Publicerad: 2013-03-01

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Racho Donef, författare till nyutgivna boken Assyrians post Nineveh.

"Jag fascineras av den assyriska identiteten"

HISTORIA Racho Donef är inte assyrier men han har ägnat mycket tid åt att studera assyrisk historia. Hans nyutgvina bok "Assyrians post-Nineveh" innehåller källmaterial som aldrig tidigare funnits tillgängligt för allmänheten.

En ny bok har kommit ut: Assyrians post-Nineveh: identity, fragmentation, conflict and survival (672 BC - 1920), a study of Assyrogenous communities som undersöker sambandet mellan assyrier under det assyriska riket och assyrier under 1800-talet. Boken tar upp nya omrÄden och gÄr igenom nya kÀllor som inte har studerats tidigare.

Boken som bestÄr av nio kapitel Àr en studie gjord av författaren Dr. Racho Donef och Àr publicerad av Tatavla Publishing. Dr. Donef har tidigare skrivit flera böcker och artiklar avseende assyrierna.

Dr. Donef's doktorsavhandling tog upp identitetsfrÄgor avseende armenier, assyrier, greker och kurder i det ottomanska riket, den turkiska republiken och diaspora. NÀr han avslutade den studien, kom han att ge en förelÀsning med fokus pÄ assyrisk identitet vid en internationell konferens i Sydney 1999.

- Jag kom med Ären att lÀgga till mer material till studien och Àndra dess fokus, nÀr mer information uppdagades. Jag var mycket fascinerad av den komplexitet som omger den assyriska identiteten och jag ansÄg att tesen om att denna identitet ska ha varit en konstruktion frÄn 1800-talet var vilseledande, speciellt nÀr jag fortsatte att hitta dokument som dateras till 1500-talet och tidigare (till exempel Mar Isho-Yab III skrivelse frÄn 700-talet) som hÀnvisade till assyrierna, sÀger Racho Donef.

Dr. Donef försökte undersöka flera kÀllor, vilka i stort sÀtt inte har anvÀnts tidigare. KÀllorna kommer frÄn resenÀrer, missionÀrer och upptÀcksresande som reste runt i assyriernas ursprungslÀnder. Men det finns Àven dokument frÄn arkivet i Vatikanen som fram tills idag inte anvÀnts.

Dokumenten Àr pÄ en rad olika sprÄk sÄsom franska, italienska, spanska, turkiska och grekiska vilket stÀller höga krav pÄ den som vill studera dem. Dr. Donef kan lÀsa alla de sprÄken med varierande förstÄelse.

- De svÄraste kÀllorna var pÄ latin. Jag har studerat latin som en del av min magisterexamen i antikens historia. BevÀpnad med latinska grammatikböcker sÄ lyckades jag förstÄ dessa kÀllor. Du kan gissa att jag tillbringade mycket tid med att lÀsa och översÀtta dela frÄn de kÀllorna och kontrollera och Äter kontrollera, sÀger Racho Donef.

Genom anvÀndandet av dessa kÀllor visar Dr. Donef att kontinuiteten av det assyriska namnet inte enbart baseras pÄ etniskt ursprung utan Àven kyrkotillhörighet och assyriernas sprÄk. Dr. Donef förklarar detta lite nÀrmare:

- Det finns tre olika aspekter hÀr, nÀmligen etnologiska, lingvistiska och teologiska.  Som socialantropolog, hade jag bÀttre förutsÀttningar att se pÄ frÄgor som rör etnicitet och hÀnvisningar till assyrier i olika kÀllor. Den teologiska aspekten Àr separeringen av den persiska kyrkan (sÄ kallade nestorianska) frÄn den antiokenska kyrkan, dÀrifrÄn den assyrisk ortodoxa kyrkan (Àven kallad jakobitiska) lösgjorde sig. Det finns de som hÀvdar att den persiska kyrkan inte Àr en utlöpare av den antiokenska kyrkan, men hursomhelst drog de sina medlemmar frÄn samma folk. De delningar inom de jakobitiska och nestorianska kyrkorna var senare utvecklingar som inte förÀndrar det faktum att deras respektive församlingar hade samma ursprung, sÀger Racho Donef.

