Publicerad: 2013-12-24

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Propagandafoto som sprids av Dawronoye-gruppen

ARS varnar för populistisk grupp

LEDARE Assyriernas situation i Syrien får inte utnyttjas av populistiska grupper varnar förbundsstyrelsen.

Assyrierna i Syrien lider. De lever i stor osäkerhet och deras situation måste tas på största allvar. Förbundsstyrelsen är därför oroad över uppgifter som gör gällande att den populistiska gruppen känd som "Dawronoye" (Revolutionärerna) nu försöker utnyttja denna situation för att samla in pengar.

Genom att sprida bilder och videoklipp på beväpnade ungdomar som påstås tillhöra "Dawronoye" försöker representanter för gruppen spela på assyriernas patriotiska känslor och därigenom samla pengar från folkgruppen. Propagandamönstret känner vi igen från Irak där samma organisation lyckades samla in stora summor genom liknande bilder på beväpnade personer som påstods utgöra en seriös gerillagrupp. 

Assyriska Riksförbundet tar starkt avstånd från denna slutna grupp som inte tillåter insyn och det cyniska utnyttjandet av assyriernas situation i Syrien och avråder anslutna organisationer och medlemmar från att bidra till gruppen. 

Det sista assyriska folket behöver i dagens situation är populistiska grupper som utmålar sig till assyriernas räddare. Det assyriska folket behöver är seriösa, ansvarstagande organisationer som arbetar långsiktigt och med erforderlig öppenhet. 

 

 

Förbundsstyrelsen

 

läsarna kommenterar...

Nineveh 131230 - 17:06

Företaget// shrolo ko kuthvat, ahna latna mtakse, lavilan shutose dmanhri ucamaydan. Ahna mhaymanlan bicito, elo icito mahravla ghalabe bihaklo diumtho. Acitotho dmacmur lukmubnoyi. Ayko kíti hdo madrashto hul ucdo dkomulfo iclaymuthaydan. Mahesu camo myakro, klozum cavdina bushuolo du shuhlofo, kito shuole dhozinane darmone. Dlo cavdina camhdode inaklayo kulha trocoyesh lruhe utocina umthaydan. Mucdo l hamshi ushne gudfushrina, uchaliso ida hathe kubcina, udlo klozum haysina ruhayna umhalkina davsat dushuhlofo lictidutho.

Gud 131230 - 16:04

Man ska lära sig av historien heter det och det har riksförbundet gjort. Jag minns också dawronoyernas propaganda med sin så kallade gerilla i Irak för några år sen. Det var bara ett sätt att mjölka assyrierna i väst på pengar. Inte konstigt att de flesta har lämnat denna sekt.

Företaget 131230 - 08:00

Angående alla svar till KURDEN. Det är sant att kurderna bakåt i historien har slaktat oss och även idag gör fel mot de assyrier som inte lyckats ta sig från Mellanöstern. Men vad förväntar sig alla assyrier i Europa och väst? Att kurderna bara skulle ge tillbaka mark och behandla oss jämlikt och ge oss rättigheter? Så funkar inte politik! Alternativet är att antingen böja sig för kurden och bli kurd (lära sig i kurdiska skolor att vi är kristna kurder vilket i princip är en fortsättning på Seyfo) eller att mördas av terrorister. Sluta hacka på KRG och kurder, de beter sig som alla andra härskarfolk. Det är vårt fel att vi är sämst.

ninos 131228 - 13:16

Det är mer eller mindre bara kurder som har ockuperat Assyriers mark i sina hemländer. Idag blir man terroriserade av kurder i norra Irak. Kurder kan man inte lita på. Vi har levt tillsammans sen kurderna kom till Assyrien för 1800 år sedan. Vi öppnade dörrarna till de vilket idag var ett stort misstag. Seyfo, på order av turkarna så mördade kurderna oss, sina egna grannar. Vem säger att det inte kommer hända igen.

