Publicerad: 2011-11-07

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Rutinerad Samira ska leda Assyriska kvinnoförbundet

KVINNOFÖRBUNDET Samira Gergeo är ny ordförande för Assyriska kvinnoförbundet efter att Sara Barmano lämnat sin ordförande post tidigare i år. Hujådå har träffat Samira för en kort pratstund.

Samira Gergeo kom till Sverige som 20-Äring 1976 och har tre barn. Hon arbetar som förskollÀrare i Botkyrka kommun.

Hon började engagera sig i det assyriska föreningslivet samma Är som hon kom till Sverige och har varit ordförande för föreningen i Norsborg.

Samira berÀttar ocksÄ att hon var en av initiativtagarna till de olika kvinno-projekt som sedan skulle komma att utvecklas till att organisationen, Assyriska kvinnoförbundet (AKF) startades. 

- Jag har varit i styrelsen för AKF lÀnge och har sett en utveckling som gör mig glad, sÀger Samira.

Hon har tidigare ordnat med konferenser dÀr olika kvinnoorganisationer deltagit för att utbyta erfarenheter.

- Jag sÄg hur viktigt det var att samarbeta mellan kvinnoorganisationer för att utveckla vÄr kultur och identitet. DÀrför vill jag fortsÀtta med frÄgor som berör assyriska kvinnor nationellt och internationellt.

Samira blev vald i samband med kvinnoförbundets Ärsmötet 2010 till vice ordförande och efter att ordföranden hoppade av sitt uppdrag tidigare i Är fick hon ta över ansvaret som ordförande.

Snart kommer kvinnoförbundet att hÄlla i en veckoslutskurs i hÀlsans tecken. Syftet med kursen Àr att öka medvetenheten och betydelsen av hÀlsa och motion. Kursen kommer hÄllas i Norrköping 12 och 13 november. UngefÀr 45 kvinnor kommer delta i kursen.

Samira Àr ocksÄ ledamot i interimstyrelsen för det nystartade Assyriska Mediainstitutet. 

Andrias Isik
Redaktionen

 

lÀsarna kommenterar...

Nineveh 111115 - 09:55

Bekymren med mycket mat, dryck och för lite verksamhet har vi tyvÀrr i överflöd av. Ta vÄra hem- kyrkor- fest/bröllops- arrangemang, vi mÄste alltid överdriva. Jag tror att det har blivit vÄrt starka redskap - mat - , vi satsar pÄ det yttre. Samtidigt inser jag att det finns orsaker, med tanke pÄ förtrycket och rÀdslan vi utsattes för i ursprungslandet. Bildning och utbildning var under- prioriterat. Tror Àven det har med kulturen att göra. Vi har en del kvar att lÀra, att alla Àr lika vÀrda och har samma rÀttighet oavsett om man Àr kvinna, barn, man, kyrkoledare eller diplomat. Vi har lÀrt oss att prioritera vissa saker och dessa Àr bara förluster för oss.

George 111114 - 18:08

Var finns alla de dÀr unga kvinnorna som Kinora A, Sargon och Designed by snackar om? Vakna upp lite. Snudd pÄ patetiskt att hÄlla pÄ och tro att mÀnniskor har ett bÀst före datum. Uppenbart att de dÀr kommentarerna bara görs för att förstöra för assyrier som faktiskt gör nÄgot. Lycka till Samira och AKF!

Ilona B 111114 - 09:25

Har hört om Assy kvinno vecko slut kurse som var i helgen. Det var bara mat och drick . Mycket snack och lite verksta... Bortkastat pengar. Med sÄnt ledning kommer man inte lÀngre. Jag sÀger detta med ont och sorg i hjÀrtat. Ge plats till de ung utbildade kvinnor. Taudi sagi.

Kinora A 111111 - 09:49

Jag bara undrar hur kommer det sig att en och samma person sitter pĂ„ samma post i mĂ„nga Ă„r och bli kallad för rutinerad , Ă€r det sant att det inte gĂ„r att ersĂ€ttas ? Är vi bara ducktiga pĂ„ att anklaga vĂ„ra kyrko stylerser pĂ„ att de sitter kvar pĂ„ sina poster =stolar.Vi Ă€r mĂ„nga ass/ kvinnor som vill se förĂ€ndring = byte i vĂ„r organisation. Taudi

