Publicerad: 2012-01-09

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
En assyrisk bibel frÄn 600-talet.

Artikelserie: Anti-assyriska myter och missförstÄnd - del 2

NAMNFRÅGAN

I den första artikeln fokuserade författaren på den syrianska värlsbilden och dess grundläggande roll i förnekandet av den etniska identiteten. I del två av artikelserien tar vi en nämare titt på gamla testamentets roll i den anti-assyriska hållningen. 

En kort tid efter att assyrierna övergĂ„tt till kristendomen kom gamla testamentet att accepteras som en naturlig del av Bibeln. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kom de mest judiska texter av alla att bli en central del av assyriernas trossystem. Århundraden tidigare, medan det assyriska riket var starkt, hade assyrierna erövrat judarna militĂ€rt, men nu var det alltsĂ„ judarnas tur att erövra assyrierna - inte militĂ€rt utan mentalt och kulturellt genom gamla testamentet.

Den kristna trons intÄg innebar att en stor del av den assyriska kulturen började betraktas som nÄgot hedniskt och fult av assyrierna sjÀlva. Nu skÀmdes man mest över sin tidigare tro, ritualer och annat som inte passade ihop med kristendomen. I assyriernas fall gick detta ett steg lÀngre. De var sjÀlva en av aktörerna i gamla testamentet och genom att gamla testamentet blev en del av deras kristna trossystem kom assyrierna att börja betrakta sin förkristna historia genom judiska ögon.

Under det assyriska imperiets tid var det judiska riket ett litet kungadöme inklÀmt mellan betydligt mÀktigare grannar. Det assyriska imperiet var mÄnga gÄnger den stora fienden. Ur judisk synpunkt var Assyrien guds fiende eftersom assyrierna drog ut mot "guds utvalda folk". Detta syns klart och tydligt i flera texter i gamla testamentet som skrevs ner under den tiden. Till exempel profeten Nahum som skriver att "frÄn Nineve drog en kung ut (mot judiska riket) som hade onda planer mot herren". De judiska profeterna sparade inte pÄ krutet i sin negativa beskrivning av Assyrien. Ord som hora, föraktfull, guds fiende och annat otrevligt förekommer som beskrivningar av Assyrien. 

All denna anti-assyriska propaganda i gamla testamentet fixerade bilden av assyriern som ond Àven i vÀsterlÀndska kristna lÀnder. Mest kÀnt Àr den engelske poeten Lord Byrons dikt "The destruction of Sennacherib" med den kÀnda inledningen "The Assyrian came down like the wolf on the fold" ("Assyriern attackerade fÄrflocken som en varg"). Med fÄrflock menas hÀr det judiska folket. 

Om bilden av assyriern var negativ i vÀsterlÀndska samhÀllen pÄ grund av gamla testamentet sÄ var det ingenting jÀmfört med vad de kristnade assyrierna började kÀnna för sina förkristna förfÀder. En förnekelsekampanj började bland assyrierna sjÀlva och den pÄgÄr Àn idag, cirka 1500 Är senare, i form av att en del assyrier gör allt för att förneka sin etniska identitet. I Sverige gÄr dessa assyrier under namnet syrianer, ett namn som uppfanns för cirka 30 Är sedan. 

Fram till mitten av 1800-talet stod gamla testamentets författare outmanade. Men i takt med att vÀsterlandet började gÄ frÄn bokstavstro och mysticism till ett vetenskapligt tankesÀtt har bilden av gamla testamentet förÀndrats radikalt. Med hjÀlp av arkeologi och historieforskning vet man mycket mer om det gamla Assyrien. Nu vet man att Assyrien var sin tids mest högutvecklade civilisation och absolut inget att skÀmmas för. I sjÀlva verket har det visat sig att mÄnga centrala delar i det judiska trossystemet Àr hÀmtade frÄn Àldre babyloniska och assyriska kÀllor. 

