Publicerad: 2010-12-03

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Foto: Linda Asmar

“Utbildning avgörande för kvinnans frigörelse”

KVINNOFÖRBUNDET - Kvinnans möjlighet till utbildning har spelat en stor roll i hennes frigörelse från mannen och hemmet. Assyrierna är på rätt väg men ännu har inte jämställdhet uppnåtts fullt ut, sa Anisa Saead-Yonan från Berlin under sin föreläsning på AKFs världskonferens.

Psykoterapeuten Anisa Saed-Yonan lyckades sÀtta fingret pÄ det som mÄnga assyriska kvinnor kÀnner. Hon har lÄng erfarenhet av klienter frÄn Mellanöstern och Àr vÀl insatt i deras mentalitet.

- Förr i tiden sÄ var det mÀnnen som jobbade och tjÀnade familjens pengar medan kvinnan var dömd till dumhet eftersom att hon jÀmt var hemma, sa hon och fortsatte:

- Hon ansÄgs lÀnge vara en oklok och en passiv samhÀllsmedborgare vilket ledde till depression. Och nÀr barnen gifte sig och flyttade ut sÄ infann sig en kÀnsla av tomhet.

Men sÄ hÀnde nÄgot som stÀrkte kvinnans stÀllning i samhÀllet, berÀttade Anisa.
- Utbildning! Hon började utbilda sig och det har spelat en stor roll i kvinnans frigörelse frÄn hemmet och frÄn mannen. Helt plötsligt började hon fÄ samma yrken som mÀnnen, det ekonomiska oberoendet fick henne att bli mer sjÀlvstÀndig.

49-Äriga Anisa berÀttade Àven att det ledde till att den assyriska kvinnan sÄg sig sjÀlv i en ny roll dÀr hon aktivt kunde förÀndra sin situation.

- Hon började engagera sig inom föreningslivet och fick dÀrmed sociala kontakter utanför hemmet som i sin tur vidgade hennes vyer. Och vi ska inte glömma betydelsen av den nationella rörelsen bland assyrier dÀr den sociala och politiska utbildningen har lyft jÀmstÀlldhetsdebatten, sa Anisa samtidigt som hon var noggrann med att understryka att det fortfarande finns en hel del att göra.

- Den assyriska kvinnan Àr pÄ rÀtt vÀg, det assyriska folket Àr relativt jÀmstÀllt ute i samhÀllet men nÀr det gÀller jÀmstÀlldhet i hemmen sÄ har de inte kommit sÄ lÄngt. Vi i Europa har kommit en bra bit men fortfarande Àr det kvinnan som ansvarar för allt i hemmet. Hon jobbar, hÀmtar barnen, lagar mat - och dÀrutöver förvÀntas hon dessutom vara en bra och pigg Àlskarinna för sin make.

Anisa Saed-Yonan Àr en van förelÀsare. I Tyskland har hon turnerat i flera Är med sina budskap. Under konferensen blev hon omÄttligt populÀr och det var mÄnga som önskade en heldag med henne. Som avslut pÄ föredraget utbrast Anisa:

- Dagens kvinna börjar bli mer och mer sjÀlvstÀndig. Hon bÄde kan och tror pÄ sig sjÀlv mer vilket fÄr mÀnnen att kÀnna sig överflödiga. Men! Vi kvinnor ska inte tro att vi klarar oss helt sjÀlva, vi behöver mÀnnen.

Linda Asmar