Mustafa 111108 - 09:25

sargon och designed....jag tror att ni överskattar det akademiska. Visst Ă€r det bra med det men om den akademiska har en personlighet och karaktĂ€r som kĂ€nnetecknas av visionslöshet och noll ledarskapsförmĂ„ga kommer organisationen inte att leverera nĂ„got. Det krĂ€vs en blandad organisation med olika skills och förankring till medlemmarna, fungerande kansli och en verksamhetplan för att nĂ„ VISIONEN och MÅLET och en ledare som kan se till att verksamhetsplanen genomförs. Det kan man göra vare sig man Ă€r akademiker eller inte. PĂ„ ARS verkar det fungera till slut trots att ett fĂ„tal har nĂ„gon akademisk bakgrund, likasĂ„ i AKF och AUF.

sargon 111107 - 20:23

HÄller med designed Inget ont om nÄgon, men jag vill se unga personer med akademisk bakgrund, stark assyrisk identitet och med ledaregenskaper pÄ samtliga poster inom assyriska rörelsen. SÄ detta gÀller inte bara AKF. TyvÀrr tror jag inte dagens ungdom har lust för att sitta i nÄgon styrelse eller ordfpost dÀr alla "mafiosos", grupperingar, klaner, maktgalningar, förstörarna etc styr. I övrigt grattis samira och lycka

BethNahrin 111107 - 11:49

Jag skulle vilja uppmĂ€rksamma vĂ„rt STORA problem med sprĂ„ket. Hur vi ska kunna anvĂ€nda och bevara det i större utstrĂ€ckning? Vi jobbar vĂ€ldigt lite med sprĂ„ket. Inga privata skolor, ev för lite material, för fĂ„ lĂ€rare och tid, svajande pedagogik. Vem bĂ€r detta ansvaret om inte vi sjĂ€lva? Kyrkor har vi kunnat bygga överallt, men ingen liten skola har skapats. NĂ„gonting Ă€r fel. Den ASSYRISKA KVINNANS STÖRSTA uppgift Ă€r att fokusera pĂ„ sprĂ„ket och lĂ€ra barnet det under de första Ă„ren. DĂ€refter samtligas ansvar inom folkgruppen. Starta med sprĂ„kkurser bĂ„de i kyrkor och föreningar. Kurser för alla generationer. Barn tar efter det de ser inte det de hör. Önskar att Kvinnoförbundet fokuserar mer över detta stora gemensamma bekymmer och hur man gĂ„r tillvĂ€ga för att skapa en GRUND för bevaring och utveckling. Inget sprĂ„k, Inget folk

BethNahrin 111107 - 11:05

Jag gratulerar det assyriska folket, speciellt vĂ„ra föreningar med kvinnoorganisationer i spetsen som genom engagemang och samarbete gjort det möjligt att det Assyriska Kvinnoförbundet fortfarande existerar och blomstrar. Jag tackar alla engagerade kvinnor och mĂ€n som stöttat och stöttar den aktiva kvinnorörelsen. Det finns en möjlighet för efterkommande generationer om intresse finns, att AKF, eller andra organisationer anordnar kurser och lĂ€r upp i ex samtliga föreningslokaler. Det kan finnas mĂ„nga lösningar om intresse, vilja och kraft finns. Det Ă€r inte alltid sĂ„ lĂ€tt som mĂ„nga tror, varför ledarna inte byts ut. Finns mĂ„nga orsaker, det Ă€r dessa som mĂ„ste jobbas med för förnyelse och ytterligare blomstringar. Den assyriska kvinnan har en tuff uppgift framför sig. Att fokusera pĂ„ rĂ€tt verksamheter och i samarbete med samtliga organisationer och förbund kan mĂ„nga mĂ„l nĂ„s. Önskar AKF all lycka och framgĂ„ng. Ni Ă€r vĂ„r förebild.

norsboll 111107 - 09:48

Visst Àr det alltid trevligt med kvinnor. Kvinnor har rÀttigheter bland assyrier. Ett mix av gammalt och nytt Àr inte fel heller

Norzbori 111107 - 08:50

Grattis Samira. Ni kvinnor kan mycket och jag hoppas att ni kan visa det till de övriga i gubbvÀldet sÄ att de börjar ta er mer seriöst och inte bara för syns skull utan för er kompetens som jag Àr övertygad om att den finns.

Designed by 111107 - 08:47

Grattis till Samira. Samtidigt mĂ„ste man konstatera att nĂ„got Ă€r fel nĂ€r till stor del samma personer sitter pĂ„ stolarna sedan organisationen bildades för mĂ„nga Ă„r sedan. Det tyder pĂ„ stagnation. De Ă€ldre kvinnorna i AKF borde trĂ€da tillbaka och stödja fram unga kvinnor istĂ€llet. Egentligen Ă€r detta ett problem överallt med en Ă€ldre generation som bildar en bromskloss utan att inse det. Det finns bland assyrier lika mycket som bland svenskar och andra. Önskar Samira lycka till i arbetet och hoppas AKF gör stordĂ„d.