Publicerad: 2012-01-23

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Artikelserie: Anti-assyriska myter och missförstÄnd - del 5

NAMNFRÅGAN I den femte delartikeln tittar vi närmare på den benämning som har följt med assyrierna sedan fornhistorien, hur den har förändrats, förklarats och bortförklarats för att slutligen bekräftas av arkeologin.

I den föregÄende artikeln tittade vi nÀrmare pÄ exempel dÀr den negativa bilden av assyrierna har ett tydligt samband med den negativa beskrivningen av assyrierna i gamla testamentet.

För den uppmÀrksamme uppstÄr hÀr en logisk frÄga. Om bilden av assyrierna var negativ bland assyrierna sjÀlva till följd av gamla testamentet, hur kommer det sig dÄ att assyrierna fortsatte att kalla sig sjÀlva för assyrier?

Tack vare arkeologin och historievetenskapen har vi idag svaret pÄ denna frÄga. FrÄn flera arkeologiska lÀmningar vet vi idag att ordet assyrier redan under assyriska imperiets dagar kunde skrivas dels som asuroye och dels som suroye. Detta bekrÀftas bland annat i den sÄ kallade Cineköy stenen men Àven i en namnlista dÀr namnet Asur skrivits som Sur. Detta fenomen med den första vokalen i ett ord som försvinner Àr ett typiskt drag i assyrisk grammatik Àn idag. Som exempel kan man sÀga pÄ nutida assyriska "akhul" eller "khul", bÄda formerna betyder Àt. (Se sid 16-18 med noter i den bifogade artikeln lÀngst ned). 

Det intressanta i detta fall Àr att gamla testamentet anvÀnder den form av ordet assyrier som har bokstaven a i början (asuroye) nÀr det talas om det assyriska imperiet. Men nÀr kristendomen och gamla testamentet nÄdde assyrierna flera Ärhundraden senare sÄ kallade de sig assyrierna sjÀlva inte lÀngre för asuroye. Den naturliga sprÄkutvecklingen hade lett till att det kortare suroye hade etablerat sig och blivit standard. Det ser vi i de bevarade texterna frÄn bland annat Sankt Afrem och andra kyrkofÀder. De kallar folket uteslutande för suroye eller suryoye, tvÄ varianter av formen som saknar ett a i början.  

Detta faktum skapade en unik situation. NÀr assyrierna lÀste om assyrierna i gamla testamentet under de följande Ärhundraden efter Jesus födelse sÄ lÀste de om "asuroye". De sjÀlva kallade sig dock "suroye". Detta hjÀlpte till att skapa en skillnad i betydelsen mellan asuroye och suroye. För de kristna assyrierna var det naturligtvis bekvÀmt dÄ de tvÄ termerna gick skilda vÀgar. Asuroye blev en negativ term som beskrev assyrierna frÄn förr medan den term som blev kvar, "suroye", kunde fortsÀtta anvÀndas. Sakta men sÀkert vÀxte gapet mellan formerna asuroye och suroye under Ärhundradenas gÄng till dess att de "kopplades loss" frÄn varandra. 

DÄ och dÄ under de följande Ärhundradena tog olika kyrkofÀder upp ordet suroye och dess hÀrkomst. Eftersom ordet hade förlorat sin koppling till dess ursprungsform asuroye blev det dÄ och dÄ nödvÀndigt att förklara varifrÄn ordet suroye kommer. Olika teorier framfördes. En del kyrkofÀder skrev i sina texter att namnet suroye kommer frÄn en kung som hette Surus och som erövrade Mesopotamien. En del menade istÀllet att suroye var en term som grekerna felaktigt "pÄtvingat" oss eftersom de kallade hela omrÄdet för Syria. 

Dessa förklaringar har naturligtvis ingenting med verkligheten att göra och Ă€r helt motbevisade av historievetenskapen och arkeologin. Den första syrianska företrĂ€daren att ta bladet frĂ„n mun och erkĂ€nna att suroye kommer frĂ„n asuroye Ă€r Assad Sauma Assad. Men förnekelsen av den assyriska identiteten fortsĂ€tter Ă€ndĂ„ och syrianska företrĂ€dare fortsĂ€tter att hĂ€vda olika saker. Ibland sĂ€ger de att grekerna felaktigt kom att kalla folket för suroye och att detta namn sedan fastnat. Åter ibland menar de istĂ€llet att folket tidigare kallade sig oromoye men att de sjĂ€lvmant övergav den benĂ€mningen och antog namnet suroye istĂ€llet i takt med att de blev kristna i syfte att urskilja sig frĂ„n de som fortsatte vara hedningar. 

Att en hel folkgrupp skulle Àndra sin benÀmning efter en inkrÀktande kung Àr naturligtvis helt befÀngt och gÄr helt emot logiken. DÄ skulle vi lika gÀrna ha hetat timuriter efter Timur Lenk eller alexandriter efter Alexander den store som bÄda erövrade Mesopotamien. LikasÄ Àr det befÀngt att tro att en hel folkgrupp Àndrar sin benÀmning för att ett annat folk "vill" det. Och minst lika befÀngt Àr det att en folkgrupp Àndrar sin benÀmning bara för att de byter religion. Den som blev kristen blev mshihoyo och det finns ingen logik i att en mshihoyo (kristen) skulle ta upp ett frÀmmande etniskt folknamn för att urskilja sig frÄn hedningar. 

Allt detta Àr naturligtvis tydligt och inte sÀrskilt svÄrt att genomskÄda. Men för den som Àr fast i en vÀrldsbild som har mer med medeltiden att göra Àn med 2000-talet Àr det svÄrt att se klart. För desperata syrianska företrÀdare börjar det dock bli allt svÄrare att bortförklara varför folket alltid konsekvent kallat sig suroye. Desperationen manifesterar sig bland annat i rena förfalskningar. Klicka gÀrna pÄ bannern med titeln "KorstÄget mot assyriska identiteten" pÄ denna hemsida för att se hur syrianska företrÀdare helt frÀckt raderat bort raderna i en bok frÄn 1897 av biskopen Toma Odo dÀr han förklarar hur suroye kommer frÄn asuroye. 


