Publicerad: 2010-05-01

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Kampen för ett internationellt erkÀnnande av folkmordet fortsÀtter

LEDARE Den 11 mars är numera ett alldeles speciellt datum för assyrierna världen över. Det historiska beslutet i Sveriges riksdag om att erkänna folkmordet på bl. a. assyrierna i Turkiet 1915 har uppmärksammats långt utanför Sveriges gränser.

Beslutet har stor moralisk betydelse samtidigt som det visar att utrikespolitik kan grunda sig pÄ andra premisser Àn handel och egenintressen. Efterspelet till detta beslut har emellertid varit allt annat Àn vÀrdigt, detta nÀr statsminister Reinfeldt och utrikesminister Bildt öppet deklarerade att den nuvarande regeringen inte avser att acceptera riksdagens beslut.

IstÀllet för att acceptera beslut fattade i den svenska riksdagen har all energi och kraft Àgnats Ät att blidka kollegorna i Turkiet. Denna hÄllning Àr inte enbart omoralisk, utan visar ocksÄ pÄ en arrogans mot svensk demokrati som i sig Àr anmÀrkningsvÀrd.

En redan utsatt minoritet i mellanöstern har i och med beslutet i den svenska riksdagen nu hamnat i fokus. FrÄgan om folkmordet handlar emellertid inte enbart om historiska förhÄllanden, utan utgör orsaken till varför assyrierna numera utgör en minoritet i sitt hemland Mesopotamien.

Majoriteten assyrier lever fortfarande i Irak. Sedan kriget 2003 har antalet assyrier i landet stadigt minskat, detta inte minst beroende pÄ det vÄld som riktats mot de kristna grupperna. Detta har i kombination med den allmÀnna sÀkerhetssituationen i landet bidragit till att hundratusentals assyrier tvingats fly landet.

Ett stort antal finns i olika flyktinglÀger i mellanöstern med en dröm att om att fÄ en fristad i andra delar av vÀrlden. Med hÀnsyn till omstÀndigheterna i Irak och den sÀrskilda utsatthet som mÄnga assyrier genomlever bör EU ta ett sÀrskilt ansvar för denna grupp flyktingar. Dagens asylpolitik slÄr blint mot inte minst barnfamiljer och bör sÄledes omprövas av bl.a. den svenska riksdagen.

En mer lÄngsiktig lösning för assyrierna i Irak har sin utgÄngspunkt i rÀtten till en egen autonomi inom den irakiska statsbildningen. Dessa krav pÄ sjÀlvstÀndighet har en lÄng historia, men har nu tagit ny fart mot bakgrund av gruppens situation i Ninive-regionen. För att denna process skall realiseras Àr förhoppningarna att det internationella samfundet sluter upp bakom denna idé. HÀr skulle den svenska regeringen tillsammans med övriga EU-lÀnder spela en betydligt mer aktiv roll. Ett sÄdant engagemang skulle ocksÄ visa att EU definitivt Àr en viktig internationell aktör, i demokratins och de mÀnskliga rÀttigheternas tjÀnst.

- EU och FN - erkÀnn folkmordet pÄ assyrierna i Turkiet 1915
- SjÀlvstÀndighet för assyrierna i Irak
- Asyl för flyktingar frÄn Irak

Assyriska Demokratiska Organisationen - Sverigesektionen