Dijmin 131228 - 10:28

Det var väl kurdiska muslimer som terroriserade assyrierna i irak; assyrier och kurder kommer alltid att vara fiender!

Joseph 131228 - 09:28

Till Kurden Tack för tipset,då redan nu vi kan köpa några renar ock ta med oss,och förbereda jakt marker för Kurdiska Prinsarna.

Isa 131228 - 00:01

Brå. Kurden så ska det vara. Vi assyrer o kurder har levt i många år tillsammas o vi måste kämpa tillsammans. Annars vår framtid är mårkt.

Isa 131227 - 22:28

U hujådå Othuroyo mahvela i shroluso dise minyo. Tehrivo u belbolo bainu amano bas kosoyim.haiko d kitva ha midaglono u zayoho mi astese u ganovo. Kulle habiri li hasra othurayto u mahirvale. Ono lebi kokoyu ali othurayto alo.

KURDEN 131227 - 22:05

Hallå! Jag (kurd från Irak) har läst igenom och "tagit tempen" på kommentarerna här. Jag följer nyhetsrapporteringen från våra trakter, och tycker att assyrierna bör undvika vapen, det kan vara kontraproduktivt. Låt inte nationalistiska känslor gå före rationalitet! Väcker ni uppmärksamhet hos vissa arabiska/islamistiska terrorgrupper kan det innebära förödelse. Att jämföra sig med kurder håller inte pga de är tillräckligt många och isolerade för att faktiskt kunna bedriva gerillaverksamhet. Förhoppningsvis får assyrier i åtminstone KRG nu samma rättigheter som samerna i Sverige. Se till att skapa bra kontakt med kurder för vi kommer vara er viktigaste vän i framtiden. Oavsett vad många här inne påstår, så är Kurder inte fientligt inställda till assyrier. Med politik och diplomati kan ni åstadkomma mer i KRG nu, än ni kanske någonsin kommer att få chansen till. Se till att inte förstöra det! Det är mitt bästa råd just nu. Lycka till :)

Bar Othur 131227 - 19:06

Problemet med dessa "dawronoye" är att de själva inte vet vad de är. Ena dagen är de assyrier, nästa dag är de syrianer. Ibland araméer. Ena dagen flörtar de med assyriska sidan, nästa dag med den syrianska. En gång sa en av deras gamla ledare att vi bör avskaffa alla namn så som assyrier, och endast kalla oss för syrianer på de västerländska språken. Ett annat problem är att de är bra på att sprida lögner och förvränga saker och ting, som t.ex att arrangera ett Akitu-firande utan att benämna det vid dess rätta namn, dvs. assyriskt nyår. Ännu ett problem är att de försöker visa en bra och felfri bild av sig själva, när vi alla redan känner till deras interna stridigheter, som gjorde att de splittrades och där utbrytarna skapade en ny "dawronoyo"-grupp. Visst, de lyckades med sin satellitsända tv-kanal, men det hade dom aldrig gjort utan de assyriska föreningarnas medlemmars ekonomiska stöd som möjliggjort kanalens överlevnad under dessa år.

Bar Othur 131227 - 19:02

Det är sorgligt att se hur "dawronoye"-gruppen lyckats manipulera vissa assyrier till den grad att folk anser att denna grupp gjort mer än den assyriska rörelsen för vårt folk. Faktum är att det är den assyriska rörelsen som byggt upp allt som har med vår etniska identitet att göra. Assyriska rörelsen har vårdat vårt språk, skapat och utvecklat assyrisk kultur, bidragit till den nationella medvetenhet som finns bland vårt folk, och så vidare. Med andra ord har assyriska rörelsen gjort grovjobbet, medan sekteristiska grupper som t.ex. "dawronoye" fått allt serverat på silverfat när de från ingenstans kommit in i bilden och försökt skapa en bild av sig själva som "revolutionärer som ska rädda folket". Prestige och makt värderas högst, där de gång på gång hävdar att de varit och är större och bättre rörelse än den assyriska, utan att visa en gnutta respekt för det assyriska rörelsen gjort i modern tid för vårt folk. Forts..