Det Ă€r inte bara vetenskapsmĂ€nnen som har fĂ„tt en annan syn pĂ„ gamla testamentet. Även mĂ„nga kyrkor som tidigare tolkade texterna bokstavligt har fĂ„tt tĂ€nka om. Till exempel har den katolska kyrkan tvingats omformulera sin syn pĂ„ gamla testamentet. Nu heter det till exempel inte lĂ€ngre att gamla testamentets skapelseberĂ€ttelse Ă€r bokstavligt korrekt utan endast "en poetisk beskrivning av guds skapande av vĂ€rlden". De assyriska kyrkorna ser gamla testamentet Ă€nnu som bokstavligt korrekt. 

Det som triggar den anti-assyriska hÄllningen bland mÄnga syrianer Àr dels tanken pÄ att erkÀnna sina förkristna hedniska rötter och Ànnu viktigare: den negativa beskrivningen av assyrier i gamla testamentet. Mot denna bakgrund blir det lÀttare att förstÄ varför en syrian som Àr fast i den medeltida formen av kristen bokstavstro inte lockas av sin etniska identitet. 

I nÀsta artikel ska vi ta en nÀrmare titt pÄ hur kyrkofÀderna anvÀnds av syrianer för att rÀttfÀrdiga sin identitetsförnekelse. 

 

Mattias Shemun 


 

lÀsarna kommenterar...

Objektiv journalistik 120114 - 14:33

//Aa, jag vill inte skriva nĂ„gra flera kommentarer om det Ă€mnet för att inte riskera att göra livet svĂ„rare för vĂ„ra assyriska ungdomar. Återigen vill jag komma fram till att Gt Ă€r en del av Bibeln, vilket mĂ„nga oss assyrier tror pĂ„. Den har inte sĂ„ mycket med situationen som vĂ„rt folk befinner sig i, vilket bevisas av de olika benĂ€mningarna som anvĂ€nds i de olika kyrkorna. Hade artikeln varit objektiv sĂ„ hade den Ă„tminstone försökt förklara varför sĂ„ fallet föreligger. Men artikelserien verkar vara mer ett resultat av en uppretad författare.

Aa 120113 - 20:07

// Objektiv journalistik NÀr du sÀger hur mÄnga inom folket kÀnner till detta? att suroyo betyder assyrier, Àr sÄ patetisk rÀcker det inte om man vet sitt ursprung pÄ sitt eget sprÄk? Eller mÄste man veta sitt nations namn, pÄ turkiska, svenska, engelska. Man lÀser det man Àr intresserad av!! Jag vet inte vad du vill sÀga med den hÀr kommentaren!

Objektiv journalistik Re: Aa & företaget 120113 - 13:05

Ja ja, jag vet mycket vÀl att suroyo kommer frÄn Asuroyo, och pÄ sÄ sÀtt alltid kallat oss assyrier. Men hur mÄnga inom folket kÀnner till detta faktum egentligen? Hur mÄnga utomstÄende kÀnner och har kÀnt detta? Inte sÄ mÄnga skulle jag tro. NÀr jag sÀger inte bortglömda, sÄ menar jag att vÀrlden alltid kommit ihÄg assyrier pga Bibeln och dÀrmed pÄverkats att söka efter dess historia. Eftersom vi spelar en av huvudrollerna i GT sÄ kommer vi sÄ lÀnge Bibeln finns kvar bli ihÄgkomna (dvs 4 ever), Àven om vi alla assyrier hÄller tyst. Tolfte planeten? Kommit frÄn annan planet? Orkade inte lÀsa den en gÄng i tiden. Artikeln pÄstÄr att GT Àr antiassyriskt, vilket sÄ Àr inte fallet om man lÀser hela Bibeln och förstÄr helheten. Det stÄr vÀrre grejer om andra folk, men inte dementerar de Bibeln för det och inte blir de sÄ osÀkra.