Mattias Shemun

*NÀsta del i serien publiceras inom nÄgra dagar. 


 

lÀsarna kommenterar...

93120 carpet cleaning 130702 - 12:00

I real happy to discover this website on bing, merely what I was looking for: D additionally bookmarked. 93120 carpet cleaning http://www.insiderpages.com/b/15250757976/carpet-cleaning-santa-barbara-santa-barbara/

Shabeh 120814 - 18:14

Till er som vill fördjupa er i Assyrisk historia rekomenderar jag att lÀsa "Ancient and modern Assyrians" av George V Yana. Den vissar delvis hur benÀmningen pÄ Assyrier har Àndrats med den naturliga utvecklingen av sprÄket.

Behöver ett svar 120517 - 21:57

Det Àr ett fenisiskt alfabetssytem vi anvÀnder oss utav i dagslÀget( vi upptog den via aramérerna) och den var Ànnu inte uppfunnen vid den tidpunkten dÄ ordet Athurayu brukades. Man anvÀnde sig utav kilskriften som har ca 600 tecken. Och th finns visst man lÀgger en prick bara under bokstaven taw dÄ blir det th. De tog benÀmningen vid den tidpunkten dÄ den brukades, men jag har för mig att araberna lÄnade den frÄn hebréerna. Man kan sÀger pÄ öst Assyriska Atoraya och Athuraya beroende pÄ vart man kommer ifrÄn. Ja det stÀmmer att vi anvÀnder oss utav Othuroyo och inte Athuroyo. Vill bara göra det förstÄeligt sÄ att man förstÄr sjÀlvaste namn förÀndringarna lÀttare med ett A i början. Alla betyder Assyrier som du sÀger, stÀmmer till 100%. Suraya/Suroyo Àr bara synonymt till assyrier, dÄ det hÀrstammar frÄn Asƫrāyu. Trots vetenskapliga bevis sÄ forsÀtter de med förnekelsen vad ska man göra min Assyriska broder.

rg 120515 - 23:27

Först och frÀmst sÄ finns inte th ( Ļ ) bokstaven som ser ut sÄ i arameiska alfabetet detta kan du se pÄ omniglot. Hur ska man kalla ett folk vid ett namn som man inte kan skriva till. Varför fortsatte hebréerna och araberna som Àr beslÀktade med araméerna att anvÀnda det ursprungliga assyriska namnet ashurim / ashuri. östassyrierna anvÀnder namnet atouraya och inte athuraya, dÀremot vi vÀstassyrier sÀger othuroyo. Suryoyo suroyo othuroyo ashuroyo À alla dom namnet betyder assyrier.

Behöver ett svar 120515 - 17:13

SÄ hÀr kallar de olika folken oss Greker:Asirios/sirios, Persier:Athuri och Araber: Ashuri/Suryan. Det jag vill vissa Àr att de har tagit benÀmningarna frÄn oss.

Behöver svar 120515 - 17:12

Min fakta baseras i huvudsak pĂ„ journaler frĂ„n Simo Parpola( inte bara den som finns hĂ€r vi artikeln). Det beror pĂ„ att jag förstog inte helt och hĂ„llet hur det hĂ€ngde ihop, nu vet jag. AƟurāyu ( Ɵ uttalas sh)och Ashuroye Ă€r samma sak fast Ashuroye Ă€r anpassat efter dagens spĂ„kbruk. Ja prĂ€sterna frĂ„n Öst Assyriska kyrkan anvĂ€nder Suraya som du sĂ€ger. Det Ă€r samma sak du förstĂ„r vad jag menar . Man slutade bruka AƟurāyu(Ashuroyo) 1350 f.Kr.dĂ€rför att den fick en ny form Athurayu(Athuroyo) som senare fick en ny form Asurayu(Asuroyo) Ă„r 920 f.Kr. . Men sedan förkortades Asurayu till Surayu(ja de anvĂ€ndes samtidigt under en tid dĂ€rför alla övergĂ„r inte till den nya benĂ€mningen över en natt). Sedan blev det endast Athurayu och Surayu kvar. Dessa tvĂ„ anvĂ€ndes som synonymer av Öst Assyriska kyrkans prĂ€ster som sagt, fast med den nya formen: Athuraye och Suraye.

rg 120514 - 23:03

Du har sjĂ€lv inte lagt upp nĂ„gra kĂ€llor! Det kommer alltid upp nytt information Som Ă€r till för Ă„ bearbetas , ibland ersĂ€tta gammalt information. I akkadiska skrev man assyrier aƟurāyu synonymt med surayu och inte sĂ„ som sĂ„som du skriver ashuroye det Ă€r din egen pĂ„hitt. Medan vĂ€stassyrier utvecklade surayu till suroyo för att passa in sprĂ„kbruket och östassyrier surayu till suraya [och inte sĂ„ som du sĂ€ger att östassyriska kyrkan kunniga prĂ€ster anvĂ€nde suroye]. Detta Ă€r fakta min vĂ€n. Sedan sĂ„ ska man inte glömma att assyrierna skrevs som ha ashurim i gt. Och att den assyriska bibeln Ă€r översatt frĂ„n grekiskan .

