Publicerad: 2011-12-07

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Till vÀnster skylten i dess originalutförande. Till höger den fullbordade förfalskningen.

Fullbordad historieförfalskning i Jerusalem

IDENTITET Gatuskylten intill det assyriska St: Marrkusklostret i Jerusalem har kommit att gestalta den anti-assyriska historieförfalskning som har varit igång sedan 1950-talet. Nu har förfalskningen av skylten fullbordats helt. 

Originalskylten som finns med hÀr i bildspelet markerat som "Bild 1" visar att gatans namn var "Assyrian Convent road". NÄgongÄng under Ärens gÄng har anti-assyriska fanatiker tejpat över initialbokstÀverna "As" i försöket att förfalska ordet "Assyrian" till "Syrian". Den manipulerade skylten finns med i bildspelet som "Bild 2". 

Nyligen upptÀcktes att skylten förvandlats en andra gÄng. Fanatikerna har denna gÄng gÄtt grundligt tillvÀga och sett till att byta ut hela texten pÄ skylten. PÄ "Bild 3" i bildspelet ser man att ordet "Assyrian" nu har bytts ut mot "Syriac". PÄ motsvarande sÀtt har ordet "Ashurim" (Assyrisk) i den hebreiska texten bytts ut mot "Siriani". 

DÀrmed har förfalskningen av gatuskylten i Jerusalem som pekade ut "Assyrian convent road" fullbordats. HujÄdÄ har för tillfÀllet inga uppgifter om vem som exakt ligger bakom den senaste förfalskningen av skylten. 

För fler exempel pÄ anti-assyriska förfalskningar rekommenderas feature-artikeln "KorstÄget mot den assyriska identiten" i spalten intill.  

Redaktionen

  • Bild 1 Bild 1
  • Bild 2 Bild 2
  • Bild 3 Bild 3
 

lÀsarna kommenterar...

Nineve 111210 - 08:52

KÀra vÀnner, det Àr dessa inre konflikter som har förlamat hela vÄr folkgrupp. SÄ lÀnge vi minns har kyrkan spelat en central del i vÄra liv. Budskapet har varit anvÀnd aldrig vapen, försvara inte dig sjÀlv, anvÀnd andra kinden till osv. Vi har lagt ner alldeles för mycket energi pÄ byggande av kyrkor och dess framtid. Men vi har ingen stark organisation som gÄr i spetsen nÀr det gÀller vÄra nationella rÀttigheter. Vi blir helt förlamade och vet inte hur vi ska agera. Kyrkoledarna har tyvÀrr spelat en stor roll för att förstÀrka denna inre konflikt, och folket har blint följt deras rÄd. Vi försvagar varandra och mÄnga drar fördel av detta. Hur ska historien leva vidare nÀr den suddas ut och Àndras och vÄra barn inte fÄr möjligheter att lÀra sig den? Vi mÄste vara mer aktiva och agera och visa att vi inte accepterar orÀttvisor lÀngre. FrÄgan lyder: NÀr och hur ska vi göra detta?

Aa 111209 - 20:27

! Jag sÄg den hÀr bilden pÄ nurikinos blogg för mer Àn 4 Är sen. Enligt vad jag minns sÄ var det en Israelit som hade skickat bilden!

Michael 111209 - 17:00

Atour Hurmiz, det assyriska namnet Àr den enda benÀmningen som genom historien lyckats förena vÄrt folk och dess olika kyrkor och falanger. Alla fÄr givetvis kalla sig vad de vill, men det Àr vÄr uppgift att upplysa mÀnniskor om sanningen. BÄde du och jag vet att sanningen Àr att vi alla Àr assyrier, oavsett kyrkotillhörighet. Flera olika benÀmningar skapar bara förvirring, och dÄ kommer vÀrlden att sluta se oss som en etnisk folkgrupp och börja kalla oss för endast kristna, det skulle i sÄna fall innebÀra slutet för det assyriska folkets existens. Du sÀger att du accepterar beteckningen assyrier/syrianer/kaldeer, men dÄ mÄste du ju Àven ta med det arameiska namnet, enligt ditt sÀtt att tÀnka. Till slut kommer vi ha fyra-fem benÀmningar, och du förstÄr sjÀlv att det aldrig skulle funka.

Atour Hurmiz 111209 - 13:41

khayon Nineveh.. Jag vill inte att du bli besviken pÄ det jag skriver, jag förstÄr din resoneman 100 %, vi mÄste dÀremot försöker vara realistiska, du sÀger sjÀlv att du har problem med att vika dig eller kalla dig för Syrian men samtidigt mÄste du ha förstÄelse för en Syrian frÄn ingenstans ska börja kalla sig för assyrier.. KÀnn dig inte tvingat att kalla dig Syrian att försÀtt och vara Assyr och kalla dig det men acceptera och respektera nÄgon som sÀger att han/hon Àr Syrian, förneka inte deras identitet.

