Publicerad: 2012-07-25

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Psyket som spökar

KRÖNIKA Efter förlusten mot BP har fansen kommit in i det klassiska träsk där man vill sparka tränare, funktionärer och bollkallar till höger och vänster. Azrudin Valentic ifrågasätts, spelarnas hjärtan sägs sakna blod och kvalplatsen kryper sig närmare från botten. Men fortfarande slås dövörat till när det gäller det  viktigaste, skriver Nemrud Kurt. 

För mig Àr det ofta viktigt att se till helt andra aspekter Àn de fotbollsmÀssiga nÀr AFF har motvind. Det gÄr att klaga pÄ hur Jimmie Augustsson dödade matchen med sin vansinnespassning som fick mÄlvakt Malmkvist utvisad efter en kvart av rödvit belÀgring. Det gÄr att tjata om hur Admir Catovic bör slÀppa bollen i stÀllet för att köra ner huvudet i marken och hoppas att en storklubbsscout vill se dribblingskonster. Det gÄr att krÀva mer frÄn en fansvÀrvning som David Azin, dÄ han haft mÄnader pÄ sig att förstÄ hur svensk fotboll fungerar men fortfarande ser vilsen ut. Trots dessa tre befogade exempel Àr det lika vÀsentligt att dyka i det psykologiska havet som hela den assyriska rörelsen drunknat i.

Jag tÀnker inte dra en ny förelÀsning som i mina tidigare krönikor om hur hela rörelsen Àr feg och rÀdd, vilket hÀmmat vinnarmentaliteten och fÄtt oss att stampa pÄ samma stÀlle i 17 Är. I stÀllet betonar jag vikten av psyket i dagens fotboll. En supertalang kommer aldrig att blomma ut till en vÀrldsstjÀrna om han inte hÄller huvudet kallt, slitet rejÀlt och viljan glödande. Ett fotbollslag kommer sÀllan hÄlla ledningar om man inte hÄller nerverna i styr. Ett fotbollslag som gÄr under namnet Assyriska FF kommer aldrig hÄlla ledningar eller avancera till finrum sÄ lÀnge psyket spökar. VÄr rörelses instÀllning kastar en skugga över AFF som gör att man inte ens kan hÄlla ledningar i en minut. Nahir Besara fÄr trycka till hur mÄnga inlÀgg som helst i mÄl - om nÀtet rasslar i andra Ànden bara sextio sekunder senare sÄ Àr det lika mycket pinsamt som systematiskt.

Det finns för mÄnga exempel pÄ nÀr nerverna sviktat för att tro att detta Àr en slump. För tio Är sedan befÀste Assyriska sin plats i topptrion för att i avgörande lÀgen tappa allt till en obetydlig femteplats. För fyra Är sedan hÀnde nÀstan samma sak. 2004 förlorade man ett kvalspel och 2006 ett annat. I division ett gav man bort derbysegrar och nÀr Assyriska Äkte upp till Stockholms stadion en kall novemberkvÀll visade man upp motsatsen till den första matchens briljans som gav 2-0 i ryggen. Och fortfarande Àr det den psykologiska biten som skrÀmmer slag pÄ spelarna. Vetskapen om att snabbt tappade ledningar blivit vardagsmat för Assyriska gör att spelarna darrar sÄ fort man reducerar. Kvitterar. Tar ledningen. Mönstret gick igen i söndags och kommer att fortsÀtta. Man vet att det kan hÀnda. Om det inte hÀnder ses det som en bonus.

Det gÄr dÀrför att skrika sig hes om en ny trÀnare, men det gÄr ocksÄ att se vilket oflyt Azrudin Valentic faktiskt haft Àn sÄ lÀnge. Visst gör han en del konstiga byten och visst Àr han ibland för optimistisk i sin spelidé, men vill man ha tillbaka ett bolltrillande Assyriska sÄ kan man inte stÄ och ropa efter en ny trÀnare nÀr hans spelsÀtt passar oss som handen i handsken. Valentic Àr bara en bonde i ett assyriskt schackspel som sedan lÀnge varit alltför passivt och fegt. Det Àr inte hans fel. Det Àr spelaren som inte vÄgar förflytta sina pjÀser i modiga riktningar, utan lÀmnar bonden fri att besegras.    

    

Nemrud Kurt

 

lÀsarna kommenterar...

Nemrud 120731 - 11:17

Jag hÄller med dig, Ashurbanibal. VÀrvningarna pÄ senare Är har varit urusla, undantaget 2010:s Haris och Ceyhun. I Är har de dock varit bÀttre, med en bra mÄlvakt, backklippa, en glÀnsande Fuad mm. Fotbollskunniga, yngre eldsjÀlar har flera gÄnger tipsat om spelare som idag spelar i högre divisioner, men har ombetts att antingen skicka video (?!) pÄ spelaren eller nonchalerats helt. Den biten mÄste förbÀttras. Dock tror jag att den största anledningen till att vi tappar ledningar, stampar pÄ samma stÀllen och passerats av SFC Àr vÄrt psyke. Vi Àr fega och rÀdda och för resonliga. Vinna Àr det enda som ska rÀknas, det Àr mÀnsklig natur att starkast vinner - oavsett pris eller medel.

