Publicerad: 2012-01-07

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Artikelserie: Anti-assyriska myter och missförstÄnd - del 1

NAMNFRÅGAN Hujådå inleder en unik artikelserie om ett ämne som diskuteras, rör och upprör dagligen. Varför finns personer mitt ibland oss som förnekar sin etniska identitet? Vad döljer sig bakom deras påståenden om historien och hur hänger allting ihop? 
Artikelserien inleds här med en närmare titt på den syrianska världsbilden. 

GrundlÀggande för mÄnga syrianers sÀtt att tolka historien Àr deras vÀrldsbild som domineras av religionen. Den typiska syrianen ser sin historia, nutid och framtid genom ett gammaltestamentligt filter. Att nÄgot speciellt har Àgt rum i historien beror pÄ att gud har velat det. PÄ samma sÀtt tolkas nutida hÀndelser och förestÀllningar om framtiden med hjÀlp av en medeltida form av tro.

Detta Àr inte pÄ nÄgot sÀtt unikt för syrianer utan liknande former av detta religiöst prÀglade tÀnkande finns bland delar av mÄnga folkgrupper. Det unika i syrianernas fall Àr att den religiöst fÀrgade vÀrldsbilden kommit att leda till ett avstÄndstagande frÄn den etniska assyriska identiteten. Detaljerna i detta kommer att presenteras nÀrmare i kommande artiklar i denna serie.

För att erkÀnna sin assyriska identitet krÀvs av en syrian ett helt nytt synsÀtt pÄ historien. Ett synsÀtt dÀr religionens ramar ersÀtts med det kritiska tÀnkandets ramlösa förutsÀttning. Mycket av det som anförs av syrianer kring historien Àr direkt taget ur gamla testamentet. I syriansk uppfattning Àr gamla testamentet en del av guds heliga bok och dÀrmed Àr dess innehÄll giltigt och sant. PÄ samma sÀtt upphöjs helgon och kyrkofÀder som levde under antiken och medeltiden till vetenskapsmÀn och deras texter förs fram som fullgoda bevis. Kritiskt tÀnkande, vetenskapligt granskande och historiska bevis som motsÀger den syrianska vÀrldssynen avfÀrdas pÄ olika sÀtt.

Den röda trÄden i gamla testamentet Àr förhÄllandet mellan judarna och deras gud. Texterna skrevs av judar för judar och i huvudsak om judar. NÀr olika folkgrupper övergick till kristendomen kom dessa judiska texter att införas som en integrerad del i deras religionssystem. DÀrmed kom texter ursprungligen avsedda för judar att bli en stor del av mÄnga icke judars religion och vÀrldssyn. MÄnga av dessa grupper har sedan lÀnge gjort sig av med gamla testamentets historiesyn och vÀrldsbild för att betrakta sin historia med hjÀlp av den oberoende historievetenskapen. Syrianer dÀremot Àr fast i den gammaltestamentliga vÀrldsbilden och förmÄr Ànnu inte att se pÄ sin historia med kritiska och oberoende ögon.

Denna syrianska vÀrldsbild utgör pÄ mÄnga sÀtt det fundament som den anti-assyriska hÄllningen vilar pÄ hos mÄnga syrianer.

I nÀsta artikel tittar vi nÀrmare pÄ exakt vad i gamla testamentet som triggar igÄng den anti-assyriska hÄllningen hos de syrianska assyrierna.

Mattias Shemun


 

lÀsarna kommenterar...

Taoro(det femte benet...) 120113 - 01:53

Blindo, har full förstÄelse för att man vill informera och debattera men frÄgan Àr mycket komplexare Àn en frÄga om ursprung och historia. Svenska polisen rÀknar idag den syrianska sidan och deras struktur (kyrka, organisationer och klaner) till det nÀrmaste vi kommer Italien och deras kriminella organisationer, vad har detta med vÄr diskussion att göra undrar ni dÄ? Jo att sanningen har mindre betydelse i praktiken dÄ det Àr faktorer som makt och pengar som bestÀmmer att vi Àr Syrianer och inte Assyrier om sÄ JESUS (som han kristendomens advokat vill ha det) ÄteruppstÄr. DÀrför menar jag att i praktiken sÄ stÀrker vi oss sjÀlva i vÄr övertygelse men inget annat.

