Publicerad: 2014-07-16

  • Tipsa en vän
  • Skriv ut artikeln
Boel Godner på taket till S:t Abrahams assyrisk ortodoxa kloster med flyktinglägret för syriska flyktingar i bakgrunden. Foto: Boel Godner

"Alla visste mycket om Södertälje"

RESOR Boel Godner, Södertälje kommuns styrelseordförande som besökt turkiska Assyrien tillsammans med riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo berättar om sina intryck från en annorlunda plats.

Hur kändes det att besöka Turabdin för första gången? 

- Det var spännande, intressant och mycket exotiskt. Jag hade hört mycket om området och klostren av vänner som kommer därifrån men det är svårt att föreställa sig utan att ha varit där.

Många i Södertälje har sitt ursprung från det området, känner du att du har fått en ökad förståelse för dessa Södertäljebor? 

- Ja. Det kändes viktigt att besöka området som så många Södertäljebor har en relation till. Jag förstår värdet och vikten av att bevara 2000 år gammal historia och att folkgrupperna håller samman trots eller kanske på grund av att man nu bor på andra ställen i världen. Särskilt i Södertälje.

Vad var roligast eller mest intressant med besöket? 

- Alla jag träffade visste mycket om Södertälje. Vi mötte människor på gatorna som kom fram och kände igen Yilmaz och några hade sett mig på någon TV-kanal. Det var väldigt speciellt och oväntat på en för mig så exotisk plats. Vi mötte också stor vänlighet och generositet överallt trots att det var Ramadan.

Vilka organisationer, politiker hade ni möjlighet att träffa och vilka frågor togs upp? 

- Vi mötte först guvernören i Mardin. Han pratade mycket om att Turkiet ville gå med i EU. Han berättade att han tidigare varit i Södertälje och visade bild på sig själv stående utanför restaurang Eagle som nu heter Caesars.
Sedan träffade vi de två kommunalråden i Mardin och Midyat. Mannen var kurd och kvinnan från den kristna minoriteten. De var nytillträdda, tillhörde partiet BDP och pratade mycket om hur förfördelad deras kommun blev av staten och hur svårt de hade att få kommunens ekonomi att gå ihop.De pratade också om att de arbetade för att olika religioner ska kunna leva under lika villkor och i samförstånd med varandra. Ärkebiskoparna i Dayr  Zafaran och i Mor Gabriel berättade om att man som kristen inte har samma möjligheter i området och att klostrens framtid blir osäker. De önskade att vi skulle hjälpa till att få Sverige att ställa krav på Turkiet och att många av de kristna som flytt till Södertälje borde flytta tillbaka. De sa båda att det först behöver bli lättare att leva som kristen i området. De flesta samtalen fördes via tolk.    

 

Redaktionen tipsar: Här kan man läsa mer om Boels intryck från resan.  

 

 

Redaktionen

 

läsarna kommenterar...

Mourad 140717 - 13:45

Ögnade genom hennes blogg. Må hända att denna kvinna har ett gott hjärta. Men naiv är hon! Hon, liksom de flesta andra västerlänningar tror på samexistens med muslimer! Hon skriver att prästen (eller var det någon annan från kyrkan) ska ha sagt att de lever i fred med muslimerna och att det har de gjort i sekler! Jag kan förstå det om prästen har sagt detta (för han har knappast annat val). Det förvånar mig inte längre att europeer fortfarande tror på denna på denna utopi, däremot förvånar det mig att hon inte förstår att prästen är tvungen att uttala sig på det sättet.

othur 140716 - 20:09

Boel Godner! Du är en politiker med gott hjärta och jag hoppas du njöt av din resa till svensk assyriernas hemland.

opop 140716 - 16:50

Till Ashur, det har hon fått höra av vårt eget folk. Det är delar av vårt folk som bara vill se sig som kristna!

Julius 140716 - 12:41

jag är från Nohadra och jag har själv besökt Turbabdin 2 gånger. Att besöka sitt hemland är något jag rekommenderar alla assyrier. Det får en förstå värdet av ens hemland. Besöket gör en mer nationalistisk, mer hängiven samt mer generös mot sitt folk. Dessutom får man en bättre syn i det politiska läget då man får information från folket i hemlandet.

Ashur 140716 - 11:41

2000 år historia? Hon har nog inte förstått mycket alls!!

Nineveh 140716 - 08:43

Stolt över dig Boel Godner, denna bild kommer att vara oförglömlig, nu var det Södertälje som gjorde ett besök tillbaka i Tiden, Till Assyriernas ursprungshistoria, kultur, arv och miljö. Detta är verkligen viktigt och i tiden, då Nationer, kulturer ska kunna bygga broar, relationer, dela kunskaper och erfarenheter. Jag blev mer än stolt att få se Boel Godner vandra i de fotspår mina förfäder, släkt och vänner vandrat i tidigare. På grund av många orsaker lämnade Assyrierna sitt arv, mark, hem, den stora tryggheten man hade inom gruppen, men den stora rädslan och otryggheten utanför sitt eget territorium. Hoppas att tiden är kommen, då Assyrierna en gång för alltid, återfår rätten till sitt arv, att ännu en gång få uppleva känslan som deras förfäder ville förmedla till sina söner och döttrar av Assyrien. Detta i samklang med andra Nationer som känner ansvar och driver arbetet för mänskliga rättigheter, fred och frihet i Assyriernas Turabdin.