Publicerad: 2012-01-12

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
En ikon förestÀllande Sankt Efrem assyriern. En av kyrkofÀderna som misstolkas av syrianer.

Artikelserie: anti-assyriska myter och missförstÄnd - del 3

NAMNFRÅGAN

Hur vetenskapliga var kyrkofäderna och hur trovärdig är deras syn på folkgruppens etnicitet? Del tre i den populära artikelserien tar en närmare titt på bakgrunden till kyrkofädernas texter och hur dessa utnyttjas i ett anti-assyriskt syfte.

I syfte att rÀttfÀrdiga förnekelsen av sin etniska identitet har syrianska företrÀdare försökt hitta historiska argument. De har dÀrför vÀnt sig till gamla texter frÄn kyrkofÀderna. Genom att visa att kyrkofÀderna inte erkÀnde en assyrisk identitet vill syrianer stÀrka sina argument och rÀttfÀrdiga distansieringen till den assyriska identiteten.

Den bevarade Àldre assyriska litteraturen Àr nÀstan helt uteslutande skriven av munkar, biskopar och patriarker. Detta beror delvis pÄ att fÄ utanför kyrkan kunde lÀsa och skriva förr i tiden. Men det beror ocksÄ pÄ att texter frÄn kyrkofÀder kopierades och bevarades i kloster och kyrkor för att det var "kyrkans litteratur".

Alla kyrkofÀder trodde pÄ den gammaltestamentliga historieskrivningen med fadern Sem som fÄr sönerna Assur, Arpaksad, Lud och Aram och att dessa sedan bildar olika folkgrupper och sÄ vidare i enlighet med första Moseboken i gamla testamentet. I de texter som finns bevarade dÀr en kyrkofader uttalar sig om den egna folkgruppens identitet utgÄr han alltid frÄn beskrivningen i gamla testamentet. Att som en kyrkans man inte tro pÄ gamla testamentets berÀttelse var lika med hÀdelse och nÄgot helt otÀnkbart. Detta var alltsÄ kyrkofÀdernas utgÄngspunkt pÄ vilken de uttalade sig om den egna befolkningens etnicitet. Detta Àr ocksÄ nyckeln till att förstÄ kyrkofÀdernas uttalanden i sitt rÀtta sammanhang, nÄgot som den typiska syrianen inte Àr beredd att göra.

Vi vet idag med hjÀlp av otaliga arkeologiska bevis att beskrivningen i gamla testamentet av hur Mellanöstern befolkades och hur olika folkgrupper föddes inte har nÄgonting med verkligheten att göra. MÀnniskor levde i Mellanöstern minst 100 tusen Är före gamla testamentet skrevs ner. Det finns ett överflöd av bevis pÄ olika kulturer som uppstod i omrÄdet flera tusen Är innan skriftkonsten utvecklades. De Àldsta funna bosÀttningarna i Mellanöstern Àr cirka 10 000 Är gamla och skapades i samband med att mÀnniskan blev bofast och lÀrde sig tÀmja djur och odla sÀd.
Historieskrivningen i gamla testamentet har alltsÄ inget med verkligheten att göra utan mÄste ses som ett försök av författarna att skapa en direkt och obruten lÀnk mellan guds skapelse av vÀrlden och deras egen samtid. Detta var nödvÀndigt  för att ge deras religion mening och logik.

Redan hÀr kan man egentligen avfÀrda all hÀnvisning till kyrkofÀdernas texter i den pÄgÄende debatten om folkgruppens etnicitet. Biskoparnas och patriarkernas uttalanden om den egna folkgruppens identitet vilar inte pÄ objektivitet eller pÄ vetenskapliga undersökningar utan pÄ den gammaltestamentliga vÀrldssyn de matades med sedan de var barn och som de sedan i sin tur lÀrde ut till mÀnniskorna frÄn predikstolarna. Ur ett syrianskt perspektiv Àr dock allt detta nonsens och endast ett illvilligt försök att misskreditera högst ansedda historiska personer. I kommentarer, artiklar och andra framtrÀdanden kan man skymta den syrianska synen pÄ kyrkofÀderna. Den röda trÄden Àr en total avsaknad av kritiskt tÀnkande. Citat frÄn olika kyrkofÀder radas upp som konkreta bevis pÄ folkgruppens etniska identitet utan nÄgot som helst försök att tolka texterna i sitt rÀtta sammanhang. Respekten för det kyrkligt knutna Àr sÄdan att det inte fÄr ifrÄgasÀttas. För den typiska syrianen Àr texter frÄn en biskop eller patriark frÄn antiken vetenskapligt korrekta. Men kyrkofÀderna var naturligtvis inga vetenskapsmÀn. Vetenskapligt tÀnkande baserat pÄ kÀllkritik, experiment och fysiska bevis Àr nÄgot relativt nytt i mÀnniskans historia. Fram till för cirka tvÄhundra Är sedan var mÀnniskornas tÀnkande i stor utstrÀckning höljt i mysticism, bokstavlig tro och vidskepelse.