Aa 120111 - 17:14

// Objektiv journalistik. Vad drar du dina slutsatser pÄ? Ang. tack vare Gt, som vi inte blivit bortglömda. Nittio % av Assyrierna har inte lÀst GT, en del kan enstaka historier. Du Tycker att det Àr en bra informations kÀlla. Vad vet du Om vilket namn som anvÀndes av assyrierna för 200 Är sedan. Sedan ska man inte glömma att suroyo Àr det samma som asuroyo. Vi har alltid kallat oss för Assyrier! Kan du ge mig ett bevis pÄ att ordet suryoyo anvÀndes av befolkningen i ƣur'abdin för fyrtio Är sedan? Jag vet att det inte anvÀndes. Det finns lertavlor som bekÀftar originalen till GTs historier hos assyrierna. Detta vet en kunnig person. För att göra det lÀtt för dig sÄ kan du lÀsa boken den tolfte planeten dÀr har du alla kÀllor.

Företaget 120111 - 16:07

Objektiv journalistik / Tack vare GT vi inte blir bortglömda? Har inte begreppet "assyrier" anvÀnts flitigt efter Ninves fall? Du mÄste vara en syrian eller en assyrier som inte förstÄr att vi alltid har kallat oss för "assyrier" pÄ vÄrt modersmÄl. PÄ den punkten finns inga frÄgetecken. Suroyo Àr en form av Ashuroyo. Det tror jag inte ens syrianerna kan argumentera emot pÄ annat sÀtt att hÀnvisa till nÄgra citat av kyrkomÀn som vÄr kyrka upphöjer till helgon. Min stÄndpunkt Àr att Bibeln inte har fel men att vÄra kyrkor med dess olika namn inte Àr kyrkor utan företag som vi Àr rÀdda att sluta handla hos. Tack!

Objektiv journalistik 120111 - 14:41

Aa Det Àr fortfarande mycket tack vare GT som vi inte blivit bortglömda. BenÀmningen Assyrier verkar inte ha anvÀnts sÄ flitigt efter Nineves fall. Om du tror pÄ det eller inte sÄ Àr det din sak, men Àven för en ateist kan GT Äsminstone som en historiebok. Det finns ju inte sÄ mycket bÀttre belÀgg för andra historier som finns. Att vissa historier skulle vara kopior av andra Àr inte riktigt. Dessutom kan dessa mÀnniskor försöka förklara samma företeelse men olika. Objektiv journalistik Àr att behandla ett Àmne ur minst tvÄ olika perspektiv! SVT exempelvis kan bli anmÀlda om de inte gör detta.

suroyo 120111 - 07:56

FrÀlsaren, lider de vÀldigt religiösa personerna jag kÀnner frÄn östassyriska kyrkan ocksÄ lite av det "syrianska syndromet"?

RenÀssans 120110 - 21:39

GT Ă€r en historiebok av och för judar, att GT innehĂ„ller uppgifter om hur judarna led Ă€r ocksĂ„ en judisk historieskrivning. Men det verkar som om kommenterarna börjar glida frĂ„n sjĂ€lva sakfrĂ„gan. Det hela handlar Ă€nda om hur ”syrianskojernas klanledare” tillsammans med vissa av prĂ€stskapet, sĂ„ som biskop Benjamin, bygger hela sin identitetsförnekande pĂ„ uppgifter som finns i GT och andra religiösa texter. Klanledarna har lyckats att skapa ett nytt begrepp ”syrian” och framstĂ€llt att assyrierna som gudsfiender och ateister. För 30-35 Ă„r sedan var folkgruppen primitiv och enkel att styra. NĂ€r klanledarna allierade sig med en del av Kyrkan bildades en ohelig allians. Detta har resulterat med att man har under 30 Ă„r uppfostrat en hel generation som till livsuppgift hata sin assyriska identitet. Man byggde ett ”syriansk” identitet som gick ut pĂ„ att: den bĂ€sta ”syrianen” Ă€r den som spottar, svĂ€r, hatar allt med assyriska identiteten och göra.

Aa 120110 - 21:38

AAA det finns kÀllor dÀr det visa sig att historierna i Gt Àr kopior frÄn Sumerer, Akkadéer och Assyrier. SkapelseberÀttelsen, Myten om paradiset, kain och abel, Job motivet etc frÄn sumerer. BerÀttelsen om moses frÄn akkadéer. SyndaflodsberÀttelsen kopia frÄn assyrien! Moses lag kopia frÄn Hamurabis lag i Babylon.

