Publicerad: 2012-11-25

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln

Tackbrev frÄn Zarakolu till assyrierna

SAMHÄLLE Den kände turkiske författaren Ragip Zarakolu fick ett pris av Assyrien Kulturcenter i Botkyrka i år medan han satt fängslad för sina åsikter. Nu har hans tackbrev till assyrierna översatts till svenska och publiceras här i sin helhet. 

Tackbrevet frÄn Ragip Zarakolu

Till Àrade medlemmar av det syrianska/assyriska/kaldeiska/nestorianska samhÀllet

Ärade ordföranden

En av de gladaste nyheterna som nÄdde mig innan jag slÀpptes helt ovÀntat medan jag befann mig i fÄngenskap utan rÀttegÄng i Kandira isoleringsfÀngelset, var att jag hade tilldelats det assyriska kulturpriset utav Assyrien Kulturcenter i Botkyrka.

Jag gladdes Àn mer av att priset togs emot av forskaren, författaren och min kampkamrat i kampen som fördes mot den 12 september fascismen 1980 och min vÀn Feyyaz Kerimo genom en ansprÄkslös ceremoni samt att detta pris har före mig gÄtt till kommunordföranden i Diyarbakir-SUR Abdullah Demirbas, som modigt vÀrnar om det mÄngkulturella arvet.

Förutom utdelningen av kulturpriset har ocksÄ det aktiva stödet som Assyrien Kulturcenter visat för de förda kampanjerna, pÄskyndat min frigivning Àn mer. Vid sidan om frigivning uppmÀrksammades Àven laglösheten som upplevs i landet.

Det Àr inte möjligt att inte hÄlla med följande uttalande frÄn talespersonen för Assyrien Kulturcenter George Baryawno: "Det Àr en stor skam, det som nu hÀnder i Turkiet som Àr ett kandidatland till EU och dÀr man hÀvdar att framgÄngar har skett i utvecklingen av demokratin".

Det Àr inte heller möjligt att jag inte skulle hÄlla med följande varning och utvÀrdering av min kampvÀn i kampen mot fascismen Feyyaz Kerimo:

"Vi genomgÄr en process i Turkiet dÀr det upplevs en orovÀckande utveckling ur perspektivet för mÀnskliga rÀttigheter och demokratin... Hundratals kommunalanstÀllda, folkvalda kommunordföranden, politiker, intellektuella, författare, journalister, studenter och socialister fÀngslas utan att de fÄr veta vad de anklagas för och hÄlls i fÀngelserna i Äratal som 'kidnappade'... Under de senaste Ären drivs Turkiet mot en 'domedag'. Det görs allt som krÀvs för att fÄ till stÄnd en turkisk-kurdisk strid. Att brÀnna mÀnniskor som i Sivas, rÀknas inte som ett brott!

Det Àr uppenbart att det existerar ett "konstigt" system som inte förmÄr se 'Den djupa staten' som ligger bakom mordet av kÀre Hrant. SÄledes anser jag att i en tid dÄ man varje dag sÀtter igÄng allehanda provokationer för att sÄ fientlighet mellan olika folkgrupper Àr det rÀtt att betona broderskapet mellan folkgrupperna och kÀmpa för det. Medan vi vill pÄpeka rasismen som dyker upp i vÄr vardag i olika former och under olika maskeringar, vill vi ocksÄ genom assyriska kulturpriset uppmÀrksamma de broderliga banden mellan olika folkgrupper. Vi vill betona att det viktigaste Àr att vara en "mÀnniska" oavsett religion, sprÄk och etnisk tillhörighet."

Det Àr just detta som Àr den grund som mÄste försvaras Ànda till slutet och aldrig överges!

Under fÀngelsetiden utgavs "Tyska Dokumenten", som vi har arbetat med i sex Är. GlÀdjen av detta kÀndes som om jag Àgde hela vÀrlden. Min största oro var att detta arbete skulle hamna i sopkorgen. Medan jag i fÀngelset undersökte exemplet som fortfarande luktade fÀrskt blÀck, upplevde jag oron att förbannelsen av 1915 pÄ nytt tar Mesopotamien och Mellanöstern i sitt virvelgrepp. Dokumenten pÄminde Ànnu en gÄng om att det inte bara var armenierna som utpekades som förrÀdare utan att mÄlet var alla icke muslimer. Jag kÀnde Àn en gÄng att det som upplevdes var ett nihilistiskt tillvÀgagÄngssÀtt i stil med "det som inte gagnar mig ska inte heller gagna nÄgon annan" och att hela omrÄdet hade förvandlats till ett dödsfÀlt. Och jag begrep Àn en gÄng att förbannelsen i det hÀr landet endast kan hÀvas genom grundandet av den sanna freden, den sanna rÀttvisan, den sanna jÀmstÀlldheten och broderskapet.

InnehÄllet av en av rapporterna tilldrog sig min uppmÀrksamhet dÄ jag mÀrkte en bedömning som om den Äterspeglar stÀmningen i Mellanöstern och Turkiet idag: "Förtroendet mellan muslimer och kristna Àr nÀstan helt förstört." Detta kan ni betÀnka utifrÄn den överhÀngande faran som idag kan uppstÄ pÄ grund av bristande förtroende mellan turkar, kurder, aleviter, sunniter, shiiter osv. Men mest Àr det Mellanösterns kristna, som Àr österns ursprungsbefolkning, som fÄr betala ett högre pris. AlltsÄ gÄr dödandets benÀgenhet 100 Är tillbaka i tiden i Turkiet. Och tyvÀrr upprepas rÀdslan och kÀnslan av dessa "vi utrotas, vi missar vÄr suverÀnitet" vid varje politisk kris och förorsakar en tillbakagÄng till extrema politiska strömmar.

Men Àven detta bör ha ett slut!

Med en oÀndlig kÀrlek, vördnad och hÀlsningar till det assyriska folket...

Ragip Zarakolu, Haki (Heybeliada), 21 september 2012

KĂ€lla: www.suryaniler.com

Svensk översÀttning: Fehmi Barkarmo

Redaktionen

 

lÀsarna kommenterar...

George 150302 - 16:08

Otroligt vackert skrivet han, vart rörd.

Taoro 121203 - 16:19

hahahah du Àr rolig, men lite enformig dock.

Ibrahim Seven For president 121203 - 00:54

Reaktioner eller kommentarer kan du se nÀr vÄra profiler (biskopar, nail oken, hobil rhawi) Äker och tar emot ett pris av en organisation som aktivt arbetat för att fÀngsla journalister och mÀnniskorÀttsaktivister... DÀr har du den assyriska stÄndpunkten.. Dvs ingen stÄndpunkt alls.

Taoro 121201 - 12:48

Inga reaktioner eller kommentarer pÄ denna artikel? konstigt tycker jag, att ingen gratulerar honom eller önskar honom framgÄng i sin kamp, men det Àr klart det blir ju svÄrare nÀr alla Turkar och kurder Àr anti Assyrier hur stÀller man sig dÄ till en person som har gjort mer för demokrati och mÀnskliga rÀttigheter Àn nÄgon pÄ dessa sidor...