Joseph 131227 - 17:18

Jag tycker att det är väldigt tråkig,att många av assyriska ungdomar inte känner sig hemma,och delaktikt i rörelse arbete och driva frågan framåt,jag vet utan ungdom ingen framtid.

ASHURAYA 131227 - 15:52

Trött-vädigt trött//det borde du inte vara! Riktiga assyrier som är riktiga oumtanaye blir alldrig varken trötta eller förvirrade. Vad jag menar är; ta en bra titt på denna organisation, de har en konstig symbol dessutom så uttrycker de det assyriska folket med språk benämningen "SYRIAC" nej tack,de representerar ej det assyriska nationen gentemot andra organisationer som på ett eller annat sätt bär på både det assyriska flaggan och namnet!

Trött. Väldigt trött 131227 - 11:18

Och medan vi gaggar här i detta forum om att vår rörelse är svag, splittrad och oseriös, så sitter kurder, araber, turkar och annat folk och läser igenom våra kommentarer och tänker: HAhahahahahahaha, va bra, vi slipper motarbeta dem, de motarbetar sig själva, vi skulle inte ens kunna splittra dem så mycket som de splittrar sig själva.

Trött. Väldigt trött 131227 - 11:16

Vem ska man lyssna på? ADO, ARS, Dawronoye? Alla har rätt, ingen har fel. Ingen har rätt, alla har fel. Jag är totalförvirrad - och många assyrier med mig! Om någon frågar mig vad jag har för åsikt vad gäller Syrien och vårt folks situation och framtid så rycker jag bara på axlarna. Jag vet inte. Alla ljuger. Alla har sin egen agenda. Jag kan inte lita på någon som tillhör den assyriska rörelsen. Vilket är synd, eftersom jag och två av mina vänner gärna skulle vilja bidra med mer till vårt folk. Men så infekterat som alla föreningar och rörelser är just nu, så får det fanimej vara utan vårt engagemang. En jurist, en statsvetare och en civilekonom - vi kanske skulle kunna bidragit till att skapa en seriös organisation. Men våra föreningar älskar LAP LAP, som någon skrev nedan. Jag blir så trött.

True blood 131226 - 22:59

Vi är ett stort skämt! Ett folk, 4-5 benämningar på vad och vilka vi är, delade kyrkor mm mm listan är lång. Vårt folk lider och dör runt om i Mellanöstern och ni som är så insatta och jani jobbar lägger all er kraft på att kritisera och motarbeta varandra. Låter som ett gäng dagis barn! Sluta upp med detta, visa istället vad ni har åstadkommit med istället. Samma sak gäller för våra förtroende valda politiker, vad har ni gjort? Jobba för varandra och inte mot varandra. Vi är inga simpla bönder längre! Vi är välutbildade, kloka och berikade individer som kan åstadkomma med en hel del, dags att mobilisera och agera. Vi behöver enade organisationer och starka ledare som kan leda och styra detta folket. Vi behöver både pennan och kalashnikoven. Men folk som kan använda dem också, dock inga kritiker eller ralph lauren klädda pajasar!

så blir vi som ett folk 131226 - 12:41

Enligt min mening så finns det 3 faser i det Assyriska utvecklingen. Assyriska folket till jesu tillträde, från- år 0 till 1960 assyrier under kristendomen. Det, assyriska folket sammanknytning i diasporan! Det Assyriska folket utan hemland. Vad är viktigast. Nu! Enighet, assyriska talspråket, lojalitet mot det assyriska folket.

Joseph 131226 - 10:46

Jag tycker vi skall bli glada att fler konkurerande organisationer träder fram och tar ansvar för det Assyriska folkets fråga just när folk har svårast,den organisation som gör bra saker kommer att belönas med folkets uppskatning och respekt eller tvert om låt organisationerna göra ett maraton lop,den som gör bäst uppskattas mest.

