Publicerad: 2013-09-19

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

Mellanösterns förnekelsekultur 

KRÖNIKA Konfronterad med en förnekelseattityd valde krönikören att ge svar på tal. 

Under ett möte där jag representerade Assyriska Riksförbundet konfronterades jag med en person som uppvisade ett typiskt Mellanöstern-beteende. Heshmat Farahnoush från Yarsan Riksförbundet (en alawitisk gren i Irak och Iran) och jag befann oss på båten till Polen på väg till ett årsmöte med andra företrädare för olika riksförbund. 

Jag och Heshmat småpratade medan vi åt frukost på båten. Under diskussionen säger Heshmat, som är alawitisk kurd (Yarsan), att vi och de är samma folk. Detta var inte något nytt för mig. Jag har tidigare hört det många gånger av kurder och känner till innebörden. Jag svarade honom: "Vi tillhör inte samma folk om du menar att vi alla är kurder, vi är två olika folk som har olika språk tillhörande två helt olika språkfamiljer, men vi har levt sida vid sida i hundratals år och har mycket gemensamt, i synnerhet kulturellt." 

Under vår fortsatta diskussion vid frukostbordet framkom att jag hade tolkat Heshmats avsikt rätt. Det insåg jag när han, liksom jag har bevittnat många andra kurder göra, benämnde assyrier utifrån vår trosinriktning som "ni kristna". 

Jag gav honom ett motargument: "Jag har ingen förståelse för att du som kurd kallar andra etniska minoriteter efter deras religiösa tillhörighet medan du presenterar dig själv som kurd och inte som muslim trots att kurderna är ett muslimskt folk." 

Jag fortsatte med att ge ett råd till min bordskamrat Heshmat: "För att kurder ska få andra etniska minoriteters förtroende bör ni visa dem respekt för deras särart och tala för allas likvärdiga rättigheter." Heshmat argumenterade i sin tur att; "Det finns kurdiska judar och kurdiska kristna" och menade att de är kurder eftersom de talar kurdiska hemma. 

Det som Heshmat och andra kurder glömmer bort är att även bland kurder finns det grupper som har blivit av med sitt språk och talar arabiska eller turkiska i hemmet, men etniskt är de varken araber, eller turkar. Det har i själva verket inte funnits vare sig kurdiska judar, eller kurdiska kristna, eftersom kurder är ett muslimskt folk och i Mellanöstern har etniciteten och religionen alltid varit bundna till varandra. Där kunde man inte tillhöra en etnisk folkgrupp om man inte hade samma religion som den gruppen. Där är religionen inte en privatsak utan den har alltid utgjort kollektiv identitet. De som konverterade till islam frivilligt eller med tvång blev också tvungna att överge sin etniska tillhörighet. Därför har assyrier och armenier förlorat många av sina landsmän sedan islams ankomst, eftersom konvertering i motsatta riktningen var helt omöjlig i Mellanöstern.

Att andra än kurder talar kurdiska har sina förklaringar. Efter islams ankomst har icke-muslimer alltid försökt leva i anonymitet på grund av förtryck och förföljelser. Därför har en del judar och kristna folkgrupper förlorat sitt modersmål och kommit att ersätta det med den muslimska majoritetsbefolkningens språk, vilka var arabiska, kurdiska, persiska och turkiska. Judarna liksom assyrierna har under historiens gång blivit tvungna att fly över gränserna i Mellanöstern och har försökt att leva anonymt bland den muslimska majoritetsbefolkningen, vilket har drabbat deras språk mest. I synnerhet de judar som har levt långt bort utanför sitt folks kärnområde har helt förlorat hebreiskan, men det betyder inte att de är etniska araber, kurder, perser eller turkar, utan de är judar och har sitt ursprung i dagens Israel.

Tyvärr fortsätter förnekelseattityden a la Mellanöstern som i fallet med Heshmat. Det är en attityd som river upp gamla sår, skapar osämja mellan etniska folkgrupper och är orsaken till de flesta konflikterna i området vi kommer från. Frågan är när dagen kommer då folkgrupperna i Mellanöstern lär sig att på allvar respektera varandra. 


Hammurabi BarAsmar

 

läsarna kommenterar...

