Publicerad: 2010-12-01

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Foto: Linda Asmar

”VĂ€rldskonferens i vĂ€rldsklass”

KVINNOFÖRBUNDET I år och månader har Assyriska Kvinnoförbundet planerat och arbetat för att genomföra en internationell konferens som sätter den assyriska kvinnan i fokus. Och helt plötsligt är konferensen över. Slut.

Det kÀnns tomt efter alla intensiva och mÄnga möten inför, men konferensen har Àven lÀmnat en kÀnsla av inspiration och nytÀndning.

Konferensen hade som syfte att uppmÀrksamma och diskutera assyriska kvinnors livssituation och organisering inom föreningslivet i vÀrlden. FörelÀsare frÄn Syrien, Tyskland, Holland, Georgien och USA medverkade samt 20 personer deltog frÄn Tyskland och Holland. Konferensen gjorde det tydligt för oss deltagare om hur alla och allting hÀnger ihop. Om hur assyriska kvinnors aktivism i Sverige kan göra skillnad för andra kvinnor i vÀrlden och om hur assyriska kvinnors öden i andra delar av vÀrlden pÄverkar aktivismen i Sverige.

Det blev framförallt tydligare hur viktigt ett samarbete Àr mellan olika assyriska kvinnoorganisationer för ett stÀrkande av kvinnorörelsen och för upprÀtthÄllandet av mÀnskliga rÀttigheter för den assyriska folkgruppen och för utveckling av den assyriska kulturen och identiteten.

Konferensen bjöd pÄ lÀrorika föredrag, intressanta workshops och en paneldebatt som samtliga gav upphov till mÄnga och olika idéer om hur assyriska kvinnor ska fortsÀtta att arbeta och samarbeta pÄ internationell plan. Assyriska Kvinnoförbundet har fÄtt ett brett underlag för det fortsatta internationellt arbetet, nu gÀller det att avgrÀnsa sig och realisera nÄgra av förslagen.

Totalt deltog 180 personer pÄ konferensen och av utvÀrderingen att döma var de flesta nöjda.

Slutligen ett stort tack till arbetsgruppen bestÄende av Samira Gergeo, Bahia Poli, Sema Aslan och undertecknad samt projektledaren Linda Asmar som lÄg bakom planeringen och genomförandet av konferensen. Ett stort tack Àven till samtliga förelÀsare, konferencieren och Assyrien Kultur Center (AKC) som bidrog till att konferensen blev sÄ vÀl genomförd.

Afamia Maraha
Ordf. Assyriska Kvinnoförbundet i Sverige