Publicerad: 2012-10-27

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Jakob Kaplo och Athra Chabo spelar huvudrollerna i filmen Akitu.

Akitu - assyrisk film för en europeisk publik

FILM Regissören Riad Asmar har många mål med sin första produktion, filmen Akitu. Ett av de är att nå en bredare icke-assyrisk publik, berättade han under en smygvisning av filmen i Stockholm nyligen. 
En ny assyrisk film har sett dagens ljus. Filmen Akitu som Àr producerad av Riad Asmar hade nyligen en smygvisning i Stockholm. Handlingen utspelar sig i Belgien dÀr Riad Àr bosatt och verksam. Arbetet med filmen började för cirka tre Är sedan. Riad Asmar hade producerat flera musikvideor för assyriska sÄngare och nu ville han uppfylla sin dröm att skapa en assyrisk film. Med stor vilja och mÄlmedvetenhet Àr han nu i mÄl med dramafilmen Akitu. 

Efter smygvisningen i Stockholm Àr mÄnga av de nÀrvarande överens. Filmen hÄller hög artistisk nivÄ och Àr tekniskt sett i nivÄ med mÄnga Hollywood-produktioner. Men det Àr inte mÄnga som vill pÄstÄ att de förstÄtt budskapet i filmen. 

- Den kÀnns vÀldigt europeisk, jag skulle vilja se den igen innan jag kan uttala mig om sjÀlva handlingen.

Senare under frÄgestunden efter visningen i Stockholm intar Riad Asmar scenen tillsammans med nÄgra av skÄdespelarna.

- Just nu arbetar vi med att anmÀla filmen för deltagande i olika filmfestivaler runt om i vÀrlden och det kÀnns naturligtvis mycket spÀnnande sÀger han och medger samtidigt att Akitu i första hand Àr tÀnkt att tilltala en icke-assyrisk publik. 


Redaktionen

 

lÀsarna kommenterar...

EC 131030 - 15:03

JÀttekul att höra! Ska absolut se den! Som ni andra sÀger sÄ skulle det vara byggande att filmatisera Seyfo, alltsÄ göra en film i stil med Pojken i radig pyamas eller Schindler's list. Det skulle dra mÄnga icke-assyrier till publik, eftersom det skulle vara kÀnslomÀssigt och intressant/underhÄllande samtidigt som den Àr baserad pÄ verkliga historiska hÀndelser.

AWR 121029 - 12:21

Kul att lÀsa nyheter om som denna. VÄra konstnÀrer mÄste fortsÀtta med marknadsföringen av Assyrien. Jag hÄller med, en filmatisering av Seyfo hade varit vÀldigt intressant att se,

Ben 121028 - 08:56

Kul med nya assyriska filmer Àven om jag inte sett just denna Àn. Det bör skapas mÄnga fler filmer för de nÄr fler mÀnniskor Àn böcker som ges ut. Vore jÀttebra med en filmatisering av Seyfo till exempel.