Behöver ett svar 120514 - 18:09

Dina pÄstenden baseras pÄ ovetenskaplig fakta. Först brukades Ashuroye 1950 f.Kr. sedan fick det en ny form: Athuroye som började brukas 1350 f.Kr. det Àr tiden före grekerna och Assyrierna kom i kontakt med varandra. Och grekerna kallade Assyrierna för asirios eller sirios. Om jag har förstÄtt rÀtt sÄ forstatte Athuroye brukas fast sida vid sida med den nya formen: Asuroye under rikets tid. Sedan förkortades Asuroye till Suroye och de anvÀndes som synonymer speciellt av öst Assyriska kyrkans kunniga prÀster.

rg 120514 - 11:15

Eftersom den ursprungliga Bibeln hade kommit bort, och den Bibeln i Assyriska blev översatt frĂ„n grekiskan. Grekerna hade inte 'sh' ashuroye blev till aĂŸuroye och i assyrisk bibeln blev översatt direkt frĂ„n grekiskan othuroye! Det har ingenting med arameiskan att göra!

rg 120514 - 09:35

Svara pĂ„ det hĂ€r. varför kallar sig vĂ„rt folk för suryoyo Ă€ven om vi aldrig har kallat oss suryoye utan suroye. I och med grekiskan dominans i mellanöstern blev aƟuroye till oĂŸuroye.

Behöver ett svar 120513 - 22:05

Jag vet att vi Àr Assyrier allt tyder pÄ det. UrsÀkta ifall jag var otydlig med frÄgan. FrÄgan Àr varför brukas ordet Athuroye ifall det Àndrades till Asuroye?

rg 120513 - 10:35

du har inte lÀst artikeln, gÄ och lÀs den. Sedan sÄ ska du bokstavera athuroye respektive suroyo pÄ kthobonoyo. Arameiska riket utplÄnades Är 721 f.Kr. KyrkofÀderna var assyrier som blev hjÀrntvÀttade!

Behöver ett svar 120512 - 21:45

Syftade pÄ gamla testamentet som Àr skriven pÄ assyriska. Jag vet att Asuroyo förkortades till suroyo pÄgrund av att vokaler faller i början av ett ord, men frÄgan var varför skrivs assyrierna som Athuroye och inte som Asuroye i gamla testamentet. Och hur kom ordet Athuroye tilbaka till sprÄket. Det Àr arameisk influens enligt Simo parpolas journaler. Araméerna lÄnade ordet frÄn oss. Vi slutade bruka den 1050 f.Kr. för att ordet förÀndrades till Asuroye. Och pÄ senare tid upptog vi den genom arameisk influens som sagt. Endast Athuroye anvÀndes nÀr man pratade om assyrierna dÀrför att suroye förlorade sin etnikska innebörd.

rg 120511 - 23:05

Assyrierna skrevs som ha ashurim i gamla testamentet. ''anvÀnde Àven araméerna namnet Sur nÀr de talade om Assyrien'' nytt Fynd stÀrker samband mellan suroye asuroye!

Behöver ett svar 120510 - 19:01

Assyrierna skrevs inte alls som Asuroye i gamla testamentet utan som Othuroye. Ordet Othuroye slutade brukas 1050 ef.k dÀrför att ordet förÀndrades till Asuroye dÀrefter. NÄgon som kan förklara varför vi brukar ordet Othuroye Àn idag? Kan det vara arameisk influens genom skriften?

Umthonoyo 120131 - 22:51

Tur-abdin George// Professor Finkelstein, who is known as "the father of biblical archaeology", told the Jerusalem Post that Jewish archaeologists have found no historical or archaeological evidence to back the biblical narrative on the Exodus, the Jews' wandering in Sinai or Joshua's conquest of Canaan. On the alleged Temple of Solomon, Finkelstein said that there is no archaeological evidence to prove it really existed... Professor Yoni Mizrahi, an independent archaeologist who has worked with the International Atomic Energy Agency, agreed with Israel Finkelstein. http://www.sott.net/articles/show/233230-Senior-Israeli-archaeologist-casts-doubt-on-Jewish-heritage-of-Jerusalem. Kanske en fin dag om jag har lust, sÄ ska jag berÀtta för dig vart Solomon's temple ligger och vem Jesus va!

.. 120131 - 09:16

george Jag tycker att umthonoyo har förklarat den jÀtte bra. Nu byter du religion till jehovas vittnen. Inte ens judarna tror pÄ den

Tur-abdin George 120130 - 22:06

Den som förnekar bibelns sanning gÄr emot Yehova Den AllsmÀktiga, Han har berÀttat frÄn slutet till början (Isaiha), NÀr ni utbildar er i biblisk profetsia sÄ ska ni se att varenda ord stÀmmer och inget annat, LÄt varje mÀnniska vara en lögnare och lÄt Guds ord vara sanning för evigt (Jeshua). Om vi nu Àr Israeliter och dom förlorade stammarna skall jag grÄta ut i glÀdje och tacka Gud för evigt Gud och för Hans bÀrmhÀrighet att Han har valt ut oss till att vara Hans folk. Men det handlar ej om detta nu !

Nemrud 120130 - 10:20

Till alla Arameer/ Vi bryr oss inte om vad ni kallar er och vad ni tror pÄ för att vi vet att ni lurar er sjÀlva bara för tjÀna andras intresse pÄ vÄr kostnad. Men vad vi bryr oss om Àr all förfalskade kyrko-dokument, historie vinklingar, citat och referat frÄn gubben pÄ mÄnen som tyder pÄ inkompetens, ignorans och förakt. Bara en sak om att vinklingen av historien kom frÄn kyrkomÀn, sÄ borde era varningsklockor att ringa. Vi försvarar inte vÄr anrika historia, vi Àr stolta över den. För att den Àr unik, klar och tydlig och hugen i sten. Den anvÀnds idag som en ledstjÀrna, ljus och karta över den FrÀmre Orienten. DÀr andra nationer och museer stoltserar över den.

