Publicerad: 2014-02-20

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Ett foto på en jeep tillhörande Dawronoye-gruppen i Qamishli som använder namnet Sutoro. Jeepen är även märkt med namnet för kurdisk polis, Asayis.

Dawronoye-gruppen anklagas för manipulation

ASSYRIEN I ett inslag på Assyria TV avslöjar ledaren för kvartersmiliserna i Qamishli hur Dawronoye-gruppen manipulerat folk genom att anta namnet Sutoro som redan användes av kvartersmilisen.

Nya frågetecken reser sig kring den omtalade Dawronoye-gruppen. I ett inslag sänt nyligen på Assyria TV berättar Marwan Shokro, ordförande för paraplyorganisationen Medborgarfred i Qamishli, hur Dawronoye-gruppen i staden lämnade kvartersmilisen Sutoro för att bilda en egen kvartersmilis - under samma namn.

Shokro berättar att kvartersmilisen Sutoro (skydd på assyriska, red anm.) bildades av assyrierna för att fylla det säkerhetsvakum som uppstod när polisen slutade patrullera i staden i det krigsdrabbade Syrien. Sutoro har blivit ett effektivt skydd för invånarna i de assyriska kvarteren mot kriminella och andra ligister.

Dawronoye-gruppen anslöt sig vid ett senare skede till Sutoro men valde att lämna organisationen för cirka två månader sedan, berättar Marwan Shokro i inslaget. Direkt efter att de lämnat den framgångsrika kvartersmilisen bildar denna grupp en egen kvartersmilis under namnet Sutoro.

- Detta skapade många kritiska frågor, vi och resten av folket undrar vad de håller på med, varför använder de samma namn om de har lämnat organisationen, undrar Shokro.

Frågan har cirkulerat även bland insatta assyrier i Europa som har hört talas om gruppens agerande. Många tror att Dawronoye-gruppen har försökt använda sig av namnet Sutoro som har ett gott rykte för att övertyga fler givare i västvärlden att skänka pengar. Många av givarna har således skänkt pengar till vad de tror är organisationen Sutoro, men som i själva verket är en utbrytargrupp som utnyttjar den riktiga organisationens namn. 

Dawronoye-gruppen har även använt sin kanal Suroyo-TV för att låta påskina att dess grupp i Qamishli är organisationen Sutoro. 

Assyriska Riksförbundet har tidigare varnat för Dawronoye-gruppen och dess tvivelaktiga metoder. 

 


 

 

 

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Tick tack 140227 - 13:33

Jag personligen är för samarbete mellan vårt folks organisationer men i det här fallet har jag full förståelse för att folk tar avstånd från dawronoye på grund . Man kommer inte långt med lögner

Nineveh 140226 - 22:57

Kära vänner// Vi är stolta över Assyria TV och ARS, med Hujådå, som idag är vårt hopp. Utan deras engagemang och pådrivande verksamhet skulle många av oss ha fallit i dessa gropar, utan vetskap om falskhet från oärliga organisationer som påstår att de kämpar för vår rätt. Vi har inte varit medvetna om hur denna kamp skall vinnas. Vi har blint haft förtroende för alla som sagt A och B. Men kära vänner, det måste vara slut med vår godtycklighet och acceptans oavsett. Vi måste ta vara på varandras kunskaper och föra dessa över till varandra och våra yngre generationer. Vi måste inse att vi har många uppgifter att knäcka och vi måste samarbeta inom olika plattformar för att satsa rätt för att överleva som Assyrier. Om vi alla tänker på Ashurs krona på våra huvuden, som den nationella kampen och medvetenheten över vår huvud, vår själ och samvete, då har vi kommit en bra bit närmare vår kamp och sanningen.

Joseph 140226 - 17:35

Tack till både Nineve och Ishtar för era kommentarer två modiga dötrar av mitt folk ni är hoppet och framtiden fortsät med era fengagemang det kommer den dagen.

Maria 140226 - 16:01

Fyfan vad lågt av dessa organisationer. Ett cyniskt utnyttjande av assyriernas situation i Syrien och dessutom av personer som själva tillhör detta folk!!!

