Publicerad: 2013-04-24

  • Tipsa en vĂ€n
  • Skriv ut artikeln
Assyrier utanför Riksdagen 2010 i vÀntan pÄ beslutet att erkÀnna folkmordet. Foto: Hujada.com

Sverige mÄste ta folkmordsfrÄgan pÄ allvar

LEDARE "Det är bara 20 år som skiljer Seyfo och Förintelsen åt. Ändå behandlas dessa två mörka kapitel i världshistorien helt olika i Sverige," skriver Riksförbundet med anledning av minnesdagen för Seyfo.

"Vi mÄ aldrig glömma", Àr en uppmaning som de flesta av oss instÀmmer i nÀr det gÀller folkmord. Men i verkligheten verkar denna instÀllning vackla beroende pÄ vilket folkmord vi tÀnker pÄ.

Den 24 april för 98 Är sedan gick startskottet för tre folkmord i det dÄvarande Turkiet. MÄlet var tydligt och utförandet bestialiskt: assyrier, greker och armenier skulle utrotas för att skapa ett rent turkisk och muslimsk land. DÀrför hÄlls överallt i vÀrlden idag minnesceremonier  för folkmordens offer. 

Hur förhÄller vi oss till dessa tre parallella folkmord mot assyrier, greker och armenier i Sverige?
VĂ„ra barn fĂ„r lĂ€sa om Förintelsen i historieböckerna, men om de tre parallella folkmord i början av 1900-talet skrivs inget eller sĂ„ omnĂ€mns de vagt. Vi skulle aldrig acceptera att den tyska staten  Ätalar personer som talar om Förintelsen, att den aldrig skulle erkĂ€nna folkmordet, aldrig kompensera offren, att tyska barn skulle fĂ„ lĂ€sa i skolorna att  att judarna begick förrĂ€deri. Just sÄ agerar dagens turkiska stat. Författare, journalister och andra medborgare riskerar Ă„tal om de talar alltför öppet om folkmorden. Statsmakten inte bara förnekar folkmorden utan arbetar aktivt för att motverka att andra stater erkĂ€nner dessa som ett historiskt faktum. Än idag i de turkiska grundskolorna lĂ€ser barnen i historieböckerna att assyrier och armenier var förrĂ€dare som ingick pakter med fiendefolk. 

Turkiet Àr idag ett ett land som stÄr och knackar pÄ dörren till EU. Den svenska regeringen Àr en av de frÀmsta supportrarna till ett turkiskt EU-medlemskap. Samma regeringsföretrÀdare beklagade mer eller mindre beslutet i Riksdagen Är 2010 att erkÀnna folkmorden. 

Det Ă€r bara 20 Ă„r som skiljer Seyfo, folkmordet mot assyrierna,  och Förintelsen Ă„t. ÄndĂ„ behandlas dessa mörka kapitel i vĂ€rldshistorien helt olika i Sverige.

Det Àr dags att vÄr regering talar öppet med Turkiet om att erkÀnna sin mörka historia. Det Àr dags att alla skolbarn i Sverige fÄr lÀsa om folkmordet 1915. Det Àr dags att den svenska staten uppmÀrksammar Ärsdagen av Seyfo. 
Som Àttlingar till mÀnniskor som rycktes bort, som assyrier och svenskar vill vi helt enkelt se regeringen ta frÄgan pÄ allvar. Turkiet ska erkÀnna och ta ansvar för sin historia precis som Tyskland gjorde efter andra vÀrldskriget.

Förbundsstyrelsen

 

lÀsarna kommenterar...

Nemrud 130512 - 15:11

Dra regeringen med Carl Bildt inför KU för att de inte följer riksdagens beslut.

Seyfo 130428 - 12:59

Jag har en frÄga om just 1 Maj firandet och om vi assyrier hade möjlighet och tillfÀlle att samtidigt under denna dag gÄ ut med vÄrt budskap, erkÀnnandet av Seyfo. Det vore nÄgot stort och viktigt för oss.

aktiv 130424 - 22:41

Jag hade ocksÄ förvÀntat mig att det skulle hÄllas nÄgon aktivitet idag. VÀldigt synd att vi inte Àr sÄ engagerade och effektiva Ànnu. Suroyo TV arrangerar ett program ikvÀll till minne av Seyfo. De hade skickat inbjudan till intresserade medlemmar frÄn AKC ( Assyrien Kultur Center ).

jojo 130424 - 15:48

Hade förvÀntat mig att Seyfocenter skulle anordna nÄgon aktivitet idag. Varför skapar man en organisation för Seyfo som inte syns eller hörs just den dag det gÀller?

Ashur 130424 - 13:55

Tack HujÄdÄ att ni uppmÀrksammar Ärsdagen av Seyfo genom ovanÀmnda artikel. Jag har funderat pÄ nÀr den dagen kommer nÀr vi skall hÄlla manifestationer pÄ USAŽs och EUŽs gator, att vi skulle ha svarta tröjor, gÀrna flera storlekar större och ha Hanna - Anna Melles omslagsbild av hennes bok : Fyra kvinnor under svÀrdets Är, med flaggan vid spetsen av Seyfo. Jag tycker att den bilden Àr otroligt fin och sÀger sÄ mycket.

Mesopotamia 130424 - 13:48

Ett hjĂ€rtligt och stort tack till alla de eldsjĂ€lar som kĂ€mpat för att uppmĂ€rksamma Seyfo och deras tĂ„lamod och enighet som gjorde det möjligt för ett erkĂ€nnande av Seyfo frĂ„n Riksdagen. Även ett hjĂ€rtligt tack till vĂ„r kĂ€ra vĂ€n David Gaunt som kĂ€mpat för att fĂ„ fram sanningen. Även Jan Beth-Sawoce, Sabri Atman, Dikran Ego mfl Ă€r vi tacksamma över deras insats som Ă€r mycket krĂ€vande pĂ„ olika sĂ€tt och tillsammans med det assyriska folket gĂ„r denna kamp vidare.

Mufasa 130424 - 08:59

Jobba pÄ! Kampen gÄr vidare!

Ninveh 130424 - 01:53

Ja, jag hÄller verkligen med att vÄrt folk mÄste stÄ pÄ sig och inte glömma Seyfo/SvÀrdets Är, 1915. Ju bÀttre organisering och pÄtryckningar desto mer effektgivande och till slut erkÀnnande. Jag önskar att vÄrt folk skulle ut pÄ gator den 24/4 varje Är och visa respekt för vÄra mördade förfÀder. Jag skulle gÀrna hoppa över pÄskfirandet och klÀ mig i svarta sorgklÀder och hÄlla manifestationer var vi Àn befinner oss i VÀrlden. Det Àr vi som mÄste stÄ upp och kÀmpa tillsammans.Vi mÄste engagera oss i SeyfofrÄgan i 200% hastighet.