Publicerad: 2012-09-06

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Krönika: Konungens Äterkomst

FOTBOLL Ett lag i kris, en tränare i skottgluggen. Men efter månader av kräftgång vände allting på en enda natt när augusti blev september. Superturken är tillbaka. Frågan är inte om han fortfarande håller, frågan är hur det ens kan vara en fråga, resonerar Nemrud Kurt. 

Maj 2010. Inter stormar mot Champions League-final och en historisk trippel under ledning av José Mourinho. NyförvÀrvet Wesley Sneijder lyser starkast och dirigerar laget frÄn en utgÄngsposition bakom anfallarna pÄ ett sÀtt som gör honom till solklar kandidat av Guldbollen. Min Àldre vÀn, inbiten interista och fotbollsfanatiker sen barnsben, tvekar inte. Efter att ha sett den assyriska vÄren förtrollas av en skÀggig turk sÀger han: "Jag hade haft Ceyhun Eris som backup till Sneijder i Inter. SÄ bra Àr han".

Maj 2011. Rikard Norling jagar bort alla spöken med Haris Laitinen som sin frÀmste ghostbuster. 89-minutersplÄgor blir till övertidseufori men fortfarande hackar det rödvita maskineriet. Samtidigt i Turkiet har Ceyhun Eris Äterigen misslyckats med att hitta en permanent klubb. Efter lekstuga mot Galatasaray i första omgÄngen har det bara gÄtt utför, och pÄ en restaurang i Upplands VÀsby skakar en turkisk arbetare pÄ huvudet. Han Àr 22 Är och brinner för vÀrldens vackraste sport. Men nÀr han pratar om Ceyhun Eris Àr han sorgsen: "Ceyhun? Han har Turkiets bÀsta högerfot. Men han kastar bort sin talang".

Playmakerreserv i ett lag som gick hela vĂ€gen i Europas största turnering? Utrustad med den bĂ€sta högerfoten i ett land med erkĂ€nt bollskickliga lirare? Man kan tycka att mĂ€nnen bakom citaten tar i, men om inte annat sĂ„ ger det en fingervisning av hur magnifik Ceyhun Eris Ă€r. Han Ă€r en lirare och slitvarg i ett. Ända sen den dĂ€r vĂ„ren dĂ„ han trollband supportrarna har det funnits ett dovt hopp om att han ska Ă„tervĂ€nda trots att Ă„ldern gör allt för att rusa ikapp honom. Det har funnits en brinnande önskan om att se Ceyhun ta bollen och utan nĂ„gra synliga finter störta förbi motstĂ„ndarförsvaren utan pardon. GenomskĂ€rarnas perfektion och distansskottens precision - de har varit lika saknade som det dĂ€r lejonhjĂ€rtat som tycks pumpa sĂ„ starkt att cigaretterna inte har nĂ„n chans att angripa hĂ€lsan.

Och i fredags blev det klart. Ceyhun Eris Àr tillbaka i Assyriska. SÀsongen ut och möjligen nÀsta om pusselbitarna faller pÄ plats. Det börjar tyst diskuteras huruvida han som 35-Äring hÄller som dominant pÄ mittfÀltet. Det ska inte ens vara en frÄga. LÄt vara att han inte spelat en match sen december 2011; det skrÀddarsydda trÀningsschemat och det lÀgliga uppehÄllet bör vara nog för att fÄ Ceyhun att spela pÄ en nivÄ över alla andra. Och kan Anders Svensson styra spelet hos finrummets serieledare Elfsborg sÄ kan Ceyhun Eris ta hand om en hel blÄbÀrsserie efter tvÄ veckors intensiv trÀning.