Ishtar 1 140226 - 15:57

Joseph// Jag tror även att vårt folk har blint trott på det dem hör från ledningar och ledare. Dawronoye var verkligen speciella med sin politiska agenda och taktik. Speciellt att lära ut kadrer och dessa fanns bland folket dag och natt, som sagt till en början var syftet säkert väldigt god, då många satte hela sitt liv på spel med tuffa regler för denna organisation, men sedan antagligen när pengarna lockar människor och olika makter spelar in förblindas dessa personer som en gång hade så höga förväntningar.

Ishtar 2 140226 - 15:57

Samtidigt i Dawronoyes fall var det nog uträknat från början från ledningen, för ingen visste vilken ledningen var, kadrerna brann verkligen för sitt folk och att ena det. Men ledningen var slug och hade noga uträknat hur de skulle gå tillväga för att sko sig på sina bröder, sitt folk. Tänk om, nu, vi är verkligen tacksamma att våra nyhetskanaler, A TV och Hujå. får fram sanningen. Samtidigt som du säger Joseph, självklart är det mycket viktigt att även ADO granskas, Kyrkans ledning mm. Men tyvärr saknar vi den organisation som har den makten idag. Hade vi ett sådant organ som kunde få fram sanningen, ett pålitligt organ, som kunde böta eller straffa de pajaser som tänker på egen ficka. Då kanske kunde vi fortsätta att hoppas på denna redan sargade nation med en ljusare och mer hoppfull framtid.

Nineveh 1 140226 - 15:35

Joseph// Vi har ältat och skrivit om vårt folk, kyrka, våra politiska organisationer och föreningar. Vi har verkligen ett folk som lyckas bra som enskilda individer. Men när det gäller att organisera sig, att enas och samarbeta för ett långsiktigt mål, tar de kunskaperna slut och vi till och med backar ibland. Det är här vår bild kommer in idag. Varför händer dessa tragiska händelser, med förskingring av medel, med hinder för samarbete, med medveten splittring av denna nation av vissa personer. Det är denna stämpel och lögner som vi ville få bort. Vi måste få veta sanningen.

Nineveh 2 140226 - 15:33

Som jag tidigare har skrivit har vi endast två val att göra, antingen fortsätter vi att tro på varandra och vår nation eller så tar vi avstånd från allt och börjar leva som enskilda individer, att vi glömmer vilka vi är helt enkelt och suddar ut vår nation med vår egen medvetenhet. Jag är rädd att vi inte kommer att ha något val, det verkar ändå vara så att vi är på väg mot att suddas ut från denna planet. Då har alla dessa individer som haft till uppgift att splittra och härska över denna nation för att få det att försvinna lyckats med deras uppgift. Idag har vi kanske fortfarande ett litet hopp att få liv i denna organisation trots alla förluster. Något måste göras för att vi inte ska falla i samma grop igen.

Joseph 140226 - 10:43

Till Nineve! jag försrår din besvikelse över Dawronoye:s löfte om ett eget land du har lagt mycket tid och höga förventningar till sist du upptäcker att så blev det inte fallet,du blir varken den första eller den sista som blir besviken.du pekar dawronoye den andre pekar kyrkan den tredje pekar ADO ECT ingen av de befintliga organisationerna har lösning på vårt problem,organisationer saknar vetenskapligt och metodiskt arbete allt som är nu byger på kenslör och detta skadar mer än den ger nytta,den totala blindheten gör att varken glasögon eller kikare kan hjälpa,men vi får inte tappa mödet.

Sutoro 140226 - 02:45

Ojojoj vad Hujådå börjar leverera på sistone. Mer sådant här tack, mindre kraft på namnkonflikten. Herregud vad jag börjat tröttna på Dawronoyena. Är det ens någon bland syrian/assyrierna som ens gillar dom längre? Sutoro gruppen (den riktiga) har skaffat sig ett riktigt gott rykte bland assyrierna/syrianerna i Kamishlo, tycker de jävligt synd att andra ska bekosta sig på deras goda rykte. Loggan på bilen skiljer sig väl från originalet Sutoros? Har för mig att originalet använder sig av en örn samt röda och gula färger. Vill ge creds till Hujådå som lyfter fram sånt här, mer sånt!