Dr. Donef berÀttar vidare att han i detalj studerade vidare dessa splittringar inklusive den sÀllan diskuterade frÄgan om splittring inom den jakobitiska kyrkan i Tur Abdin. Den lingvistiska aspekten var svÄrast för Dr. Donef, dÄ han inte kan assyriska men tyckte ÀndÄ att det borde studeras nÀrmare. HÀr fick han istÀllet lita pÄ skickliga forskare som professor Geoffrey Khan, som hÀvdade att grammatik och lexikon i de talade dialekterna kan spÄras till forntiden i det akkadiska sprÄket.

- NÀr du tittar pÄ alla dessa fakta i alla dess aspekter, kan du se varför det blev splittring. Jag försökte att ge en heltÀckande beskrivning av alla inblandade frÄgor, Àven om jag Àr sÀker pÄ att jag missat nÄgra, sÀger Racho Donef.

Med boken kommer ocksÄ ett supplement om Shemsi och deras relation till assyrierna. Mycket litet i nutid Àr skrivet om denna religiösa sekt. Vilka var de och vilken relation hade de till assyrierna?

- Jag tror att trots min studie sÄ förblir Shemsi folket ett gÀckande mysterium.  Jag föresprÄkar inte att de var assyrier men de hade mycket nÀra samband med de assyrisk ortodoxa (jakobitiska), dÄ de blev en del av församlingen. SÄ smÄningom verkar de ha assimilerats i den gemenskapen. Jag ser detta som ett pÄgÄende arbete, sÀger Racho Donef.

Han hoppas att han framöver kan lokalisera mer kÀllor om Shemsi för att kasta lite mer ljus pÄ dem. 

 

 

Tomas Beth-Avdalla

 

lÀsarna kommenterar...

Hanna 130304 - 09:14

@ Eva: De flesta bibliotek köper inte in boken per automatik, men de har dÀremot istÀllet ett system dÀr du som lÄntagare kan föreslÄ ett inköp. Av alla de förslag pÄ inköp som jag personligen har gjort sÄ har biblioteken alltid köpt in boken om den funnits tillgÀnglig.

Eva 130303 - 22:01

Det Àr vÀldigt glÀdjande och tacksamt att det finns forskare som intresserar sig för den assyriska historien och Seyfo. SjÀlvklart önskar man fÄ möjlighet att lÀsa all material som berör oss. Jag undrar om det finns nÄgot bibliotek som införskaffar dessa böcker, och intresserade assyrier och andra kan lÄna och lÀsa?

Mike 130303 - 08:10

Realist, han forskar i mellanöstern och han föddes i Istambul. Även om han föddes nĂ„gon annanstans Ă€r det sjĂ€lvklart att man brukar lĂ€ra sig Ă„tminstĂ„nde ett sprĂ„k om man vĂ€ljer att foska i ett omrĂ„de som mellanöstern eftersom turkiska har varit ett dominerande sprĂ„ket tillsammans med arabiska och persiska de senaste 1000 Ă„ren. Han har föresprĂ„kat ett SeyfoerkĂ€nnande, han har Ă€ven deltagit i AshurTV.

Realist 130302 - 22:18

Han har ju varit med i ACSA tv med özcan kaldoyo och talar vÀldigt bra turkiska. Hur kommer det sig att han talar bra turkiska? Tycker man ska vara misstÀnksam mot olika former av forskare.

ashuri 130302 - 01:03

HÀftigt :)... du kan köpa boken genom lÀnken som finns nedanför artikeln..

joseph 130301 - 19:52

Ett stor tack till Dr Racho Donef för visat intresse,för det Assyriska Historian lycka till i i din bok försÀljning.

Google 130301 - 17:39

Till Realist, han doktorerade vid Macquarie University 1999. Han började skriva om assyrier i sin doktorsavhandling, som heter: "Identities in the Multicultural State: Four immigrant Populations from Turkey in Australia and Sweden: Greeks, Armenians, Assyrians and Kurds". Googla, sÄ fÄr ni svar pÄ frÄgor.

AshurBanibal 130301 - 14:55

Var kan man köpa boken? Àr det pÄ svenska eller engelska?

Realist 130301 - 14:12

"han Àr inte assyrier" Vad har han för intressen ? Varför skriver han om assyrier? Vilket universitet tillhör "Dr racho donef" ??

AWR 130301 - 12:53

Mycket intressant, jag kommer definitivt att köpa boken.


PKK-medlemmen Suphi Aksoy (vÀnster) och Dawronoye medlemmen Metin Rhawi har försökt lura assyrier pÄ stora belopp i samband med julen.