Publicerad: 2010-05-04

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Sommarkomposition, olja pÄ duk av Hanna Al-Haek.

Al-Haek stÀller ut som hjÀlte

KONST

Assyriske konstnären Hanna Al-Haek är återigen aktuell med en konstutsällning. Nu på fredag ställer han ut på Mobila Konsthallen på Skeppsholmen. Konstutställningar heter Hjältar och Al-Haek ställer ut tillsammans med kända svenska konstnärer som, bland andra, Carl Köhler.

Modigt, kraftfullt, nyskapande, egensinnigt, stort eller smÄskaligt. SÄ beskrivs konstnÀrernas konstverk som stÀlls ut i utstÀllningen HjÀltar pÄ Mobila Konsthallen pÄ Skeppsholmen. Den folkkÀre assyriske konstnÀren Hanna Al-Haek Àr en av hjÀltarna. Till utstÀllningen har Al-Haek valt mÄningar som berör honom pÄ djupet.

- Jag har valt ut  mÄlningar som betraktaren sjÀlv ska kÀnna referenser till. Som till exempel mÄlningen "Gilgamesh söker efter evigheten", hÀr ska betraktaren sjÀlv kÀnna sig som hjÀlten som söker efter evigheten, berÀttar Hanna Al-Haek.

Hanna Al-Haek föddes i Syrien och Àr utbildad vid universitetet i Damaskus. 1977 flyttade han till Sverige och redan ett Är senare hade han sin första utstÀllning Flen. Sedan dess har han stÀllt ut sin konst i en rad europeiska lÀnder. Al-Haek, som har mÄlat sedan 1957 och har hunnit fylla 68 Är, berÀttar att han kommer att mÄla sÄ lÀnge det finns en gnutta kraft i hans lemmar. Anser han sig vara en hjÀlte dÄ?

- Jag ser mig sjÀlv frÀmst som en mÀnniska. Att vara assyrier Àr dock att vara nÄgons sorts hjÀlte, det Àr alla assyrier. Som folk har vi alltid skÀnkt nÄgot till eftervÀrlden och det Àr hjÀltemodigt i sig, sÀger Al-Haek eftertÀnksamt.

Leif Magnusson har beskrivit Hanna Al-Haeks mÄlningar:
Hanna Al-Haeks mÄlningar bestÄr av element och former som öppnar sig och sluter sig om vartannat. HÀr finns förföriska locktoner i penseldragen men ocksÄ dÀmpade och svÄrtillgÀngliga passager. HÀr finns ljusinslÀpp, speglingar och lösa former som Àr pÄ vÀg till nÄgonting distinkt men som tillfÀlligt avstannat, redo att fortsÀtta för att strax ansluta sig till en överordnad figur.

Personligen tycker jag bÀst om Hanna Al-Haeks egna beskrivning av sina verk:

"Jag har tvÄ floder inom mig. I en affÀr köpte jag mig en stor hink som jag sedan fyller med vatten frÄn de tvÄ floderna. Sedan lÄter jag solen möta den till brÀdden fyllda hinken. Det blir en stark kÀnsla nÀr jag sedan slÀnger innehÄllet mot duken, allt hÀnder dÀr."

LĂ€s mer om Hanna Al-Haek HÄR

VERNISSAGEHJÄLTAR


Datum: 7 maj 2010 (UtstÀllningen finns att beskÄda t o m 30 maj 2010)
Plats: Mobila Konsthallen, Skeppsholmen
Tid: 18.00 - 20.00

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth inviger 18.05

Moussa Esa
Redaktionen