Mike 131226 - 09:49

We should be careful allying with these dowronoye that goes in different names. One day, they ally with the Assad regime, the next day they are against him. We see this pattern since their channel started. They cannot be trusted

Isa 131225 - 22:24

Uzauho osuroyo kashiroyo bu tehrivo u lo mede hireno. Bas noshe soyim mede tovo hinik hasirene lu tehrovo. Hanoyo u filhono d kose mu hujådå osuroyo. Kamayto mharabe a syrianska ohdo adavronoye. U fulhono du hujådå osuroyo hanoyo. Tehrivo u lo filhono. Aybo ahlehu minakefu.

Cido brikho 131225 - 21:13

Tycker det är hälsosamt med saklig kritik som i denna text. Jag har inte förståelse för er som bara vill sopa saker under mattan. Om dawronoye har rent mjöl i påsen så ska det inte vara svårt att visa det. Att jag personligen vet att det är en sektliknande organisation som är korrupt är en annan femma. Det viktigaste är att sluta sopa allting under mattan för då kan folket aldrig få veta sanningen.

dawronoye 131225 - 20:36

MFS och Dawronoye har en Assyrisk agenda, Alltså en identitets uppfattning, Men är smarta i sitt sätt att heta Suryoye, Dom har Assyriska flaggans stjärna.

Nationen 131225 - 20:21

En fråga: Varför kacklar alla om ADO? Det här handlar inte om en konflikt mellan ADO eller något annat parti. ADO motarbetar inget parti eller organisation. ADO är inte perfekta men det är inte andra partier heller. Dowronoye har ett eget ansvar och ska inte jämföras med ADO - på gott eller ont. Alla partier tar ansvar för det som de gör eller inte gör. Tycker det är sjukt att folk skyller på andra. Inte någonstans har ADO nämnts i denna artikel. Om man får kritik bör man besvara kritiken utan att angripa andra organisationer. Enkelt.

basel 131225 - 20:16

minakefo al babe drohaicho o basio saimito rzala mkabel dehthothe

M 131225 - 20:05

Jag uppskattar ARS handlingskraft. Det räcker med dessa lögnare som inte har skam i kroppen. Detta agerande av ARS är efterlängtat!!

ashur 131225 - 17:39

När ska ni visa era bevis vi är många assyrier som vill veta???

Ninib 131225 - 17:01

Är det någon organisation som är populist så är det ADO. Organisationen har sedan kriget i Syrien började agerat på ett sätt som bara missgynnat vårt folk. När Dawroyone lyckas med något som inte ens finna i ADOs agenda börjar ARS utpeka dem som populister! Skärp Er!

nino 131225 - 15:36

Titta på den så kallade milisen 100 gånger. Vad är det ni ser? Det ser mer som Charlies angels än nån milis. Dessa bara poserar framför kameran. Ska dessa försvara folk? Dessa skulle bara locka till sig en massa kåta mollor från al-nusra. Lägg av vilka skojare...

ano 131225 - 14:32

I hasra osurayto bas kiba saimi tehrivo u balbala bainu amano. Misibbe lo kose minne mede hireno. Hanoyo u filhono du hujådå osuroyo. Lap lap halyo kosaimutu. Me 30 eshne hol ohdo. Kashirehatu bu tehrivo bravo gshiklutu beth nahrin hauha. Yahkup afram min imsonoyoyo.

Mshiho 131225 - 13:42

Äntligen ett riksförbund som visar var skåpet ska stå och som kallar saker vid sitt rätta namn. Assyriska rörelsen ska inte vara en lekplats för skojare och lurendrejare.

Isa 131225 - 12:18

Komarno u zauho Osuroyo hair mu tehrivo lo kosoyim bainuamano me 30 eshne hol ohdo . Gnovo fitna bas kosaymi baynu amano. U zauho osuroyo bas lap lap kippe seymi u lo mede hireno.

