Publicerad: 2010-12-08

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Foto: Linda Asmar

Attiyas ord lÀmnade ingen oberörd

KVINNOFÖRBUNDET

– Den assyriska kvinnan i Irak lider fruktansvärt mycket varenda dag.
Föreläsaren Attiya Gamris budskap på AKFs världskonferens var raka – intresset efteråt visade att hon inte hade lämnat någon oberörd.

Attiya Gamri frÄn Holland har gjort sig kÀnd för att hon under stora delar av sitt liv har kÀmpat för det assyriska folkets rÀttigheter. Hon har vid upprepade tillfÀllen blivit prisad för sina insatser. Idag jobbar hon som regionalpolitiker samtidigt som hon kÀmpar för assyrierna i Irak.

– Det sker ett folkmord pĂ„ de kristna i Irak men vi mĂ€rker inte det sĂ„ mycket hĂ€rifrĂ„n. Media rapporterar bara om enstaka hĂ€ndelser i smĂ„ notiser men verkligheten i Irak Ă€r betydligt vĂ€rre. 100 000 kristna har blivit dödade, mördade och torterade sedan Saddams fall. VĂ„ldet har lett till fattigdom, hemlöshet, arbetslöshet och till att mĂ„nga prostituerar sig för att överleva.

Attiya Gamris förelÀsning var gripande och en majoritet av deltagarna berÀttar att de inte kunde hÄlla tÄrarna tillbaka.

– Assyrien har islamiserats. De kristna tvingas dölja alla religiösa tecken annars sĂ„ fruktar de döden. Det kurdiska styret ger inte de kristna rĂ€ttigheten att rösta, ingen frihet att bestĂ€mma var de vill bo, ingen yttrandefrihet, ingen rĂ€tt att vĂ€lja utbildning eller ens vilka klĂ€der de vill ta pĂ„ sig. För att fĂ„ jobba mĂ„ste de först bli medlemmar i det kurdiska partiet KDP och dĂ€refter tvingas de betala drygt 25% av inkomsten till partiet, sa hon.

Som om hennes berÀttelser inte var nog sÄ visade hon dokumentÀrfilmen Persecution of Christian Assyrians in Iraq - en dokumentÀr som Attiya varit med och gjort.

– Jag var nere i Irak tillsammans med en grupp hollĂ€ndska journalister för att göra den hĂ€r dokumentĂ€ren. Den handlar om anhöriga som förlorat familjemedlemmar, barn som förlorat förĂ€ldrar, förĂ€ldrar som förlorat barn. Hur gĂ„r livet vidare? Hur Ă€r det att leva med den stĂ€ndiga rĂ€dslan? frĂ„gade Gamri och fortsatte:

– Jag mötte en Ă€ldre assyrisk kvinna som bar en kedja med ett guldhĂ€nge som förestĂ€llde Kurdistan. Jag frĂ„gade varför och hon förklarade att det var bĂ€st sĂ„ för att inte vĂ€cka för mycket uppmĂ€rksamhet. Hur lĂ€nge till ska det behöva vara sĂ„ hĂ€r? Hur kan vi hjĂ€lpa till?

FrÄgorna kastades ut till publiken som inte var sena med att engagera sig. En pengainsamling startades och inom nÄgra minuter hade man samlat ihop drygt 15 000 kronor. Pengar som senare skÀnktes till den assyriska lobbyorganisationen Assyrian council of Europé som Attiya grundat. Hon fortsatte:

– Ni kan hjĂ€lpa genom pengar men Ă€ven genom lobby-verksamhet, genom att besöka Assyrien, bygga broar med invĂ„narna, rapportera orĂ€ttvisor, reagera pĂ„ medias rapportering, samarbeta om ett mĂ„l, bilda ett assyriskt kvinnoförbund i Irak.

– Jag vill ge AKF ett förslag som kan hjĂ€lpa kvinnorna i Irak och det Ă€r att ge dem mikrolĂ„n. Assyriska Kvinnoförbundet lĂ„nar ut pengar till dem sĂ„ att de kan köpa in saxar och symaskiner och utföra sitt jobb. NĂ€r de har tjĂ€nat ihop tillrĂ€ckligt med pengar sĂ„ betalar de tillbaka till er.

Linda Asmar