Ashurbanipal 120729 - 18:52

Jag kÀnner flera personer frÄn den interna ledet. Jag tvivlar pÄ att lÀggmatcher har bestÄtt, detta Àr sjÀlvklart om inte vÄra egna profiler har valt sÄ vilket jag defensivt tvivlar pÄ. Vi mÄste erkÀnna att vi brister för att veta vad som behöver bÀttras. Om vi ska stÄ och beskylla allt och alla om varje snedsteg som sker kommer vi ingen vart med detta. Vi kommer att stÄ och stampa sÄsom vi gör med tron att allt löser sig trots att inget mer. NÀr en sjuk mÀnniska Àr sjuk tar den mÀnniskan och uppsöker vÄrd för att tillfriskas. Inte stÄr han och beskyller pÄ annat. DÄ Àr man inget mer Àn korkad.

Ashurbanipal 120729 - 18:46

Nemrud, Jag tror att problemet Àr mer invecklat Àn sÄ. Det har genom Ären rekryterats hej och vilt utan nÄgon större vision om vad som ska uppnÄs. Bortser man det sÄ har det Àven rekryterats fel flertals gÄnger. Man Àr inte noggran och agerar pÄ ett nonchalant vis. Detta Àr vÀldigt trÄkigt dÄ vi det Àr klart att vi saknar en röd trÄd. För att lyckas med en sÄdan liten ekonomi krÀvs det noggrannhet, erfarenhet och mer fotbollkunniga mÀnniskor involverade. Vi behöver nytÀnk/kreativitet i kombination med erfarenhet och affÀrssinne som arbetar i nÀrhet med ledarstaben. Idag Àr det mÀnniskor med fel bakgrunder som scoutar fotbollsspelare. SÄdana som sjÀlva aldrig har sparkat boll och dessa individer ska vara de som ledarstaben ska lyda. DÄ kan vi tÀnka oss vilka tabbar som kommer att ske vid rekrytering nÀr vÄra trÀnare fÄr fel spelare att vÀlja mellan. Vi behöver en Àndring och en omgÄende sÄdan.

Aziz DĂŒzgĂŒn Norrköping 120727 - 11:37

Bra analys och beskrivning av problemet Nemrud. Jag kan bara hĂ„lla med dig. Att sparka trĂ€naren varje sĂ€song det gĂ„r dĂ„ligt Ă€r som att skjuta budbĂ€raren som bringar dĂ„liga nyheter. Hur lĂ€nge ska man hĂ„lla pĂ„ att sparka trĂ€nare varje sĂ€song? Det kostar bara pengar och resurser och löser inte grundproblemen. Shlome Aziz DĂŒzgĂŒn

VV 120726 - 23:14

Visst förekommer det lÀggmatcher i alla ligor och lÀnder, men jag tror att det Àr lÄngsökt att man skulle vilja förlora bara för att man skulle vinna pÄ tipset! Sen hÄller jag med att man kanske inte vill spela i allsvenskan p ga dÄ fÄr man köpa mer spelare och ett fotbollslag Àr en klubb dÀr, man Àr skyldig att upprÀtthÄlla den för att kunna driva den. Det Àr inte bara att köpa det finns mÄnga utgifter som spelarlöner, domarkostnader, planhyra, klubbkostnader, trÀnarkostnader material etc detta krÀvs sponsorer! Inte minst att komunen Àr villig att stödja klubben. Det Àr inte bara att gÄ upp , risken Àr att man hamnar i ekonomiska fÀllor och tvingas att flyttas ner p ga bankrutt! En sak Àr sÀker assyriska Àr den första invandrarklubben som har spelat pÄ elitnivÄ och det Àr historia som ingen har lyckats göra tidigare. Men det jag Àr mest besviken pÄ Àr att assyriska lag inte ger chans till assyriska förmÄgor. Utan förblir ett INVANDRARLAG.

Ashuri 120725 - 23:09

Bra skrivet Nemrud, trÀnaren Àr inget fel pÄ, det Àr spelarna som inte spelar med hjÀrtat . Dom ser ut som smÄ flickor pÄ en balett lektion.

AFF 120725 - 20:12

Fint skrivet, men jag undrar om Assyriska verkligen vill gÄ upp i allsvenskan. Kan det inte vara sÄ att de (ledningen, spelarna) sjÀlva gett upp vinsten flera gÄnger om? Kan det inte ocksÄ vara sÄ att spelarna spelar hos svenskaspel och vill dÀrmed pÄverka resultat för lite extra pengar? NÄgon som vet?