Publicerad: 2011-04-06

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Skeptisk. Gabriel Aktas har undervisat barnen i byn Beth-Kustan pÄ syriska i mÄnga Är. Han har svÄrt att tro pÄ en förÀndring. Foto: Linda Asmar

Förbjudna sprÄk pÄ schemat

SPRÅK I Turkiet var det länge förbjudet att undervisa på andra språk än turkiska. Nu har lagen ändrats, och ett nystartat universitet kan börja lära ut syriska, kurdiska och arabiska.

Armenier, assyrier/syrianer och kurder Ă€r nĂ„gra av de minoriteter som utgör en stor del av befolkningen i dagens Turkiet. ÄndĂ„ har landets grundlag lĂ€nge förbjudit att dessa grupper fĂ„r undervisning pĂ„ sina egna sprĂ„k. Endast turkiskan har varit tillĂ„ten. Men landet befinner sig nu vid ett vĂ€gskĂ€l, dĂ€r strĂ€van efter EU-medlemskap har banat vĂ€g för en rad reformer. En av dessa Ă€r att tillĂ„ta undervisning pĂ„ minoriteternas sprĂ„k.

NÀr Serdar Baci Omay, rektor vid det nystartade universitetet i Mardin i sydöstra Turkiet, för första gÄngen föreslog kurser pÄ minoriteternas sprÄk reagerade mÄnga negativt.

- Det Àr mÄnga turkiska extremister som inte gillar det hÀr initiativet. De vill att turkiskan ska fortsÀtta att vara det enda tillÄtna sprÄket. För tio Är sedan hade det varit omöjligt att undervisa pÄ andra sprÄk. Jag hade direkt blivit tagen för landsförrÀdare, sÀger han.

OvanstÄende text Àr ett sammandrag av en artikel som publicerats i pappersupplagan av SprÄktidningen nr 3/2011. Du kan bestÀlla lösnummer av tidningen hÀr.

Linda Asmar