Publicerad: 2011-06-24

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Om flykten frÄn Assyrien

FILM

Nahro Beth-Kinne är frilans dokumentärfilmaren som vill berätta assyriernas historia. I sin senaste dokumentär ”Diaspora and the Assyrian Renewal” får vi bevittna uttåget från Assyrien och etableringen i väst. 

Utrustad med kamera och en stark vilja att berÀtta har Nahro Beth-Kinne frÄn Bryssel producerat flera dokumentÀrfilmer. Den senaste fokuserar pÄ anledningarna till assyriernas flykt till vÀstvÀrlden. Med arkivbilder, nytt material och intervjuer med olika assyrier försöker han ge tittaren en helhetsbild av de olika villkor som tvingade sÄ mÄnga att lÀmna sitt Àlskade Assyrien. 

"Jag vill dokumentera saker innan det Àr försent. Det finns sÄ oerhört mycket som Ànnu inte berÀttats nÀr det gÀller vÄr folkgrupp, sa Nahro under sitt besök i Sverige nyligen för att visa dokumentÀren.

"Jag tror att tillvaron i vÀst har skÀnkt oss en pÄnyttfödelse. Vi tÀnker annorlunda Àn vi skulle ha gjort om vi inte hade kommit hit. Det Àr inte bara av ondo", menar Nahro.
 

Diaspora and the Assyrian Renewal Àr producerad tillsammans med belgaren Vincent Halleux och Àr totalt en timme lÄng. DVD:n Àr textad pÄ franska, engelska, tyska och assyriska.


Kontakta assyriska riksförbundets kansli pÄ kansliet@hujada.com för att bestÀlla ett exemplar.

Redaktionen