Publicerad: 2014-06-03

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Från v: Afram Yakoub, ordf. ARS, biskop Ablahad Gallo Shabo, patriark Mor Ignatios Afrem II, dayroyo Afrem och ARS vice ordf. Tony Meshko. Foto: ARS

Nyvald patriark signalerar kursändring

SAMHÄLLE Den nytillträdda patriarken för assyrisk ortodoxa kyrkan har tydligt markerat att han kommer att verka politiskt i samband med ett historiskt tal under hans första gudstjänst i Beirut.

Ignatios Afrem II, nyvald patriark för assyrisk-ortodoxa kyrkoinriktningen höll ett bejublat tal under sin första gudstjänst i Beirut söndagen den första juni. Innehållet i talet markerade patriarkens vilja att driva politiska frågor som gagnar den assyriska folkgruppen till skillnad mot tidigare, menar representanter för Assyriska Riksförbundet i Sverige som gratulerade patriarken på plats i Beirut.

- Det finns flera positiva signaler. Han inledde till exempel sitt tal på assyriska och inte på arabiska. Jag tolkar det som att han avser att stärka assyriskan inom kyrkan och rulla tillbaka den negativa utvecklingen där arabiskan har fått alltmer plats, säger förbundsordföranden Afram Yakoub: "Patriarken berörde även folkmordet Seyfo, vilket så vitt jag vet aldrig har skett tidigare i offentliga sammanhang av tidigare patriarker. Han uttalade även tydliga önskemål om en större politisk representation för assyrierna i Libanon, om platser i parlamentet och i regeringen. Det är också något helt nytt för kyrkan att i modern tid ställa sig bakom sådana politiska ambitioner", menar förbundsordföranden som var på plats tillsammans med sin vice ordförande Tony Meshko och Elias Shahin i egenskap av sakkunnig.

Förbundsdelegationen gratulerade patriarken och hade möjlighet att träffa flera inflytelserika personer i Libanon samt flera organisationer.  

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

HB 140611 - 12:55

Till Tina…M/// Så länge ena sida (din sida) kallar Syrisk-Ortodoxa kyrkan för Syrianska kommer andra sida (min sida) kalla denna kyrka för Assyriska. Alltså, du bör först vända dig till institutioner på din sida och försöka ta bort den felaktiga benämningen ”Syrianska” som finns på några kyrkor tillhörande Syrisk-Ortodoxa kyrkan, bl.a. Mar-Afram i Södertälje. Du bör också försöka med din sida att ta bort även den så kallade Syiranska flagga (Assur-skiva) som vajar på några kyrkor tillhörande Syrisk-Ortodoxa kyrka här i Sverige, eftersom kyrkans flagga (symbol) är korset och inget annat. Om du kommer med argumentet att Syrianska och Syriska är samma namn kommer även assyrier med samma argument att Assyriska och Syriska är samma nämn. Förresten, det sistnämnda är bekräftat av sakkunniga vetenskapsmän.

Trött. Väldigt trött. 140611 - 00:40

Tina_M, du är medveten om att den syrisk-ortodoxa kyrkan har kallats för Assyrian Orthodox Church under 1900-talet? Bl.a. har en biskop, sedermera patriark, för syrisk-ortodoxa kyrkan kallat sin kyrka för Assyrian i officiella sammanhang. Det ställer till det för dig och din världsbild, inte sant? Er (vilja till) okunskap förundras jag över gång på gång. Läs bl.a. http://hujada.com/article.php?ar=80 och Donabeds böcker innan du skriker efter källor och vetenskapliga belägg.

Tina_M 140610 - 15:51

assyriska ortodoxa kyrkan? Kyrkan heter syrisk ortodoxa kyrkan, och vår patriark går inte under namnet assyrier, utan araméer. Ni är pinsamma som skriver att kyrkan är assyrisk. Det finns österns assyriska kyrka, och det är inte den kyrkan han är patriark för. er fanatism är helt otrolig, hålla på och ändra namn på kyrkan till och med. Läs på om assyriernas kyrkohistoria och nestorius som blev anklagad för kätteri innan ni skriver missledande information. Assyriska kyrkan splittrades från resterande kyrkor för över 1000 år sen.

Hammurabi BarAsmar 140607 - 23:52

Till Namnförvirring/// Jag tolkar ditt erkännande av felet i ditt första inlägg som styrka hos dig, vilket inte är vanligt bland vårt folk, eller rättare sagt i Mellanösterns kulturer, men du är en förebild. Jag själv måste här erkänna att jag är negativinställd till det mesta i Europa, i synnerhet kulturellt, men det finns inslag i de europeiska kulturer som jag beundrar och vill gärna att vi assyrier tar efter, bl.a. det fria ordet, respekt för motpartens åsikter, självkritik, att våga be om ursäkt och att våga erkänna sina fel. Dessa enligt min mening positiva inslag inte är vanliga i Mellanösterns kulturer, eller rättare sagt inte existerar där.

