Publicerad: 2010-12-20

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Foto: Linda Asmar

"Fler unga kvinnor vÀljer att studera"

KVINNOFÖRBUNDET När Chamiram Hanna från Assyriska Demokratiska Organisationen (ADO) på kvinnokonferensen berättade om kvinnans roll i sitt hemland Syrien gav hon först en återblick på hur högt värderade kvinnorna var i den forntida assyriska gudavärlden innan hon berättade om dagens situation där bland annat förskolor bidrar till att kvinnorna kan göra karriär.

Chamiram börjar med att berÀtta lite kort historik och om synen pÄ kvinnor i gamla tider. Under tiden före Kristendomens intrÀde sÄ var den assyriska kvinnan mycket ansedd och högt respekterad. Tiden före Kristendomen prÀglas av tron pÄ naturen och naturgudar samt gudinnor. Man trodde att de olika naturelementen styrdes dessa Gudar och Gudinnan.

-Ishtar eller Inanna som hon ocksÄ kallas Àr hÀrskarinnan över himlen och en viktig gestalt för jordens fortlevnad. En annan viktig Gudinna Àr Tiamat, nÀr hon dödades skapades jorden av hennes kropp. Kvinnor var i verkliga livet ocksÄ mycket framgÄngsrika och lika viktiga som mÀnnen i till exempel försvaret av riket. De ledde stora militÀrstyrkor och styrde hela samhÀllen, berÀttar Chamiram.

Sen kom de monoteistiska religionerna och kvinnorna fick stÄ tillbaka för patriarkatet.

Idag arbetar kvinnor bl.a. med att engagera frÀmst ungdomar att aktivera sig i organisationen ADO, som arbetar aktivt med att sprida kunskap och information om assyriernas situation, sprÄket och kulturen.

Det arbete som Chamiram och Norma tagit initiativ till och som gör störst nytta pÄ lokal nivÄ Àr förskoleverksamheten. Detta arbete gör att smÄbarnsmammor kan yrkesarbeta och utveckla sig sjÀlva och inte tvingas ge avkall pÄ karriÀren. Dessa förskolor Àr förvisso privata men ÀndÄ öppna för alla folkgrupper.

MÄnga kvinnor vÀljer att stanna hemma och sköta hemmet, men den senaste utvecklingen har ÀndÄ gÄtt mot att allt fler unga kvinnor vÀljer att studera. Trenden ser ut att hÄlla i sig och det Àr mycket positivt, tycker Chamiram. Kvinnorna utbildar sig till lÀkare, advokater och universitetslÀrare. Det Àr dock fortfarande ganska ovanligt att kvinnor arbetar inom tjÀnstesektorn.

En viktig punkt som Chamiram ocksÄ tar upp Àr de sommaraktiviteter som anordnas för kvinnor och ungdomar. Dessa lÀger Àr ett viktigt led i att stÀrka identiteten, lÀra sig sina traditioner, sitt sprÄk och skapa politisk medvetenhet.

Slutligen sÀger Chamiram att kvinnan Àr den naturliga sammanhÄllande lÀnken mellan samhÀllets och familjens olika spÄr. Lika viktig som kyrkan Àr för tron Àr kvinnan för samhÀllet.

Assyriska KvinnoFörbundet