! 111209 - 09:23

vÄgar man frÄga vem det Àr som fotograferat skylten ifrÄga? hade jag varit i staden jerusalem nu hade jag knallat in pÄ stadsbyggnadskontoret och bett om en ny skylt med dess ursprungliga namn. sedan skulle jag skÀmma ut de som gjort nÄgot sÄdant i deras lokala tidningar sÄ att folk vet vad som förssigÄr. han som fotograferat bilden borde fan ha stake i sig och göra det enda rÀtta och fixa till det sjÀlv i och med att han /hon befinner sig pÄ plats. det hjÀlper ej att klaga hÀr i en webtidning, sen Àr det hÀr tyvÀrr deras agenda. i tyskland, holland och schweiz har de i princip rensat den assyriska identiteten med den arameiska...frÄga mig inte fan hur de lyckades ( i och med den svaga lÀnken vi har till aramer ), men de lyckades.... blir det sÄ i sverige, usa och australien ocksÄ sÄ lÀr det inte bli en bra framtid vÄrt folk har i denna vÀrld.

Asuroye-Suryoye=Assyrians 111208 - 22:41

Atour Hurmiz// Vi viker aldrig ner oss för en sekt som endast har funnits de senaste 30 Ären! varför skulle vi göra det? vi har gjort det misstaget under en lÄng tid och sagt \"det gör inget\" samtidigt som \"syrianerna\" spottar pÄ oss och förfalskar allt i sin vÀg! inte konstigt att vi assyrier inte lÀngre kÀnner nÄgon stolthet för vÄrt namn, historia och folk nÀr personer som dig och som vÄra ledare tidigare har agerat pÄ ett inkorrekt sÀtt! vi accepterar inte att den rÀtta assyriska benÀmningen raderas eller förlöjligas med andra benÀmningar, fortsÀtter vi med det kommer det inte finnas en enda assyrier kvar utan alla kommer bli hjÀrntvÀttade precis vad nÀstan alla har blivit de senaste 30 Ären! fram med stoltheten vi Àr originalet alla kallade sig för assyrier innan 70 talet bevisen Àr dÀr ute för alla att se!

Nineveh 111208 - 13:25

Atour Hurmiz, jag blir sÄ besviken nÀr jag ser sÄdana kommentarer som du just lagt. Varför Àr det alltid vÄr sida som ska vika sig? Varför Àr det alltid vi som ska sÀga; \"det gör inget, vi Àr samma folk\" Varför Àr det alltid \"vÄrt\" folk som kan sÀga; \"jag Àr assyr/syrian\" Kan dra upp hur mÄnga exempel som helst, jag förstÄr inte varför man i dagens lÀge inte kan stÄ upp och visa att man Àr en stolt assyrier. Aldrig i hela mitt liv att jag kallar mig syrian, det vore som att framstÄ sig sjÀlv som en okunnig mÀnniska som inte har en aning om sitt ursprung. Jag ser ingen mening med att sÀnka mig sjÀlv och kÀmpa för en enighet, dÄ den andra sidan pissar pÄ allt som har med oss att göra. Bara den saken att deras \"biskop\" lÄter kyrkan byta frÄn syrisk ortodox till syriansk ortodox Àr helt absurt. Jag tÄl inte lÀngre att se pÄ hur mitt folk gÄr ner pÄ knÀ istÀllet för att agera och göra nÄgot Ät situationen.

Atour Hurmiz 111208 - 12:26

SÄ vitt jag vet, sÄ har alla assyrier gÄtt med pÄ att vi accepterar tre olika benÀmningar sÄ som det stÄr ofta pÄ Àven svenska tidningar, dÀr nÀr man nÀmner vÄrt folk sÄ skriver man" Assyrier/syrianer/kalideer, Àr detta inte det som vi vill strÀva efter? eller ska vi försÀtta förnedra varandra för att en av dessa benÀmningar ska anvÀndas? Vi kan inte hÄlla pÄ sÄ dÀr hela tiden, istÀllet för diskutera och förnedra varandras benÀmningar sÄ bör vi accepterar varandra, À du syrian fÄ du vara syrain Àr du assyr fÄ du vara assyr och Àr du kaldier sÄ fÄ du vara kalider..