Mattias Shemun

NÀsta del i artikelserien publiceras inom nÄgra dagar.


Meddelande frÄn redaktionen: Observera att den som postar en serie kommentarer inte fÄr nÄgot publicerat. Har du mer att sÀga Àn vad som ryms i kommentarfÀltet rekommenderar vi att du skickar en insÀndare istÀllet.


 

lÀsarna kommenterar...

[][] 120118 - 16:52

Om vi inte var kristna, sÄ skulle vi ialla falla slippa de senaste folkmorden. Jag sÀger inte Att vi ska byta religion! Vi skulle sÀker ha varit ca sjuttio miljoner.. Enligt Kung Tiglatpilesar sÄ förintades alla araméer. Det Àr bara Bibeln , som fÄr de att ÄteruppstÄ, det finns inte en STEN som bekrÀftar araméernas nÀrvaro! Dom muslimerna som bor i grottorna i syrien(ma'lula). Vi ASSYRIER bÀr inte pÄ nÄgot muslimsk gen men araber, kurder, turkar, iranier och israeliter har nÄgon assyrisk gen i sig! Mellanöstern har varit vÀldigt eftertraktat efter att Assyrierna var en ensam stormakt under ettusen trehundra Är, dÄ kom; jag tar det i stort perser, greker, romare, arab, turkar, engelsmÀn / usa. Det finns mycket som PEKAR pÄ att yezzidier Àr suryoye, det finns fem miljoner mhallmeniter som Àr suryoye!

Suroyo 120118 - 14:47

Jo det Àr det. Bevarat oss och vÄrt sprÄk. Vi hade vart fÀrre (noll) Àn en tiondel idag om inte tack vare kristendomen. Ok, Assyrierna tog över det Arameiska riket ca 720 fkr. Tror du verkligen att precis alla Araméer gick upp i rök (assimilerades)? Vilka muslimer kallar sig araméer? Min poÀng Àr att dÄ Islam tog över mellanöstern sÄ assimilerades de flesta av t.ex. dem som bodde i Syrien dÄ (Araméer, Assyrier, Fenicier, gör ingen skillnad) och blev/kallade sig sjÀlva Araber. Men vi kristna Assyrier som kallar oss Assyrier/Syrianer/Kaldéer idag Àr inte blandade med araber eller turkar, tack vare kristendomen. Om vi bara hade haft en "nationalitet" tror du dÄ vi hade kunnat stÄ emot den islamiska erövringen? Skulle dem dö för gammle kung Shalmaneser? Nej, dem hade tagit emot islam och blandat sig med araber och andra folkslag.

[][] 120118 - 12:42

suroyo PoÀngen Àr att det inte kristendomen som har Bevarat oss. Vi var mellan 20 till 30 miljoner under assyriska Imperiet, idag Àr vi en tiondel. Yezzidier Àr inte kurder, det Àr Ett homogent folkgrupp. De har bott i mesopotamien i flera tusen Är. Kurderna har endast bott i mesopotamien i 200 Är. Det finns kristna idag som Àr araber till identitet, det finns nÄgra hundra tusen i syrien. De Àr inte Assyrier de Àr inte heller araméer. Det finns inte kristna Araméer! Det finns inga Som helst bevis pÄ Att de muslimer som kallar sig araméer, ; skulle vara aramier, de pratar bara non sorts arameiska. Med Tanke pÄ att Arameiska riket utplÄnades ca 720 f.Kr. Ang mandierna, sÄ Àr det ett utbrytar grupp slÀkt med Judarna!

Suroyo 120118 - 08:09

Vad Àr din poÀng? Yezzidier Àr vÀl kurder? Hade dem hetat Yezzidier om det inte hade vart för deras religion? Dem tar inte ens emot folk som vill konvertera till deras klan. Samma med Mandéerna. Vad tror du hÀnde med majoriteten av Araméerna? Till exempel dem i Palmyra. Dem hade nÄgra gammla mesopotamska gudar som Baal men efter att araberna tog över blev dem muslimer, blev assimilerade, och kallar sig idag araber (inte Araméer). Som sagt, tacka kristendomen och kyrkan att vi ens har den hÀr diskussionen idag.

