Publicerad: 2014-02-12

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln

Frihet

POESI En dikt om frihet och lÀngtan av Nemrod Barkarmo.

LÄngt dÀr i fjÀrran, precis vid bergets fot, hörde jag orden som i mitt hjÀrta slog rot.
Orden berörde, orden dem skar, dunken frÄn mitt hjÀrta Àr det enda ljud jag hör.
Hur kan nÄgon utomstÄende, nÄgonsin förstÄ? Alla de kast vÄrat folk har fÄtt stÄ.
FrÄn nationslös till folkmord, förföljelse likasÄ, för alla mina förfÀder jag fÀller en tÄr.
Men sÄ kom just dem orden, som gjorde mig stark, gav mig luft under vingarna och befÀste min mark.

En provins för oss sjÀlva, ska nu oturen vÀnda?
Ska vi nu slippa skÀndas, vanÀras och förtÀljas.
Mot ljusare marker vi sÀtter vÄrt spÄr, vi börjar en fÀrd  dÀr vi lÀmnar  de mörka Ärens vrÄr.


Än kommer vi fĂ„ lida och kanske till det sista livet strida, men förhoppningsvis nĂ€r vi vid framtiden stĂ„r, sĂ„ kommer det vara vĂ€rt, allt slit kommer fĂ„ bot pĂ„ vĂ„ra sĂ„r.
Jag har fortfarande orden pĂ„ min tunga, jag kippar efter luft men jag kĂ€nner bara tyngden i min lunga. Men min skrĂ€ck Ă€r obefintlig, det finns inget som kan sĂ€tta stopp för det jag vill sĂ€ga, Ă€ven om det innebĂ€r döden sĂ„ gĂ„r det inte att  vĂ€ja. Till denna destination har jag kommit, frĂ„n en lĂ„ng vĂ€g bak, har en lĂ„ng vĂ€g fram men ej kĂ€nner jag mig vag. Jag Ă€r en assyrier i min historia, en assyrier i min framtid, en assyrier i min samtid och endast det ger mig frid. Även om jag kĂ€nner svĂ€rdets klunga och Ă€ven om repets snara sĂ€tts runt min hals, sĂ„ ska jag skrika ut orden, som om inget annat fanns.

Jag Àr en assyrier nÀr jag lever, jag Àr en assyrier den dag jag dör, min frihet ni har berövat och det Àr den jag kÀmpar för. Frihet Àr vad jag vill ha, Frihet Àr vad jag skall fÄ, det fÄr kosta vad det mÄ kosta men förövaren han ska fÄ. Ack för lÀnge har vi lidit, nu ska det fÄ ett slut, SnÀlla ge mig min frihet det Àr orden som vill ut.    
 
 

Nemrod Barkarmo

 

lÀsarna kommenterar...

Assyria 140226 - 16:04

Otroligt vacker dikt och en mycket vacker bild. Hoppas att vĂ„r framtid kunde vara som i denna bild, att vi var pĂ„ vĂ€g, hand i hand , till Ă€lskade fĂ€dernesland Assyrien. Vilken DRÖM...

Assuryoyo 140214 - 21:30

Fantastiskt bra skrivet!

Nineveh 140213 - 22:50

JÀttefin dikt Nemrod Barkarmo. Vi hoppas verkligen att dessa ord ska bli sanna snart. Som nÄgra skrivit, kommer det att krÀvas mycket av oss som Nation, för att fÄ vÄr frihet och en del av vÄrt land tillbaka. Det Àr mÄnga som Àr emot förslaget, det ska vi rÀkna med. Samtigit mÄste vi ha rÀtt till vÄrt land om vi har tÀnkt att överleva som Assyrier. Hoppas fortast möjligt att alla vÄra grupper oavsett benÀmning accepterar varandra och arbetar hand i hand, för det Àr dÄ vi kommer kunna krÀva vÄr rÀtt, om vi inte enas försvagas vi av konflikterna och de styrande makterna utnyttjar alla tillfÀllen för att söndra och hÀrska.

Ishtar 140213 - 10:36

Fin dikt dĂ€r, men om vi ska prata klarsprĂ„k sĂ„ kan inte de orden ge en provins. Även om provinsen blir verklighet sĂ„ mĂ„ste man förstĂ„ för att assyrierna Ă€nnu en gĂ„ng kommer att utsĂ€ttas för folkmord och det slutgiltiga förintelsen blir av likt Judarna - om INTE man ansöker om nĂ„gon typ militĂ€rt stöd frĂ„n Bagdads regering eller ett utomstĂ„ende land som kan hjĂ€lpa till att hĂ„lla provinsen stabil tills dess att assyrierna kan stĂ„ pĂ„ egna ben (för koka kommer Nineveh att göra och fienderna kommer att drĂ€lla in) eftersom mĂ„nga stĂ€ller sig emot det hĂ€r förslaget. Hur tror ni att Israel bildades - Intog Judarna hela Gazabanken pĂ„ egen hand ?

CHA 140212 - 22:39

Fint men det blir inte en provins för oss sjÀlva om det nu ens röstas ja av parlamentet...

Tighlat IIII 140212 - 11:50

Mycket fin dikt.

AWR 140212 - 10:19

basma ganokh Nemrod.. bra skrivet!

Afram 140212 - 07:34

Vackert! Bravo