ASSURAYA (1) fortsättning... 131215 - 04:03

Kommer även ihåg när Syrianska FC gick upp i allsvenskan så sände TV 3 en tv serie som hette ditt Stora feta syrianska bröllop\" . Noterbart i den serien var att man aldrig lät en arameisk talande person vara med samt att rollfigurerna alltid pratade arabiska i serien, helt för att få dem att framstå som kristna araber. Det här är ett hett ämne som måste talas mer om och det var inte en sekund för sent att ämnet kom upp till ytan. Dessutom så måste de assyriska myndigheterna världen över ställa media inför domstol som raderar vår identitet samt att man en gång för alla jobbar med att radera det \"syrianska\" namnet och leder tillbaka dem vilsna till gården

ASSURAYA (1) 131215 - 04:02

Assyrier är ett splittrat folk. Den svenska regeringen splittrade folket här i Sverige på 70 talet och delade upp dem i assyrier - syrianer. Nu 30 år senare när folket är på flykt över hela världen vill man slutligen förgöra den här folkgruppen en gång för alla. Då jag b l a syftar på att det i media och TV har gjorts dokumentärer och media inslag i krigs drabbade situationer där man helt enkelt pekar ut folket som \"kristna \" var i mellanöstern dem än bor. Ett fransk dokumentär kallade b l a assyrier i norra Irak för \"kristna kurder\" vilket är helt fel.

Abu Hüseyin 131009 - 13:33

Ett fakta fel! Lika lite som mandeér är kristna är alawaiter muslimer! Om ni vill att andra ska kunna skillnader assyr och kurd måste ni oxå skillnaden mellan allawi och islam , och märkliga är att kurden försöker göra samma sak vad kemalisterna försökte på kurderna genom att förneka kurder och sa att dem var bergsturkar! Ajiib

Assyria 131002 - 08:01

Simon// Du har rätt i en del av det du skriver. Assyrierna har varit ägarna till Assyrien det ni kallar Kurdistan idag. Kurderna är väldigt många till antal, de har satsat varje mynt på vapen, skrämt iväg skyddslösa människor, tagit över deras egendomar, trots att de själva var förtryckta så förtryckte de Assyrier och andra Kristna minoriteter som inte kunde försvara sig. Assyrierna var förtryckta från två håll, både från staten och Kurden. Där kommer bilden av hur viktigt det är med organisering in, du har rätt, Kurder har inte behövt fly på samma sätt som oss och lämna allt. De bor kvar i Assyrien och kämpar för att omvandla det till Kurdistan, med sin medvetna politik och taktik. Assyriernas dilemma har varit rädsla och förlamning genom kristendomen och kyrkobyggen......mm. Hade de satsat sina mynt på vapen som kurderna gjorde, då hade bilden sett helt annorlunda ut idag. Du har rätt, vi bör vara försiktiga om vad vi skriver på webben.

hujå 130930 - 16:57

Assyrier är ej Kurder och Kurder är ej Assyrier!! Jag tror inte ens denna konversation ägt rum. Ställ er denna fråga: Vad är det som gör Kurden till Kurd och Assyriern till Assyrier, också vill jag att ni bortser från geografi aspekten. Min personliga åsikt är att alla som kallar sig för Assyrier är inte Assyrier. Långt ifrån alla som ni kallar för Assyrier vill förknippas med den benämningen.

Simon 130927 - 16:15

Nu försvarar jag inte Barzani och hans behandling av minoriteter men det är FAKTA. Vad som är er största problem är att ni vräker ur er en massa propaganda på internet SEDAN så kan du verkligen inte fråga EN person och få det att låta som att det är hela de kurdiska folkets åsikt. Jag har hört Barzani säger Ashuri/Keldani många gånger i sina tal och nämner inte de som kristna. men i verkligheten sker det ingenting. Att det är så tyst i Norra Irak verkar bero på att folket är nöjda, annars hade man anordnat demonstrationer och manifestationer mot KRG, precis som oppositionella kurdiska grupper gör

Simon 130927 - 16:15

Du kan inte vara seriös när du skriver denna artikel. Det finns så mycket faktafel i den liknar mer SS-Propaganda. När du först och främst kallar kurdiska språket för en av de standardiserade språken i mellanöstern är fel. Kurder har spillt blod för att idag få prata sitt språk. I Turkiet fick du inte ens prata på Kurdiska på gatan utan att bli torterad fram till mitten av 90-talet. Barn tvingas gå till Turkisk skola och kan därmed inte lära sig sitt språk. I Iran är det samma sak. Man går till skolan för att lära sig Persiska och inte kurdiska. I Irak blev det bättre i början av 1990 talet i och med flygförbudzonen. I Syrien har inte kurder existerat som medborgare förrän 2011 när inbördeskriget bröt ut. Att det kurdiska språket överhuvudtaget har överlevt är p.g.a. folkets envishet att lära sig sitt språk och de kurdiska partierna som i åratal har kämpat med att ordna hemliga skolor där man kan lära sig språket.

