Publicerad: 2012-10-06

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Assyriska FF:s trÀnare Azrudin Valentic. Foto: zelge.com

Fingertoppar utan kÀnsla

KRÖNIKA Det sägs att skillnaden mellan en duglig och en stor tränare är fingertoppskänslan. Förmågan att kunna byta in rätt spelare i rätt lägen på naturliga positioner, och få ut det mesta av sina taktiska drag. Azrudin Valentic är fotbollskunnig, men någon strateg som kan förändra matchbilden positivt är han inte, enligt krönikören Nemrud Kurt. 

Före matchen mot Landskrona var han Ätminstone bestÀmd. Efter att ha spelat 4-2-3-1 i de senaste matcherna gick trÀnare Valentic över till en taktisk fulltrÀff. En ramstark 4-1-4-1, med Hezha Agai som balanserande blÀckfisk och en blodigt stÄngande Mikael Thorstensson som bollmottagare lÀngst fram. Genast kunde vi skörda frukt av förÀndringen. Assyriska trillade boll och kom i vÄg efter vÄg, oftast med briljante Christer Youssef som hÀrförare pÄ det inre mittfÀltet. Utdelningen kom omgÄende nÀr Youssef satte ettan frÄn distans och fixade straffen till Fuad Hysenis 2-0-mÄl. Sen var det som att laget fick en tvÄngsmÀssig reflex att stÀlla till det för sig sjÀlva. Psyket, och hela det köret jag alltid brukar ta upp, mÄ ha sin inverkan i den spelmÀssiga kollapsen - men Azrudin Valentic hade en lika stor del i det. Minst.

En stolptrÀff ifrÄn 3-0 följdes upp av en onödig reducering, och AFF skakade av rÀdsla igen. HÀr behövdes en ledare. Eftersom dessa saknas pÄ planen i Ärets upplaga av Assyriska Àr det upp till befÀlhavaren pÄ bÀnken att styra upp det sjunkande skeppet. Jag har inför sÀsongen mÄlat upp Valentic som Ärets potentielle hjÀlte, försvarat honom under sÀsongens gÄng för att han vill Äterge Assyriska sin offensiva identitet. Kanske Àr det dÀrför jag har rÀtt att kritisera honom utan att vara en kappvÀndare. Eller sÄ Àr det kanske bara omöjligt att lÄta bli eftersom det som följde under matchens resterande minuter var snudd pÄ fiasko.

Valentic övergick till 4-2-3-1 igen och genast fick vi ett statiskt Assyriska som visserligen lÄg rÀtt i positionerna, men dÄ backarna knappast inger stabilitet sÄ började Landskrona Àta sig in i matchen. Valli valde dÄ att byta in lejonkungen Ceyhun Eris, och hoppfullt förvÀntade jag mig kÀnsliga passningar frÄn turken till Thorsten. Men i stÀllet fick Ceyhun gÄ upp pÄ topp och Thorsten ta steget ner som offensiv mittfÀltare. Det gÀller att alltid försöka förstÄ trÀnaren eftersom Valli naturligtvis har en motivering av valet - och tanken mÄste ha varit att Ceyhun ska fungera som en dammsugare av bollen, för att sedan fördela den vidare till anstormande lagkamrater. Men redan efter fem minuter var det tydligt att en otrÀnad Ceyhun inte kunde jaga boll ensam mot fyra försvarare. Han fick inget annat Àn lagkamraternas rensningar att jobba pÄ. Assyriska blev tillbakapressade Ànda ner till Robin Malmkvist nÀvar, och dÄ kom nÀsta konstiga drag.

Sedan tidigare hade David Azin bytts in och nu valde Valli att slÀnga in Ubay Luzardo - pÄ det centrala mittfÀltet. Ytan dÀr det var tÀnkt att Assyriska skulle vinna boll styrdes nu av en tysktalande armenier och en spansk mittback. Kommunikationsproblemen kan ha bidragit till att Assyriska tappade Ànnu mer grepp om mittfÀltet, alltmedan Ceyhun hopplöst irrade runt pÄ offensiv planhalva och Christer förvandlades till ett spöke pÄ kanten. Med hedern i knapp behÄll och med blotta förskrÀckelsen vann Assyriska till slut, och Äterigen har en lysande halvlek följts upp av en onödigt gastkramande avslutning. SÄ vad gÄr det att dra för slutsatser av Valentic?

SÀsongen Àr snart slut, och Àven om Valli haft mycket stolpe-ut sÄ finns ett tydligt mönster: han vill mycket, han kan mycket - men optimismen överskuggar realismen alldeles för ofta. Han saknar fingertoppskÀnslan att kunna byta in rÀtt typ av spelare pÄ rÀtt positioner, och förflyttar sina pjÀser pÄ ett mycket svÄrbegripligt sÀtt. SvÄrigheten att hantera motgÄngar Àr pÄtaglig. Och Àven om dagens trupp saknar vinnarskallar sÄ finns det kvalitet nog att ligga högre upp i tabellen. Hans lek med siffror visar att han kan svÀlja sin stolthet och lÀgga 4-3-3 Ät sidan, men nog borde han erkÀnna sina egna brister och ta pÄ sig förluster nÀr det faktiskt Àr dÄlig coachning som ligger bakom vissa. Med det sagt Àr det ÀndÄ beundransvÀrt hur han visar var skÄpet ska stÄ genom att bÀnka fjolÄrsfixstjÀrnor som Haris Laitinen i lÀgen dÀr andra trÀnare hade lÄtit vÄr lille trollgubbe spela vidare trots sin svaga form. Det Àr ocksÄ viktigt att förstÄ att Valentic Àr en trÀnare under uppbyggnad, full av potential. FÄr han vara kvar tror jag pÄ underverk, och dÀrför hoppas jag att han trÀnar Assyriska 2013.

Nemrud Kurt

 

lÀsarna kommenterar...

Fadi 121007 - 11:25

JĂ€tte bra analys!!

Nemrud, till Simon 121006 - 21:55

Och Thierry Henrys mamma Àr frÄn Costa Rica, sÄ alla vÀrldens journalister har fel varje gÄng de skriver "fransmannen". De borde ta reda pÄ fakta innan de skriver. Av hela artikeln var det dÀr allt du kunde ta upp, stort! För övrigt vet jag att Azin Àr halvassyrier.

Simon 121006 - 16:53

David Azin Àr dessutom halv assyrier ta reda pÄ rÀtt fakta nÀr du skriver