Chamoun 120117 - 20:32

sedan kyrkans födelse har det bland Assyrierna dÄ o dÄ dykt upp Àkta Assyriska Nationalister som velat uppvÀcka det Assyriska folket frÄn sin religiösa rus. de som motarbetat, smutskastat, förbjudit Assyriernas nationalism Àr ingen mindre Àn Kyrkan o prÀsterskapet. Syriska kyrkans prÀster som egentligen borde lÀrt sig av det kÀrleksbudskap som Jesus predikade har istÀllet antagit en hatets roll genom Syriska kyrkans historia och detta kan inte nÄgon av er förneka det Àr hÄrda fakta. den största o vÀrsta fienden finns inom vÄrt egna folk dvs prÀsterskapet som fört en hÄrdför kamp mot Assyrisk nationalism pga att de Àr förblindade o hjÀrntvÀttade av GTs hat gentemot mot mitt folk.

[][] 120117 - 11:20

suroyo Yezzidierna har inte dött ut, de Ă€r ocksĂ„ mesopotamiens ursprungsbefolkning. Inte Ă€r d kristna, ej heller muslimer. Inte kan Jag mycket om deras religion, men de har en pĂ„fĂ„gel som symbol. Assyrier Ă€r inte kristna man mĂ„ste leva ett kristet liv om man ska betrakta sig som en kristen. Assyrier Ă€r lĂ„tsas kristna SOM ALLA ANDRA KRISTNA. Man kan inte vara kristen om man inte har lĂ€st Bibeln o vad den gĂ„r ut pĂ„. Kristendomen handlar om församlingen, med det menas din identitet ' kasta bort halva livet pĂ„ att besöka dessa '. Jag gĂ„r tvĂ„ / Ă„r. till kyrkan. Jag har inte tid med kyrkor. De visa pĂ„ Teve igĂ„r det var problem mellan ZAWAA och gissa vem? just det den kaldeiska patriarken. varför kan han inte slĂ€ppa det Jordiska frstelse? Är ni snĂ€lla lĂ€gger pĂ„ nĂ€sta artikel

Suroyo 120117 - 09:37

Nineve, vÄra hjÀltar Àr dem som dog under alla massakrar/folkmord vi har gÄtt igenom under senare tider. Och dem dog inte för Ashur och Shalmaneser utan för att passa vidare sin tro till vÄr generation. Om inte religionen hade tagit en stor plats i vÄrt liv hade inte vi och förmodligen inte vÄrt sprÄk funnits lÀngre. Vi hade assimilerats i de folkgrupper som Àr majoritet i mellanöstern idag. Tacka kyrkan och kristendomen för att Assyrier finns idag. Detta "nytÀnkande" av ungar som inte fattar nÄt kommer bli vÄr undergÄng.

Nineve 120116 - 20:57

En sak som jag tÀnkt pÄ Àr: Varför har religionen fÄtt sÄ stor plats i vÄrt liv? Om vi jÀmför med andra lÀnder Àr det bara vÄrt folk som lÀmnat och glömt sina rötter, sitt etniska namn. Varför lÀgger vi ner sÄ mycket tid och energi pÄ att bygga upp kyrkor och kasta bort halva livet pÄ att besöka dessa? Hade vi fokuserat pÄ vÄr nationalism, vÄra hjÀltar -förfÀder, vÄr historia, vÄrt sprÄk skulle vÄrt folk varit berikad av kunskap och medvetet agerat och handlat pÄ helt andra grunder och haft helt andra mÄl. Man skulle sÀkert ha varit mer stridslysten för att försvara sig sjÀlv, sina bröder och systrar. I religionens namn Àr man from som ett lamm, sÀgs det, sÀgs det? KÀrlek och respekt för sina medmÀnniskor Àr det sanna ordet. Men vi fÄr inte vÀnda fienden ryggen.

Chamoun 120116 - 00:04

jag Àr först o frÀmst Nationalist och min tro Àr kristendom men jag kommer aldrig att blanda ihop min etnicitet med religion. en Assyrier kan ha vilken religion som helst eftersom man vÀljer vilken tro man ska följa och som överensstÀmmer med sina vÀrderingar o tro. vad jag ogillar hos vÀldigt mÄnga Assyrier Àr att de alltid ska bekrÀfta för folk att de Àr minsann Kristna men herregud det finns mÄnga olika folkslag som Àr Kristna. jag ogillar ocksÄ att media alltid rapporterar om de förföljda "kristna" men dÄ vet ingen att det Àr Assyrier det handlar om o detta Àr medveten journalistisk strategi att radera det Assyriska namnet.