Tommasi 130924 - 06:13

Myntet har två sidor ... Säg till Heshmat att han är assyr som konverterat till islam. (det blir en absurd situation - han kan omöjligen vara assyr då han är muslim). Agerar han på sandlåde-nivå kan du också det.

Ninveh 130923 - 15:12

Chamoun// Det är sant vi är alldeles som förlamade. Men det finns tyvärr flera orsaker till varför: 1; Religionen, kristendomens slaveri. 2; Etnisk förnekelse och omedvetenhet om sin historia och kultur/inga förebilder. 3; Avsaknad av vapen och makt/maktlöshet/rädsla. Inget skydd och hjälp från något land i denna värld. Hemskt men tyvärr sant. 4; Vårt eget oplanerade och oorganiserade framsteg och misslyckanden. Frosseri i onödiga saker och ting, omedvetna om nationella kampen. Osv, osv. Dessutom vår religion huvudfiende till Islam, vi har mycket att göra.

Chamoun 130921 - 22:35

mångkultur har på längre sikt aldrig fungerat och därför har mellanöstern enorma problem med hat o konflikter mellan alla olika folkslag som slåss om sin överlevnad. varje folkslag som har överlevnadsinstinkten kvar och är nationellt medvetna kommer ALLTID att slåss för sin fortsatta överlevnad. Jared Taylor har helt rätt om detta och även vi Assyrier borde börja tänka på oss själva o vår överlevnad. vi har blivit för slappa vi har tappat vår överlevnadsinstinkt https://www.youtube.com/watch?v=pWIqdKa1zX0#t=469

Josef Öz 130921 - 08:49

Nej, Ninveh. Den i Mellanöstern som kallar sig kristen kan bara vara kristen antingen genom kulturellt arv eller i hjärtat. Något arv har de ju inte då de är konvertiter. Varför skulle de vara rädda för dig förresten? Nej, de har ett ärligt uppsåt, kära syster.

Ninveh 130920 - 19:11

Mycket bra skrivet och ett bra svar han fick. Detta med att kurderna kallar sig kristna är det säkert på grund av en politisk fråga. De är verkligen smarta, framför oss säger de en sak och bakom ryggen gör de något helt annat. Hoppas att assyrier är medvetna om deras taktik och inte låter sig luras av deras broder och svåger politik.

Josef Öz 130920 - 09:16

Det finns okunnighet bland alla folkslag och kurderna är inget undantag. I kulturerna i Mellanöstern är det dessutom inte ovanligt att försöka dominera andra, med stöd av den starkes ”rätt”. De humanistiska rötterna är inte alltid så djupa. Förhoppningsvis har Heshmat fått sig en tankeställare och han i sin tur påverkar andra i sin organisation. Men, är det inte lika fel att påstå att alla kristna i kurdiskdominerade områden är kurder som att hävda att ingen kurd kan vara kristen. Till exempel i Omid finns idag en växande kristen församling som heter Diyarbakir Kilisesi? Så vitt jag vet är alla medlemmar etniska kurder. Inte har de bytt etnicitet bara för att de har bytt religion, eller hur? I södra Syrien finns det några byar med både kristna och muslimer, men alla är arameiskt talande och värnar om sitt språk. Som sagt okunnighet finns bland alla folkslag, vi assyrier är inget heller undantag.

Nubbe 130920 - 09:02

Mycket bra inlägg

Tihe 130920 - 01:08

Klockrent. Bra att du skrivit om detta.

Ninos 130919 - 23:09

Klockrent. Mycket bra skrivet Hammurabi och bra att du tog dialogen med honom.

AWR 130919 - 23:08

Typisk mentalitet som dessa kurder har, samtidigt som dem själva absolut inte vill bli kallade för araber, perser eller turkar...hyckleri på högsta nivå...