Publicerad: 2012-04-02

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Foto-utstÀllning: Tillbaka till Turabdin

KULTUR Journalisten Shamiram Demir och fotografen Erik Abel dokumenterade sin resa genom Turabdin under hösten 2010. Nu ställer de ut en unik foto-utställning för att med bilder berätta om assyriernas återtåg till Turabdin.

Den svensk-assyriska journalisten Shamiram Demir och fotografen Erik Abel besökte mĂ„nga olika platser och samhĂ€llen i Turabdin i norra Assyrien. Med utstĂ€llningen "Tillbaka till Turabdin" vill de förmedla det begynnande Ă„tertĂ„get till Turabdin. Assyrier frĂ„n olika europeiska lĂ€nder har under de senaste Ă„ren börjat Ă„tervĂ€nda till byar och samhĂ€llen de tvingades lĂ€mna Ă„rtionden tidigare. Även om det skrivits en del artiklar om Ă„tervandringen har ingen tidigare försökt portrĂ€ttera Ă„tervĂ€ndarna, deras mĂ„l och drömmar. UtstĂ€llningen Àr dĂ€rför unik i sitt slag och erbjuder besökaren ett nytt perspektiv.

UtstÀllningen, som stöds bland annat av Assyriska Ungdomsförbundet, kommer att öppnas den 3 april med vernissage mellan klockan 18:00-21 pÄ Frölunda Kulturhus. UstÀllningen pÄgÄr mellan 4-30 april pÄ Frölunda Kulturhus. Det Àr för nÀrvarande inte klart om utstÀllningen kommer till andra delar av landet.   

Redaktionen

 

lÀsarna kommenterar...

Ninve 120412 - 14:58

VÀldigt roligt för de som kan ta del av dessa bilder och ett stort Tack till Shamiram Demir och Erik Abel som genomförde detta projekt. Det Àr vÀldigt intressant att fÄ ta del av mÀnniskors berÀttelser genom bilder. Det skulle vara intressant att fÄ veta vad utstÀllarna har för mÄl med projektet och om det kunde vÀckas debatter pÄ vilka sÀtt vÄrt folk kunde samarbeta och förebygga stora förluster och misslyckande som ofta hör till nÀr strukturer och uppbyggnader av det minsta- till det största mÄlet skall genomföras. Jag hoppas verkligen att vÄrt folk stöder varandra i dessa frÄgor för det Àr den gemensamma framtiden det rör sig om. Vi kan inte leva utan varandra om vi tÀnker pÄ att behÄlla kultur, sprÄk etnicitet m.m. Ett stort och hjÀrtligt TACK till arrangörerna. LYCKA TILL i ert fortsatta arbete.

Rihane 120404 - 15:03

Superbra initiativ av Shamiram Demir! Lycka till och hoppas att utstÀllningen fÄr turnera i resten av landet.

L.A 120402 - 16:19

Wow! Ser fram emot att ta del av utstÀllningen. Det Àr tvÄ kompetenta utstÀllare sÄ förvÀntningarna Àr höga.