Suryoyo 1 140225 - 18:49

Joseph// Du nämnde något som var bra i din kommentar. Du nämner ordet lagman, det är just lagar och egen domstol vi saknar inom denna nation. Därför har alla lurendrejare och egoister som enbart tänker på egen vinning helt fria tyglar och med sin smarthet och slughet lurat denna nation. Det kan finnas i alla organisationer, från kyrkor till politiska organisationer. Det är sorgligt att verkligen ta del av dessa omänskliga och nedbrytande handlingar som tvingar ner vår nation i graven. Detta är precis vad fienderna till den Assyriska/Syrianska/Arameiska/Kaldeiska( Skriver upp alla benämningar, för detta är ett och samma folk, men för egen vinning, splittrar man denna Nation.) vill ska hända detta folk, att splittra det för att skapa inre konflikter, tiden går, vi assimileras och hinner inte med tågets fart som snabbt drar förbi.

Suryoyo 2 140225 - 18:48

Där har våra chanser till eget område/stat/land återigen tagits ifrån oss, genom att vi fortfarande lurar varandra, tänker på egen vinning, splittrar vår nation för att fylla den egna fickan med pengar. Jag undrar om dessa pengar kan tas med i GRAVEN till nästa liv, troligtvis hamnar många i helvetet, för många ljuger och döljer sanningen. Vad finns det för val och framtid, undrar jag som enbart ser mörker och förfall av denna Nation oavsett benämning? Fortast möjligt skulle vi önska domstol/politisk paraplyorganisation som består av Assyrier/Syrianer/Arameér/Kaldeér, kanske kunde vi åtminstone få uppleva att vårt folk kan samarbeta och bygga för en framtid i dess fädernesland innan det är försent!!!!!!!

Ashur 140225 - 17:20

till Joseph, du har inte frågat om någon lag och därför har jag inte svarat det. Du undrade vad Hujådå ville informera folket om och det svarade jag på. Något annat du undrar över?

Nineveh 140225 - 15:46

Joseph// Jag har haft insyn i denna verksamhet när den var nystartad för cirka 15 år sedan. Då hade alla stora förhoppningar och drömmar om rätten till eget land. Men det var väldigt hemligt om det ena än det andra. Genom manipulation och propaganda har de verkligen fått folket att tro på dem och om det i början fanns sanning bakom denna organisation så varför har många hoppat av idag, varför är ledarna stenrika? Vilka gynnas av dessa pengar, folket eller privatpersonerna? Om Dawronoye talade sanning och inte hade något att dölja skulle de träda fram idag och försvara sin organisation. Men nej, de kommer inte ner till den nivå Assyria TV eller Hujådå befinner sig på, enligt deras organisation, har jag hört från en som fortfarande har högt förtroende för denna organisation och denna har bidragit med stora summor pengar. Många har haft denna dröm och stora förhoppningar att få tillbaka sitt land genom denna organisations kraft och handlande.

Joseph 140225 - 10:21

Till Ashur och Nineveh!! först vill jag svara ashur kort,du har glömt att skriva mot vems eller vilkas lagar de har brutit emot,och vem satt som Lagman som dömde dem. Till Nineveh! Du skriver själv och vill att de som har varit kadrer burde komma fram och berätta för att saningen skall komma fram så det betyder att en så länge ingen vet sanningen darför är olämpligt med fördommande.

Nineveh 4 140224 - 20:01

Frågan är ju varför rörelsen sprack och varför många som hade så höga drömmar och engagerade sig helhjärtat dag och natt utan mat och standardiserad tillvaro, med få tillhörigheter och ett liv i enkelhet, varför hoppade dessa personer av denna rörelse varför lämnade många denna organisation, det är det som är huvudfrågan och inte vad Assyria TV eller Hujådå vill belysa folket. Vi måste vara tacksamma att sanningen kommer fram, hur länge ska detta folk utstå lögner från det ena och andra hållet. Håll i pengarna och använd dem där det finns ett stort behov och använd dessa när nöden är som störst. Vi måste få veta sanningen för att hoppet ska kunna leva vidare och kanske att det finns ett hopp om en framtid...för denna splittrade och kortsiktiga Nation......