Anonym 120115 - 13:57

Chamoun, anvÀnd helst inte "nationalsocialist", det betyder nazist. Det gynnar varken dig eller assyrier.

Chamoun 120115 - 11:38

vad skönt att jag har har lÀmnat den organiserade kristenheten bakom mig och mÄr inte ens dÄligt av det. jag Àr en Assyrisk nationalsocialist dvs min etnicitet nationalismen gÄr före allt annat Àven före religionen ocksÄ. 1.jag Àr Assyrier 2. jag Àr Assyrier 3. jag Àr Assyrier. vi har faktiskt en historia före Jesufödelse ocksÄ och den ska vi inte förneka som mÄnga gör och har gjort genom den Assyriska historien. allt som stÄr i Bibeln(GT-NT) ska man ta med en klackspark eftersom den Àr skriven av det folk som har utnÀmnt sig sjÀlva till guds folk.

Suraya/Suroyu/Suryoyo 120113 - 18:35

Liknande resonemang har redan publicerats pÄ AUFs hemsida tidigare. http://www.auf.nu/printarticle.php?id=957

.. 120113 - 13:34

Jag tror inte att den hÀr artikeln kommer att stöta bort assyrierna ifrÄn kristendomen, tvÀrtom sÄ kommer den att upplysa vÄrt folk om vÄr religion och stÀrka vÄr Nationella kÀnslan. Be för era fiender stÄr det i Bibeln. Ni som tycker annat. Jag vet inte hur Ni tÀnker. Man kan lÀtt tro att Syrianer Àr djupt religiösa medan andra Àr \\\'hedningar\\\'. Detta stÀmmer verkligen inte! PÄ vilka grunder baserar man dessa pÄstÄenden? Den syrianska sekten Àr infekterade med \\\'syriansk\\\' propaganda. OcksÄ tack vare alla missionerande prÀster som fÄtt hÀrja fritt och sprida sitt hat gentemot det assyriska folkgruppen. \\\'Plötsligt sÄ har alla blivit prÀster\\\'. Man tror att man behagar Gud; nÀr man visar sin avsky gentemot det Assyriska folket. Det fÄr mÄnga troende att kÀnna sig smutsiga att förknippas med sina rötter. De milt sagt skÀms över sitt ursprung. Hela den hÀr cirkusen bygger pÄ fördomar.

A-suroyo 120113 - 13:22

Varför kallar sig medlemmarna i Österns kyrka för assyrier, och de i katolska för kaldĂ©er? Jag har för mig att Ă€ven de har gemensamma kyrkorfĂ€der, och som tror att Bibeln Ă€r en helig skrift. FĂ„r man veta vilka kyrkofĂ€der det Ă€r och kommentera det istĂ€llet. Har man bestĂ€mt syftet med artiklen innan man börjat skriva? Eller Ă€r det bara att smutskasta kyrka och syrianer? Börjar bli tröttsamt det hĂ€r

Afram 120113 - 12:55

Jag tycker hela artikelserien Àr relevant och informerande. Det Àr mycket som mÄste till ytan bland vanligt folk som inte kÀnner till visa samband. DÀremot tycker jag att meningar som denna: "Detta Àr ocksÄ nyckeln till att förstÄ kyrkofÀdernas uttalanden i sitt rÀtta sammanhang, nÄgot som den typiska syrianen inte Àr beredd att göra. " Kan skrivas om till bara:"Detta Àr ocksÄ nyckeln till att förstÄ kyrkofÀdernas uttalanden i sitt rÀtta sammanhang", dels för att sanningshalten i vÄrat ursprung vilar inte pÄ "syrianens" existens eller icke existens, dels för att bibehÄlla förtroende i artikeln. DÄ Àr det bra om man enbart skriver om assyrier. MÄste man nÀmna "syrian" för att förklara assyriers ursprung? Samtidigt kan jag förstÄ att det Àr viktigt att peka pÄ anti-assyrianismen som förekommer bÄde bland syrianer men Àven mÀnniskor som inte kallar syrian.

Anonym 120113 - 11:14

Jag Àr en stolt assyrier men tyvÀrr sÄ mÄste jag sÀga att Mattias Shemun misslyckas med den hÀr artikelserien. Det Àr alltför vaga argument som han sjÀlv kommer med samtidigt som han betonar betydelsen i det vetenskapliga. Men allt Àr inte dÄligt, utan det gÀller att nÄgon tar över taktpinnen och bygger vidare pÄ denna artikelserie för att vÀssa argumenteten.

