Publicerad: 2010-06-02

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Bild tagen vid Assyriska Kvinnoförbundets nyligen genomförda ledarskapsutbildning i Norrköping. Mer information om utbildningen hittar man pÄ kvinnoförbundets hemsida www.assyrianwomen.com. Foto: Linda Asmar

Utbildning bidrar till utveckling

KVINNOFÖRBUNDET Om den assyriska rörelsen vill fortsätta vara en levande och bred rörelse även i framtiden behövs större satsningar på utbildning i ledarskap, organisationsutveckling och kommunikation i de assyriska föreningarna, menar Assyriska Kvinnoförbundets ordförande Afamia Maraha.

I en tid dÀr medlemsantalet sjunker i mÄnga föreningar Àr det en ren överlevnadsfrÄga att se över sina rutiner och strukturer. Kvinnor saknas pÄ mÄnga beslutsfattande positioner. PÄ lÄng sikt Àr det förödande att tjejer och kvinnor inte deltar i samma utstrÀckning som mÀn. Föreningen tappar kraft och kompetens genom att fortsÀtta i de spÄr som premierar killar och mÀn att vara aktiva, göra sin röst hörd och inneha strategiska positioner. Tjejernas och kvinnornas kraft och kompetens gÄr förlorad. De tappar lusten, de söker sig till andra platser och verksamheter nÀr de mÀrker att deras engagemang inte tas pÄ allvar.

AKF ser pÄ detta med allvar och har dÀrför under flera Är arbetat med att öka assyriska kvinnors delaktighet och stÀrka deras position i den assyriska rörelsen genom olika satsningar. Under Ären 2009/2010 har ett 60 tal kvinnor frÄn olika föreningar utbildats i ledarskap, organisationsutveckling och kommunikation. Utbildningarna har gett nya kunskaper och insikter i vad som krÀvs för att vara en bra ledare oavsett om det Àr som styrelseordförande eller ledare för en sÀrskild aktivitet i föreningen. AKF Àr övertygad om att deltagarna kommer att anvÀnda sig av de nya kunskaperna i nÄgon form och bidra till utveckling i sina föreningar.

I en stÀndigt förÀnderlig tid som stÀller nya krav pÄ föreningarna Àr det desto viktigare att rusta de förtroendevalda och frivilliga med kunskaper och verktyg för att kunna möta nya utmaningar och möjligheter. Idag finns det en hel vetenskap om organisationsutveckling, ledarskap och kommunikation. Det assyriska föreningslivet Àr i stort behov av denna kunskap för att kunna fortsÀtta vara en betydelsefull plattform för den assyriska kulturens utveckling, en mötesplats och en pÄverkanskanal för assyrier i vÀrlden.

 

Afamia Maraha
Ordförande för Assyriska Kvinnoförbundet - AKF