AAA 120110 - 19:50

FÄr man frÄga vad du "författaren" bygger dina resonemang pÄ? Resonemangen du för liknar pÄminner om de resonemang som folk frÄn arablÀnderna(Syrien, Irak och Libanon bl. a). Dessa mÀnniskor har en förestÀllning om att allt som sker i vÀrlden har judarna ett finger med i spelet. HÀr försöker ge uttryck för samma beteende, det vill sÀga att vi kommit till tro tack vare judarna. Det lÄter vÀldigt konspiratoriskt mÄste jag sÀga. Du nedvÀrderar hela kyrko ordningen. Gamla testamentet Àr enbart en profetia om Herren kristus, den försöker genom en röd trÄd Jesus ankomst och frÀlsningen genom honom. Kommer du och ifrÄgasÀtter Gamla Testamentet och dess riktigthet? Med vilka belÀgg?

Aa 120110 - 19:29

Företaget Vad har gt med sanningen att göra. Det mÄ vara din sanning men inte min! De lyckligaste mÀnniskorna Àr de mest primitiva.

Khuyada Atouraya 120110 - 16:23

Till frÀlsaren, Jag vill Àndra pÄstÄ att det finns mycket sanning i det som skrivs och det Àr Guds budskap. Nej, jag lider inte av nÄgon syriansyndrom. Om du (gissar) vÀljer en ateistisk vÀg Àr det upp till dig och jag kan mer Àn gÀrna argumentera guds existens med dig men att hoppa pÄ nÄgot med argument som skriven av skÀggiga gubbar hÄller inte. Mycket Àr skriven av judarna men det Àr inte nÄgon hyllning till judarna dÄ de flesta som straffades i GT var just judarna.

Företaget 120110 - 15:32

FrÀlsaren och Aa/// det Àr helt OK att inte tro pÄ det som stÄr i GT. Det enda jag vill ha sagt men mina kommentarer Àr att GT inte Àr emot assyrier och andra ickejudar. Det förstÄr den som lÀser hela GT och inte tar ut nÄgra meningar hÀr och dÀr. Det handlar om kontentan. Antingen tror man att Bibeln Àr Guds ord eller sÄ tror man inte det. Kom bara ihÄg att ni förnekar NT varje gÄng ni förnekar GT. Det hÀnger ihop.

FrÀlsaren 120110 - 11:42

Till er som gĂ„r i försvar för gamla testamentet. Det Ă€r uppenbart att ni lider lite av det "syrianska syndromet". Ni Ă€r troende och vill inte se gt för vad det verkligen Ă€r: ett ultranationalistiskt verk av och för judar. Det Ă€r absolut inget som assyrier borde tro pĂ„. Överhuvudtaget galet att mĂ€nniskor fortfarande tror pĂ„ sagor som diktades pĂ„ jĂ€rnĂ„ldern av nĂ„gra skĂ€ggiga gubbar som inte ens visste att jorden Ă€r rund. Gud har nog viktigare för sig Ă€n att heja pĂ„ ett favoritfolk, straffa kungar och ödelĂ€gga stĂ€der. Uppdatera ert tĂ€nkande, uppdatera er vĂ€rldssyn!

Aa 120110 - 11:02

Hur kan det vara Objektiv journalistik, nÀr du lutar dig mot klagomuren? Forskarna grÀvde efter Gt:s historier men fann assyriska riket. Den som talar sanning behöver inte leta efter ord..

Afram 120110 - 10:30

Vi mÄste inse i denna debatt nÀr man lÀgger fram en hypotes. T.ex. Kritik mot assyrier i gamla testamentet medför assyrisk indentitetsförnekelse. Detta betyder inte att mÀnniskor som anser sig kristna liksom jag, behöver kÀnna att bibeln och dess innehÄll undermineras. Det betyder inte att Gud inte Àlskar mÀnniskan och att han inte levde som mÀnniska och Äteruppstod etc. Allt det dÀr mÄste man hÄlla isÀr. Det som kommer fram i artikeln Àr ett rimligt samband, ingenting mer. För mig Àr det en sjÀlvklarhet, men det Àr mÄnga som uppfattar det som kritik mot kristendomen, dÄ skulle jag hÀvda att det inte vet vad kristendomen Àr.

