Publicerad: 2012-09-03

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

VÀntar en repris frÄn 2006?

FOTBOLL Assyriska balanserar på kvalets livsfarliga lina och tabellen visar ett gult skimmer som får supportrarna att bäva för höstens intrång. Laget som inledde med tre raka vinster och bländande spel kämpar plötsligt för överlevnad. Nemrud Kurt analyserar likheter och skillnader mot 2006 då AFF föll ur serien. 

RĂ€dsla. Hela klubben vibrerade av skrĂ€ck. Den bedĂ„rande inledningen övergick till ett fritt fall utan dess like, och plötsligt skulle Assyriska spela kval mot lilla Bunkeflo. Plötsligt skulle den monstruösa truppen kĂ€mpa för att hĂ„lla sig kvar i serien i stĂ€llet för att avancera till Allsvenskan. Plötsligt Ă„kte Assyriska ur elitfotbollen och fick börja om i division ett. Även om det kommande Ă„ret gjorde föreningen gott glömmer vi inte fiaskosĂ€songen 2006 nĂ€r sjĂ€len verkade vĂ„ldtagen. Och nĂ€r varningsljusen för en repris blĂ€ndar oss sĂ„ bubblar rĂ€dslan tillbaka till ytan.

SÄ vad Àr skillnaderna pÄ Ärets Assyriska och det för sex Är sen som Äkte ur Superettan? För enkelhetens skull kallar vi upplagorna för det gamla och det nya. DÄ som nu var det 4-3-3 som gÀllde av Balkanbossarna Zvezdan Milosevic och Azrudin Valentic. Medan Zvezdan hade material med bÄde kvalitet och ekonomiskt vÀrde för högsta serien, har Valentic fÄtt slita med att hÀmta in billiga ynglingar för att ersÀtta överbetalda floppar. Vallis lagbygge tar form men inte poÀng, Zvezdans var lite av motsatsen.

Det gamla Assyriska började glimrande och hade efter sju matcher befĂ€st sin plats i toppen. Sen var det som att skenet slutade bedra. Kan vi skylla pĂ„ att Erland Hellström skadade sig? Kanske. Å andra sidan fanns det sĂ„ mĂ„nga divor i det gamla laget att motgĂ„ngens effekt var logisk. Robert Baydar glömde bollen nĂ€r han sprang ifrĂ„n backarna, Patrick Amoah fick sitta pĂ„ bĂ€nken och Mahmoud Hejazi hĂ€ngde med huvudet. DĂ„ Marklund Ă€nnu inte hade dubbats till Ashur, och slitvargar som Mattias Bulun och Andi Toompuu förvĂ€grades en permanent position, fanns det ingen som kunde visa vĂ€gen ur stormen.

Det nya Assyriska beskylls för att inte sÀtta sina lÀgen men det gamla var vÀrre. En namnkunnig offensiv med Marklund, Sundin och Amoah hade efter tjugoen omgÄngar hittat rÀtt 22 gÄnger. NÀr sÀsongen summerades hade Assyriska gjort 30 mÄl (Ärets upplaga Àr redan uppe i den siffran). Och fortfarande har ingen nÀrvarande ÄskÄdare glömt den osannolika matchen hemma mot Degerfors. Assyriska brÀnner sexton kvalificerade mÄlchanser och tvÄ straffar i nÄgot som liknar ren parodi - innan Degerfors sÀtter 1-0 pÄ sitt enda lÀge för att sedan utöka till slutresultatet 3-0. Det gÄr sÄledes att ha sympati för det nya Assyriskas anfallare, dÀr en ung Fuad Hyseni redan mÀktat med nio mÄl medan Göran Marklund behövde en hel sÀsong pÄ sig för att göra lika mÄnga för det gamla Assyriska. Detta trots att han redan dÄ var rutinerad och vunnit Superettans skytteliga 2003.

Truppen var urstark i det gamla AFF, och den offensiva kraft som fanns borde ha öst in mÄl. Att det inte blev sÄ förklaras av en skakig defensiv som sÀnde ut osÀkra vibbar framÄt i banan, men ocksÄ av tvÄ trÀnare som inte kunde fÄ ut nÄgot av sina spelare. Per Millqvist ersatte ju Zvezdan men var för svag och för svensk för att hantera en invandrarklubbs mörka motgÄng. Och sÄ hade ju det gamla Assyriska Mohammed Gouda. Efter Ceyhun klassar jag Gouda som Assyriskas skickligaste spelare i modern tid. MittfÀltaren hade en bolltouch av internationell klass och var en briljant spelfördelare, men byttes stÀndigt in nÀr laget var i underlÀge vilket trÀnaren ska kritiseras för. SvÄrt för den nyanlÀnde Gouda att lÀra sig en ny fotbollskultur, styra en vilsen startelva och rÀdda ett landslag frÄn obarmhÀrtigt ras i tabellen.

