Publicerad: 2010-12-13

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Foto: Linda Asmar

"Assyrierna i USA Àr assimilerade"

KVINNOFÖRBUNDET De första assyrierna kom till USA för 150 år sedan och idag är de flesta assimilerade, sa Ninwe Maraha under AKFs världskonferens.
– För att assyrier i Europa inte ska möta samma öde så är det viktigt att ta till vara på språket, kyrkan som institution samt starta assyriska grundskolor för våra barn.

Inom den assyriska rörelsen i Sverige Àr Ninwe Maraha ett vÀlkÀnt namn. Hon har varit aktiv i mÄnga Är och under Är 2001 tilltrÀdde hon som ordförande för Assyriska Riksförbundet, ARS. För nÄgot Är sedan förde kÀrleken henne till USA, hon gifte sig och har nu en son. NÀr hon inte Àr mammaledig jobbar hon som chefredaktör för Nineveh Magazine.

Ninwe berÀttade om sin tid som ordförande för ARS dÄ hon upptÀckte att det var svÄrt som kvinna att vara ledare i det assyriska föreningslivet. Lokalföreningarna och mÀnnen som satt i samma styrelse tog inte det hon sa pÄ allvar.

– Jag förstod att det var omöjligt för mig att fortsĂ€tta sĂ„ jag hoppade av efter första Ă„ret. Det hade kunnat knĂ€cka mĂ„nga men för mig var den hĂ€r erfarenheten vĂ€ldigt nyttig och den har stĂ€rkt mig.

Ninwe Maraha berÀttade Àven om stora skillnader mellan assyrier i Sverige och USA.

– Det assyriska föreningslivet i USA Ă€r vĂ€ldigt passivt och det Ă€r vĂ€ldigt fĂ„ assyrier som engagerar sig för assyriernas sak. Assyrierna har ju bott dĂ€r i mer Ă€n 150 Ă„r och de flesta identifierar sig som amerikaner, Ă€ven om de flesta vet att de har assyriska rötter.

En av huvudanledningarna till att assyrier i USA inte har samma sammanhÄllning och ett lika levande föreningsliv som i Sverige menar Maraha Àr att landet saknar ett socialt skyddsnÀt och att staten inte bidrar lika mycket till ett aktivt föreningsliv. Det gör att folk har fullt upp med att skapa sig en drÀglig vardag och en stabil ekonomi som garanterar deras barn en god framtid. Och samtidigt Àr det de som finansierar all verksamhet som genomförs i föreningarna.

Ninwe fortsatte:

– Jag tror att det finns en stor risk att samma sak intrĂ€ffar i Europa om 100 Ă„r. För att ni inte ska hamna dĂ€r sĂ„ tror jag pĂ„ tre saker som ni mĂ„ste ta till vara. 1. SprĂ„ket – det Ă€r jĂ€tteviktigt eftersom det Ă€r en gemensam nĂ€mnare för assyrierna och i sprĂ„ket finns ocksĂ„ mycket av vĂ„r kultur. 2. Kyrkan – vi Ă€r ett splittrat folk men kyrkan hĂ„ller oss samman och bevarar vĂ„rt sprĂ„k och vĂ„ra traditioner. 3. Grundskolor – assyriska skolor Ă€r en garant för att sprĂ„ket, traditioner och identiteten lever kvar hos yngre generationer. Ni borde öppna assyriska skolor – hĂ€r i Sverige finns det sĂ„ mĂ„nga möjligheter och resurser.

Linda Asmar