Företaget 120130 - 08:17

Umthonoyo/ att skriva med versaler gör inte ditt inlÀgg mer seriöst utan bekrÀftar att du helt enkelt Ànnu ej Àr myndig. Tur-abdin George// att Abraham skulle vara en aramé skulle egentligen betyda att judarna ocksÄ Àr det eftersom judarna, enligt Bibeln, Àr Àttlingar till Abraham. I sÄdana fall tycker jag att ni araméer ska ta en kontakt med staten Israels departement för ÄtervÀndande för att undersöka möjligheten att ÄtervÀnda hem till Israel. SkÀmt Äsido broder, Harran var Assyriens sista huvudstad. Att assyrierna skulle förlÀgga sin huvudstad till Harran om Harrans befolkning vore fiender till assyrierna hoppas jag att t o m du förstÄr Àr ologiskt. Sedan angÄende sprÄket som vÀrlden kallar arameiska. Om det Àr sÄ att vi Àr araméer för att vi talar arameiska sÄ betyder det att de gamla assyrierna i sjÀlva verket var araméer dÄ Àven de talade arameiska. Det betyder att dagens syrianer borde sörja Assyriens fall!

Umthonyo 120130 - 08:02

Tur-abdin// Ni blandar som vanligt ihop pĂ€ron och Ă€pplen i debatten. GT Ă€r ingen historiebok, snarare en spirituellbok och nĂ€r du refererar till den som en historiebok, börjar era argument inte hĂ„lla vatten. Du bör lĂ€sa lite mer bibelhistoria ur ett vetenskapligt perspektiv. Israel Finkelstein, Neil Asher Silberman, William Stiebing, Thomas Thompson och Niels Peter Lemche Ă€r nĂ„gra bra professorer i Ă€mnet. “The biblical stories should thus be regarded as a national mythology with no more historical basis than the Homeric saga of Odysseus’s travels of Virgil’s saga of Aeneas’s founding of Rome. Israel Finkelstein & Neil Asher Silberman "The entire biblical description of the history of Israel are no more than elaborate, skillful ideological constructs produced by priestly circles in Jerusalem in post-exilic or even Hellenistic times. Thomas Thompson & Niels Peter Lemche

ii 120129 - 19:32

U Ä±ĆŸmo suroyo u asuroyo Ä„a iƟmoyo layt fırƟono. Kulan suroye osuroye asuroye othuroye suryoye Ä„a 'amonĂ€! A oromoye saǧed salmenewa. Umede, d aOromoye dko Saymiwa komƟaÄ„ilfi a Ä·abre dKitne suroye asuroye ba Ktowe di 'ito. Ko loĄın, ko qut'i, u koMƟaÄ„ilfi u Maktabzabno di 'ito, kıb'i me DarbĂ€ye mÀĄti Ä±ĆŸmone da Ä€anfe armoye aw oromoye. 'amo qaraç uƟuǧlö u 'amlayde Ä„aramiĂ€t uGnune. 'amo oromoye latle mardutho noƟutho. TiÄ„e suroye asuroye . .

Tur-abdin George 120129 - 15:07

PEACE P.S Den Syrianska flaggan Àr ej Assyrisk dÄ Gozan var en Araméisk stat och tavlan Àr en hyllning till Giglamesh som en tribute till honom för hans resande runt omrÄdet, FrÄga Adad-Nirari II om Gozan dÀr tavlan hittades, Och under Giglamesh tid var ej Assyrierna till.

Tur-abdin George 120129 - 15:07

Spelar ingen roll vad det betyder, SjÀlvaste ABRAHAM kallades den Vandrande Araméen, Han gifte sig med Araméen Sara frÄn Harran, Lika sÄ Jacob och Isaak, Isaiha 17 stÄr det att The children of Aram shall gloryfies like the children of Israel. Och det Àr skitsnack att Araméer var skitfolk, LÀs kunga böckerna i bibeln dÀr stÄr ALLT om dom Araméiska kungarna och kungadömena, Profeten Eliyah Helade General Naum av Damascus, Chusham Rishtahim var en kÀnd kung av Aram-Nahrain som ledde en attack med 32 andra Araméiska kungar, Om vi slÀpper det Araméiska namnet sÄ slÀpper vi Edessa,Harran,Midyat,Syrien,Libanon för att dessa Àr Araméisk mark, VÄrt sprÄk Àr Araméiska, Assyrierna hade bara Ninwe och allt annat tog dom med militÀr kraft för att sen förlora allt, All respekt till den Assyriska historian men vi Àr Araméer, Historian talar för det plus att vÄr befolkning blir större dÄ den inkluderar kristna syrier,libaneser,

Robert 120129 - 10:50

hur mÄnga gÄnger ska de Àndra pÄ sin identitet, först syrianer sen arameer vad blir nÀsta. NÀr har vÄra förfÀder kallat sig oromoye aldrig alltsÄ inse fakta.

Page up 120128 - 18:10

Tur-abdin: Du vet vÀl att aramé betyder hedning pÄ hebreiska?

ii 120128 - 10:51

Av de babylonsk assyriska imperierna Äterstod dagens Assyrier! FrÄn perserna dagens iran. FrÄn alexander den store grekland och makedonien. FrÄn Romarriket Italien. FrÄn Arabiska errövringar dagens syrien irak libanon kuwait bahrain jordanien ' jag tog de som befann sig i Mesopotamien ' . FrÄn Ottomanerna dagens turkiet. Det Àr inte lÀtt att leva under Ärtuseenden och rÀdda livet ibehÄll. Enligt assyriologen sÄ hade den assyriska Imperiet en befolkning pÄ 90 miljoner. I och med alla folkmord vi har gÄtt igenom sÄ har vi reducerats till en tiondel

Umthonoyo 120127 - 18:34

Företaget/ "nu babblar du om saker du inte förstĂ„r"??? Jag vet exakt vad jag "babblar" om, det Ă€r snarare du som inte begriper Ă€mnet. SlĂ„ upp ordet "Kronologi" sĂ„ du kan hĂ€nga med samt ordet NOMAD. De Ă€gnade sig framförallt Ă„t vandalisering, boskapsuppfödning och byteshandel innan de slog sig ner i olika lĂ€nder/stĂ€der, NÅGRA HUNDRA ÅR SENARE. De har romantiserat sin egen historia och anvĂ€nder kyrkan och GT för att undkomma kritik. Men den tiden Ă€r tyvĂ€rr över.

