Publicerad: 2011-06-06

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Forskare under arbetet med ordboken 1932 i rummet pÄ Chicago universitet som reserverades för projektet. Foto: The Oriental institute, Chicago University

Assyriskt lexikon fÀrdigt efter 90 Är

SPRÅK Efter 90 års arbete har assyriologer kompletterat "The Chicago Assyrian dictiionary" , den mest kompletta ordboken över det fornassyriska språket som användes under cirka 2500 år i Mesopotamien. 

"Detta lexikon ger oss nyckeln in i vÀrldens första urbana civilisation. I stort sett allting som vi tar för givet... har sina rötter i Mesopotamien, uppkomsten av stÀder, statsstater, uppfinningen av hjulet, sÀttet vi mÀter tiden och viktigast av allt uppfinnandet av skriften.", sÀger Gil Stein, chef för Orientala Institutet pÄ Chicago universitetet dÀr arbetet har pÄgÄtt. 

Fornassyriskan, eller akkadiska pÄ forskarsprÄk, upphörde att anvÀndas cirka 100 Är e. Kr. Men med hjÀlp av tusentals uppgrÀvda föremÄl och lertavlor har forskarna kunnat kartlÀgga sprÄket in i minsta detalj. Arbetet med "The Chicago Assyrian dictionary" har pÄgÄtt sedan 1921 och bestÄr i sin fÀrdiga form av 21 volymer med cirka 10 000 sidor och 28 000 ord. 

"Mycket i de gamla texterna Àr absolut lÀtt att kÀnna igen - mÀnniskor som uttrycker rÀdsla och Ängest, kÀrlek och lÀngtan efter kÀrlek. Det finns inskriptioner frÄn kungar som berÀttar hur storartade de var, och inskriptioner frÄn andra som talar om att de inte alls var sÄ storartade, sÀger Matthew Stolper, en av professorerna som har arbetat med ordboken under lÄng tid. 

 

 Chicago universitets hemsida för ordboken: http://oi.uchicago.edu/research/projects/cad/

Redaktionen