Namnförvirring 140606 - 21:35

Till hammurabi barasmar// du har rätt!! Att jag skrev "riktiga assyrier" var bara dumt och skrev det när jag var irriterad. Västassyrier ser jag som mina bröder lika mycket som östassyrier. Sen att vi har olika åsikter om vissa saker är bara fullt naturligt, det viktiga är att vi håller diskussionen på en vettig nivå och står enade i slutändan. Min första kommentar var inte felfritt, det får jag erkänna!

Hammurabi BarAsmar 140606 - 14:04

Till namnförvirring/// Att du har läst assyrisk historia i 15 år gör dig inte mer ”RIKTIG” assyrier än andra, eftersom alla som känner sig assyrier och är stolta över det assyriska kulturarvet är ”RIKTIGA” assyrier. Nej, jag tar tillbaka uttrycket ”RIKTIG” assyrier och skriver i stället ”PATRIOT” assyrier, eftersom assyrier aldrig har varit en ras, utan assyrier har alltid varit en multietnisk nation och skulle passa in perfekt i dagens så kallade moderna samhällen. De gamla assyrierna hade levt långt före sin tid, vilket jag har hört många gånger av assyriologer, alltså är detta inta mitt eget påstående, utan det är de insatta vetenskapsmän som säger så. Enligt min mening bör vi assyrier vara stolta över det assyriska kulturarvet, men inte leva i det och vara mera realistiska.

namnförvirring 140606 - 00:21

okej..... Till och börja med skrev jag "aka nestorianska", förstår ni vad AKA betyder??? För det andra skriver jag "ortodoxa" för att det är det närmaste grenen som vi kommer bland de tre välkända. Sen att det är en "egen gren" eller inte får det vara. Detta visar bara på att vissa berörda blev tvungna att överanalysera texten. Sist men inte minst, det jag ville komma fram till var att artikeln fick mig att tro att det hela handlade om "min kyrka" som jag tillhör. Det var bara konstruktiv kritik till skribenten för att upplysa om att det skapar "förvirring". Och nej jag är inte trög, outbildad eller efterbliven. Vilken kyrka som var först eller sist har jag inget intresse för. Om jag är en riktig assyrier? Jag studerade assyrisk historia sen 15år tillbaka och kommer alltid att ha det i blodet oavsett om jag eller du vill det eller ej.

Atouraya! 140605 - 15:05

Till namnförvirring Om du är en riktig assyrier OM, läs på mer om ditt folk. Syrisk ortodoxa kyrkan var faktiskt före östern kyrka med att kalla sig assyrian church på engelska. Redan i början av 1900-talet. Vår kyrka dvs Österns Assyriska kyrka, assyriska kom till 1964 när vi övergick från den julianska till den gregorianska kalendern.

HB 140605 - 14:23

Till namnförviring/// Jag vill bara komplettera det andra har redan förklarat här för dig. Du behöver inte alls bli irriterad eller förvirrad, eftersom din ”RIKTIGA” Assyriska kyrkan aldrig har hetat Ortodox. Alltså, du borde direkt veta att ”Assyriska-Ortodoxa kyrkan” inte är din kyrka. Förresten, du själv nämner din kyrka i ditt inlägg ”Nestorianska”.

HB 140605 - 14:22

Till Syryoye II /// I fall vår patriark inte lyckas att övertyga våra bröder på andra sidan att ta bort benämningen ”Syrianska” på Syrisk-Ortodoxa kyrkor i Sverige kommer jag att stödja ”Assyriska” benämningen på vår kyrka, eftersom denna benämning passa mycket bättre än ”Syrianska” både filologiskt och terminologiskt. Förresten, Syriska betyder Assyriska (As-syriska) liksom Brahim och Abraham är samma namn, Blahad och Abdulahad är samma namn mm, men som sagt alla grupperingar bland vårt folk måste acceptera Syriska-Ortodoxa kyrkans 2000 åriga namn och alla grupperingar bland dess medlemmar måste behandlas på lika villkor, ”rätt ska vara rätt”.

HB 140605 - 14:19

Till suryoye I /// Till er som protesterar mot ”Assyriska” benämningen på vår kyrka vill säga att jag håller med er, men jag håller inte med er att ni ger er på bara ena sidan. Alltså, varför våra bröder på andra sidan kallar, eller rättare sagt har med stora bokstäver skrivit på några kyrkor ”Syrianska”, bl.a. Mar-Afram i Södertälje. Dessvärre vajar den så kallade syrianska flagga (Assur-skiva) på några kyrkor tillhörande Syrisk-Ortodoxa kyrkan i Sverige trots att patriarken säger att kyrkans flagga är korset och inget annat. Jag själv tror att från redaktionens sida kallar man ”Assyriska-Ortodox kyrkan” som motreaktion, Hammurabis lagar ”Tand för tand, öga för öga”. Fortsätter…

Ashur 140605 - 11:02

När ska folk förstå att det dyker upp förvirrade troll lite då och då för att skapa konflikter i kommentarsfältet?