John Speed - Hdo umtho Hdo otho HDO ITHO! 120127 - 15:48

AlltsĂ„ orkar inte diskutera med inkompitenta mĂ€nniskor men jag ger detta ett nytt försök HĂ€r Ă€r en karta frĂ„n en av vĂ€rldens mest kĂ€nda kartologer. I mina ögon stĂ„r det att Assyrier var bebodda i turkiet Ă„r 1626 EFTER KRISTUS. NOTERA EEEEEFTEEEER KRISTUS. Jag vet inte om det stĂ„r Arameer,Syrianer,Araber i era ögon men i mina ÖGON stĂ„r det ASSYRIER. Vad ser ni grabbar ? LĂ€nk NEDAN http://www.raremaps.com/gallery/enlarge/17920

Företaget 120127 - 15:24

Assyria/ det som du skriver kan gÀlla Àven assyrierna. I sÄ fall borde vi assyrier ocksÄ fÄ nobelpriset för vÄr överlevnad. Att folk inte kan fatta att folk inte Àr renrasiga utan blandningar. Om man gjorde dnaprov och det visar sig att vi alla Àr 100% araméer sÄ spelar det ingen roll. Vi Àr ÀndÄ i randen att bli utrotade och dÄ dör vÄr kultur Àven om vi kallar den för assyrisk eller syriansk. DÀrför blir jag Àven glad nÀr jag hör ArDO sÀga sig kÀmpa för ett nationalhem för vÄrt folk. Vi Àr inte i position att brÄka om namn utan just nu handlar det om att överleva.

Assyria 120127 - 14:24

Tur abdin sÄ som du resonerar, sÄ borde araméer fÄ nobelpriset. Med tanke pÄ att dom har lyckats att bevara, sin sÀrart och komma undan!: Assyriska imperiet, Babylonska imperiet, Perserriket (under kyros), Alexander den store , Romarriket, Arabiska dynastier, Mongolernas. hÀrjningar genom (Djingis Khan, Timur lenk, Kublai khan). Ottomanska Riket (turkar). Franska kolonialmakten.. Alla d har varit i syrien! Hurriter, Hettiter, Israeliter, Sumerer, Ugariter, lydier, frygier det finns sÀkert ett 50 tal folkgrupper Alla har gÄtt under men inte araméer?? Ni Àr patetiska

Suroyo 120127 - 13:16

Som Umthonoyo skriver sÄ Àr denna förfalskning oförlÄtbar. För mig som gillar historia Àr det ett grovt brott att Àndra vilken text det Àn gÀller. Bra skrivet Företaget. Om bÄda sidor Àr fanatiska och förstorar upp sina egna forna folk utan riktiga grunder sÄ kommer vi aldrig komma nÄn vart Àven om en sida Àr mer trolig Àn den andra.

Umthonoyo 120127 - 12:11

Jag tror mÄnga av er oromoye och med era lÄtsas forskare har missat ett viktigt begrepp som antropologi (socialantropologi) och vad avancerad kultur innebÀr. Samt vad integration och assimilation hade för betydelse för 3000 Är sedan, dvs anpassar sig till makthavarnas avancerad kultur/livsmönster; beteendemönster, konst, symboler, arkitektur, litteratur, seder, klÀdsel, religion, normer, lagar och moral. Om nu ni var nomader, vad tror ni hÀnde? Forskarna har upptÀckt och bevisat att vÀstvÀrldens sjÀl Àr assyro-babylonisk (samma etnografi), frÄn den medicinska och monetÀra till religiösa och symboliska, sÄ vÀlkommen till verkligheten. SnÀlla, lÄt vÄr kyrka och dess historia vara i fred och kalla dig gÀrna för Aramee!!!

Företaget 120127 - 11:52

Umthonoyo// nu babblar du om saker du inte förstÄr. VarifrÄn kommer informationen i din kommentar? Araméerna hade visst gudar, kungar och stater (dock smÄ stadsstater som ibland krigade mot varandra och ibland ingick allianser). RÀtt ska vara rÀtt Àven om jag anser att assyrierna assimilierade mÄnga folk i mellanöstern och inte tvÀrtom som syrianerna pÄstÄr.

Umthonoyo 120127 - 10:37

Tur Abdin/ Är din fakta hĂ€mtad frĂ„n Cambridge, Oxford, Berlin, Harvard, Yale, Chicago, Rom eller Helsinki? Jag har inga problem med att du kalla dig oromoye eller arab, men vad jag har problem med, Ă€r all förfalskning av hitoria som ni har skapat, samt förnedringen av den Assyriska Ortodoxa Kyrkans historia. Arameer var nomader som araber dvs samma etnografi, utan nĂ„gon sjĂ€lvbenĂ€mning eller nĂ„gon gud, kung, land, stat eller kultur. Namnet, landet och kulturen har ni fĂ„tt av oss Assyrier/Suryoye samt allt annat som resten av vĂ€rlden.

