Publicerad: 2011-02-22

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Foto: Assyrianwomen.com

Kvinnoförbundet lanserar föreningshandbok

KVINNOFÖRBUNDET Som ett stöd till assyriska lokalföreningar runt om i landet har Assyriska Kvinnoförbundet i dagarna lanserat en föreningshandbok. I skriften, som finns tillgänglig på Assyrianwomen.com, guidas läsaren mellan föreningslivets A och O.

Handboken fungerar som en pÄminnare för de som varit engagerade i föreningslivet om de grunderna i föreningsteknik. Den lÀmpar sig ocksÄ sÀrskilt vÀl till personer som Àr i det skedet att de antingen vill starta upp en ny förening, eller engagera sig mer aktivt i en nuvarande sÄdan.

– Föreningshandboken Ă€r tĂ€nkt som ett stöd för assyriska lokalföreningar
runt om i landet, stora som smÄ. Förhoppningen Àr att den ska inspirera till vidare engagemang och underlÀtta föreningsarbetet, skriver kvinnoförbundets irdförande Afamia Maraha i handbokens förord.

För text och layout stĂ„r Berolin Deniz, samma person som tidigare skrivit Kvinnoförbundets bruksmanual nĂ€r det gĂ€ller jĂ€mstĂ€lldhetsfrĂ„gor i det assyriska föreningslivet – JĂ€mstĂ€lldhet hĂ€r och nu.

LÀsarens lotsas i den nya handboken genom uppbyggnaden av stadgar, styrelsesammansÀttning och de olika funktioner som bör finnas i föreningarna. DÀr finns ocksÄ olika förslag pÄ hantering av vardagliga bestyr i föreningslivet sÄsom konflikthantering, projekt och dess finansiering samt hur man uppnÄr jÀmstÀlldhet. SprÄket Àr lÀttillgÀngligt och punktförteckningar gör det enkelt att hÀnga med.

Ett omrÄde som vinner allt större intresse bland assyrierna Àr lobbying. I handboken har ett sÀrskilt avsnitt satts av för Àmnet. LÀsaren fÄr dÀr rÄd pÄ vad denna bör och inte bör göra för att kunna vara med och pÄverka politiska beslut genom att lobba för sina idéer. Det Àr intressant lÀsning, inte minst med tanke pÄ hÀndelseutvecklingen kring erkÀnnandet av Seyfo/Folkmordet 1915 och vad som hÀnder assyrierna i Irak idag.

Föreningshandboken finns tillgÀnglig kostnadsfritt pÄ Assyriska Kvinnoförbundets hemsida. Handboken finns Àven tillgÀnglig pÄ engelska.

Artikel uppdaterad 2011-02-23Benny Hana
Redaktionen