Valentics mannar saknar rutinen som det gamla laget hade, men hĂ€r syns i stĂ€llet stora tendenser pĂ„ att man vill vĂ€nda pĂ„ skutan. Sotirios Papagiannopoulos pĂ„minner om Herkules, Danilo dirigerar laget med fotboll som sprĂ„k och Robin Malmkvist skriker sig hes nĂ€r det behövs. Truppen Ă€r dessutom tillspetsad med tvĂ„ klasspelare i Christer Youssef och Willen Mota. Man kan tycka att rĂ€dslan borde skĂ€ra djupare i truppens psyke nu nĂ€r mĂ„nga av spelarna Ă€r unga och oerfarna, men dĂ„ glömmer man Ă„rets uttalade mĂ„lsĂ€ttning - att hĂ€nga kvar. Även om det i Assyriska alltid finns press nog för att göra Chuck Norris osĂ€ker pĂ„ sig sjĂ€lv, sĂ„ finns det ett helt annat tĂ„lamod idag Ă€n för sex Ă„r sen.

Om vi bortser frÄn psyket; med en sÄ ung och orutinerad trupp vi har i dagens Assyriska borde fansen ha mer förstÄelse för att bollen inte alltid vill in. Dessutom gÄr det inte att klaga pÄ Vallis fotbollsfilosofi dÄ den Àr helt i linje med Assyriskas sanna dito. Jag hÄller med att han stundtals Àr för optimistisk, nÄgot som han förklarar med att han Àr extremt sÀker pÄ sin spelidé, men ingen trÀnare Àr fri frÄn brister och problemet Àr djupare Àn sÄ. Ett trÀnarbyte skulle bara ge en kortsiktig injektion och sen ta oss tillbaka till ruta ett. För att det hÀr ska vÀnda mÄste Valli fÄ den tid och ro han behöver medan spelarna sliter som om varje match vore den sista. Viljan Àr det som allra frÀmst skiljer upplagorna. Medan det gamla Assyriska gick ut pÄ planen under hösten 2006 med instÀllningen att matchen redan var förlorad, sÄ visar det nya Assyriska att nedflyttning inte ens finns pÄ kartan. Samtidigt inser man att den Àr farligt nÀra och ser allvarligt pÄ situationen, medan det gamla Assyriska verkade vÀnta pÄ att allt skulle lösa sig automatiskt.

Nemrud Kurt

 

lÀsarna kommenterar...

Suryoye 120903 - 22:11

Valentic har inte visat ett skit! han Àr totalt vÀrdelös precis som vÄr backlinje Àr.. tabellen ljuger aldrig!

Nemrud 120903 - 17:11

Tycker att det har varit mycket stolpe-ut i Är och det Àr knappast Valentics fel. Visserligen kan man krÀva av en trÀnare att vara mer aktiv och strategisk under match, men nÀr bollen inte vill in sÄ Àr det mer fel pÄ spelarna och sjÀlvförtroendet Àn trÀnaren. Krönikan skrevs i slutet av förra veckan nÀr gÄrdagens match inte hade spelats - gÀllande den hÄller jag med om att det var vÀldigt konstiga byten Valentic gjorde. Personligen tror jag pÄ honom ÀndÄ, och det stÄr jag fast vid.

Othur 120903 - 14:05

TyvĂ€rr– helt fel Nemrud. Laget Ă€r felbalanserat, alldeles för offensiv. Dessutom mĂ„ste Valentic kritiseras för sĂ„vĂ€l startuppstĂ€llning (Mbye? Augustsson!! Makdessi?) som bytena och framförallt alla sena förluster. Det finns ingen stabilitet i laget och dĂ€rför kommer AFF att Ă„ka ur om inte nĂ„gon större förĂ€ndring sker. Kontinuitet? GĂ€rna. Men endast om det gĂ„r bra eller Ă„tminstone finns en idĂ© att bygga framtiden kring. Valentic erbjuder varken det ena eller det andra.