Företaget 111208 - 10:09

Atour Hurmiz/ tyvÀrr tÀnker sÄ gott som hela den assyriska rörelsen pÄ samma sÀtt som du. SÄ lÀnge assyrierna resonerar att namnfrÄgan ej spelar roll sÄ har den andra sidan vunnit. DÄ Àr det lika bra att avveckla hela rörelsen och gÄ med andra sidan eftersom ingen i dagslÀget ÀndÄ talar om ursprungsorsaken till "namnkonflikten", alltsÄ frigörandet frÄn kyrkan och endast ha profana ledare. FrÄgan om vi hÀrstammar frÄn assyrier, araméer, kaldéer etc Àr en ickefrÄga eftersom den ÀndÄ inte leder till huvudmÄlet som, om jag inte har helt fel, Àr rÀttigheter och sÀkerhet för folket i sitt ursprungsland.

före detta Kristen assyr 111208 - 00:43

till Asuroye-Suryoye-Suryoye, Assyrierna har gjort mycket till skillnad frÄn "er andra". Har kÀmpat för alla kristna i bet nahrin, dÄ dom sÀtt dom som sina egna. dom gjorde detta för att inte hamna i den situation dom tyvÀr har hamnat i idag. Vart var ni "syrianer och kaldeer" dÄ assyrierna kÀmpade för sina och era rÀttigheter, jo ni höll er bakom era pro arabiska och pro turkiska prÀster. Men nu Àr slaget tyvÀr förlorat. Det Àr lÀtt att spela hÀftig i vÀst sÄ som mÄnga av "er" gör. Jag menar jag kan idag kalla mig för satans dyrkare och Àven ha samma rÀttigheter som alla andra, dÄ alla fÄr tro pÄ vad dom vill. som ordsprÄket sÀger , NÀr katten Àr borta frÄn huset dÄ dansar mössen pÄ bordet.

iPhone 111207 - 18:34

Atour Hurmiz Det handlar inte om vad vi tycker utan hur de andra ser namnet som syndigt och gör allt för att fortsÀtta förblinda de assyrier som kallar sig nÄgot annat

suroyo 111207 - 17:22

Hurmiz, Jag accepterar inte att Syriac översĂ€tts till Syrian. Syriac Orthodox = Syrisk Ortodox, inte Syriansk Ortodox. Vi mĂ„ste bry oss om sĂ„na hĂ€r förĂ€ndringar. Även om denna skylt inte Ă€r en stor grej sĂ„ kommer \"dem\" försöka ta bort allt som har med Assyrier att göra Ă€ven i viktiga texter. En sak Ă€r sĂ€ker dock, Assyrier, AramĂ©er och KaldĂ©er har alla tre lĂ€nkats till oss i olika historiska texter. Ingen tillfĂ€llighet att just dem 3 benĂ€mningarna finns hos oss idag. Patriark Michael Rabo skrev: Och inte sanna Ă€r dem som fĂ„r att tro att ingen kung har uppstĂ„tt frĂ„n detta folk. Men det var visat att kungar, dem som var kallade KaldĂ©er och Assyrier, var Suryoye. Tidigare skriver han att enligt Yosipis (alltsĂ„ inte hans egna ord), författare av Judar, Asuroye (Yosipis skrev Ashur som Asur) w Oromoye d-henun (dem som Ă€r) Suryoye. Det ovanstĂ„ende Ă€ndrades i en 2006 version (av pro-AramĂ©er) dĂ€r det bara stod Oromoye d-henun Suryoye.

Atour Hurmiz 111207 - 15:39

Företaget, glöm skylten och det hela.. TĂ€nk pĂ„ vad hjuĂ„dĂ„ och alla andra assyriska hemsidor skrivit alla dessa Ă„r, att vi Ă€r " samma folk" att vi har bara "olika benĂ€mningar" och att vi Ă€r alla assyrier oavsett "om du Ă€r Syrian,Kaldani eller assyrier" ÄndĂ„ skriver man att det Ă€r fel att nĂ„gon Ă€ndrat skylten. Min poĂ€ng Ă€r att vi som Ă€r assyrier och har inga problem med benĂ€mningen Syriac,Syrian dĂ„ bör vi inte bry oss heller om det stĂ„r Assyrian eller Syriac, för i slutĂ€ndan innebĂ€r benĂ€mningar Ă€ndĂ„ Assyrian.