Objektiv journalistik 120109 - 23:16

Nu börjas det igen. Jag undrar om herr Mattias Shemun lÀst hela Bibeln för att kunna pÄstÄ att den Àr anti-assyrisk? Ja, det stÄr hÀr och var att assyrierna blev högmodiga och det kommer nÄgon bön emot dem, men det Àr nog vÀrre för israeliterna. LÀs i Jeremia, Hesekiel, klagovisorna, Daniel. Det stÄr gÄng pÄ gÄng att israeliterna blev straffade av assyrierna och babylonierna för att de syndade mot Gud. Israel kallas för mÄnga fula saker gÄng pÄ gÄng för att folket var hÄrdnackat. InnebÀr det att GT Àr anti-judiskt? Trodde vÀl det. Vi har faktiskt GT att tacka för att vi assyrier aldrig blivit bortglömda trots att vi saknat ett land. Det Àr just genom Bibeln som mÄnga forskare tÀnkt pÄ att leta efter arkeologiska fynd om oss assyrier. Jag hoppas att ni Àr mer objektiva nÀsta gÄng, och tar upp fördelar och nackdelar med allting. Ni försöker visa oss hur andra försöker manipulera oss, men samtidigt begÄr samma misstag,

sargon 120109 - 18:03

Skulle vilja se denna frÄga belysas i en historisk dokumentÀr pÄ assyria tv. Typ i likhet med Dick Harrisons historieberÀttande pÄ svt. Allt skall vara vetenskapligt grundat och alla relevanta dokument, platser, personer etc ska nÀmnas och visas. Bevisen och det vetenskapliga mÄste vara synligt och gÄ hand i hand. Dessa texter Àr bra, men med fotnoter hade texten fÄtt betydligt mer tyngd. Bra jobbat hujÄdÄ. Ps. till er som vill ta bort fokus frÄn den syrianska benÀmningen, texterna handlar om namnkonflikten, helt naturligt att fokus ligger pÄ diverse benÀmningar. Vi mÄste vÄga vara öppna med vÄr kritik, dvs inte bara sitta hemma i soffan och skriva fan pÄ vÀggen. Jag föresprÄkar bÄde kritik och diplomati, men inget sÀger att de mÄste utesluta varandra.

suroyo 120109 - 17:04

De forna Assyriernas egna reliefer sÀtter ju dem inte i ett icke-barbariskt ljus direkt (alla andra stora imperium under dem tiderna hade nog varit likadana sÄ inget konstigt). Sen Àr det ju inte fel att Assyrierna var "Guds fiende" dÄ dem krigade mot judarna, hade andra hedniska gudar Àn Gud, och sÀkert bröt andra regler. Dem dagarna Àr dock förbi. LÀs Rom 5:1-5:11.

Nineve 120109 - 16:15

Till By definition// Som vi mÄnga gÄnger tidigare sagt att tvÄ bröder eller tvÄ systrar, den ena kallar sig assyrier den andra syrian, och man kunde stÀlla sig frÄgorna varför och Äter varför? Det som Àr mest pinsamt hos vÄrt folk var/ Àr om konflikt uppstÄr mellan tvÄ personer (assyr/syrian) övergÄr man till andra "partiet/gruppen", detta har med lÄg utbildning och hat att göra. Om jag Àr en sann assyrier, kan min historia och Àr stolt över mitt ursprung skulle jag aldrig överge min identitet och kalla mig nÄgot annat.