Lamassu 131225 - 12:13

Märkligt att när Dowronoye blir ifrågasatta så skyller de på ADO och andra organisationer. ADO har också fått kritik på Hujådå flera gånger. När ADO ifrågasätts besvarar de kritiken officiellt och öppet. Aldrig har ADO klagat på något annat parti. Varför kan inte Dowronoye ta ansvar och besvara kritiken sakligt och med fakta? Och varför dras ADO in i denna debatt över huvudtaget? ADO har aldrig påstått att de har en milis eller att de är "hjältar".

Fakta 131225 - 04:26

Vart är Assyriernas milis ? Vart är Araméernas milis ? Vart är Kaldéers milis ? Vart är militären som ska skydda vårt folk i Gozarto ? Jo det är Syriac Military Council (MFS) med sin polis gren Sotoro.

Taoro 131224 - 23:20

Förbundsstyrelsen bör hålla sig till sånt dom kan som att dela ut fotbollströjor till Erdogan och sitta och bli förolämpade av Turkiets EU minister, inte blanda sig i riktig politik och folklig kamp. Skäms ni inte över att lägga ut sådana här artiklar utan att visa källor? Med vilken rätt tar ni er friheten att baktala en organisation som tillhör folket?"Det assyriska folket behöver är seriösa, ansvarstagande organisationer som arbetar långsiktigt och med erforderlig öppenhet." Skulle den organisationen vara ADO som under hela sin historia läckt som ett såll när det gäller infiltratörer till Assads diktatur?

Nationen 131224 - 22:49

Jag tycker att det är bra av hujådå att visa en annan bild än den som besuneras ut på Suroyo TV. Suroyo TV ägs ju av dowronoye och är därför ett propagandaredskap för dem. Av den anledningen är det ännu mer viktigt att hujådå och assyria tv kan ge en mer saklig bild. Dowronoye har förut utnyttjat ARS namn i andra sammanhang så det är inte så konstigt att man ifrågasätter den bild som de vill förmedla. Men det bör vara sakligt. Det är onödigt att skapa konflikt.

nemro 131224 - 20:28

Nu i dessa tider, där ordföranden för ADO och en av deras ledare, Sait Malke, är gripna i händerna på Assads militärer i en så farlig och riskabel tid i Syrien, är det korkat att spä på motsättningar och fördjupa klyftorna istället för att jobba på en enad front mot de som vill förgöra oss assyrier oavsett benämning. Dessutom undrar man om förbundsstyrelsen eller de som har skrivit detta uttalande har alla medlemsföreningars medgivande?

Sartre 131224 - 20:27

Sedan förstår jag inte varför assyriska organisationer ska motarbeta varandra på detta sätt? När har någon representat från ars åkt ner till syrien den senaste perioden ? Kritik i all ära, men att motarbeta varandra på detta sätt skadar vårt folk ännu mer och vitnar om ett folk i splittring.. Bättre kan ni ARS

che 131224 - 20:02

Den dagen jag ser några representanter från ARS åka ner till syrien , då kan jag ta denna nyhet på allvar ! Ibland verkar assyriska och syrianska rörelser en anning desperata !

Tack riksförbundet! 131224 - 19:53

Till kritiker: Hur är milisen organiserad? Vilka riktar sig milisen emot? Bekämpar man regeringen eller oppositionen? Vem är befälhavare? Vilka områden skyddar de? Har milisen koordinerat sig med kyrkan och övriga partier? Ett gäng med kalashnikovs är inte en milis - det är snarare en fara för folket. Alla i Syrien har vapen. Problemet är att organisera sig. Om man vill skapa en milis måste man jobba med hela eller majoriteten av folket. Kyrkan och övriga partier måste vara inkopplade. Ett litet exempel på samarbete är när ADO i början av konflikten körde medicin från Qamishlo till Homs så var det med hjälp av kyrkan som detta skedde. De tog hjälp av varandra för folkets bästa... Regeringen grep Gabriel Moushe för att de tydligen anser att ADO utgör en maktfaktor mer eller mindre. Varför griper de inte någon av Dowronoye? De har ju en milis alasas...