Michael 120112 - 15:05

Taoro(det femte benet...), det finns mÄnga dÀr ute, framförallt unga, som inte vÀxt upp med namnkonflikten, och det finns de som kÀnner till konflikten men som vÀljer att vara "neutrala" p.g.a. brist pÄ kunskap. Det som de hÀr mÀnniskorna har gemensamt Àr att de Àr förvirrade och Àr i behov av att lÀra sig om sitt ursprung. DÀrför Àr det bra att man publicerar liknande artiklar sÄ att folk fÄr chansen att kÀnna till sanningen. Jag kÀnner flera personer som vÀxt upp i anti-assyriska miljöer, men som gÄtt över till den assyriska sidan efter att de fÄtt lÀra sig om vÄr assyriska etnicitet. Jag anser att vÄra organisationer har en skyldighet att upplysa mÀnniskor, och inte sitta pÄ ÄskÄdarlÀktaren och se pÄ medan mÀnniskor lever i lögner.

Blindo 120112 - 13:59

Om assyrier/syrianer -frĂ„gan// Tycker det Ă€r vĂ€ldigt viktigt med sĂ„dana diskussioner och debatt. Hade folket för 30 Ă„r sedan varit medvetna om sin identitet och debatterat om Ă€mnet hade vi inte behövt diskutera det idag. Kyrkans ledare hade troligtvis befunnit sig i en vanlig lokal med fyra vĂ€ggar och med fromhet och kĂ€rlek tillbett vĂ„r Gud. Med kĂ€rlek och hopp skulle vi samarbetat och troligtvis hade mĂ„nga av vĂ„ra konflikter varit lösta. Vem skulle dĂ„ ha varit förlorarna? Är det nĂ„gon som kan rĂ€kna hur mĂ„nga kyrkor VÅRT folk bekostat för uppbyggnad, i första hand i Europa och alla summor vid jul, pĂ„sk, andra helge-dagar, bröllop, begravningar osv? Det Ă€r verkligen en stor kommers. Regeln Ă€r : Allmosor för vĂ„r tro, för en god gĂ€rning inför Gud osv. TĂ€nk vilka summor, vart tar alla pengarna vĂ€gen? FörstĂ„r att den syrianska sidan etablerat sig och blivit framgĂ„ngsrika. RĂ€tta mig om jag har fel.

Taoro(det femte benet...) 120112 - 01:44

FörstÄr inte vad hujÄdÄ vill komma fram till, denna debatt har pÄgÄtt i 30 Är inte bara mellan vÄra organisationer utan mellan Assyrier och Syrianer privat. Alla kÀnner till argumenten och har hört dom förut. Problemet Àr att syrianernas klanmentalitet gör att oavsett bevis och argument sÄ byter man inte Äsikt, detta har gjort den assyriska sidan frustrerad eftersom syrianerna har lyckats organisera sig och nÄ framgÄng medan den assyriska sidan har stagnerat avsevÀrt, sÄ i mina ögon sÄ predikar ni för de frÀlsta.

DTAK 120111 - 21:32

Det handlar inte om att "ge tillbaka", det handlar om förstÄelse sÄ att vi kan alla enas och bli starkare. -yoyo som yoyo!

Nishro 120108 - 22:46

LĂ€nge har assyriska rörelsen och dess kanaler har drabbats av feghet. Till och med nĂ€r hela gruppen förnedrades av tv-kanalen Suryoyo Sat vĂ„gade man agera och försvara sig. Detta resulterade med att syrianskojerna tog för sig allt mer och började hĂ„na assyrierna pĂ„ alla möjliga sammanhang. Dagens ledning i HujĂ„dĂ„ verkar ha ”kulor” som saknades förut. Nu vĂ„gar man ta upp kampen mot revisionistiska syrianer. Bravo HujĂ„dĂ„! Det fĂ„r vara nog nu! Nu Ă€r det dags att sluta fly, vĂ€nda om och ge tillbaka. Hoppas de som styr Assyria TV visar ocksĂ„ att man har ”kulor”

Nana 120108 - 17:21

Den assyriska. dörren har alltid stÄtt öppen för dialog med syrianer och kaldéer. Vi har inte gÄtt nÄnstans! Assyrierna har alltid föresprÄkat samförstÄnd och enighet. Men den senaste tiden (dÄ menar Jag de senaste 30 Ären) har kaldéer och syrianer avskÀrmat sig mer och mer. IstÀllet har de byggt barriÀrer i form av murar omkring sig och stÀrkt respektive gruppers sammanhÄllning. Ett kÀnnetecken för gruppen Àr Manipulation och underkastelse. Religionen har tagit mer och mer en central roll i de assyriska utbrytargrupperna ( Och idag ser de sig sjÀlva som suvÀrena etniska grupper ) . Ett nytt tÀnkande kÀnnetecknar gruppen kollektivt! Ett samhörighet med svunna vandrarfolk dÀr man faststÀller sin identitet med hjÀlp av axplock ur historiska hÀndelser. Sen Àr det inte viktigt om de har intrÀffat eller inte.