Nineveh 3 140224 - 20:00

Joseph// Jag glömde påpeka att Dawronoye/kadrer hade fått till uppgift att trots vad folket sade skulle denna rörelse påtvinga varje person att betala den summa pengar som tillföll honom/henne. Summan var beroende av inkomsten de tjänade, som sagt det var inga små summor och det var knappast någon ärlighet bakom ledningens handling. Kadrerna gick in helhjärtat och med en tro och hopp om rörelsens framtid, som skulle ena vårt folk och gynna det i framtiden, att vi skulle få rätt till vårt land.

Nineveh 1 140224 - 18:25

Joseph// Jag håller med Ashur. När Dawronoye organisationen bredde ut sig bland folket, var den välkommen, många hade helhjärtat trott på denna organisation och lämnat sina familjer, företag och dessutom bringade in stora summor pengar till organisationen. Det värsta av allt var att de lämnade kvitton till bidragsgivaren, men ledningens rätta namn eller de styrande personligheterna var det ingen som fick kännedom om. Alltså de fick in väldigt stora summor pengar, med deras propaganda och utrop eller slogan trodde folket att de hade Bethnahrin i sina händer snart, att de hade sitt hemland i sitt ägo. Det värsta har tyvärr de som trodde på detta och utnämnt sig till kadrer, de lämnade allt bakom sig och arbetade dag och natt med att få folket att tro på dem och ge bidrag.

Nineveh 2 140224 - 18:24

De engagerade många människor som levde på knappa förhållanden allt för att samla pengar som enligt ledarna skulle användas för att skydda folket, för inköp av det ena och det andra. Men kadrerna skulle leva på svältgränsen för att alla pengarna som kom in skulle hamna i klorna på ledarna. Men sedan vart dessa pengar tog vägen och vilka ledarna var, var detta hemligt. Det viktigaste i denna oärliga organisations historia vore det mycket bra om de som varit kadrer kunde berätta sanningen, även anonymt, med tanke på om det finns rädsla för påföljder.

Ashur 140224 - 14:41

Till Joseph, jasså? De infornerade om att denna dowronoye lurar sitt eget folk. det är ganska tydligt. Kan du förklara då varför en och samma organisation har flera politiska namn, varför de inte de redovisar varför de byter sida gång på gång, varför de använder samma namn som den befintliga Sutoro. Behöver jag fortsätta?

Joseph 140223 - 13:21

Till hujådo redaktionen!!! Angående Dawronoye,jag tycker redektionen har inte kommit fram konkret med vad ni vill informera folket om,Det Dawronoye gör,dem gör det oppet dem gör inte saker i smyg,sen upp till folket att velja dem som vill stödja Dawronoye dem får gärna göra det.

Holo Malke 140222 - 13:32

Lucas: smutskastning är när man påstår något om en grupp som den gruppen inte har gjort. I det här fallet är det solklart att dawronoye har agerat väldigt fult. Assyria TV och hujådå gör mycket vettigt men det vettigaste måste ändå vara att de berättar sanningen för folket.

Nahiro 140222 - 08:30

Hos oss i Göteborg så finns det ingen längre som stöttar denna sekt. Alla har insett vilka lögnare de är och ingen välkomnar dom. Det gäller att öppna ögonen och se att de inte hjälper vår kamp utan försöker bara splittra och förvirra folket.

Läsare 140222 - 06:17

För de som vill veta mer om populism rekommenderas Fredrik Virtanens artikel "Populisters profit görs på bekostnad av de svagaste" på Aftonbladet.

Bar Othur 140221 - 21:59

Tack hujådå, assyriska riksförbundet och Assyria TV för att ni tar ert ansvar och informerar era läsare och medlemmar om denna grupp som lurat och manipulerat assyrierna i många år. Ni som fortfarande är naiva som går på dawronoye-gruppens lögner, glöm inte det faktum att denna grupp är rivaler till den assyriska rörelsen! Flera av deras olika ledare har gång på gång, exempelvis via deras tv-kanal Suroyo tv, sagt att de inte är villiga att samarbeta med den assyriska rörelsen. Idag försöker de splittra det assyriska folket i Syrien på olika sätt. Någon här nämnde något om armé? Var är deras armé? Vet du ens vad ordet armé betyder? De försökte med sin "armé-propaganda" även i Irak för några år sedan, vad uppnådde de där? Om ni naiva människor vägrar inse sanningen om dem, kontakta de hundratals människor som under åren hoppat av denna sekt och låt de berätta för er om deras erfarenheter.

