Publicerad: 2013-09-08

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Abdullah Demirbas, borgmÀstare i kommunen Sur under en förelÀsning i Assyrien Kulturcenter i Botkyrka. Foto: AKC

Monument i Omid upprör assyrier

POLITIK Planerna på att uppföra ett "Lidandenas monument" i kommunen Sur i sydöstra Turkiet har rört upp känslor. 
- Beslutet är i grunden fel och kommer att leda till mer smärta i vårt lidande, skriver Seyfocenter och Assyriska Riksförbundet i Tyskland och Mellaneuropa i ett gemensamt brev till kommunen. 

Kommunen Sur i staden Omid (Diyarbakir) i sydöstra Turkiet tÀnker inviga ett monument till minne av de lidanden som folkgrupperna i omrÄdet har drabbats av. Enligt uppgifter i turkisk media ska monumentet nÀmna assyrier, armenier, kurder, muslimer och judar som levde före och efter bildandet av republiken Turkiet i östra och sydöstra Anatolien. 

I ett brev undertecknat av Assyriska Institutionen för folkmordsforskning Seyfo Center och Assyriska Riksförbundet i Tyskland och Mellaneuropa (ZAVD) och riktat till Abdullah Demirbas, borgmÀstare i kommunen Sur, kritiseras monumentet. De tvÄ assyriska organisationerna menar att monumentet riskerar att underminera folkmordet Seyfo och skriver bland annat: "Ett "lidandenas monument" som upprÀttas gemensamt för bÄde mördarna och de drabbade kan inte bli vÄrt monument! Vilka muslimer eller kurder har i dessa trakter varit utsatta för folkmord?"

Brevet fortsÀtter: "Om det har skett ett folkmord mot assyrier och armenier, vilket Àr vÄrt odiskutabla stÄndpunkt, varför dÄ inte kalla hÀndelsen vid sitt rÀtta namn och upprÀtta ett tydligt minnesmÀrke, ett monument till minne av just dessa offer?".

Undertecknarna uppmanar borgmÀstaren Abdullah Demirbas att förklara kommunens planer och att se över beslutet om monumentet pÄ nytt.  

I ett möte nyligen med representanter frÄn Assyriska Riksförbundet i Sverige har borgmÀstaren försvarat beslutet med hÀnvisning till att monumentet inte kommer att innehÄlla ordet folkmord. Demirbas menar dÀrför att det inte finns nÄgon risk för att urholka betydelsen av Seyfo. BorgmÀsteren uppgav samtidigt under mötet att han Àr redo att ta strid för uppförandet av ett monument som enbart ska vara tillÀgnat folkmordet Seyfo.  

 

Redaktionen

 

lÀsarna kommenterar...

Josef Öz 130914 - 10:00

Det hÀr borde glÀdja oss assyrier istÀllet. UtifrÄn rÀttslÀget i Turkiet Àr det inte möjligt för borgmÀstaren Demirbas att tala om folkmord. Med detta initiativ om "lidandenas monument" rör han sig i grÀnszonen och tar mycket stor risk. Det Àr trots allt ett erkÀnnande om att Àven assyrier har lidit. Om sedan andra folkgruppers lidande ocksÄ nÀmns sÄ vad Àr problemet. Assyrier, om nÄgon, borde förstÄ vikten av att inte förneka andra mÀnniskors lidande. Vi bör ocksÄ komma ihÄg att Demisbas har drivit igenom beslutet att göra assyriska som en av Diyarbakirs officiella sprÄk. Det första i sitt slag i vÀrlden. Vi bör nog inte kasta barnet med badvattnet.

union 130911 - 16:59

Steve// Fri zon skulle kunna vara Tur-abdin i Turkiet, Gozarto i Syrien, sÄsom kamichli och resterande assyriska byar runtomkring och Ninveh- slÀtten med byar i Irak. Jag vet inte om det Àr möjligt, men man hoppas alltid. Dessutom skulle jag vilja se mer krigarkamp hos mitt folk. Vi Àr lÄngt ifrÄn verkligheten och dÄ passar kurderna pÄ att visa sina framfötter. SjÀlvklart Àr detta nÄgot att diskuttera, vilka omrÄden vi strÀvar efter och hur detta ska gÄ till Àr frÄgor som vÄr/a organisation/er mÄste diskutera/tillsammans och med hjÀlp och stöd av folket. Jag anser att dessa frÄgor Àr mycket brÄdskande och hoppas innerligt att vi gör nÄgot innan vi förlorar allt.

Steve 130911 - 12:03

Union //Vart ska fri zonen dÄ vara? SÀg till mig hur det skulle vara möjligt..

union 130910 - 16:22

HÄller helt och hÄllet med Nubbe. Vi mÄste agera tillsammans och skapa möjligheter för att fÄ respons och erkÀnnande för att en fri zon blir möjlig. Det har Àven tidigare skrivits om att personer i vÄrt styrande organisation inte ska bytas ut, sÄ lÀnge de Àr professionella och gör ett utomordentligt arbete för den assyriska nationen. Dessa blir Àven experter inom deras positioner och detta ger mer gehör, styrka och förtroende för att fÄ med sig folket. Jag tycker alltsÄ det Àr stor förlust och negativt att engagerade och rÀtt personer byts ut och detta innebÀr att vÄr organisation istÀllet gÄr bakÄt, för det tar tid att sÀtta sig in i saker och ting. SjÀlvklart ska de som Àr ineffektiva sjÀlva eller i samarbete med folket lÀmna sin post.

