Publicerad: 2010-12-23

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Foto: Linda Asmar

"BĂ€ttre under Sovjet-tiden"

KVINNOFÖRBUNDET Kunskapen om assyrier i Georgien bland åhörarna var knapphändig innan Helena Piraeva inledde sin föreläsning. Efteråt var det många som kände sig berikade - både med ny kunskap och nyupptäckta landsmän.

Helena Piraevas deltagande pĂ„ konferensen var lĂ„ngt ifrĂ„n sjĂ€lvklar och det skulle dröja intill slutspurten av förberedelserna som ett definitivt besked gavs – hon hade efter mĂ„nga om och men, beviljats visum.

Du var en av de inbjudna förelÀsarna till Assyriska kvinnoförbundets internationella konferens i Sverige. Hur kÀndes det?
- Jag Àr stolt som fick vara med om att trÀffa sÄ mÄnga aktiva assyriska kvinnor. Konferensen har gett oss en stabil grund för framtida samarbeten samt sjÀlvförtroende nu nÀr vi fÄtt se att vi inte Àr sÄ fÄ i vÀrlden. Det var givande att lyssna pÄ kvinnorna om varför de kÀmpar för den assyriska vÀlbefinnandet och sÀrskilt intressant för mig var det att lyssna pÄ talarna frÄn Tyskland, Syrien, Sverige, Usa och om Irak.

Jag blev glad av att se att dessa kvinnor som har vÀxt upp med traditioner frÄn mellanöstern som innebÀr en rad svÄrigheter nu har blivit sÄ modiga och vÄgar tÀnka fritt. Samtidigt sÄ fick jag intrycket av att de inte har förtrÀngt att de Àr Àttlingar till de antika assyrierna som karakteriserades av mödrar som samtidigt var fria och kÀmpade.

Vad handlade ditt föredrag om?
- Jag pratade om det assyriska folket i Georgien och hur det kom sig att de flyttade dit. Om 13 assyriska munkar som kom dit pÄ 600-talet och byggde kloster och kyrkor. Jag berÀttade Àven om det politiska sambandet mellan assyrier och georgier lÄngt tillbaka i tiden.

Sedan sÄ berörde jag dagens situation med bÄde det kulturella och politiska. Om vÄra teatergrupper, sÄng, dans och tidningar. Sanningen som den ser ut att det ekonomiska och sociala blir vÀrre dÀr och att mÄnga lÀmnar landet. Det kan leda till att assyrierna glömmer sina rötter. Och sÄ avslutade jag med att berÀtta om framtida planer och förhoppningar.

Hur aktiv Àr kvinnan inom den assyriska rörelsen och pÄ vilket sÀtt?
- Jag kan inte pÄstÄ att kvinnor i Georgien med annan nationalitet Àr diskriminerade utan de har samma rÀttigheter som mÀnnen. De Àr mÄnga i parlamentet och de Àr rÀtt sÄ aktiva inom utbildning, ekonomi och hÀlsa.
Det finns assyriska kvinnor som har framgĂ„ngsrika karriĂ€rer. De har lyckats komma lĂ„ngt inom kultur, vetenskap och utbildning och göra sĂ„nt som mĂ„nga andra inte lyckats – men de Ă€r vĂ€ldigt fĂ„.

Vilken roll har den assyriska kvinnan i Georgien?
 -Det finns familjer var mÀnnen övertalar kvinnan att bli hemmafru och moder. Kvinnan, som i mÄnga fall har grundskoleutbildning och ibland till och med universitetsexamen gÄr med pÄ det eftersom att hon inte kan se sig sjÀlv som aktivt jobbande eller att avancera. De kÀnner sig nöjda med att vara hemmafruar medan deras mÀn eller pappor och bröder försörjer dem.
Men som tur Àr sÄ har dessa kvinnor börjat att tÀnka om gÀllande deras roll i samhÀllet och börja göra uppoffringar för att integreras.

Vad Àr skillnaden idag jÀmfört med tio Är tillbaka?
- Under Sovjet-tiden sĂ„ hade assyriska kvinnor bĂ€ttre möjligheter. Deras sociala, kulturella och utbildningsnivĂ„ var högre Ă€n vad den Ă€r idag. De var framgĂ„ngsrika lĂ€kare, lĂ€rare, lektorer, ingenjörer etcetera. De var mer skickliga och respektabla – idag kan du inte sĂ€ga detsamma med nĂ„gra fĂ„ undantag.

Den politiska och ekonomiska situationen i Georgien har sÀnkt den intellektuella nivÄn pÄ invÄnarna och framförallt pÄ de med andra nationaliteter. MÄnga har tvingats att flytta för att skaffa jobb och kunna försörja sig och sin familj.

För assyrierna i Georgien sÄ blev det ryska sprÄket obligatoriskt eftersom att de gick i ryska skolor. Men idag sÄ finns inte sÄ mÄnga universitet kvar och mÄnga kan inte fortsÀtta sina utbildningar pÄgrund av de sprÄkliga barriÀrerna och lÄgt ekonomiskt stöd.

De som ÀndÄ trots allt lyckas utbilda sig har senare svÄrt att fÄ jobb. Familjerna lever pÄ pengar som de tjÀnat genom att sÀlja saker frÄn sina hem. De tvingas att jobba som barnpassare, stÀderskor, kockar, frisörer hos rika familjer.

Var ser du den assyriska kvinnan i Georgien om tio Ă„r?
- Det Àr en svÄrt frÄga. De assyriska kvinnorna i Georgien Àr vÀldigt smarta och de integreras lÀtt men mÄnga av de har inte den möjligheten. Sanningen Àr att vÀldigt fÄ kommer ha möjligheten att avancera upp nÄgra nivÄer och positioner i karriÀren. Endast tio procent av de har en anstÀllning idag.

 

Assyriska KvinnoFörbundet