AFF behöver det hÀr. Ceyhun Àr tyngd, Ceyhun Àr respekt. Men framförallt Àr Ceyhun kvalitet. Han Àr Assyriska överlÀgset bÀste spelare genom tiderna och kommer för att rÀdda en klubb i kris. Det Àr han, om nÄgon, som kan göra det. VÀrvningen Àr blytung pÄ sÄ mÄnga sÀtt att AFF kan skatta sig lyckliga att obligatorisk militÀrtjÀnst ens existerar i Turkiet. Hans Äterkomst sÀnder ut signaler till alla som har nÄgot med Assyriska FF att göra: vi lever. Vi ska klara kontraktet. Och nÀsta Är rustar vi för att strida i tabellens andra Ànde. DÄ vill jag se en hel firma idrottspsykologer anstÀllas, men nÀstan lika gÀrna vill jag se Ceyhun Eris glÀnsa som bara han kan, pÄ ett sÀtt som hans Älder aldrig kommer förstÄ sig pÄ.

Maj 2012. Assyriska spelar tvÄ raka hemmamatcher och Àr sin eviga vana trogen. Bollen vill inte in. Fuad Hyseni och Admir Catovic kan inte fÄ hÄl pÄ Falkenberg och Degerfors. MittfÀltet Àr ocksÄ uddlöst och Haris Laitinen Àr ett spöke av sig sjÀlv. Maj blir startskottet för Assyriskas ras i tabellen. Krisen blir djupare, trÀnaren ifrÄgasÀtt. Nog hade det behövts en turkisk majestÀt redan dÄ. Nog signade han fyra-fem mÄnader för sent. Men nog förde septembers begynnelse med sig konungens efterlÀngtade Äterkomst. The return of the king. 

Nemrud Kurt

 

lÀsarna kommenterar...

Nemrud, till förnuft 120908 - 20:19

Jag tycker han gjorde rÀtt nÀr jag vÀger anledningarna mot varandra; varför borde han valt AFF kontra varför borde han valt Bajen? Varför AFF: Det Àr hans moderklubb, han Àr assyrier och lagen spelar numera i samma serie. Varför Bajen: Han Àr klubbens största spelare pÄ 2000-talet, han Àr Àlskad och hyllad ofantligt mycket mer Àn i Assyriska, Bajen har större ekonomi och större publik att erbjuda, samt att han alltid sagt att det blir Bajen före Assyriska dagen han ÄtervÀnder till Sverige. VÄra fans tar saker för givet. Bara för att Kennedy Àr assyrier kan vi inte förvÀnta oss att han kommer till oss, det Àr otroligt sÀllsynt med sÄna spelare. DÀrutöver vet vi inte om nÄgot hÀnt bakom kulisserna som fÄr Kennedy att kÀnna förakt mot AFF. Och slutligen, AFF kontaktade aldrig Kennedy - det gÄr inte att förvÀnta sig att han sjÀlvmant ska komma. F.ö.: Bajen Àr en klubb med ambitioner, AFF Àr en stor dröm.

Suryoyo Othoroyo 120908 - 16:39

Ceyhun Àr utan tvekan bÀttre Àn Kennedy, det Ceyhun gjorde för 2 Är sedan har Kennedy aldrig kunnat göra.

Förnuft 120907 - 19:26

Nemrud kan du motivera varför Kennedy gjorde rÀtt val nÀr han valde Hammarby före Assyriska? Han Àr egen produkt och han Àr en Assyrier framförallt. Hur i hela vÀrlden tÀnker du igentligen?

Suryoye 120907 - 12:22

Ceyhun Àr utan tvekan AFF bÀsta spelare genom tiderna! han Àr den bÀsta spelaren som har satt sin fot i tÀlje sÄ man ska visa respekt mot Ceyhun som trots allt kommer frÄn ett helt annat land till AFF för att hjÀlpa laget! vad gör Kennedy som Àr en egen produkt? han spottar AFF pÄ ansiktet och gÄr till en annan klubb Àr det sÄ man tackar klubben som har fostrat honom? riktigt patetiskt beteende av Kennedy som jag har tappat fullstÀndigt respekt för!

Tony 120907 - 10:00

Det Àr sant att han Àr AFF bÀsta spelare genom tiderna. SÄg, honom spela tvÄ matcher pÄ tv. Han var redan tung men, man sÄg att han hade kvalité han var en klass upp högre Àn sina medspelare. Sen tycker jag det fanns nÄgon vet inte vad han, heter grek för nÄgra Är sedan och dÀrefter, hellström mÄlvakten. Men det jag var mest besviken pÄ var att kennedy inte fick spela i Landslaget Àven om han blev skyttekung i nederlÀnderna. Har man spelare som c ronaldo, messi och ribery i laget, sÄ spelar det ingen roll, vilken trÀnare man Àn. har . Det mest mÀrkliga Àr vilken trÀnare manU Àn anstÀller sÄ Àr man bland de bÀsta!