Matte 120113 - 10:54

Artikeln innehÄller ju ingenting, bara ett antagande frÄn ett eget perspektiv. Det ger heller inte nÄgon Àrlig bild av författaren sjÀlv (Mattias Shemun) som kallar sprÄket assyriska, att pÄstÄ nÄgot om syrianerna nÀr man sjÀlv inte anvÀnder sig av vetenskapligt korrekta Ätaganden Àr bara sjÀlvmÄl och brist pÄ ren debatt...

Gal 120113 - 09:59

TrÄkigt att skribenten inte tar upp ett enda exempel eller framlÀgger nÄgra som helt vetenskapliga belÀgg utan genom hela sin text enbart framlÀgger tesen om att syrianer Àr dumma som tror pÄ GT och fattar ingenting. Och allt detta i ett forum som heter HujÄdÄ och som enligt företrÀdarna och grundarna ska föresprÄka union och inte splittring.

Asuroyo 120113 - 09:40

Intressant upplÀgg. Jag hÄller med att kyrkans mÀn kan inte tas pÄ allvar eftersom de utgick frÄn gamla testamentet nÀr de skrev om vÄr historia. Till er religiösa som verkar ta illa upp: ni verkar ha en annorlunda tro. Jag Àr ocksÄ troende men ser inte nÄgot i denna artikel som Àr emot kristendomen. Man mÄste kunna skilja pÄ saker och ting.

suroyo 120113 - 08:45

Finns gott om citat att hÀmta frÄn vÄra kyrkofÀder som stÀrker det Assyriska ocksÄ sÄ förstÄr inte riktigt den hÀr artikeln. Ser mer ut som massa uttalanden som en utbildad teologist hade kunnat bryta ner i sömnen. Denna attack mot kyrkofÀder/kristendom kommer inte göra den assyriska sidan nÄgra tjÀnster tror jag. Varför Àr inte kaldeerna lika extrema som vissa hos oss? Dem Àr ju i en liknande situation med vissa som kallar sig sÄ och andra sÄ.

Taoro(det femte benet...) 120113 - 02:18

Lever ni pÄ mÄnen eller?Dom heter inte syrianer lÀngre dom heter Arameer, dom har en flagga som Àr i strid med kristendomen,(en assyrisk symbol) men Àr numera lika respekterad som korset.

Holo Malke 120112 - 22:30

HÀrlig lÀsning! FortsÀtt sÄ. Sanningen mÄste spridas. Varför har sÄdant inte publicerats tidigare? Varför har assyrierna suttit och tittat pÄ medan förvirringen fÄtt öka Är efter Är? Jag Àr förbannad pÄ alla assyriska organisationer som inte gör nÄnting. Det minsta man kan göra Àr att berÀtta sanningen och aldrig va feg och tyst.

Nana 120112 - 22:16

LÄt oss förutse att kyrkofÀdernas religiösa övertygelse mÄste ha varit Ett upplevelse av bergfast tro som Àtit sig fast i ryggmÀrgen. Den inlever sig i deras förstÄnd; och prakitiseras i tillvaron. Med ett stolt sjÀlvförtroende gÄr det inte att se utanför skygglapparna!

Nimrud 120112 - 22:14

"den syrianska synen"? Vilken syn, det Àr en blind man som leder en annan!!!

Björn 120112 - 21:21

Mycket bra artiklar, men med egentligen mer eller mindre samma innehÄll. Dessa borde publiceras pÄ Bahro Suryoyo ocksÄ för att skapa en vettig debatt!

Hotell Assyria 120112 - 20:59

FrÄn total entusiasm gÀllande artikelserien som skulle visa anti-assyriska förfalskningar till bedrövelse. Artikelförfattaren har ge sig i kast med att strida mot vÄr sanna tron, tron som vÄr Herre Jesus Kristus har get och inte nÄgon patriark som vill förhÀrliga sig sjÀlv pÄ bekostnad av vÄr identitet. Att bÀra fanan hög för ultra nationalistiskt assyriskt nyateistisk och mytologisk inspirerad bild Àr sÄ banalt och fel. Vi Àr kristna och assyrier och vi vet att det inte finns en strid hÀr. Vetenskapen Àr tvÀrtemot det som skrivs för skapelseberÀttelsen, men det behövs en mognad för att förstÄ det. Det Àr inte Gud som Àr hindret för assyrierna utan det Àr vÄr stora ego och artikeln Àr bevis pÄ det.