Publicerad: 2011-12-01

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Förnekandet har bytts mot erkÀnnande. Erdogan framför ursÀkt till kurder.

Hur ska den turkiska ursÀkten tolkas?

POLITIK Den turkiske premiärministern framförde nyligen en ursäkt till de alevitiska kurderna som föll offer för en massaker i slutet på 30-talet. Har Erdogan därmed öppnat upp dörren för en ursäkt även för Seyfo? Simon Barmano, tidigare ordförande i Assyriska riksförbundet ger sin syn på utvecklingen. 

Den 23 november framförde Erdogan sin ursÀkt framför kamerorna. 

- Det hÀr Àr en av vÄra mest tragiska hÀndelser i vÄr moderna historia, sa han och bad om ursÀkt till den kurdiska minoriteten i Turkiet. Det var under Ären 1937 och 1938 som turkisk militÀr utförde en massaker pÄ flera tusen mÀnniskor som gjorde uppror mot statens tvÄngsförflyttningar. Fram till nu har hÀndelsen varit mer eller mindre tabu i Turkiet och alla försök att fÄ en ursÀkt möttes av ett kompakt motstÄnd. DÀrför ses Erdogans ursÀkt som en kursÀndring för turkisk politik. FÄ hade hopp om att fÄ se en turkisk premiÀrminister stÀlla sig framför kamerorna och be om ursÀkt till en av landets minoriteter. 

En av mÄnga assyrier som noga följer utvecklingen i Turkiet Àr Simon Barmano frÄn Jönköping. Som tidigare ordförande för Assyriska riksförbundet Àr han politiskt intresserad och har sjÀlv arbetat för assyriernas rÀttigheter i Turkiet. HÀr ger han sin analys av Erdogans ursÀkt och vad den kan komma att betyda för assyrierna. 

Vad Àr bakgrunden till ursÀkten? Varför ber Erdogan om ursÀkt just nu?

- Som jag ser det sÄ har Erdogan passat pÄ att slÄ tvÄ flugor i en smÀll. Genom ursÀkten sÄ vill han visa kurderna, som Àr en stor vÀljargrupp, att han Àr deras vÀn. Samtidigt sÄ Àr det ett politiskt slag mot CHP partiet som Àr en konkurrent till hans AKP-parti. Det finns mycket mer att be om ursÀkt för om Erdogan vore uppriktigt intresserad av det. 

Hur har hans utspel tolkats av turkisk media?

- VÀnstermedia tycker att det Àr otillrÀckligt med en muntlig ursÀkt för enbart den massakern. Den media som stÄr nÀra hans parti tycker dock att det Àr bra och tillrÀckligt. 

Har Erdogans muntliga ursÀkt följts upp med frÄgor kring kompensation för offrens efterlevande?

- Inte riktigt. Det börjar höras pÄ en del hÄll men det Àr inte en frÄga pÄ dagordningen Àn.

 Att en turkisk premiÀrminister ber om ursÀkt till kurder eller nÄgon annan av landets minoriteter Àr nÄgot som var otÀnkbart tidigare. Har samhÀllsklimatet förÀndrats gentemot minoriteterna?

- Ja, det Àr en förÀndring och visst innebÀr denna ursÀkt ett stort steg och nÄgot helt nytt för turkarna, men samtidigt Àr det lÄngt ifrÄn tillrÀckligt. UrsÀkten mÄste följas upp. Det mesta i Turkiet stannar vid muntliga uttalanden och löften, i praktiken Àr det lite som implementeras. 

Hur tolkar du detta för assyriernas, grekernas och armeniernas del? Börjar Turkiet bli redo för att göra upp med sin historia?

- Det Àr som sagt en liten början pÄ den vÀgen. Personligen Àr jag övertygad om att Turkiet kommer att erkÀnna Seyfo, det handlar bara om nÀr det kommer ske.

 

 Mattias Shemun 

lÀsarna kommenterar...

Mustafa 111205 - 17:42

gabra, jag tycker inte att du ska dra alla turkar över en sida utan det Àr politikerna och militÀren tillsammans med deras undergrupper, officiella som inofficiella som spelar pÄ övriga folket. Majoriteten av turkarna kÀnner knappt till assyrierna som etnisk grupp och dÀrför bör du vara försiktig med en sÄdan kommentar.

gabra 111205 - 11:16

turkarna kan bara lurar alla vÀnsterinriktade eu partierna tills dem islamisera europa

Mustafa 111205 - 10:07

Det hÀr var bara ett politiskt spel och inget annat. Demagogi och retorisk lögn tillhör vardagen i det turkiska politiska forumet.