Shalito 120108 - 15:23

Enligt min mening en vÀldigt onyanserad artikel. Jag tycker att det Àr nödvÀndigt att generalisera ibland, men artikelförfattaren generaliserar in absurdum. Det blir bara dÄligt. "Unik artikelserie"? PÄ vilket sÀtt? BÄde Bahro och HujÄdÄ Àr i princip sjÀlvutnÀmnda experter, i synnerhet pÄ att pajkasta pÄ sin broderfalang. Det hÀr Àr standard hos vÄrt folk, inget unikt. Och att Daniel vill att man stavar Gud med stor bokstav Àr helt ovidkommande; man kan inte blidka alla! Gud blir nog inte sur för det, by the way. Och dagens syrianer Àr inte enbart inlÄsta i den religiösa vÀrldsbilden. För mÄnga Àr det bara en vedertagen beteckning, en bekvÀm och okontroversiell sÄdan. Om den assyriska falangen inte förstÄr detta, Àr det vÀldigt trÄkigt. Ja, som sagt, jag Àr inte nöjd. Men strunt samma. Hoppas artikelserien blir bÀttre.

Neshro 120108 - 04:13

Daniel Yalin har en poÀng. Det Àr inte sÄ kul att fÄ ta del av motsvarande hugg i syrianska sidor. Det finns en skillnad dock. Omfattningen av bÄda sidors kritik till varandra Àr inte proportionell. Assyriska har fÄtt stÄ emot ett obegrÀnsat hugg under mÄnga Är. Sen nÀr Bahro Suryoyos och Suryoyo Sats maktelit radikaliserats ytterligare pÄ senare Är i frÄgan gör att assyrier inte har tÄlamod lÀngre. Gott folk, Daniel Yalin har som sagt en poÀng. Men jag tycker att han bör titta i de egna leden (dvs. syrianska organisationer) för att gÄ till roten med problemet och föresprÄka tolerans och inte radikal arameism. Vi Àr mÄnga utanför makteliternas sfÀr som inte orkar med splittringens konsekvenser. Vi har förlorat tillrÀckligt pga det. Med tolerans kommer framgÄngar. Det finns flera bevis pÄ det.

Assyria 120108 - 00:09

Glöm inte alla de syrianer som inbillar sig vara italienare. hur ska man hantera de, :D

Asuroye-Suryoye=Assyrier 120107 - 19:57

Daniel Yalin// SÀg istÀllet att det svider att HujÄdÄ tar upp sanningen angÄende den syrianska sidan som förfalskar allt i sin vÀg! bra gjort HujÄdÄ fortsÀtt att upplysa vÄrt folk angÄende den falska sektsidan som kallar sig för syrianer idag, bra jobbat! ju mer sanningen kommer fram desto fler kommer inse sitt assyriska arv! Tihe HujÄdÄ & Assyria TV

Michael 120107 - 17:08

De senaste trettio Ären har det skett en systematisk historieförfalskning dÀr man medvetet genomfört en stark driven anti-assyrisk propaganda. VÄrt folk förtjÀnar att veta sanningen, dÀrför Àr det viktigt att de upplysta inte sitter med armarna i kors och lÄter alla dessa lögner fÄ nÀstla sig in i de assyriska hemmen. Annars finns risk att mÀnniskor faktiskt till slut tror pÄ lögnerna om man inte bemöter dem med fakta och konkreta bevis. Jag Àr oerhört glad att den assyriska rörelsen har vaknat till liv, och jag tackar för artiklar som dessa. Det Àr glÀdjande att denna frÄga lyfts fram Àven i andra lÀnder. PÄ en assyrisk hemsida i Tyskland finns för nÀrvarande följande lÀnk som första rubrik, som handlar om det systematiska förnekandet av vÄr etniska identitet: http://bethnahrin.de/index.htm

Amen 120107 - 16:37

Bra inledning, hoppas kommande artiklar blir bra lÀsning. Tror mÄnga bland oss behöver lÀra oss mer om detta. Den assyriska sidan har alldeles för lÀnge passivt tittat pÄ medan syrianerna fÄtt fara fram med sina lögner. Alla assyrier jag kÀnner Àr trötta pÄ detta och de vill se mer action. Som Jesus sÀger; den som hÄller ljuset i handen (sanningen) ska inte gömma det utan lÄta det skina och lysa upp vÀgen för de vilsna. Jag har sjÀlv omvÀnt tvÄ fanatiska syrianer sÄ jag vet att det funkar.