Abgar K. 140221 - 20:50

Jag har tittat på hela intervjun med Marwan Shokro och det jag tänker är hur denna grupp har trott att de kan göra på detta sätt och samtidigt påstå att man jobbar för folket? Framförallt så undrar jag om de trodde att det här inte kommer komma ut till folket?? Man måste tro att folket består av lättlurade idioter för annars håller man inte på så här. Efter alla avslöjanden så måste man vara en lättlurad idiot om man fortsätter stödja dessa lurendrejare.

Ashur 140221 - 20:03

They see me rollin, they hatin. :p Skämt åsido, bra jobbat hujådå!

Naum Faik 140221 - 19:14

Noshaqno aynothaikhu tro u camo kule odec manne hani a dawronoye a mdaglone. Bashrolo lo faish fetna u duglo dlo ko saymi. U mdabronathe kittle adyoma ba miljone, nosho lo ko mshayel majkone a zuze?

Ashur 140221 - 19:07

Att dessa lögner får pågå mitt framför näsan på oss är en skam för oss alla. Hur har personer från den här sjuka gruppen mage att åka runt och samla in pengar från folket?

Ishtar 140221 - 18:21

"Dawronoye-gruppen har även använt sin kanal Suroyo-TV för att låta påskina att dess grupp i Qamishli är organisationen Sutoro. " Jobbar inte Hujada eller Assyria TV med Suroyo TV. Jag känner mig lite förvirrad - jag trodde att Assyria TV var samarbetspartners med Suroyo Tv i Södertälje. Arbetar Assyria TV oberoende av andra tv kanaler ? Det märks att folkgruppen håller på att slitas sönder av interna grupperingar som infiltrerar och smutskastar allt i sin väg. Kurder och araber gör allt för att påskynda splittringen och upplösa det assyriska folket en gång för alla. Den enda pålitliga informationskällan man kan få just nu är från Hujada och Assyria TV. Framtiden ser mörk ut :/ Hjälp :(

tillsammans till Assyrien 140221 - 18:01

Helt rätt hujådå! Vi måste få bort alla bluffmakare som tänker på egen vinning och förstör för våran nation!! Varje gång någon blir missnöjd så går de sin egen väg och bara förstör... Bort med sånt och börja samarbeta, det är då vi är Som starkast. Och förns då kommer vi få Assyrien tillbaka mina bröder o systrar. TIHE!!!

!! 140221 - 17:14

Bra Hujådå!

Mike 140221 - 17:10

Aaraya, de gör inte ett skit utan lurar vårt folk på våra förhoppningar. Sånt ska inte tolereras och om inte Hujådå rapporterar det, vem ska annats göra det? Bra jobbat Hujådå, all heder till er!

Aarya 140221 - 15:57

när de väl är någon som står för för sig ska nån annan komma med anklagelser.. räcker det inte med att dom har militär och försvarar vår mark så ska hujådå komma o säga att de handlar om pengar dom riskerar ju sina liv ??

Lucas 140221 - 13:29

Sluta med Er smutskastningskampanj och gör istället något vettigt.

irriterad 140221 - 13:11

Gillar handlingskraften mot denna grupp/sekt. Varje person borde ta konversationen där hemma och stoppa finansieringen av deras propaganda!

Akkad 140221 - 12:16

Assyriatv ville men dowronoye sa nej

Företaget 140221 - 08:37

Så typiskt assyrier/syrianer. Istället för att samarbeta så bryter man sig loss och bildar nya grupper. Tack vare kurderna i Syrien och Irak bor det fortfarande några assyrier kvar i mellanöstern. Hujådå eller AssyriaTV borde göra ett reportage om de olika politiska partierna i Syrien och Irak så att folk får information om vem som är vän och vem som inte är vän.

Auto 140221 - 08:18

All heder till de 50 personer som lämnade denna ruttna grupp för några år sen

Afram 140221 - 07:51

Det vore intressant om assyria tv ringde upp representanter från dawronoye gruppen och bad de kommentera dessa uppgifter, som klassisk media hade gjort.