Tur-abdin 120127 - 00:10

Skriv Tel-halaf pÄ Google. och sen gÄ in pÄ wikepedie via dÀr, sÄ ser ni en bild pÄ en "A Lion Hunt" av Araméer frÄn 830 B.C, OCh tel-halaf(Gozan) ligger bredvid Kamishli, precis dÀr vi Àr ifrÄn ! Det stÄr att Gozan gav tribute till Adad-Nirari II den Assyriska Kungen, och överlevde Assyriska emperiet kollaps! Vi kan hÄlla pÄ tills imorgon om vilka vi Àr. Liksom inte bara Ninwiter var krigare och lejon jÀgare, det var vi ocksÄ och vi hade 50-tal smÄ stater utspridda över hela syd-östra turkiet,syrien,libanon,jordanien. Adad-Nirari II campaigned to the west, subjugating the Aramean cities of Kadmuh and (((Nisibin))). Along with vast amounts of treasure collected, he also secured the Kabur region. Nusanbin var en Araméisk stad!!!!! sÀger sjÀlvaste Adad-Nirari II och andra historiska bevis plus bibeln som nÀmner Gozan som en stark Araméisk stat.

dream.land 120126 - 23:07

jag kan förstÄ,.egentilgen dom vill inte fatta det , men iallf ..sÄ att vÀrlden förstÄr!! .... om syrianskojen inte fattar slöss ej tid med den personen. dom vet att vi Àr bröder och försöker fÄ dom förstÄ men men ..

gilgamesh 120126 - 00:35

Hdo umtho Hdo otho HDO ITHO Spelar ingen roll hur du förklarar för en syrian,hur mycket bevis du en visar för dem,gÄr inte att fylla pÄ en full bÀgare. Jag har haft sÄ mÄnga diskutioner med alla typer av syrianer,skriftlÀrda,prÀster,sÄnna som inte förstÄr nÄgoting, det tar inte lÄng tid förens de blir knÀpp tysta,röda i ansiktet,kÀnner sig dumma och man ser pÄ dem att de bara vill försvinna,vissa gÄnger gör det ont i mitt hjÀrta för jag vill inte sÄra en broder,sanningen gör ont.

Hdo umtho Hdo otho HDO ITHO! 120125 - 18:56

George skippa allt. Jag vill att du lÀser och skummar igenom den hÀr artikeln om den Syrianska flaggan http://www.arameiska.se/Historia_kultur/David_Dag/arameiska_ornens_ursprung.htm Sen vill jag att du kollar var omvÀrlden sÀger samt museet sjÀlv sÀger vad flaggan stÄr för. http://www.allposters.com/-sp/Relief-Depicting-Gilgamesh-Between-Two-Bull-Men-Supporting-a-Winged-Sun-Disk-Fr-Tell-Halaf-Syria-Posters_i1345453_.htm http://www.jasoncolavito.com/epic-of-gilgamesh.html Kan hÄlla pÄ och lÀnka tills imorgon. Det jag vill fÄ sagt Àr att det finns för mycket förÀdare bland folket. Ta din tid och lÀs historian om folket frÄn bÀgge synvinklarna. IfrÄgasÀtt alla kÀllor.

Nemrud 120125 - 10:06

George, Ta din "fakta" med en nypa salt! MYCKET stĂ€mmer inte dĂ€r ska du veta...Ett exempl Ă€r att man hĂ€vdar bestĂ€mt och enligt den bibliska traditionen att patriarken var aramĂ© eller frĂ„n Ur i Kaldeen. Vilket Ă€r OMÖJLIGT KRONOLOGISKT. Ett annat exempl Ă€r att den judiska historiken Josephus skrev "Josephus makes much of the spread of Sabbath observance in non-Palestinian cities and among non-Jews ("Contra Ap." ii., § 39; comp. Philo, "De Vita Moysis," ii. 137 [ed. Mangey])." George Smith : "In the year 1869, I discovered among other things a curious religious calendar of the Assyrians, in which every month is divided into four weeks, and the seventh days, or " Sabbaths," are marked out as days on which no work should be undertaken." SĂ€ger det hĂ€r nĂ„t till dig, för det sĂ€ger en hel del för mig?!

19 19 120125 - 09:49

george först sÄ vill du ha bevis pÄ att syrianerna Àr Assyrier. NÀr du har fÄtt det sÄ pratar du om nÄnting helt annat. turkarna som resonerar sÄ! heja dom som kallar sig turkar Àven om dom inte Àr turkar. Araméer syrianer och turkar verkar bygga sin ideologi pÄ samma princip. det Àr en sekt.!

suroyo 120125 - 09:25

vem bryr sig om den dÀr stelen Àr ashur? sÄna saker bevisar ingenting. det Àr bara onödigt retande. dem hade aldrig valt den som sin flagga om det hade vart 100% sÀkert att det var ashur.

Suroyo 120125 - 09:10

Neo, Maroniter Àr vÀlkomna att inkluderas i vÄr nation. Dem Àr ocksÄ Assyrier.

joseph 120125 - 07:43

bröder Georg!! du sÀller nÄgra frÄgor och skriver nÄgra namn pÄ assyriska kungar. du skall komma ihÄg att Nineva och turabdin ligger i samma bergkÀdja,och avstÄndet mellan dem Àr fÄgelvÀg 60 km,sen du kan sÀga till mig kungarna du raddade deras namn,vart dem föddes jag vet inte.öst-vÀst Assyrier har inte haft en ledning pÄ flera tusen Är,vi har haft kyrko ledningar,som har skijlt oss ifrÄn varandra istÀllet att förena oss.att förena utsplitrat folk Àr inte lett uppgift,det Àr inte trolleri heller det Àr ett modosamt procesarbete.Nineva Àr och kommer att bli mina anfÀders huvudstad lika myket min.