Nubbe 130909 - 21:34

VÄra olika förbund borde istÀllet lÀgga ner all energi och resurser till att skapa opinion för bildandet av en frizon i Mellanöstern.

Aktivt medvetande 130909 - 11:03

Om vÄrt folk hade mer fakta, erfarenheter och kunskaper om hur politiker/politiken styr VÀrlden och vilka konsekvenser och följder detta fÄr för vÄrt folk skulle vi inte tro pÄ ord om inte dessa fanns pÄ dokument och i rÀtt myndighet. Men tyvÀrr, tyvÀrr, se pÄ vÄrt folk, all fokus lÀggs pÄ utseende, materiella saker, dyra resor. Jag kan skriva flera sidor med onödiga utgifter och bortkastande av pengar. Hade vi idag ett organ som kurder, med vapen och försvar och hela det assyriska folket bakom sig, dÄ skulle vi inom kort kunna pÄverka hÀndelser och politik till vÄr fördel och folkets rÀtt till sitt assyriska arv vara möjlig.

Ishtar 130909 - 10:12

Detta Àr ett monument som kommer att vara för fördel för kurder och att ett samarbete inledas mellan de mest styrande parterna. För det assyriska folkets del vore det bÀsta ett erkÀnnande av Seyfo av Turkiets parlament och kurderna i Omid/Diyarbakir/Mardin/Turkiet. Detta skulle vara vÄrt krav i samband med detta monument. VÄrt folk skulle kunna göra mycket mer, speciellt kvinnor i alla Äldrar genom aktioner. Hoppas att det inte dröjer allt för lÀnge, att vi stÄr upp för vÄr rÀtt sÄsom dessa grupper gör för sina nationer.

Tommasi 130909 - 09:35

Ja, det Àr inte lÀtt att fÄ igenom en vilja i Turkiet. Det Àr de som styr dÀr o utför sina patetiska vilseledningar, pss som de lurade de kristna att lÀmna över vapen o ge dem falska försÀkringar - för att sedan sticka dem i ryggen (just under SEYFO)

Passiv 130909 - 08:56

VÄra aktiva organisationer med folket borde skriva pÄ protest -listor och skicka ivÀg till mÀnniskorÀtts- organisationer, medier, mm. Det vore en rÀttighet för oss och ett medvetande hos vÄra medmÀnniskor vÀrlden över, att just vi sÄdana hÀndelser som pÄverkar vÄr nationella framtid pÄ ett negativt och omÀnskligt politiskt genomförande, borde vi avvika frÄn arbetsplats, stÀnga affÀr mm med orsaken att krafter tar ifrÄn oss vÄr rÀtt till vÄrt fÀdernesjord, dessa har fördrivit bort oss frÄn vÄra hem och idag Àr de redo för att Àndra kartan efter vÄra förfÀder, vÄra omrÄden som togs ifrÄn oss med förtryck och mord. Det Àr inte sent Àn, kÀra assyrier, enas och stÄ upp för att förhindra den fula maktspel som vill att assyrier utan rötter försvinner frÄn jorden med tiden.

Bethnahrin 130909 - 08:33

AlltsÄ, det hÀr monumentet ska resas upp, vi assyrier har ingen möjlighet att förhindra det om inte vi kan fÄ rÀtt stöd frÄn rÀtt grupp. Jag undrar hur amnesty, FN, EU ser pÄ detta? Vad sÀger de politiker i Australien eller andra lÀnder om detta i regel vanligt förekommande dubbelmoral gentemot den Assyriska nationen i första hand av Turkiet och kurder? Vi mÄste bli mer aktiva vid just dessa hÀndelser som pÄverkar hela folkets framtid i första hand Tur-abdin/Turkiet. För jag tror annars att planen Àr given, Turkiet och Syrien följer exemplet i Irak. Att det blir kurdisk autonomi och vÄrt omrÄde kommer att kallas Kurdistan. Det gör ont, det Àr som att fÄ bli stucken Äterigen, uppleva ett andra Seyfo. Men en del av detta Àr vÄrt fel, vi prioriterar helt fel, vi vÀntar pÄ att fÄ men stÄr inte upp sjÀlva för att ta vÄr rÀtt. Vi följer de blindas spÄr.

Ninveh 130909 - 08:12

Det hÀr Àr politiskt i högsta nivÄ. Detta Àr enligt min mening ett monument som mer ska vara förebyggande och i första hand, fördel för kurder, alltsÄ att lidanden ska undvikas genom att olika nationaliteter lever i tolerans och acceptans sida vid sida. Jag Àr inte helt sÀker, men hoppas att det skapar fred i omrÄdet. Vad gÀller erkÀnnandet av Seyfo av Turkiet, kan vi ha en stor chans att stÄ upp och göra vÄr röst hörd. VÄra engagerade politiska organ och assyriska folket/nationalister skulle kunna göra mer Àn bara titta pÄ. Det Àr sÀkert mÄnga medier pÄ plats mm. Det Àr hÀr den stora skillnaden Àr mellan ex judar/ kurder och assyrier, för mÄnga inom vÄrt folk Àr lÄngt ifrÄn sanna nationalister. Vid minsta lilla hÀndelse stÄr judar och kurder upp som krigare och Àr beredda att försvara sin rÀtt/nation.

KS 130908 - 20:51

Haha, jag kommer ihÄg hur alla berömde denna ulv i fÄraklÀder nÀr han var hÀr och ljög ihop sina vals. NÀr skall vi assyrier förstÄ att dessa q inte Àr nÄgot att lita pÄ? KrÀvs det en ny Seyfo?