Publicerad: 2013-03-11

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Se klippet pÄ www.assyriatv.org dÀr turkiske ministern ber halvt om ursÀkt.

Turkisk minister gör halvpudel

RIKSFÖRBUNDET Den turkiske EU-ministern Egemen Bagis gör en halvpudel och ber om ursäkt för sitt kränkande språkbruk i samband med ett möte med Assyriska Riksförbundet. 
- Jag ber om ursäkt om jag har uttalat mig på det sättet, säger han till Assyria TV. 

Den halvdana ursÀkten kommer efter ett mediedrev i bÄde svensk och turkisk press. Minister Bagis ska ha jÀmfört assyriernas arbete för ett folkmordserkÀnnande i Riksdagen med sexuell sjÀlvtillfredsstÀllelse. 

- Om jag har uttalat mig pÄ det sÀttet och mÀnniskor har tagit illa upp sÄ ber jag om ursÀkt, sÀger han i en intervju med Assyria TV idag som kan ses hÀr. 

Assyriska Riksförbundets ordförande mottog en muntlig ursÀkt under gÄrdagen via ett ombud för ministern.

- Den kunde vi givetvis inte godta. Om han vill be om ursÀkt sÄ fÄr han göra det skriftligt eller i en TV intervju förklarade vi frÄn vÄr sida, kommenterar förbundsordförande Afram Yakoub.

Den turkiska sidan försökte till en början att dementera uppgifterna genom att kontakta tidningen europaportalen.se och hÀvda att assyriska rikförbundet kan intyga att ministern inte uttalat sig pÄ det sÀttet. Spelet gick dock inte hem: "Det ministern hÀvdar stÀmmer inte, tyvÀrr", kontrade ARS ordförande i europaportalen.se.

Assyriska Riksförbundet uppmÀrksammar det turkiska statsbesöket bland annat genom en debattartikel i Newsmill. 

ARS har sedan tidigare avböjt tvÄ inbjudningar frÄn turkarna i samband med statsbesöket vilket ordföranden kommentarer sÄ hÀr: 

- Det Àr mÄnga olika faktorer som spelat roll i beslutet att inte gÄ pÄ dessa möten. Det Àr en avvÀgning som Riksförbundet gör och vi vill inte gÄ in pÄ detaljer i dagslÀget. sÀger Afram Yakoub.

I en annan relaterad utveckling har ARS dementerat felaktiga uppgifter i turkisk press om att "Förbundet inte stödjer demonstrationen" som assyriska organisationer tÀnker hÄlla i Stockholm. 

 

Redaktionen

 

lÀsarna kommenterar...

Barcefer Konstantin 140811 - 12:33

11082014KÀra vÀnner slutta talasi och sÄ tiden gÄr jobba tillsammans handihand oavset benÀmning . Snart vi förlurar Àven Ninvehsleten vad har vi kvar dÄ??

Assyria 130331 - 15:31

Han ber inte om ursÀkt vad jag minns sÄ sÀger han jag kan inte minnas att han har sagt det; och om jag nu har sagt det sÄ ber jag om ursÀkt med detta menas jag har inte sagt seyfo Àr som onani till (turkiska ambassaden) frÄgan riktar sig till turkiska ambassasad och han bad om ursÀkt dÀr till kvinnan för sitt ordval men hÄller fast att seyfo Àr onani sedan skiter han i vad vi tycker! Sedan sÀger han att detta Àr en frÄga för historiker han Àr politiker. Sedan kan man frÄga sig varför han inte accepterar att 22 lÀnder har erkÀnt seyfo och med det historiker. Samtidigt klostret vunnit dom men Turkiska Staten vÀgrar erkÀnna.

Rebecka 130318 - 21:39

Kan nÄgon översÀtta det han sÀger i videon?

