Publicerad: 2014-07-14

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Suroyo-TV, Dawronoye-gruppens kanal är baserad i Södertälje.

Dawronoye anklagas för misshandel av assyrier i Syrien

ASSYRIEN Det stormar åter kring den kontroversiella gruppen som går under namnet Dawronoye och som bland annat driver Suroyo-TV i Södertälje. Gruppens beväpnade gren i Syrien har med hjälp av PKK misshandlat en assyrier.

Enligt Dawronoye-gruppens egen retorik så kämpar organisationen för assyriernas rättigheter i Mellanöstern. Dess aktioner pekar dock åt ett helt annat håll. Nu senast har fem medlemmar ur gruppens beväpnade gren i Syrien blivit anklagade för att ha misshandlat en assyrier i byn Malla Abbas i nordöstra Syrien. 

Anklagelsen kommer från Robel Sharro som har vittnat om den misshandel han blev utsatt för av Dawronoye i ett program som sändes nyligen på Assyria-TV och som har väckt starka reaktioner. Robel fick sin näsa och delar av sin käke sönderslagen när han vägrade lämna ifrån sig sin lastbil full med nyskördat vete. Händelsen bekräftas av Ahiqar Rashid som företräder den ursprungliga vaktstyrkan som bildats under namnet Sotoro för att skydda assyrierna. 

Programmet som sändes på Assyria-TV avslöjar ett mönster där Dawronoye-gruppens beväpnade personer används av terrorstämplade organisationen PKK (I Syrien känt som PYD och YPG) för att driva in beskyddarpengar och total politisk lydnad av de kvarvarande assyrierna i Syrien. Dawronoye-gruppen är den enda assyriska organisationen i Syrien som har ett samarbete med kurdiska PKK ( PYD, YPG). Alla andra assyriska organisationer, inklusive samtliga kyrkor är starkt kritiska till kurdiska försök att förtrycka assyrier, yezidier och araber och påtvinga området en kurdisk identitet. 

Detta är inte första gången den kontroversiella gruppen har hamnat i blåsväder. År 2012 ertappades Dawronoye med att förfalska Assyriska Riksförbundets signatur på ett brev som skickades till turkiska regeringen. Gruppen anklagas även för att försöka vilseleda den assyriska allmänheten när man i början av året bröt sig ur den ursprungliga kvartersmilisen Sotoro och bildade sin egen milis under samma namn för att kunna samla in donationer i den ursprungliga kvartersmilisens namn. Den senaste tiden har företrädare för en rad organisationer gått ut och pratat öppet om den sektliknande organisationens ageranden och hur de skadar assyriernas intressen. 

Bland de organisationer som avslöjat Dawronoyes ageranden kan nämnas Assyriska Riksförbundetorganisationen Medborgarfred i Qamishly (Ahl al Selmi)Assyriska Demokratiska Organisationen (ADO)Assyrian Democratic Party (ADP) och Samlingen för Moder Syrien (Tajamuc Suria Al Um).    

Ishak Akyuz, en avhoppare från Dawronoye som lever i Tyskland har i en öppenhjärtlig intervju berättat om hur han och hans familj blev utnyttjade av sekten under flera år.

I Sverige driver Dawronoye-gruppen Suroyo-TV som sänder från Södertälje, Syrianska-Assyriska Riksförbundet och Stiftelsen Suroyo Media.

 

   

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

X22-report (Ej dowronoyo) 150224 - 21:43

Alla ni patetiska proffstyckare som tryggt och skönt sitter bakom er dator och kastar skit på dowronye borde ta en funderare på hur det är att leva i Syrien/Irak! Ni tror att ni är så smarta för att ni är "stolta assyrier" som på bekvämt avstånd babblar om hur och vad de borde göra! De lierar sig, logiskt nog, med grupper som för stunden säkerställer ens överlevnad, det är det som kallas för basar-mentalitet! Vad gör ni själva för vår fråga, förutom att skriva en massa trams medan ni avnjuter en latte? Om ni proffstyckare nu är så patriotiska, åk ner och kriga då, era fega typer!

Gabbe S 140717 - 10:52

Vilket jä*la skitsnack om Suroyo tv och Dawronoye. Ni är bara avundsjuka på oss och våra framgångar. Ni assyrier är fega och gör inget åt saken.Vi vågar försvara folket till skillnad från er. Ni borde tacka Dawronoye för deras herioiska insatser med att beskydda kristna i Syrien

Trött. Väldigt trött. 140717 - 05:20

Turoyo, intressant att du tror jag är ung. Nu är jag visserligen ung, men det hör inte hit. Visst, du försöker rättfärdiga det som hände. Men mord är mord. De skulle bara "läxa upp" killen, men det gick snett. Jag känner till många som hoppade av den assyriska rörelsen efter det som hände. Jag säger inte att det ena är värre än det andra ang. dawronoye, jag säger bara att vi assyrier kanske ska tänka oss för innan vi dömer ut andra för sekteristiskt beteende.

Turoyo 140716 - 20:54

Till signaturen "trött", den misshandel du nämner går inte att jämföra med det som sker nu. 1980 ville en fd medlem i en lokalförening i Borkyrka ta över föreningen med våld, när han misslyckades i demokratiska val. Han och hans kusiner misshandlade några medlemmar och fortsatte trakassera de andra. Många polisanmälningar gjordes, utan resultat. Polisens passivitet sporrade killen ännu mer. Till slut fick medlemmarna nog och beslöt att ta saken i egna händer. De misshandlade mannen som senare avled. Men vet du vad tingsrätten skrev i sin dom efter en månads förhandling med 15 åtalade? Nej, du verkar för ung för det. Den skrev ungefär så här: "X har provocerat fram sin egen död. Om polisen hade gjort sitt jobb hade det inte behövt inträffa". Jag har själv upplevt söka turer och vet vad jag talar om.