Suryoye 140605 - 10:53

Det finns inte en "riktig" assyrisk kyrka alla är assyriska kyrkor, sedan finns det ingen förvirring det står assyrisk ortodoxa, nestorianska heter Östern Assyriska kyrka. Vår kyrka går officiellt under namnet syrisk ortodoxa men namnet syrisk(suryoyo) har sitt ursprung i assyrisk(asuryoyo)

Afram: Till namnförvirring 140605 - 08:12

Håller faktiskt med om att man borde kunna skriva syrisk-ortodoxa som när vi säger "suryoyo" på väst eller "surayat" på öst, istf "othoroyo" och "aturaya". Alla dessa begrepp är helt utbytbara. Som assyrier är jag tillfreds med namnet "syrisk-ortodoxa kyrkan", det är inget mindre än "ito suryeyto ortodoxeito", där jag med "suryoyo" menar assyrier, liksom östassyriern säger "surayat" och menar assyrier. Båda dialekterna har för ordet assyrier missat vokalen, intressant nog (vanligt inom semitiska språk). Men samtidigt borde man dessutom skriva östassyriska kyrkan när man benämner östers assyriska kyrka. Enligt mig blir det mest pedagogiskt så, i de läggen distinktionen är relevant för artikeln.

Bar Othur 140605 - 01:53

"namnförvirring", jag förstår inte riktigt din förvirring. "Din" kyrka må tillhöra den ortodoxa/orientaliska grenen av kristendomen, men "din" kyrka heter fortfarande Österns assyriska kyrka. "Min" kyrka heter assyrisk-ortodoxa kyrkan (eller den förkortade versionen om du så vill; syrisk-ortodoxa kyrkan). Vad är det som är förvirrande?

Madenkhaya/Östassyrier 140605 - 00:44

Till namnförvirring: menar du allvar? Vad f*n menar du med "den RIKTIGA assyriska ortodoxa kyrkan aka nestorianska"? Vi suraye/suryoye är alla lika mycket RIKTIGA (som du skriver) assyrier. Tillhör du ens österns kyrka? Har du missat att österns kyrka inte klassar sig själv som varken ortodox eller nestoriansk? Sluta splittra akhoni.

namnförvirring 140604 - 21:24

smått irriterad över att jag nån minut trodde att artikeln handlade om MIN kyrka, den RIKTIGA assyriska ortodoxa kyrkan aka nestorianska. Åtminstone skriv "syriac", västassyriska kyrkan eller något liknande för att inte förvirra oss andra. Nåväl, jag gratulerar till er nya patriark

Assyriern 140604 - 18:39

I'm only here to read the comments! *äter popcorn* :p

Suryoye 140604 - 18:35

Den syrisk ortodoxa kyrkan tillhör den assyriska folkgruppen och har alltid gjort det

Joseph 140604 - 16:06

Det är alltid roligt och glädjande för de individer som lyckas och uppnår siit mål,Jag önskar honom all lycka från hela mitt hjärta,men stora förväntningar jag har inte.Dem som har stora förväntningar får vänta för länge till,ingen kommer att ge Assyrier varken makt inflytande eller rätt genom kyrkans medverkan.Dem som tror på trolleri kan förtsätta tro.

Suryoye 140604 - 15:09

http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Österns_apostoliska_och_katolska_assyriska_kyrka det där är assyriska kyrkan. Syrisk ortodoxa kyrkan tillhör den syrianska folkgruppen. Rätt ska vara rätt. Tack för mig

Afram 140604 - 14:41

Förutsättningarna är goda för att bygga för en framtid för suryoyo oavsett vad man väljer att kalla sig. Respektera den andres namnbenämning och se likheterna som är 99.99%. Jag är villig att agera med tolerans mot alla benämningar och ställer mig fullt ut bakom patriarken, villig att blicka framåt och sluta älta senaste 40 åren. Kyrkan är och kommer alltid att spela en avgörande roll för min assyriska identitet.

Hammurabi BarAsmar 140604 - 12:25

Mor Ignatius Afram II är en rätt man på rätt plats, men för att han ska lyckas med sitt ämbete behövs allas hjälp från alla håll både ekonomisk och moralisk. Vi måste sluta med att kalla vår patriark som pro den ena eller andra och istället visa honom vårt stöd på individuellt nivå och organisationsmesigt. Jag vill här passa på att gratulera vår patriark Mor Ignatius Afram II och tror att han har brett stöd bland assyrier, i alla fall har han mitt fulla stöd och lovar göra mitt bästa som individ.

Nineveh 140603 - 22:27

Det är verkligen glädjande att få ta del av dessa fina och positiva händelser, där Patriarken själv visar sitt stöd och engagemang. Detta ger oss hopp inför framtiden. Vi hoppas att samtliga grupper inom vår Nation, med olika benämningar börjar inse att vi kan arbeta tillsammans, oavsett namn. Alla kan behålla sina benämningar, om det inte är någon grupp som vill släppa sitt namn och stolthet. Det är ju samma sak med oss Assyrier. Vi vill inte heller glömma vår identitet, men med glädje kallar vi oss Suryoye. Så låt oss tillsammans med våra Patriarker och kyrkor enas och arbeta för våra rättigheter, för vårt land, för freden och stabiliteten i Mellanöstern.