George 120125 - 01:55

In the early 14th century BC, much of Israel was under Aramaean rule for eight years according to the Biblical Book of Judges, until Othniel defeated the forces led by Chushan-Rishathaim, the King of Aram-Naharaim. Other entities mentioned in the Hebrew Bible include Aram Damascus and Aram Rehob and Aram-Sova(Beirut) and Aram-Makah(Mount Hermon). Tell Halaf is an archaeological site in the Al Hasakah governorate of northeastern Syria, near the Turkish border, just opposite Ceylanpınar. The site dates to the 6th millennium BCE and was later the location of the Aramaean city-state of Guzana or Gozan. In the 10th century BC, the rulers of the small Aramaean kingdom Bit Bahiani took their seat in Tell Halaf, which was re-founded as Guzana. In 894 the Assyrian king Adad-nirari II recorded the site in his archives as a tributary Aramaean city-state. Guzana survived the collapse of the Assyrian Empire and remained inhabited until Roman-Parthian Period.

Asuroye-Suryoye 120125 - 01:52

BÄde vÀst och öst assyrierna kÀnner samhörighet vi Àr ett och samma folk jag har mÄnga öst assyriska kompisar alla vi ser oss som ett sÄ kom inte med massa skitsnack!

gilgamesh 120125 - 01:34

George: https://www.art-prints-on-demand.com/a/assyrian/relief-depicting-gilgames.html klicka pÄ lÀnken, du Àr sÄ vilsen

Neo 120125 - 00:53

Till George. Jag kan rÀkna upp tiotalet östassyrier som lÀrt sig vÀstassyriska, mÄnga östsÄngare som sjungt pÄ vÀst, fler till som gift sig med vÀstassyrier. Men du behöver inte mig för att inse detta. Det rÀcker med att du ser pÄ Assyria TV sÄ fÄr du se programledarna Aryo Adwar Mousa och Nohadra Adwar Mousa tala flytande vÀstassyriska. Deras modersmÄl Àr östassyriska. Integration har varit framgÄngsrikt pÄ mÄnga hÄll tack vare mÄngÄrig nationell assyrisk fostran. LÄt mig stÀlla en frÄga, hur mÄnga maroniter och melkiter kan syrianska? De inkluderas visst i den arameiska eller syrianska nationförestÀllningen. KÀnner du samhörighet med dom? De Àr mer araber Àn araber. Du behöver inte svara om du inte inkluderar dom i din nation, det gör jag inte heller nÀmligen.

haha 120125 - 00:00

George!! var det inte ni som gömde er bakom kurderna och turkarna??

George 120124 - 21:53

NĂ€r har en Suryoyo frĂ„n Tur-abdin gĂ„tt med Zowaa och offrat sitt blod för Ninwe te.x? Vad vill ni den Syrianska sidan ska göra ? Kommer Öst-Assyrierna hjĂ€lpa folket frĂ„n tur-abdin att Ă„tererövra marken? NĂ€mn en kĂ€nd Assyrisk Kung i jĂ€mförelse med Sennaherib,Shalmanezar,Tighlath Pelanezzar,Esarhaddon som Ă€r frĂ„n Tur-abdin ? Vi sĂ€ger nu om Syrianerna antar en riktig Assyrisk identitet, Kommer den Öst-assyriska sidan erkĂ€nna dom som riktiga blodsbröder ? Det finns mer frĂ„gor Ă€n svar, Den öst-assyriska sidan kĂ€nner ej samhörighet med folk frĂ„n tur-abdin och det gör inte heller dom frĂ„n tur-abdin med Ninwiterna. Om ni nu Ă€r riktiga Assyrier, vf Ă€r ni hĂ€r i sverige? vf Ă€r ni inte nere i Irak och krigar för Ninwe? Kanske dĂ„ Syrianerna fĂ„r ni med Syrianska gabore patrioter. Peace

suroyo ÄR asuroyo 120124 - 21:35

Till Aydin: Tror du verkligen om vi hade ett land skulle det kallas suryanien, eller kanske aramien? haha. Du erkÀnner alltsÄ indirekt att roten till allt vi har, sprÄket, nationen, benÀmningen mm Àr assyrien, men eftersom vi lever pÄ 20-hundratalet bör vi kalla oss annat, eller?

Stort A för Assyrien 120124 - 21:33

En viktig sak som vi bör notera Àr att Araméer var nomader dÀrav Àr det ett mycket stort bevis pÄ att vi inte Àr Araméer utan Assyrier. Nomaderna som befann sig i Assyrien Àr den folk art som har vandrat till den större delen av Nordafrika. Om "Syrianer" ser sig som Araméer kan dem se sÀg sjÀlva som b.la Libyer samt Tunisier.

19 19 120124 - 19:40

George ta och lÀs artikeln hÀr vid höger korstÄget mot assyrisk Identitet. sÄ ska du veta att just du och aydin Àr utmÀrkta exempel pÄ personer som har genomgÄtt hjÀrntvÀtt. Ibibeln stÄr det hedra era förfÀder, det Àr en av budorden tÀnk pÄ det syrianer! I gamla testamentet stÄr det att assyrien kommer att ÄteruppstÄ. det kan Ni lÀsa om i jesaja 19 19

TrÀhatt 120124 - 17:20

Bevisen Ă€r att assyrierna i urmia iran har levt isolerade men Ă€ndĂ„ ha samma dna som assyrierna i syrien, libanon irak, turkiet. Ökennomader har inte satt sin fot dĂ€r. Vill du ha mer bevis?