Suryoye4ever 130312 - 22:52

En assyrier tar sig fram genom att hoppa pÄ ett ben, en syrian/arameer gör likadant. SÀtt ihop era ben sÄ kommer ni "springa" ifrÄn alla era fiender, dvs uppnÄ stora politiska framgÄngar :)

Viktor 130312 - 18:16

Kom igen kÀra bröder och systrar som kallar sig syrianer/arameer. SjÀlv kallar jag mig assyrier, suryoyo,gÄr i samma kyrka som syrianen, samma sprÄk mm,mm. Tycker inte ni som kallar er syrianer att namnet Àr mer beslÀktat med suryoye a-suryoye, assyrians- assyrier Àn arameer. LÄt historieforskare tillsammans med vÄra politiska ledare sitta tillsammans och diskutera och debattera om denna konflikt. Det har gÄtt alldeles för lÀnge och denna frÄga bör lösas snart. Personligen hoppas jag man sÀtter hela folkets bÀsta i första rummet och börjar arbeta dÀrefter.

Suryoye 130312 - 16:30

Assyrier har aldrig gjort skillnad pÄ folket, assyrier har alltid kÀmpat för HujÄdÄ och för att lösa namnfrÄgan, assyrier har alltid kÀmpat för Seyfo frÄgan och för Bethnahrin etc. Syrianer har alltid avskytt assyrier, syrianer har aldrig kÀmpat för Seyfo frÄgan eller för Bethnahrin, syrianer har alltid gjort nÄgot för att splittra vÄrt folk i tusen bitar och inte för lÀngesedan nÀr man diskuterade om Seyfo stenen som skulle komma upp i tÀlje sÄ ville syrianerna inte att det skulle stÄ assyrier bredvid och nu tack vare deras instÀllning sÄ har seyfo stenen inte blivit av!

Tairo 130311 - 21:43

Vi Àr ett!

NEU 130311 - 18:55

Sluta göra samma fel som syrianerna gjorde förut, nÀmligen att ta bort fokus frÄn kÀrnfrÄgan och istÀllet fokusera pÄ vÄr namnkonflikt. Det Àr vÀl snarare positivt att det skrivs om det hÀr pÄ alla olika hÄll och fronter. Vi har inte patent pÄ det hÀr nyhetstemat och det Àr inte mer vÄrt Àn de som kallar sig syrianer. Dessutom vill jag slÄ ett slag för SRFs nya ordförande Kenan Antar som gjorde ett riktigt bra inslag i Suryoyo SAT hÀromdagen dÀr han inte verkar göra nÄgon markant skillnad pÄ assyrier syrianer, till skillnad frÄn de andra tvÄ i studion. LÄt det hÀr bli en frÄga som vi bekÀmpar gemensamt, för nÀr vi Àr enade kan ingenting stÄ i vÀr vÀg.

L.A 130311 - 18:01

HÀftigt! Nu ser vi resultatet av flera Ärs hÄrt lobbyarbete och pÄtryckningar. FortsÀtt pÄ den linjen.

Strömming 130311 - 17:49

Jag lÀste artiklarna pÄ fÄglarnas hemsida och nÀr man lÀser hÀr sÄ ser man att dessa tydligen bara hÀngt pÄ hÀndelserna och försöker nu ta Ät sig Àran.. kopieringsmaskinen gÄr för fullt tydligen

Viva Turabdin 130311 - 17:44

Damn! det börjar hÀnda lite grejer och det kÀnns som att ARS börjar bli aktivt. FortsÀtt sÄ!!

Ninve 130311 - 17:33

Mycket bra handlande av ARS. Om den Turkiske EU- ministern Egemen Bagis talar sanning och ber om ursÀkt för sitt förnedrande uttal mot vÄra martyrer och oss, deras efterlevande , bör han göra det skriftligt. Dessutom erkÀnna att detta folkmord mot assyrier Àr ett faktum, att detta folkmord skedde under 1915, svÀrdets Är. Jag Àr verkligen stolt och framför min tacksamhet till alla de aktiva mÀnniskor som brinner för den assyriska kampen och rÀttvisan.