Företaget 120109 - 16:03

Khuyada atouraya har helt rÀtt. MÄnga assyrier tÀvlar om vem som kan smutskasta GT mest utan att förstÄ att Jesus, som vi menar Àr Guds son, följde och hÀnvisade till den. GT Àr inte emot assyrier och andra ickejudar, utan emot ALLA som bryter mot Guds regler. Den som lÀser GT förstÄr att det judiska folket smutskastas mest i GT pga av judarnas alla avvikelser frÄn Gud, men att Gud hela tiden förlÀt judarna för Gud Àr rÀttvis och förlÄtande! Tror man inte att GT Àr helig kan man heller inte tro att NT Àr helig.

By definition 120109 - 15:56

Ja, vad ska man sÀga. Det Àr trÄkigt att jag har kusiner som kallar sig syrianer. De kan inte sprÄket, inget om kulturen eller historien heller. Allt de fÄtt lÀra sig Àr att de ska kalla sig syrianer och att assyrier Àr dÄliga. Och den medeltida vÀrldssynen syns klart och tydligt, som artiklarna sÀger. Intressant nog sÄ Àr det den mindre bildade delen av slÀkten som blivit duperad till syrianismen. Fler assyrier som kÀnner igen detta mönster bland sin slÀkt?

Nineve 120109 - 15:54

VÀldigt bra och intressant artikel och upplÀgg. Allting stÀmmer, tack och lov för att fakta lyfts fram och myter suddas ut. Verkligen stolt över er som framstÀllt och lyft dessa texter som vi fÄr ta del av. Det Àr verkligen pÄ tiden att fakta kommer fram för att med tiden sudda ut missförstÄnd och förhoppningsvis anvÀnda sig av rÀtt identitet, istÀllet för anvÀndandet av tiotals olika benÀmningar anvÀnda det rÀtta namnet : Assyrier ; Assyrisk ortodox. TACK

Khuyada atouraya 120109 - 15:29

Som stenhÄrd praktiserande kristen föreslÄr jag att mÄnga anti-GT:are lÀser denna lÀnk som beskriver pÄ ett bra sÀtt hur man ska förhÄlla sig till gamla testamentet vs Jesus ord pÄ den nya testamentet: http://www.twopaths.com/faq_OldTestamentLaw.htm

Armando Sezkir 120109 - 14:24

Det har jag sagt hela tiden att Syrianer hÀrstammar frÄn Assyrier. Varför förneka sitt folk nÀr Syrianer inte vet vart dem hÀrstammar ifrÄn. Vi Àr Assyrier punkt slut! Mvh Armando Sezkir

Afram 120109 - 13:49

Jag hÄller med JP Sartre och vill till och med utveckla lite. Jag tycker det bör göras en tydlig distinktion mellan begreppen "syrian" som jag tror i folkmun menas kristen person frÄn mellanöstern, möjligtvis aramé. Och Ä andra sidan "anti-Assyrier" som inte behöver vara syrian, denna person jobbar aktivt för att underminera allt som stÀrker den assyriska identiten exempelvis olika former av historieförfalskning. Som musik, eller i textböcker m.m.

JP Sartre 120109 - 12:08

Bra att lyfta fram dessa aspekter. DÀremot tappar artikelförfattaren i förtroende och kunskap nÀr han försöker skjuta förnekelsen pÄ begreppet "syrianer" . Begreppet Syrianer uppkom i Sverige, men anti assyrier fanns som bekant redan i GT, sÄledes Àr det ett religiöst problem i grunden som kyrkan har anvÀnt som propaganda i mÄnga fall. Iden Àr bra, men artikeln bör skrivas mer objektivt med mindre fokus pÄ begreppet "syrianer" och mer pÄ institutionen kyrkan.

Företaget 120109 - 08:52

Att förneka Gamla testamentets helighet Àr som att förneka Judendomen och pÄ samma sÀtt Kristendomen. Det folk inte förstÄr Àr att Kristendomen bygger pÄ Gamla testamentet profetior om en Messias som ska komma. Med detta sagt menar jag inte att vi inte Àr assyrier för det kan ingen Àndra, Àven om vÄra förfÀder i krig inte var trevliga. LikvÀl Àr tyskarna tyskar Àven om Nazi-Tyskland var hemskt!

AHna kolan Othuroye! 120109 - 07:56

Taudi! lÄt sanningen flöda!