Michael 111207 - 13:25

Atour Hurmiz, den frĂ„gan bör du stĂ€lla till de som har Ă€ndrat pĂ„ skylten. FrĂ„ga de varför de Ă€ndrat pĂ„ namnet, nĂ€r vi Ă€ndĂ„ Ă€r samma folk. Det har alltid stĂ„tt "assyrian", varför byta och förfalska? SĂ„ fĂ„r vi se vad du fĂ„r för svar tillbaka. Du mĂ„ste förstĂ„ att detta inte Ă€r en engĂ„ngsföreteelse, utan det Ă€r en rörelse som systematiskt försöker (och ibland Ă€ven lyckas) förfalska vĂ„r historia. IstĂ€llet för att arbeta FÖR vĂ„rt folk, sĂ„ arbetar man EMOT. DĂ€rför Ă€r det vĂ„r uppgift och skyldighet att sĂ€tta stopp och kritisera nĂ€r mĂ€nniskor agerar fel. Sluta vara sĂ„ blÄögd och naiv och börja öppna ögonen.

Företaget 111207 - 12:03

Atour Hurzmiz/ det du nyss skrev hÀr borde du sÀga till de som Àndrade skylten frÄn första början. Eller förresten, gör inte det. Du kanske fÄr en tillsÀgelse av företagsledarna och dÄ kanske man inte Àr vÀlkommen in i deras butik och dÄ hamnar man i helvetet. Din kommentar Àr onödig.

. 111207 - 12:03

Syriac Àr ett engelskt ord för de folkgrupper i mellanöstern som inte konverterat till Islam. AlltsÄ, Judar och Assyrier etc. Vem vill bli kallad för syriac nu?

Asuroye-Suryoye-Suryoye 111207 - 11:57

Det enda assyrierna kan göra Àr att prata och skriva artiklar och inte göra ett skit medan syrianerna Àndrar pÄ allt och gÄr öppet och Àndrar, man har ingen rÀdsla man har inga kÀnslor för den assyriska sidan dÀrför vÀxer syrianerna och deras symbol örnen som syns överallt trots att det Àr en assyrisk symbol sÄ gynnar det ÀndÄ syrianerna dÄ det Àr deras symbol idag. Assyrierna Àr rÀdda och gör ingenting konkret samtidigt sÀger ni varför kallar sig folk inte för assyrier idag, varför benÀmner sig assyrier idag för syrianer, varför vÀxer syrianerna och inte assyrianerna och assyrianismen etc patetiskt tycker jag, ni har ingen heder eller hjÀrta för det assyriska folket!

Atour Hurmiz 111207 - 11:18

Är vi inte samma folk? det vĂ€l inget fel att det stĂ„r Syriac Ă€n det ska stĂ„ Assyrian...

Shariro 111207 - 10:36

Det jag inte kan förstÄ Àr hur sÄ mÄnga mÀnniskor Àr helt okunniga om sin historia och lÄter sig vilseledas av en klick fanatiker som inte drar sig för att förfalska, förvrida historien och pÄ alla sÀtt motverka enigheten bland folket. Att sÀga att man Àr "syrian" Àr för mig som att erkÀnna att man inte vet vem man Àr och att man har ingen aning om sin historia. Det gÀller för oss att uppmÀrksamma vad den fanatiska klicken gör och avslöja deras lögner. Lögner fÄr aldrig ersÀtta sanningen.

Företaget 111207 - 10:33

Det ska bli intressant att se om skylten Àndras tillbaka nÀr Patriarken gÄr bort och en ny munk tar över ledarskapet i företaget Syrisk-ortodoxa kyrkan. Assyrierna mÄste lÀra sig att vÄra kyrkoledare Àr företagsledare (patriarken kan likstÀllas med en VD) och vill se till att det gÄr sÄ bra som möjligt för företaget. Eftersom kyrkan sÀkerligen ligger bakom gutuskylten tycker jag att vi ska sluta handla hos detta företag tills dess att en ny munk blir VD och tar ett större samhÀllsansvar.

Suroyo 111207 - 09:35

Det hÀr med att förÀndra texter Àr oförlÄtligt. Har sjÀlv sett det i Patriark Mikael Den Stores Krönika mellan 2006 versionen och den riktiga kopian som slÀpptes förra Äret. (ni borde införskaffa bÄda versioner och skriva en artikel om det hujada). FortsÀtt brÄka om att allt ska heta Assyriskt eller Arameiskt om ni vill men rör inte kyrkans texter.

iPhone 111207 - 08:41

SÄ lÀnge ingen gör nÄgot Ät detta kommer det att fortsÀtta. Ghamoleyt-mentaliteten mÄste försvinna bland oss assyrier! Bibeln sÀger att vi ska vÀnda oss andra kinden till men den sÀger inte vad vi ska göra nÀr Àven den kinden blir slagen.