ten, sa Habib Mousa innan han tog ton. - Jag berördes sĂ„ starkt av Ninos Ahos hĂ€lsotillstĂ„nd senast jag skulle sjunga sĂ„ngen Qamishly att jag inte kunde fullfölja lĂ„ten, sa Habib Mousa innan han tog ton.
 • Habib Mousa och Ablahad Lahdo i duett. Habib Mousa och Ablahad Lahdo i duett.
 • - Det Ă€r starka ord att sĂ€ga, men nĂ€r jag ser Ninos Aho sĂ„ Ă€r det som att se guden Ashur sa denna skönsjungande sĂ„ngerska som framförde en stillsam sĂ„ng tillsammans med musikern Josef Cacan. - Det Ă€r starka ord att sĂ€ga, men nĂ€r jag ser Ninos Aho sĂ„ Ă€r det som att se guden Ashur sa denna skönsjungande sĂ„ngerska som framförde en stillsam sĂ„ng tillsammans med musikern Josef Cacan.
 • Mousa Elias fick med sig publiken pĂ„ en allsĂ„ng. Mousa Elias fick med sig publiken pĂ„ en allsĂ„ng.
 • - Jag hörde att det var kallt och snöigt i Sverige sĂ„ jag tog med mig en sol frĂ„n Amerika, sa Zalge Aho, och syftade pĂ„ sin far Ninos Aho som numera Ă€r bosatt i det stora landet i vĂ€st. - Jag hörde att det var kallt och snöigt i Sverige sĂ„ jag tog med mig en sol frĂ„n Amerika, sa Zalge Aho, och syftade pĂ„ sin far Ninos Aho som numera Ă€r bosatt i det stora landet i vĂ€st.
 • Ninos Aho höll sjĂ€lv flera anföranden under kvĂ€llen dĂ€r han poĂ€ngterade vikten att att lĂ„ta ungdomar ta plats i den assyriska rörelsen. Ninos Aho höll sjĂ€lv flera anföranden under kvĂ€llen dĂ€r han poĂ€ngterade vikten att att lĂ„ta ungdomar ta plats i den assyriska rörelsen.
 • Josef Cacan i komisk sketch tillsammans med Ninib Ablahad Lahdo. Josef Cacan i komisk sketch tillsammans med Ninib Ablahad Lahdo.
 • Ungdomarna i Assyriska föreningen i SödertĂ€lje spelade upp ett mycket uppskattat teaterstycke som berörde mĂ„nga. Det var nĂ„got av en assyrisk Romeo och Julia saga. En oskyldig flört resulterade i kaffedrickande och pusskalas ... Ungdomarna i Assyriska föreningen i SödertĂ€lje spelade upp ett mycket uppskattat teaterstycke som berörde mĂ„nga. Det var nĂ„got av en assyrisk Romeo och Julia saga. En oskyldig flört resulterade i kaffedrickande och pusskalas ...
 • ... som ledde till ett lyckligt bröllop ... ... som ledde till ett lyckligt bröllop ...
 • ... och slutade i en tragedi med kopplingar till folkmordet. ... och slutade i en tragedi med kopplingar till folkmordet.
 • Den vackra lokalen i S:t Jacob av Nsibin katedralen var fullsatt. Den vackra lokalen i S:t Jacob av Nsibin katedralen var fullsatt.
 • Omkring 400 personer hade kommit för att fĂ„ vara med pĂ„ kulturaftonen. Omkring 400 personer hade kommit för att fĂ„ vara med pĂ„ kulturaftonen.
 • Biskop Julius Gallo Shabo (mitten), flankerad av Ninos Aho (v.) och Sabri Atman (h.). Biskop Julius Gallo Shabo (mitten), flankerad av Ninos Aho (v.) och Sabri Atman (h.).
 • Sabri Atman frĂ„n Seyfo Center, ivrig lobbyist för erkĂ€nnandet av folkmordet. Sabri Atman frĂ„n Seyfo Center, ivrig lobbyist för erkĂ€nnandet av folkmordet.
 • De folkkĂ€ra sĂ„ngarna (fr.v) Habib Mousa och Ninib Ablahad Lahdo. De folkkĂ€ra sĂ„ngarna (fr.v) Habib Mousa och Ninib Ablahad Lahdo.
 • (fr.v) KonstnĂ€ren Hanna Al-Haek i samsprĂ„k med sĂ„ngaren Ninib Ablahad Lahdo. (fr.v) KonstnĂ€ren Hanna Al-Haek i samsprĂ„k med sĂ„ngaren Ninib Ablahad Lahdo.
 • Oudvirtuosen Mousa Elias. Oudvirtuosen Mousa Elias.
 • (fr.v) Mano Barmano (AUF) och Yacoub Masso (AUDS). (fr.v) Mano Barmano (AUF) och Yacoub Masso (AUDS).
 • Feyyaz Kerimo och Elizabeth Besara. Feyyaz Kerimo och Elizabeth Besara.
 • (fr.v) En vĂ€n tillsammans med riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo, Samir och Rania Masso och SödertĂ€ljeföreningens ordförande Maha Chamoun. (fr.v) En vĂ€n tillsammans med riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo, Samir och Rania Masso och SödertĂ€ljeföreningens ordförande Maha Chamoun.
 • (fr.v) Marin De Basso med vĂ€n. (fr.v) Marin De Basso med vĂ€n.
 • (fr.v.) Robil Haidari, marknadschef hos AFF, med en vĂ€n. (fr.v.) Robil Haidari, marknadschef hos AFF, med en vĂ€n.
 • Sonya Aho och Hammurabi Barasmar. Sonya Aho och Hammurabi Barasmar.
 • (fr. v.) Redaktören för AFF-hemsidan Assyriska.se Sargon M och musikern Josef Cacan. (fr. v.) Redaktören för AFF-hemsidan Assyriska.se Sargon M och musikern Josef Cacan.
 • Ungdomar frĂ„n Assyriska föreningen i SödertĂ€lje som var med och anordnade kulturaftonen. Ungdomar frĂ„n Assyriska föreningen i SödertĂ€lje som var med och anordnade kulturaftonen.
 • Musikteoretikern, tonsĂ€ttaren, musiklĂ€raren och musikrecensenten Elias Zazi med vĂ€nner. Musikteoretikern, tonsĂ€ttaren, musiklĂ€raren och musikrecensenten Elias Zazi med vĂ€nner.
 • MĂ„nga var framme och ville föreviga sig pĂ„ bild tillsammans med poeten Ninos Aho. MĂ„nga var framme och ville föreviga sig pĂ„ bild tillsammans med poeten Ninos Aho.
 • Kashir tillsammans med makan Mimmi. Kashir tillsammans med makan Mimmi.
 • KvĂ€llen hade nĂ„got för alla. För de som inte nöjde sig med den hĂ€rliga kultur i överflöd som erbjöds sĂ„ fanns Ă€ven andra mer riktade aktiviteter. KvĂ€llen hade nĂ„got för alla. För de som inte nöjde sig med den hĂ€rliga kultur i överflöd som erbjöds sĂ„ fanns Ă€ven andra mer riktade aktiviteter.