Noturo 131224 - 18:14

Mina vänner i Tyskland har berättat att den hjälp som assyriska organisationer där skickade till Qamishly nyligen konfiskerades av davronoye och att de sedan sålde maten och tjänade pengar på den. Kan man sjunka lägre än så?

ninjas 131224 - 17:31

Äntligen stake i ARS. Nån gång måste man säga ifrån till denna oseriösa så kallade revolutionerer. Den här sekten har möjlkat assyriska assyriska rörelsens medlemmar. Det får vara nog nu! Dessa är inget annat än parasiter som lever på att utnyttja tomrummet som uppstår i vissa perioder.

Assyrier 131224 - 16:14

Skulle de där på bilden strida mot riktiga tjetjenska soldater skulle de mörda killen och hålla tjejerna som sexslavar. Sådan är sanningen. Krävs organisering, förtroende från folket och träning för att ens utgöra en militär motfaktor någonstans. Att lägga upp sådana bilder är bara farligt för de assyrier som bor i Syrien. En analfabet till muslim kan se sådana bilder och tolka det som en aggressionshandling. Vi assyrier är inte i någon position att vara aggressiva. Vi ska vara försiktiga och smarta. Beväpna oss i all ära men gör det smart och det räcker inte med vapen. Behövs skydd och vård för flyktingar också.

Nationalisten 131224 - 16:00

Jag har inte hört, läst eller sett att Dowronoye bidrar med medicin, mat eller något annat till alla tusentals assyriska flyktingar i och runt omkring Syrien som lider, dör eller utnyttjas sexuellt varje dag. Hela tiden ser man assyriska flaggor runt anonyma människor med kalashnikov. Vad hjälper det? Om muslimernas mål var att utrota de kristna i mellanöstern kunde de göra det genom ett enkelt beslut på mindre än en vecka. Vi skulle vara chanslösa. Anledningen till att detta inte sker är att det finns ett förtroende mellan assyriska organisationer, kyrkan och andra etniska folkgrupper i Syrien. Genom att lägga upp sånna här bilder ökar spänningarna mellan folkgrupperna och när det smäller är vi chanslösa. Jag säger inte att vi inte ska vara beväpnade, men vi ska inte stoltsera med det. De smarta partierna gör detta diskret.

Kritiker 131224 - 15:18

De har en satellit sänd tv-station som lärt ut assyriska språket och försökt ena oss. De har haft hundratals anhängare som arbetat dag in och dag ut (gratis oftast) för vårt folks skull. De har idag bildat en milis som de säger är för att försvara vårt folk i Gozarto. Jag undrar vad vi grundar vårt fördömande mot dem? Låt oss granska oss själva istället. En splittrad rörelse, som inte gör annat än att prata strunt om varandra. Ingen tv-station. Inga hundratals anhängare i Europa som arbetat gratis. Inga miliser, om man inte räknar med Zowaa i Irak, vilket jag inte gör.

Ninveh 131224 - 14:54

Vilken sorglig händelse. Sedan propagerar samma grupp på facebook, att de ställer upp för folket medan de anklagar alla våra andra organisationer och kyrkan för att lysa med sin frånvaro. Sådana händelser är verkligen hemskt farliga och det innebär stora och farliga eftergifter för vårt folk. De har verkligen lurat Assyrier under så lång tid nu, jag tycker verkligen det är hemskt. Frågan är hur sanningen kommer fram så att de som helhjärtat tror på denna grupp, dessutom betalar stora summor pengar, blir medvetna om dessa händelser och i slutändan tar avstånd från osanningar och ifrån denna grupp.

Ashur 131224 - 14:40

Om det visar sig stämma håller jag med, men ni visar inga bevis på att de inte har en milis och då är denna artikel helt irrelevant. Tyvärr.