Nineve 120107 - 16:25

Till Daniel Yalin//, Jag önskar att allt vore sĂ„ enkelt, Daniel, att vĂ„rt folk hade ett litet land som kallades assyrien och att vi inte hade nĂ„gon inre konflikt. Men jag ser att oavsett vad vi kallar oss, tvĂ„ bröder/tvĂ„ systrar, Ă€r vi utrotningshotade. VARFÖR??? StĂ€ll denna frĂ„ga till vĂ„ra KYRKOFÄDER, kan de ge oss ett svar? SjĂ€lvklart har jag tröttnat pĂ„ all det spel som pĂ„gĂ„r, alla konflikter och all försvagning som blir dess följder. Personligen har jag hört att prĂ€stĂ€mbetet inte accepterar eller respekterar sina bröder assyrierna, detta vill man inom kyrkan inte nĂ€mna. SĂ„ lĂ€nge vi kan minnas har kyrkan med dess patriarker, biskopar, prĂ€ster styrt över alla oavsett benĂ€mning. Analysera vad som har hĂ€nt? Var befinner vi oss idag, hur ser morgondagen ut? Splittring och utrotning Ă€r vĂ„rt öde om detta fortsĂ€tter.

Simon 120107 - 14:03

Daniel om det inte passar dig Àr det bara lÀmna sidan. Du sÀger att hujÄdÄ gÄng pÄ gÄng skriver artiklar etc. om de syrianska assyrierna. Alla bevis pÄ att kyrkofÀder (ex. hasyo cicek, Holland) tryckt böcker dÀr man ser hur han har Àndrat frÄn assyrier till arameer. Men ÀndÄ fattar ni inte att vi Àr assyrier. Min personliga förhoppning Àr sjÀlvklart att ni nÄn gÄng kommer göra det, men det Àr vÀldigt lÄngsökt. Det allra viktigaste Àr att man respekt för den andra benÀmningen, anvÀnda sig av dubbelbenÀmningar och att man kan samarbeta i vÄra genensamma frÄgor

Stolt Assyr 120107 - 12:44

JĂ€tte bra skrivit.

iPhone 120107 - 12:16

Det hÀr ska bli intressant att lÀsa. Jag ser fram emot era kommanda artiklar :)

Athur 120107 - 10:16

Ser fram emot denna artikel!!!

Daniel Yalin 120107 - 09:57

Hej Mattias. Även om du sĂ€kert ser dig sjĂ€lv som en kritisk tĂ€nkare, sĂ„ kan du Ă„tminstone visa lite respekt Ă„t den tro mĂ„nga av vĂ„rt folk hĂ„ller varmt om hjĂ€rtat, man skriver inte Gud med smĂ„ bokstĂ€ver etc. Sedan undrar jag varför sĂ„ mycket fokus pĂ„ HujĂ„dĂ„ lĂ€ggs pĂ„ just den arameiska/syrianska sidan? Är meningen att man ska försöka övertala/övertyga mĂ€nniskor om att de har fel? Fokusera pĂ„ ert egna istĂ€llet för att stĂ€ndigt jĂ€mföra er med andra \"sidan\". Det börjar bli tjatigt med dessa Ă€mnen pĂ„ HujĂ„dĂ„. Det publiceras artiklar, intervjuer, reportage och t.o.m skĂ€mtteckningar pĂ„ de som idag vĂ€ljer att anamma en annan benĂ€mning. Det Ă€r en orsak till att jag personligen tröttnat pĂ„ att besöka HujĂ„dĂ„ dagligen. Hoppas ni kan ta till er kritiken istĂ€llet för att undvika att publicera denna kommentar, det hade onekligen varit ett tecken pĂ„ trĂ„ngsynthet och att inte tillĂ€mpa kritiskt tĂ€nkande som Mattias i sin artikel hĂ€nvisar till.

Nineve 120107 - 09:32

Tack Mattias Shemun och HujÄdÄ för denna mycket intressanta och nödvÀndiga artikel-artikelserie. Jag hoppas verkligen att vÄra systrar och bröder/syrianerna börjar bli mer medvetna och lÀser dessa artiklar. Man blir verkligen stolt nÀr man kan sin egen historia. Det som Àr negativt Àr att det alltid Àr nÄgon annan som pÄverkar den enskilde mÀnniskan, ex prÀsterna och andra organ som Àr anti-assyrier. Tack Ànnu en gÄng för en intressant och mycket nödvÀndig inblick och tolkning över denna konflikt som fortfarande pÄgÄr och förlamat generationer assyrier/syrianer.