Nana 111204 - 13:49

Turkiet skrÀms att det blir uppror av alewiter nÀr vÀl syrien hamnar i ett anarkistisk tillstÄnd, rÀdd att vÄldet sprider sig dit! Trots allt sÄ Àr det samma alewiter i Turkiet och Syrien. Turkiet kommer Att göra allt för att inte hamna i ett krig, deras krigföring Àr att inte hamna i nÄgon krig, pÄ sÄ sÀtt sÄ kommer de att vara starkast av sina grannar, och ha en stark ekonomi 'FÄ större makt'. Ha mer inflytande. Deras mardröm Àr att iran skull rikta krigsmaskinen mot turkiet!

Aa 111203 - 15:36

Vad Àr det som talar för att Turkiet kommer att erkÀnna folkmordet mot greker och armenier men inte assyrier. Vilka uppoffringar kommer turkiet att göra? ( dÄ, det handlar om skadestÄnd. ) I dag finns det inga goda relationer Ä ena sidan mellan offren greker och armenier Ä andra sidan de skyldiga kurder och turkar. Inte ens en procedur har kommit i gÄng dÀr utgÄngspunkten Àr en lösning! Turkiet förbereder sig för en omstÀllning till unionen! Sedan har de den rollen att spela en 'joker' mellan vÀst och öst. Vilka lÀnder kommer att trycka pÄ turkiet? Inte Àr det araberna, ej heller usa. Vad det gÀller européerna sÄ har man inte ett gemensamt utrikespolitisk agerande. I dagslÀget vill man testa pÄ grejer; med arabiska vÄren, markerna som tillhör mor gabriel, filmateseringen av ursÀkten mot alewiterna

Atour Hurmiz 111202 - 23:45

AngÄende Seyfo, det Àr ingen tvekan Turkiet kommer nÄgon gÄng erkÀnna men frÄgan Àr under vilket benÀmning? sjÀlv tror jag inte ens att de nÀmner vÄrt folks namn, utan det bli mer armenisk och grekisk folkmord, men det ÄterstÄr och se...

Atour Hurmiz 111202 - 23:43

Erdongan ursÀkt till kurderna Àr inte för att Erdogan vill det, utan anvÀnder sig av sÄdana taktik för att uppnÄ kurdernas lojalitet precis som det Simon Barmano sÀger. Han vill dels uppnÄ kurdernas vÀljarkÄr och dels för att pÄ nÄgot sÀtt beskyll CHP som var det enda turkiska paritet dÄ kurdiska folkmordet utfördes. DÀremot har kurderna inte visat mycket utan detta har blivit vÀldigt omtalat i internationellt (dÀr Aljazzera english,BCC,Russian Today och turkisk media ) och nationellt debatt i Turkiet men kurder har dÀremot inte visat mycket nöje med detta utan vill att den turkiska parlamentet ska erkÀnna igenom protokoll och en offentlig erkÀnnande.

Gabriel Angelli 111201 - 11:08

Turkiska regeringar Àr vana att lova muntliga erkÀnanden. Det har gÄtt snart 90 Är om demokratiska förÀndringar ALLA som levt i Turkiet inte sett nÄgot demokrati. Vi mÄste komma ihÄg att nyligen turkiska millitÀrer anvÀnt otillÄtet vapen mot kurdiska PKK grotta och dÀr brÀnde ner över 20 PKK gerilla. Detta Àr en gest mot Alevitiska kurder, och detta Àr inget ursÀkt uten ett spel bakom galerier.

Kk 111201 - 09:39

Turkiet stÄr och visar sitt motstÄnd mot de kristna genom att erkÀnna det de har gjort mot kurderna. SjÀlvklart alla som har blivit krÀnktad ska fÄ sin rÀttighet Det Àr skillnad mellan 30 000 / 3 000 000.

Neshro 111201 - 02:00

Observera att det Àr zazakurder det Àr frÄga om.

Ashur- den allseende som ser sanningen 111201 - 01:11

Varför kan Erdogan erkĂ€nna de alevitiska kurdernas massaker, men inte folkmordet Seyfo? 1. CHP (Republikanska folkpartiet) som Ă€r det nĂ€ststörsta partiet har starkt vĂ€ljarstöd av kurder, men sĂ€rskilt aleviter. Massakern skedde under AtatĂŒrks tid av just dennes CHP. PopulĂ€ristiskt schackdrag. Det finns inte lika mĂ„nga röster att vinna hos de kristna pĂ„ grund av det knappa antalet invĂ„nare med kristen tillhörighet. 2. Erdogan visar indirekt att landet \\\"tar ansvar\\\" för sĂ„dant som hĂ€nt under den turkiska republikens styre, men landet kvarhĂ„ller att det som vi kallar för Seyfo skett under det Osmanska riket, 1915, vilket "friskriver" republiken Turkiet frĂ„n "tragedin i inbördeskriget" dĂ„ staten inte Ă€nnu inte hade bildats 3. AKP Ă€r ett islamistiskt parti, dĂ€r aleviterna uppfattas som en betydligt nĂ€rmare grupp Ă€n de kristna. ÂŽ Hoppas inte pĂ„ för mycket! RĂ€ven vet vad denne gör nĂ€r den blottar sin lya för sina offer!