Nemrud 120124 - 17:14

George, lĂ€s din "historia" frĂ„n Armenien. J. Myers had written earlier that the Aramaeans* seem to have started to come out of Northeastern Arabia around 1350 B.C. when nomadic marauders whom the Babylonian kings called “SUTI AND ACHLAME” were spreading, looting and devastating along the entire Euphratian border. http://www.armcamping.com/2011/04/arime-armani-subartu/

Företaget 120124 - 16:23

Aydin/ hmm, din kommentar Àr faktiskt vÀrd att kommentera till skillnad frÄn Georges kommentar. Italienarna ser sig som Àttlingar till romarna men skulle aldrig kalla sig för galler. Vi suryoye Àr Àttlingar till assyrierna men kallar oss inte för hettiter. Syrianerna Àr Àttlingar till assyrierna men kallar sig för araméer. Hoppas du förstÄr broder!

sekt 120124 - 16:06

George vad vill du ha för bevis? Vi vet att vi inte Àr kurder, iranier, araber, turkar, israeliter, armenier. Det finns vÀl inte andra folkgrupper förrutom assyrier. RÀcker det inte att du kommer frÄn assyrien ( att du vet att du Àr suroyo ). Vad finns det för bevis pÄ att abraham har existerat? Det finns ett, ordsprÄk som sÀger ju mer man hamrar pÄ spiken desto hÄrdare sitter den.

seriöst?? 120124 - 15:57

George - sÄ du menar att en hel folkgrupp kallar sig nÄgot bara pÄ skoj under flera tusen Är? Du Àr beredd att tro att du Àr aramé trots att ingen av dina förfÀder kallade sig sÄ men du Àr inte beredd att erkÀnna din assyriska identitet trots bevis pÄ att du sÄvÀl som dina förfÀder kallat sig assyrier bÄde före och efter kristendomen. Det Àr patetiskt min vÀn.

Företaget 120124 - 15:32

George/ din kommentar Àr inte ens vÀrd att besvara.

Aydin 120124 - 15:24

AlltsÄ vilka bakÄtstrÀvare ni Àr. Om italienarna t.ex. skulle resonera som er sÄ skulle de börja kalla sig sjÀlva för romare och sitt sprÄk för romerska... Snacka om att censurera alla kommentarer som inte passar er. Lev ni i eran ankdamm. Stackare

George 120124 - 14:34

Vi sĂ€ger nu att Suryoyo,Suroyo kommer frĂ„n Asuroyo ! Men det finns inga bevis pĂ„ att folket Ă€r just Assyrier, Det Ă€r det som Ă€r problemet med saken, Ni kan hĂ„lla pĂ„ att bevisa hur mkt som helst att Suryoyo kmr frĂ„n Asuroyo, Men utan bevis pĂ„ att folket Ă€r assyrier sĂ„ kmr den Syrianska sidan att vinna! Deras bevis Ă€r starka som nĂ€r Ashurnasirpal invaderade midyat, lr att Abraham den Vandrandrande AramĂ©en sa att hans fader Ă€r en AramĂ©e vandrade till dom AramĂ©iska omrĂ„dena Harran för att gifta sig osv osv, Lr Örnen som Ă€r ett fynd frĂ„n Tel-halaf(Gozan) som var ett AramĂ©isk fĂ€ste. Ni gör ett bra jobb, Men fixa bevis pĂ„ att folket Ă€r Assyrier, Inte vart namnet kommer ifrĂ„n, Peace

joseph 120124 - 11:53

Man behover inte gÄ tillbaka i Historian sÄ lÄng för att man skall föstÄ detta, Jag kommer frÄn staden Midyat.och stadens befolkning var mÄngfaldig i sprÄbruk, sÄ nÀr man presÀnterar sig för en utomstÄende t:ex.pÄ turkiska ben midyatliyim,pÄ arabiska ana minmidyat,pÄ kurdiska az midyadima pÄ assyriska ono midyoyono,namn böjer sig efter vilket sprÄk man anvender och sÄ hÀr Àr det med suroyo assuroyo aturoyo mer Àr det inte, man skall inte krÄngla till det.

Suryoyo=Athoroyo 120124 - 08:19

FortsÀtt sÄ, lÄt sanningen flöda fram!

Assur 120124 - 06:57

Den som vinner mest pÄ en splittring bland vÄrt folk Àr och har alltid varit den syrisk orthoxa kyrkan.

Nemrud 120124 - 00:15

Facts are stubborn things...

Aa 120123 - 21:39

Det Ă€r vĂ€ldigt vanligt att begynnelse bokstaven inte uttalas i vĂ„rt sprĂ„k. Man kan ta som ex. Afrem (fırme, fırmano), Abrohım (brahim) Iskender (skandar), EƟa'yo (Ɵa'yo) Insiwin (nsiwin, nsibin). osv asuroyo (suroyo). Det vĂ€rsta Ă€r inte att syrianer inte erkĂ€nner sin assyriska identitet, utan att de redigerar historiska hĂ€ndelser. I form att sudda, kladda och skĂ€ra bort namn med rakblad. Det finns mĂ„nga förfalskningar, ex. heliga mĂ€n som drog sitt strĂ„ till stacken. Typ exempel som den ohederlige förvaltaren // iphone om de var blinda, dĂ„ skulle de vara utan synd, men de sĂ€ger att, de har rĂ€tten pĂ„ sin sida. AlltsĂ„ stĂ„r deras synd kvar. I dessa tider begĂ„r man synder bĂ„de till höger och till vĂ€nster. Hur svĂ„rt Ă€r det? Det Ă€r som att Ă€ta en smörgĂ„s.

Escape 120123 - 16:15

Tycker att alla syrianer borde lÀsa det hÀr. Pinsamt att deras största ideolog sjÀlv erkÀnner fakta. De har inget att komma med lÀngre förutom barnsliga teorier. Ignorans Àr verkligen fult och ett tecken pÄ att man Àr obildad.

iPhone 120123 - 14:56

skön lÀsning men som alltid, Àven om vi har svaret bÄde logisk och vetenskapen som backar upp, vÀljer flera att fortsÀtta att kalla sig för ett pÄhittat namn. Hur kan man fÄ en som vÀljer att vara blind att se?