Trött. Väldigt trött. 140716 - 11:10

Även ADO har legat bakom en misshandel en gång i tiden. Då gick det värre än en bruten näsa och käke, om vi säger så. Vi assyrier bör ha i åtanke att även assyrierna har kommit att uppfattas som en sekt. Bara för att nyansera diskussionen lite.

Trött. Väldigt trött. 140716 - 11:08

Är det någon som vet eller kan göra en grov uppskattning av hur många assyriern som är med i Dawronoye-rörelsen? Är det verkligen så många som vill sälja sitt folk, sin historia och sin identitet? Hur många i Sverige?

Shlomo! 140716 - 09:59

Turabdinoyo// Dawronoye is a Terrorist organisation !!! The Assyrians do not support a terrorist organisation financially!!! Dawronoye is A.K.A PKK and KRG Same terrorist but different names!!!

Turabdinoyo 140715 - 21:19

Dowronoye är den förlorade sonen som har lämnat sin familj och sitt hus till en okänd plats, där han blev lurat och utnyttjat på pengar av hans nya kamrater. Pengarna som han fick från pappa tog slut och ingen av hans nya kompisarna kom till hans hjälp. Hans liv i okända mark blev hans fall med andra folk. Vi suryoye assyrier måste sträcka handen till dowronoye för att rädda dem från kurdisk politisk mörka krafter

Hej! 140715 - 19:57

Är det någon som vet om Suryoyo Sat också är inblandade i den här smörjan eller är det bara Suroyo TV !!??

Atoraya 140715 - 19:54

Suroyo TV är en terrorist organisation likt PKK och KRG !!!!!!!!!!!!!! Heja Assyriska Riksförbundet , ni är den nya Assyriska regeringen :) !!!!!!!!!!!!

Simpel Armenier 140715 - 18:09

Går Sutoro under kommando av MFS? Tråkigt att den enda kristna milisen i MÖ som iaf har en relativ styrka värd att nämna får sånt högmod... Varför beblandar sig inte patriarkerna och kyrkan in sig i sånna här ärenden? Jag tycker kristna bör hålla ihop i MÖ oavsett om man är Assyrier, Syrian, Kaldè, Armenier eller Maronit. Hade inte patriarkerna i Libanon något möte om detta häromveckan?

Gabriel Turoyo 140715 - 13:47

Nu när hela vårt folk vet vilken ekonomisk sekt dawronoye är, och fortfarande fortsätter en del blinda människor skänka pengar åt denna politiskt prostituerade sekten, vems fel är det ? utnyttjarens eller den utnyttjades? Så länge vissa bland vårt folk vet sanningen och ändå fortsätter att bli utnyttjade, kan jag förstå dawronoye att vem som helst lastar åsnan som bjuder på sig själv.

ASHURAYA! 140715 - 12:52

Jag har fått höra, att de går runt och frågar runt,företagare mm om bidrag,bistånd o.s.v. De får ingen gehör för det mesta,måste också påpeka,att de som tror att dessa individer inom denna organisation, är till hjälp för vårt folk,tvärtom....de dödar vårt folk,försvagar oss i Syrien och samma sak har hänt i Irak!! Assyrier har t.o.m krigat sida vid sida med/för kurder vilket har nekats och utnyttjats på alla sätt! INSE OCH SLUTA BIDRA till suroyo tv!!

Gozarto 140715 - 10:54

Om man lyssnar till den misshandlade Robel Rasho säger han att han gärna ville ge bidrag till Dawronoye, när de kom till hans by. Men dagen efter konfiskerar de hans lastbil full med årets veteskörd. Varför? När Robel och hans bror frågade, svarade den lokale ledaren för Dawronoye att byns invånare måste sluta stödja Bashar al-Assad, alltså ansluta sig till den kurdiska autonomin.

zigge 140715 - 10:51

Tragiskt! Inte nog med att vi är splittrade börjar våra bröder attackera oss. Jag hoppas att Dawronoye börjar slutar med dessa övergrepp mot sin befolkning. Annars kommer vi aldrig kunna enas

Ashur 140715 - 10:22

Se då till att alla ni känner slutar betalar för kanalen så slipper de höra deras goja.

Suryoye 140715 - 00:44

Dawronoye är den senaste sekten bland vårt folk som samarbetar med kurder, varning för denna grupp hoppas ingen donerar pengar till de, vet att det var många förut men många har slutat att samarbeta med de

Kamishlo 140714 - 23:18

Det handlar om precis det som står, en sjuk sekt som har utnyttjat många personer. Jag är släkt med killen som blev misshandlad och jag är så jävla förbannad på att dessa lögnare får fortsätta finnas kvar med deras jävla tv kanal som bara lurar folket. Någon borde stänga ner skiten för gott.

Simpel Armenier 140714 - 17:59

Detta trodde jag inte om Sutoro, att de har samarbete med Kurder visste jag. Men fegt att ge sig på sina egna kristna broder så där. Har detta med namnkonflikten att göra? Att det var just en Assyrier menar jag. Hoppas inte Armenierna i Qhamislhi efterliknar detta beteende.

Dmitri 140714 - 16:57

Sanningen hinner alltid ifatt. Tidsfråga innan hela fuskbygget kollapsar.