Nemrud 120907 - 07:43

I mina ögon Àr Ceyhun en bÀttre och skickligare spelare Àn Kennedy. Kanske bör tillÀgga att jag tycker Kennedy gjorde rÀtt som valde Bajen, dÀrmed Àr det inte bitterhet som motiverar mitt val.

B-Bal 120907 - 00:36

Han Àr Assyriska överlÀgset bÀste spelare genom tiderna ??? skojar du nu Nemrud? Kennedy mÄ ha skrivit pÄ för Bajen men ingen kan jÀmföras med honom speciellt inte en 35 Äring som ingen egentligen vet var han stÄr idag

Daniel 120906 - 20:21

HÄller fullstÀndigt med sign Othur

Nemrud 120906 - 17:37

Othur// Tack. I ordets ironiska bemĂ€rkelse. Ja, AFF tog fĂ€rre poĂ€ng med Ceyhun i laget men det var för att han raserade hela sĂ€songsplanen som Norling hade lagt upp under hela försĂ€songen. I det lĂ€get kom Ceyhun in som en superstjĂ€rna som tog udden av förberedelserna. Nu kommer han snarare som en frĂ€lsare och rĂ€ddare. FrĂ„getecknen kring Ceyhuns form Ă€r befogade, men tvĂ„ veckors intensiv trĂ€ning ger oss en 40-50-procentlig Ceyhun - och en sĂ„dan dominerar Superettan trots sin Ă„lder. Det Ă€r hans individuella briljans vi behöver nu nĂ€r mĂ„lskyttet inte lossnar och nĂ€r laget skiter pĂ„ sig sĂ„ fort vi gör mĂ„l. Årets upplaga Ă€r för bra för att Ă„ka ut men har satt sig i en sĂ„n situation pga de anledningar du nĂ€mner. Men med en sĂ„n hĂ€r spelare kommer hela laget fĂ„ sig ett lyft, och jag tror inte nĂ„n spelare ifrĂ„gasĂ€tter hans överlĂ€gsenhet - dĂ€rmed kommer spelarna höja sig i hans nĂ€rvaro i stĂ€llet för att tjura över hur mycket plats han tar.

Zelge Crew 120906 - 15:13

Bra skrivet, se till att du och din nÀrmsta vÀn stÄr vid sidan om trumman och hejjer fram Assyriska FF till 3 nya pinnar mot vÀrnamo, En supporterbuss Àr bokad! Mer info finns pÄ www.zelge.com fredag den 7 september

Othur 120906 - 13:59

Patetiskt. I ordets sanna bemĂ€rkelse. Mycket patos, lite verklighetsförankring. Varför berĂ€ttar inte Nemrud hur mĂ„nga poĂ€ng som AFF tog under Ceyhuns tre mĂ„nader i klubben? Och varför inte diskutera huruvida en otrĂ€nad 35 Ă„ring som inte spelat en match sedan December 2011 men lĂ€r göra ansprĂ„k pĂ„ stjĂ€rnstatus ska hjĂ€lpa laget i detta knepiga lĂ€get? Man vill ju faktiskt gĂ€rna att allt ska lösa sig och att Ceyhun tillför sitt– men sĂ„ okritisk som Nemrud kan man ju faktiskt inte vara. Det finns mĂ„nga frĂ„getecken kring och Ă€nnu fler risker med denna vĂ€rvning. Sett till hela sĂ€songen sĂ„ Ă€r det bara att konstatera att det Ă€r lag som Ă„rets AFF som Ă„ker ur serier. Bra lag byggs bakifrĂ„n, AFF har stora problem i försvaret. Man har dĂ„ligt psyke, oflyt samt en trĂ€nare som inte slutar förvĂ„na med sina laguppstĂ€llningar och byten.